FS 2020 - CPU

Problemy ze sprzętem (karty graficzne, karty dźwiękowe, joysticki, wolanty, itp.).

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

quarniento
Cadet
Cadet
Posty: 2
Rejestracja: śr 03 lut, 2021 19:55
Skąd jesteś: Warszawa

FS 2020 - CPU

Post autor: quarniento »

Dobry Wieczór,

Po latach od premiery FSX wracam do Państwa i zwracam się z wołaniem o radę.
Znów dostałem zadanie żeby pomóc wybrać komponenty do nowego komputera na którym będzie można dość "swobodnie" polatać na nowej wersji FS.
Materiałów i testów odnośnie kart graficznych jest sporo, można spokojnie dobrać GPU w kontekście wykorzystywanej rozdzielczości/ustawień grafiki natomiast w temacie CPU i dalej obsługi pamięci operacyjnej brak.
Bardzo mocno polecany jest i7-9800X z racji na czterokanałową obsługę RAM i co za tym idzie prawie dwukrotnie wyższą przepustowość CPU/RAM. Niestety ten procesor ma jedną wadę, która ciągnie kolejne koszty, mianowicie jest "prądożerny" (potrzebny mocniejszy zasilacz, lepsze chłodzenie, płyt głównych pod niego względem dostępności i cen przyznaję jeszcze nie sprawdzałem). Zastanawiam się nad alternatywą, nowszą konstrukcją i7-10700K wykorzystującą dwa kanały komunikacji CPU/RAM, nominalne taktowanie pamięci jest ciut wyższe 2666 vs 2933. Cena rynkowa oby procesorów jest podobna.
Porównanie tutaj: https://ark.intel.com/content/www/us/en ... 122,199335

Tyle tytułem wstępu, właściwe pytanie, czy już ktoś z Państwa rozgryzał temat na ile ważna jest przepustowość CPU/RAM, czy jest sens składać platformę z 9800X.
W planach jest zakup monitora z rozdzielczością tylko 1920x1080.
Dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2725
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Re: FS 2020 - CPU

Post autor: konraf »

Cześć

Ciężki temat. Niemniej co rzuca się w oczy to to, że masz zamiar używać tylko 1080p.
Uważam, że nie ma co się szarpać na taki procesor, tylko do 1080p.

Ja wiem, że FS2020 łyknie wszystko, co mu się wrzuci ale gdybym obecnie składał PC skupiłbym się na procesorze o możliwie najwyższym taktowaniu (i jakieś 6 rdzeni). Do tego grafika już do wyboru (co obecnie jest nie lada wyzwaniem, bo GPU w sklepach jak na lekarstwo).

Widzę, ja u mnie działa FS2020 (a nie mam żadnej rakiety, bo AMD Ryzen 5 2600 - @4Ghz, 16 GM RAM 3200, GTX 1660 Ti OC). Latam na 1440p. Ustawienia w większości wysokie. Nie narzekam na płynność działania. Gdyby tu zamiast leciwego już Ryzen 5 2600 i już niemłodej 1660Ti było coś lepszego to już w ogóle by śmigało bez najmniejszych zastrzeżeń.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2730
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Re: FS 2020 - CPU

Post autor: RzEmYk »

Poza tym, pamięć i tak można (a nawet należy) puścić asynchronicznie. Okolice 3600 MHz i w górę są mile widziane.
Mam i5 9600K na 4.7 GHz, pewnie pójdzie więcej. Pamięć 2 x 16 GB na 3200 MHz przy CL16. Do tego jeszcze RTX 2080 Ti.
W 1440p na ustawieniach ultra/high z dodatkami i różną pogodą mam raczej okolice 50 FPS w samolotach GA.

Nie ma co przesadzać z prockiem, bo jak widzę u siebie w MSFS 2020, to zestaw jest optymalny. Procek nadąża za grafiką. Przy takim RTX 3080 można by się było skusić na i5 10600K.
Jednak na wszystko należy jeszcze popatrzeć w relacji koszt/efekt.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
quarniento
Cadet
Cadet
Posty: 2
Rejestracja: śr 03 lut, 2021 19:55
Skąd jesteś: Warszawa

Re: FS 2020 - CPU

Post autor: quarniento »

Bardzo dziękuję za konkret, to dużo upraszcza jeśli i5 wystarczy.
Do 1080p bo taki monitor będzie kupiony, granie na natywnej rozdzielczości też trochę ułatwia. Pilot nie ma w planach grać na wielu monitorach/budować kokpitu. Fizycznie wejdzie w przeznaczone miejsce na niego do 30 cali, decyzja na 27. Monitor tylko HD, można dobry kupić poniżej 2k. Kupując monitor z obsługą 2k czy więcej i wykorzystanie tego, ciągnie dalej koszty karty, zasilacza, płyty. Tu się wg mnie gubi sens wydania kasy na coś co będzie przy pojedynczym monitorze (nie za dużym?) stosunkowo mało odczuwalne. Liczę, że płynące do Europy karty serii 2060 , które awaryjnie naprodukowali są na 256 bitowej szynie, no i że kurs BT znów nie wystrzeli albo jak wystrzeli to utrudnią uzysk ;) Główny cel to zrobić maszynę w ok 6 tysięcy złotych, na której da radę płynnie nawet w "gęściejszych" lokacjach przy pełnych opcjach graficznych. Z tego co wyczytałem z testów to płynne granie na 2k i wyżej to już nie te pieniądze, trzeba kupować grafikę za grubo powyżej 3-4 tysięcy, cały zestaw wyjdzie dobrze powyżej 10 tysięcy. Z czegoś trzeba było zrezygnować, padło na rozdzielczość ponad 1080p.
Dziękuję za pomoc, miłego latania! :)
ODPOWIEDZ