Rozpoczęcie lotu w FSX-SE-problem

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

tomi5
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 114
Rejestracja: sob 16 lip, 2005 02:48
Skąd jesteś: Krotoszyn

Rozpoczęcie lotu w FSX-SE-problem

Post autor: tomi5 »

Dzień dobry

Od pewnego czasu nie mogę rozpocząć lotu w FSX-SE. Problem polega na tym, że włączam FSX wchodzę do panelu głównego mogę wszystko ustawiać itd ale gdy chcę rozpocząć lot pojawia się czarny ekran, nie widać paska postępu wczytywania tylko strzałkę. Gdy chcę zrobić Alt-Ctrl-Del i włączyć menadżer zadań nic się nie dzieje i muszę restartować komp. Przeinstalowałem symulator i dalej to samo. Zaznaczam, że FSX jest "goły" bez dodatków. Do tej pory latałem bez problemów, aż nagle przestał się uruchamiać i nie wiem jaki jest tego powód.
Może ktoś miał taki i problem i wie jak go rozwiązać. Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Tomek

[ Dodano: Czw 28 Maj, 2020 01:03 ]
Zauważyłem, że jak włączę funkcję Preview DX10 to lot się uruchamia a jak odznaczę tę funkcję to zaczynają się kłopoty. Zawsze tę funkcję miałem wyłączoną i nigdy jej nie używałem. Co to się mogło stać ?
i5 9600 KF , MSI MPG Z 390 GAMING PRO CARBON, 32 GB RAM G-SKILL, SAPPHIRE RX 580 8 GB SE, SSD SAMSUNG 850 PRO, WIN 10 PRO 64 bit
Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 171
Rejestracja: pt 30 mar, 2007 07:31
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

może jakaś aktualizacja sterowników grafiki coś namieszała, w tzw międzyczasie nie zmieniałeś nic w ten deseń?
#Z390#i5 9600#32GB@3200MHz#MSI GTX1050 Ti#Win10#FS9.1#
polandcargo.pl
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2730
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Zazwyczaj na różne problemy z FSX pomagało skasowanie FSX.cfg.
W tym wypadku, to fsx-se.cfg.
https://steamcommunity.com/app/314160/d ... 947174557/
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
tomi5
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 114
Rejestracja: sob 16 lip, 2005 02:48
Skąd jesteś: Krotoszyn

Post autor: tomi5 »

Dzień dobry

Skasowanie FSX.cfg nie pomogło a sterowniki do karty graficznej mam aktualne i dalej ten problem występuje. Mam jeszcze jedno pytanie czy umiejscowienie kości RAM ma jakiś wpływ?
Pytam bo mam kości włożone do DIMMB1 i DIMMA1, ponieważ czekam na dodatkowe dwie kości 2x8 i w serwisie włożyli mi już w te podane wyżej ponieważ mam duże chłodzenie od procka i miałbym problem z założeniem. Ułatwili mi założenie do DIMMA2 i DIMMB2.

Pozdrawiam
Tomek
i5 9600 KF , MSI MPG Z 390 GAMING PRO CARBON, 32 GB RAM G-SKILL, SAPPHIRE RX 580 8 GB SE, SSD SAMSUNG 850 PRO, WIN 10 PRO 64 bit
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2730
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Manual, str. 3.
Gdy masz dwa listki pamięci, to powinieneś mieć je włożone do gniazd DIMMA2 i DIMMB2.

PS Miej na uwadze, że ogólnie lepiej jest mieć obsadzone 2 x 16 GB niż 4 x 8 GB.
Mniejsze prawdopodobieństwo, że się nie zgodzą timingami.
Mniejsza szansa na niedziałający tryb dwukanałowy.
Mniej obciążony kontroler pamięci lepiej sobie poradzi z profilami XMP.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
tomi5
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 114
Rejestracja: sob 16 lip, 2005 02:48
Skąd jesteś: Krotoszyn

Re: Rozpoczęcie lotu w FSX-SE-problem

Post autor: tomi5 »

Dzień dobry

Mam cztery listki pamięci RAM 4x8Gb i dalej nie mogę uruchomić lotu w FSX gdy mam wyłączony DX10 w ustawieniach.
Nie wiem co robić. Może ktoś miał taki problem?

Pozdrawiam

Tomek
i5 9600 KF , MSI MPG Z 390 GAMING PRO CARBON, 32 GB RAM G-SKILL, SAPPHIRE RX 580 8 GB SE, SSD SAMSUNG 850 PRO, WIN 10 PRO 64 bit
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2730
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Re: Rozpoczęcie lotu w FSX-SE-problem

Post autor: RzEmYk »

Pamięć nie ma nic do tego.
Na jakiej zasadzie przeinstalowałeś FSX:SE? Usunąłeś cały katalog z pozostałościami? Może zostało coś.
Spróbuj jeszcze ściągnąć i przeinstalować DirectX: https://www.microsoft.com/pl-pl/downloa ... aspx?id=35

W zasadzie, to częściej problemy były w drugą stronę, że nie chciał działać DX10 Preview.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
tomi5
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 114
Rejestracja: sob 16 lip, 2005 02:48
Skąd jesteś: Krotoszyn

Re: Rozpoczęcie lotu w FSX-SE-problem

Post autor: tomi5 »

Odinstalowałem FSX i wyczyściłem rejestry. Zainstalowałem jeszcze raz, próbowałem zainstalować DirectX z podanego linka ale powiedziało mi, że jest już zainstalowana najnowsza wersja. Problem pozostał. Chyba będę musiał zrobić format i może to coś pomoże. :-)

Pozdrawiam
i5 9600 KF , MSI MPG Z 390 GAMING PRO CARBON, 32 GB RAM G-SKILL, SAPPHIRE RX 580 8 GB SE, SSD SAMSUNG 850 PRO, WIN 10 PRO 64 bit
tomi5
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 114
Rejestracja: sob 16 lip, 2005 02:48
Skąd jesteś: Krotoszyn

Re: Rozpoczęcie lotu w FSX-SE-problem

Post autor: tomi5 »

Dzień dobry

Problem rozwiązany a mianowicie odinstalowałem program Nahimic (jakiś dodatek do karty muzycznej) i wszystko hula :-)
Mam nauczkę żeby nie instalować Dragon Centerów, Nahimiców, Mistic Lightów i tego typu śmieci.

Dzięki bardzo za pomoc i rady :-)

Pozdrawiam

Tomek
i5 9600 KF , MSI MPG Z 390 GAMING PRO CARBON, 32 GB RAM G-SKILL, SAPPHIRE RX 580 8 GB SE, SSD SAMSUNG 850 PRO, WIN 10 PRO 64 bit
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2730
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Re: Rozpoczęcie lotu w FSX-SE-problem

Post autor: RzEmYk »

Na to bym nie wpadł. Ciekawostka.
Dzięki, że napisałeś o tym na forum, będzie ślad na przyszłość. :)
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
ODPOWIEDZ