To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Aztec.pl - Forum Dyskusyjne
pasjonatów wirtualnego latania

Samoloty - [FSX] PMDG 737 NGX - niewłaściwe działanie pedałów i wolantu

Yamer6 - Wto 06 Lut, 2018 14:58
Temat postu: [FSX] PMDG 737 NGX - niewłaściwe działanie pedałów i wolantu
Cześć.
Pare dni temu kupiłem 737 od PMDG. Pierwsze kolowanie, start, lot i lądowanie poszło bez problemów. Po drugim uruchomieniu jest problem ze sterowaniem. Mianowicie, kołując do pasa przez pierwsze 200-300 metrów jest ok, aż nagle z pedały jakby zamieniają się w wolant, wolant w samolocie wykręca się o 90 stopni w lewo a pedały wciskają się same na maksa wychylając ster kierunku max w prawo i oczywiście skręcając samolot, reset ustawień nic nie daje. Inne samoloty na tym sprzęcie czyli Pro Flight Yoke (wolant i rudder) sprawują się bez zarzutów. Spotkał się ktoś z was z czymś takim??

lukasrz - Wto 06 Lut, 2018 15:17

Ja, pomagało różnie, odłączenie joysticka, reset sterowania, reinstalacja różnie juzze dwa razy z tym walczyłem
wojtek_84 - Wto 06 Lut, 2018 15:17

Brzmi jak konflikt osi - sprawdź czy nie masz przypisanych nieprawidłowo osi pedałów w FSX.
Yamer6 - Wto 06 Lut, 2018 16:20

Reinstalacja sterowników, reset ustawień sterowania w fsx, włączenie i wyłączenie ruddera nic nie daje. Jednak problem nie jest w tylko w 737 a jednak w każdym samolocie i aktualnie wygląda to tak, że zaczyna świrować po wciśnięciu prawego pedału. Od razu w momencie wolant obraca się max w lewo i rudder nie odbija tylko zostaje wciśniety...
wojtek_84 - Wto 06 Lut, 2018 17:04

Wrzuć screeny z ustawień osi dla wolantu i pedałów. Potwierdź, że nie używasz zarejestrowanego FSUIPC.
Yamer6 - Śro 07 Lut, 2018 13:06

Wrzucam screeny - szczerze to nic z nich nie rozumeim...
Opowiadając na Twoje pytanie, odpowiem miażdżąco - w ogóle tego nie używam...

Tutaj nie mogę dodać pliku, ponieważ przy załączaniu mnie wylogowuje... czyli tu też problem :D

są tutaj:

http://uploadfile.pl/pokaz/1354595---yxsh.html
http://uploadfile.pl/pokaz/1354596---zxyt.html
http://uploadfile.pl/pokaz/1354597---es2v.html

RzEmYk - Śro 07 Lut, 2018 15:49

Yamer6 napisał/a:
http://uploadfile.pl/pokaz/1354597---es2v.html

Masz przypisane osie powierzchni sterowych do (prawdopodobnie) wychylenia hamulca w pedałach. Usuń to przypisanie.

wojtek_84 - Czw 08 Lut, 2018 00:24

I dopisz to przypisanie do Brake (left axis) i Brake (right axis). Bo tam to powinno być.
Yamer6 - Czw 08 Lut, 2018 10:35

Ustawiłem to w sposób widoczny na załącznikach. Po wciśnięciu czegokolwiek na orczyku pedały ustawiają się w tej pozycji i nic już nie można zrobić a pa paru naciśnięciach ustawienia wracają same do tych z poprzedniego posta...

http://uploadfile.pl/pokaz/1355374---vl6b.html
http://uploadfile.pl/pokaz/1355375---nmq6.html
http://uploadfile.pl/pokaz/1355376---qiqv.html

wojtek_84 - Czw 08 Lut, 2018 12:04

To jeszcze zaznacz "reverse" przy hamulcach.
Yamer6 - Czw 08 Lut, 2018 22:34

Niestety nie pomogło, dalej ta sama akcja... wciskam cokolwiek i pedały zostają wciśnięte a ustawienia się resetują.
wojtek_84 - Pią 09 Lut, 2018 00:04

A sprawdziłeś przez windowsowy panel Kontrolery gier czy one aby na pewno właściwie działają? Czy ruchu fizyczne zgadzają się z tym co komputer widzi na osiach?
Yamer6 - Pon 12 Lut, 2018 15:58

Wg. komputera działa poprawnie. Rozumiesz coś z załączonego screenu?

http://uploadfile.pl/pokaz/1358729---tqlq.html

[ Dodano: Pon 12 Lut, 2018 16:03 ]
Jednak nie działają normalne, screen pierwszy po włączeniu ustawień, drugi bo wciśnięciu prawego pedału, tak już zostaje po wciśnieciu i działają tylko "hamulce"

http://uploadfile.pl/pokaz/1358730---ll1y.html
http://uploadfile.pl/pokaz/1358732---cb0i.html

Próbowałem 10 razy instalować sterowniki, przełączać na wszystkie wejścia usb, ustawiać przez windowsa jak i przez program ze sterownikiem z logitecha, włączałem tak że wszystkie możliwe profile. Dalej to samo, ręce opadają, tym bardziej że pare ni działało bez zarzutów.

wojtek_84 - Pon 12 Lut, 2018 16:43

Rozumiem, że sterowniki instalowałeś najnowsze i robiłeś to dokładnie tak jak instrukcja zaleca (podłączenie urządzenia w określonym momencie).

Sprawdź na innym komputerze.

Są nowe? Lub na gwarancji?

Yamer6 - Wto 13 Lut, 2018 11:36

Tak, są nowe kupione około miesiąc temu. Właśnie podłączyłem do laptopa, okazuję się że jest ten sam problem, czyli najwyraźniej coś się zepsuło w sprzęcie...
lukasrz - Śro 14 Lut, 2018 11:07

Yamer6 napisał/a:
Tak, są nowe kupione około miesiąc temu. Właśnie podłączyłem do laptopa, okazuję się że jest ten sam problem, czyli najwyraźniej coś się zepsuło w sprzęcie...


Odłącz wszystko zostaw klawiaturę i myszkę, daj default controls i zobacz czy na myszce też tak się zachowuje sterownanie.



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group