Saitek X52 PRO

Problemy ze sprzętem (karty graficzne, karty dźwiękowe, joysticki, wolanty, itp.).

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Navigator
Cadet
Cadet
Posty: 35
Rejestracja: sob 07 lut, 2004 22:23
Skąd jesteś: EPWR

Saitek X52 PRO

Post autor: Navigator »

Jak w temacie . Czy wie ktos kiedy toto bedzie mozna kupic w Polsce ?
Ostatnio zmieniony czw 19 lut, 2009 18:36 przez Navigator, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Grzesiek
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 273
Rejestracja: wt 18 paź, 2005 17:57
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

A czymś znacznym on się różni od X52 ? Bo z tego co wyczytałem to tylko.... albo i aż
The dual spring mechanism is effective giving you a more realistic feedback compared to the old X52.
No i dodatkowe funkcje wyświetlacza... w którym i tak działa mi tylko stoper bo jakoś nie mogłem reszty doinstalować lol :roll: :P plus kilka przycisków, no i chyba najbardziej widoczna zmiana... kolor
Navigator
Cadet
Cadet
Posty: 35
Rejestracja: sob 07 lut, 2004 22:23
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Navigator »

2 dedicated MFD buttons and 2 rotary dials with in-built buttons to control additional game functionality
MFD displays data directly from games, including Radio Stack info from Microsoft Flight Simulator 9 and 10
Software Development Kit included for creating game-specific programs to interact with the MFD
Choice of red, amber or green button illumination
lluminated buttons and MFD - ideal for low light environments
Throttle unit illumination varies depending on throttle position
Enhanced MFD backlighting
Improved cable management system

no w sumie niczym szczegolnym chyba jednak niewarto 2 razy tyle placic za to

ty masz X 52 PRO ?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Navigator, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Grzesiek
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 273
Rejestracja: wt 18 paź, 2005 17:57
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

Wiem, wiem... czytałem to. No, ale ciekawe jaka będzie cena i kiedy zobaczymy go w Polsce. Jak cena będzie dużo wyższa, to wg mnie się nie opłaca i ja bym za to nie zapłacił.
Navigator
Cadet
Cadet
Posty: 35
Rejestracja: sob 07 lut, 2004 22:23
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Navigator »

ponawiam pytanko /+nowe ptanka ;D
na tej stronie http://saitekusa.stores.yahoo.net/recprod.html jest info pod Saitek X 52 :
X52 Flight Control System - Reconditioned B-PS28Regular price: $129.95Special sale price: $69.95 - czy dobrze rozumiem ze mozna go kupic za 70$ ?
2 - czy wiadomo iedy X 52 PRO bedzie dost w Polsce ?
3- czy oplaca sie tyle wiecej kasy wydac na X 52 ??
Pozdrawiam
Grzesiek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2725
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Zwróc uwage, ze to jest sprzet: przechodzony/po naprawach/powystawowy/uszkodzony wizualnie w inny sposób. Gwarancja jest tylko 30 dni. Za te $70 moze i warto ale jak to Forest Gump mawiał: "You never know what you'll get".
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Navigator
Cadet
Cadet
Posty: 35
Rejestracja: sob 07 lut, 2004 22:23
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Navigator »

jeszcze pytanko do uzytkownikow X 52 - czy ma on force feadback ?
Pozdrawiam
Grzesiek
Awatar użytkownika
bundy
Cadet
Cadet
Posty: 4
Rejestracja: wt 05 wrz, 2006 11:29
Skąd jesteś: Okolice EPKT

Post autor: bundy »

Grzesiek/AZT013 pisze:jeszcze pytanko do uzytkownikow X 52 - czy ma on force feadback ?
X52 nie ma force feedback. (IMHO FF w takim wykonaniu, jakie oferują dostępne joy'e, to raczej ficzer o wątpliwej przydatności w symulatorach)
Pozdrawiam

Jacek "bundy" Kasperczyk
---------------------------------
michald
Cadet
Cadet
Posty: 37
Rejestracja: sob 19 lis, 2005 23:34
Skąd jesteś: EGUB

Re: kiedy Saitek X52 PRO w Polsce ?

Post autor: michald »

Grzesiek/AZT013 pisze:Jak w temacie . Czy wie ktos kiedy toto bedzie mozna kupic w Polsce ?
Srednio dostepny w UK na razie, widac, ze swiezy sprzet. Bardzo bym chcial potestowac, a nikt nie ma w sklepie, poza online..
Jak ktos juz bedzie mial prosze sie chwalic ;)
------------
Michal
Awatar użytkownika
bundy
Cadet
Cadet
Posty: 4
Rejestracja: wt 05 wrz, 2006 11:29
Skąd jesteś: Okolice EPKT

Post autor: bundy »

Swego czasu było też głośno o pedałach, które zrobił Saitek ( http://www.saitek.com/uk/prod/proflight.htm ), ale też nie wiadomo gdzie to można kupić :-) W sumie przy cenie (na rynek brytyjski) na poziomie 100 funtów, pedały Saiteka raczej nie wytrzymają konkurencji np. z ProPedals (ta sama cena a zupełnie inne wykonanie i jakość).
Co do X52, to największą wadą tego joy'a jest rozwiązanie steru kierunku przez przekręcanie drążka wokół jego osi - połączenie tego ruchu z jednoczesnym wychyłem prowadzi w dłuższej perspektywie do zwyrodnień nadgarstka :-) Ja z zestawu X52 zostawię sobie tylko przepustnicę i niestety (albo 'stety') skończy się na zestawie CH Yoke + ProPedals i... rujnacji budżetu nadszarpniętego świętami ;-)
Pozdrawiam

Jacek "bundy" Kasperczyk
---------------------------------
Navigator
Cadet
Cadet
Posty: 35
Rejestracja: sob 07 lut, 2004 22:23
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Navigator »

ja mam pedaly od kierownicy i jestem zadowolony, a co do CH Yoke to zastanawiam sie nad nim coraz bardziej zamiast X 52 ( czy CH Yoke ma Forcefeadback ? )
Pozdrawiam
Grzesiek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Posty: 2849
Rejestracja: sob 19 lut, 2005 14:55
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Nie, nie ma. Tak trudno sprawdzić na stronie producenta?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2725
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Co żes sie tak na ten FF uparł. Mialem dlugo joya z FF i już do czegos takiego bym nie wrócił. Zbędny bajer i w wiekszosci przypadkow przeszkadzający (nawet w IŁ-2, gdzie mocno utrudniał celowanie). Do FS to juz wogóle bez sensu.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Asmo

Post autor: Asmo »

Witam Serdecznie...

Generalnie pedały SAITEK o których była wcześniej mowa są bardzo porównywalne do CH Pro Pedals jest jednak jedna zasadnicza różnica która w moim przekonaniu działa na ich korzyść :D rozstaw pedałów jest większy w SAITEK-u .... po za tym znacznie bardziej mi sie podobaja...

Co do samego X52 Pro podzielę się z wami jak tylko dotrze (czyli za jakies 1,5 tygodnia) będę w stanie opisać dokładnie co z tego zestawu można wydusic ....

Dla tych którzy zaraz napiszą że upadłem na głowe etc.
Przesiadam się z X36 któy służył mi bardzo dobrze przez kilka lat, a w tej chwili trafi do innego młodego pilota który będzie się wprawiał w lataniu (precyzja już niestety nie ta).

Pozdrawiam
Asmo
Navigator
Cadet
Cadet
Posty: 35
Rejestracja: sob 07 lut, 2004 22:23
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Navigator »

nie myslales o kupnie Ch Yoke ? jazastanawialem sie nad upnem X52 PRO ale teraz coraz bardziej przymierzam sie do budowy symulatora 737 i chyba jednak kupie CH Yoke[/color]
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Navigator, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Grzesiek
Awatar użytkownika
slupkiewicz
Cadet
Cadet
Posty: 7
Rejestracja: śr 24 sty, 2007 00:04
Skąd jesteś: EPGD

Chwila refleksji na temat x52pro

Post autor: slupkiewicz »

Witam kolegów Pilotów. To mój pierwszy post na tym Forum.

Zainteresowani zapewne widzieli, że:
# MFD displays data directly from games, including Radio Stack info from Microsoft Flight Simulator 2004 and Flight Simulator X
X52PRO nie współpracuje z FS2004 - obsługiwany jest tylko FSX
# Software Development Kit included for creating game-specific programs to interact with the MFD
Poziom komplikacji SDK jest tak wielki, że praktycznie niemożliwy do wykorzystania dla co najmniej 80% baaaaaaaaaaardzo zaawansowanych użytkowników posiadających wiedze w zakresie programistyki (C i C+)
# Choice of red, amber or green button illumination


Kolory można zmianiać tylko testowo - nie da się tej funkcjonalności wykorzystać dla potrzeb symulatora


Saitek potwierdził:
I'm afraid this was an error on the product page for the stick (this has been corrected on the UK site, but not on the US one yet which I'm chasing up at the moment) - as indicated on the box, only Flight Sim 10 is currently supported with a plugin for the MFD. We've already had some people on the forum enquiring about using the SDK to make their own plugins, so I suspect that it won't be too long before we start seeing something for FS2004.
Więcej tutaj.


Kilka refleksji:
- funkcjonalność, którą obiecuje producent da się w pełni wykorzystać w FSX, co sprawdziłem (COMM, NAV, RADIO, Sq i inne na iMFD, możliwość ustawiania parametrów przełącznikami obok wyświetlacza) - ale jak tu grać przy 17fps??? - stąd: dla FSX 10/10,
- pięknie wykonany, ale to raczej norma w tym przedziale cenowym,
- wielki potencjał w nim drzemie - na razie jednak nie da się go wykorzystać w FS2004,
- odradzam kupno przed oficjalną premierą wtyczek do FS2004.

Do miłego.

__________________
Ps. Umieściłem kilka lichych fotek w naszej skromnej galerii - zainteresowanych zapraszam.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez slupkiewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
clmisiu
Cadet
Cadet
Posty: 20
Rejestracja: pn 19 mar, 2007 08:48
Skąd jesteś: Kraków, Gorce

Waypoint'y w Sitek X52

Post autor: clmisiu »

Czy może ktos wie jak i co ustawić, aby na wyświetlaczu przepustnicy wyświetlały się way point'y??
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez clmisiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Michał M.
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 282
Rejestracja: śr 29 lis, 2006 13:49
Skąd jesteś: EPWA

Re: Waypoint'y w Sitek X52

Post autor: wibwk »

clmisiu pisze:Czy może ktos wie jak i co ustawić, aby na wyświetlaczu przepustnicy wyświetlały się way point'y??
??? A gdzieś o takiej możliwości słyszał.
Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 171
Rejestracja: pt 30 mar, 2007 07:31
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

moze nie słyszał ale widział.
zapewne tutaj: http://www.saitek.com/images/300dpi/joysticks/x52.jpg

gdzieś na forach wyczytałem ze na tym obrazku to może być folia demo przyklejona i akurat z waypointem

ale niech się jeszcze X52 Ownersi wypowiedzą

PZDR
abes6

Re: Ja tak samo...

Post autor: abes6 »

RzEmYk pisze:
abes6 pisze:...odłożyłem tego joya na bok, ehhh.
Czego się spodziewałeś po takim joysticku? To nie ten przedział cenowy...
Proponuję zerknąć na produkty Saiteka.
Juz znalazlem jaki sobie kupie :D
Saitek X52
Mam tylko takie pytanie: czy bedzie dobrze dzialal na Viscie 64bit. Ma ktos moze?
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 242
Rejestracja: śr 05 paź, 2005 18:20
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

Na chwilę obecną na beta sterownikach co prawda, ale będzie działał.
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 147
Rejestracja: ndz 31 gru, 2006 12:44
Skąd jesteś: EPWA

Re: Ja tak samo...

Post autor: kubahh »

abes6 pisze:Juz znalazlem jaki sobie kupie :D
Saitek X52
Mam tylko takie pytanie: czy bedzie dobrze dzialal na Viscie 64bit. Ma ktos moze?
Wiesz co, jak tak patrzę to widzę że nowy SAITEK X52 kosztuje 99 funtów, a za 528zł możesz mieć wolant http://www.sklep.pilots.pl/product_info ... ucts_id/54, ja bym osobiście to wybrał, to tylko rada z mojej strony.
Kuba
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 282
Rejestracja: śr 29 lis, 2006 13:49
Skąd jesteś: EPWA

Re: Ja tak samo...

Post autor: wibwk »

Wiesz ja właśnie kupiłem nowy i z dostawą kurierem do domu wyniosło mnie to 411 zł. Saitek ma tylko jedną wadę, trzeba go smarować bo inaczej ciężko jest uzyskać płynność w "delikatnym" sterowaniu, poza tym genialny a już zwłaszcza w stosunku do ceny.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez wibwk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 242
Rejestracja: śr 05 paź, 2005 18:20
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

Oddzielna przepustnica, HOTAS + ilość funkcji i uniwersalność przemawiają na korzyść Saiteka.
Osobiście bym się nie zamienił, choć jak ktoś lubi bujać się General Aviation albo chce sobie wstawić do kokpitu Boeinga, to może się zastanowić nad wolantem. Ale przydałyby się do takiego jeszcze pedały, a to dodatkowe koszy.
abes6

Re: Ja tak samo...

Post autor: abes6 »

kubahh pisze:Wiesz co, jak tak patrzę to widzę że nowy SAITEK X52 kosztuje 99 funtów, a za 528zł możesz mieć wolant http://www.sklep.pilots.pl/product_info ... ucts_id/54, ja bym osobiście to wybrał, to tylko rada z mojej strony.
Ciekawa propozycja, ale czy jestes kubahh pewien ze nie bedzie problemow z Vista???
Moze ktos to juz sprawdzil, wtedy by nie nie byloby zadnych problemow :)

[Polecam nacisnąć "Podgląd" przed "Wyślij" - Rz]
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez abes6, łącznie zmieniany 1 raz.
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 147
Rejestracja: ndz 31 gru, 2006 12:44
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: kubahh »

Nie jestem pewnien czy Vista to dobry pomysł pod FS, choć pewny nei jestem.
PS. Możesz do mnie pisać Kuba 8-)
Kuba
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 447
Rejestracja: pt 06 lut, 2004 17:33
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

FSX bardzo dobrze działa pod VISTA.
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 273
Rejestracja: wt 18 paź, 2005 17:57
Skąd jesteś: Gdańsk

Re: Ja tak samo...

Post autor: ciemny21 »

wibwk pisze: Saitek ma tylko jedną wadę, trzeba go smarować bo inaczej ciężko jest uzyskać płynność w "delikatnym" sterowaniu.
Negative. Mam od ponad roku...latam prawie codziennie, nie smarowałem ani razu... chodzi pięknie.
Marcin
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 147
Rejestracja: ndz 31 gru, 2006 12:44
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: kubahh »

JeV pisze:FSX bardzo dobrze działa pod VISTA.
I też FSX ma wielu przeciwników :D
Kuba
Awatar użytkownika
slupkiewicz
Cadet
Cadet
Posty: 7
Rejestracja: śr 24 sty, 2007 00:04
Skąd jesteś: EPGD

Przełom z X52 PRO i FS2004

Post autor: slupkiewicz »

W styczniu, jak pisałem wcześniej, nabyłem w niemieckim sklpie X52PRO i... tragedia. Okazało się, że sprzęt nie jest kompatybilmy z FS9. Piękny MFD okazał się w zasadzie zegarkiem i stoperem.

Napisałem kilka gorzkich słów do Producenta na "ichnim" Forum i dostałem odpowiedź, że po to zamieszczają SDK, żeby można sobie dopisć co trzeba... i że polecają FSX... moja odpowiedź, że sprzęt mi nie wyrabia... oni, żebym sobie RAMu dokupił.... No comments, ale po tej wymiane bardzo na poziomie i merytorycznych treści - olałem sprawę.

Aż pewnego razu znalazłem TO .

Więc teraz lecąc na FS2004 mam możliwość sterowania wieloma parametrami z poziomu przepustnicy i mogę obserwować zmiany na MFD:

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

Niemniej dla SAITEKa to powinien być potwarz, że ten plugin zrobił niezwykle zdolny... hobbysta.

Do miłego.
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Posty: 2849
Rejestracja: sob 19 lut, 2005 14:55
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Jeśli miałeś możliwość zapoznania się ze zwykłym x52, mógłbyś pokrótce napisać, czy x52 pro jest na tyle lepszy od x52, że warto zapłacić za niego sporo więcej? Ogólnie jak oceniasz x52 pro, jest on warty swojej ceny? Czy zastosowanie metalowych części coś daje, czy są one jedynie zabiegiem marketingowym, by Saitek mógł sie nimi szczycić na swojej stronie? Jak działa orczyk? Bo w moim Logitechu 3d Extreme natychmiast sie on rozkalibrowuje i jest dosyć mało precyzyjny. I ostatnie pytanie, czy ten emulator myszki przydaje sie do czegokolwiek (parę osób na niego narzekało, podobno powodował on dziwne skoki i drgania kursora)?
Awatar użytkownika
slupkiewicz
Cadet
Cadet
Posty: 7
Rejestracja: śr 24 sty, 2007 00:04
Skąd jesteś: EPGD

X52PRO opinia

Post autor: slupkiewicz »

Mój kontakt z X52 był w zasadzie okazjonalny, więc moja wypowiedź nie będzie reprezentatywna. Zadajesz ważne pytanie - czy wart swojej ceny... dla kogoś, kto nastawia się na określoną jakość i ma z góry ustalone oczekiwania PRO jest wart swojej ceny. Moja decyzja o zakupie była nieco impulsywna, ale nie spodziewałem się manipulatora wykonanego w odpustowym stylu i takiego też nie otrzymałem. Chociaż zawód był ogromny z powodu opisanego już MFD i FS9, teraz jestem w pełni zadowolony z tego sprzętu. Co do metalowych części, to trochę tak jak z elementami chromowanymi w aucie... listwy ozdobne wyglądają naprawdę nieźle, niemniej plastikowe także by się sprawdziły. Płacisz sporo - oczekuj sporo. Metalowe są:

końcówki przełączników i mechanizm sprężynowy przy dżojstiku:

Obrazek

pokrycie głównej części podstawy (i dżoja i przepustnicy)

pokrętło zmiany profili

Obrazek

pokrętła i przełączniki pod MFD

Obrazek

TUTAJ do pobrania w wyższej rozdzielczości dla lepszego spojrzenia ;-)

Sens? Nie, ale miło się dotyka, podobnie jak chromowanej klami w aucie. (snobstwo?)

Na orczyk absolutnie się nie uskarżam i choć jest blokada, gdzieś czytałem (na którymś z for zagranicznych) że bywają z tym problemy - jak się wydaje zależy to od egzemplarza.

Emulator myszki to dosyć użyteczna funkcjonalność. Ale od razu uwaga: jeżeli masz zamiar budować i używać zaawansowane profile użytkownika (np. do danej maszyny) - zapomnij o tej funkcji, bo przestaje działać - jest też opcja, że po prostu nie potrafię tego odpowiednio ułożyć w całość. Wielogodzinne próby nie dały rezultatu. Jeśli masz wprawnego kciuka, obsłużysz z poziomu tej "myszki" wszystkie urządzenia pokładowe (są bowiem przyciski myszy). Dla mnie osobiście dużo ważniejszy jest wbudowany w przepustnicę scroll (częstotliwości, wysokości itd.) Drgań kursora nie zauwazyłem wogóle, niemniej cała ta impreza z "myszką" przypomina używanie myszy dla lewo- przez praworęcznych.

Reasumując: znacznie podskoczyła wartość (mówię subiektywnie) X52PRO po ukazaniu się wspomnianej wtyczki do FS9, teraz cały ten sprzęt ma jakikolwiek sens. Zapłaciłem za niego duuuuużo (z zagranicy i w Euro plus przesyłka) - ale nie żałuję. Jednak gdybyś pytał, czy za te same pieniądze kupiłbym go dzisiaj... szczerze bym się zastanowił. To dobry kawał dżojstika, drogi, ale dobry. Mam nadzieję, że trochę rozwiałem wątpliwości.

Do miłego.
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Posty: 2849
Rejestracja: sob 19 lut, 2005 14:55
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Rozumiem, dziękuję za opis i duże zdjęcia :) Wygląda to bardzo fajnie, HOTAS, profile oraz użyteczność MFD po zaaplikowanego przez Ciebie programu stwarzają funkcjonalność prostego home-cockpitu. Mimo swojej ceny stosunek użyteczność/koszt wypada i tak o niebo lepiej w porównaniu z całkowicie metalowym, lecz wymagającym mnóstwa przeróbek, oddzielnych pedałów i konieczności sprowadzenia Cougarem. A mój stary Logitech już ledwo się trzyma...
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2725
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

A ja zapytam o ten MFD. Pisaliście, że można tam wyświetlić różne rzeczy. Widzę np. COM i NAV. Można tym sterować z poziomu kontrolera (ustawić COM active i stby oraz przełączać pomiędzy nimi), czy ten MFD tylko pokazuje to, co sie ustawi na panelu radia w samolocie?
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Posty: 2849
Rejestracja: sob 19 lut, 2005 14:55
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Jak najbardziej można zmieniać i przełączać częstotliwości ;)
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2725
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Hmm, to w takim razie jest to pewna alternatywa dla np. modułów GoFlight (jesli ktoś nie używa ich w home made cockpit) lub dla FSbus'a (i samych paneli radia). Jesli mozna sobie na tym X52PRO swobodnie ustawić COM'y, NAV'y itp. bez wchodzenia do panelu radia samolotu (pytanie, czy każdego), to piękna sprawa. Nie tania ale piękna.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
slupkiewicz
Cadet
Cadet
Posty: 7
Rejestracja: śr 24 sty, 2007 00:04
Skąd jesteś: EPGD

X52PRO alternatywą...

Post autor: slupkiewicz »

Witam wszystkich,

cóż, po ponad 120 lotach z użyciem X52RPO mogę się nie do końca zgodzić, że ten sprzęt z MFD może stanowić faktyczną konkurencję dla specjalizowanych modułów domowego kokpitu. O ile np. wyłączenie/włączenie świateł trwa kilka drobnych chwil, to ustawienie częstotliwości czy zmiana kodu transpondera to już trochę gimnastyki... Jeśli to ma urealniać lot (np. w przypadku dużego ruchu i konieczności błyskawicznej zmiany danego parametru) to wydaje mi się, że nie do końca urealnienie idzie w dobrym kierunku.

Fakt - w teorii jest możliwość płynnego zmieniania większości parametrów i to w przeważającej większości maszyn, w praktyce zaś ... teoria pozostaje teorią.

Zaznaczam jednak - to tylko moja subiektywna ocena, nie wyrocznia. Tak na marginesie - by nie powielać schematu "wciąż narzekającego Polaka" - powiem: w sumie niezły sprzęt.
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2725
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Re: X52PRO alternatywą...

Post autor: konraf »

slupkiewicz pisze:...to ustawienie częstotliwości czy zmiana kodu transpondera to już trochę gimnastyki...
Hmm, no własnie tu moze być problem. Nie wiem jak to nastawianie wygląda. W takim zwykłym paneliku radia na FSBus (jaki sam posiadam) nastawienie COM, czy NAV, to dosłownie 5 sekund. Dwa pokrętła (jedno do XXX. drugie do .XX) i guzik Active.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
lucero

Re: X52PRO alternatywą...

Post autor: lucero »

Witam wszystkich

Male pytanko, mam zdefiniowany hamulec pod jednym z kalwiszy fire, zreszta na kazdym trybie. Na klawiaturze spokojnie dziala "." i manewrowanie innymi komendami, natomiast w Saiteku przelaczenie trybu i wywolanie innej komendy skutkuje tym, iz joy "zapomina" o wcisnietym hamulcu. W efekcie pojawia sie maly problem, myslalem ze zdefiniowanie hamulca na kazdym trybie pomoze, ale nic z tego.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
slupkiewicz
Cadet
Cadet
Posty: 7
Rejestracja: śr 24 sty, 2007 00:04
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: slupkiewicz »

lucero pisze:
Male pytanko, mam zdefiniowany hamulec pod jednym z kalwiszy fire (...)

Pozdrawiam
Osobiście zdefiniowałem hamulec postojowy na przycisku C i nie odnotowałem żadnego podobnego przypadku. Niemniej nie używam profili (standardowa klawiszologia FSa) i mam wersję 9:
Obrazek

Druga sprawa, myślę interesująca dla użytkowników X52PRO i FS9:
Na cytowanej już przeze mnie stronie autora wtyczki do FS9 ukazała się ciekawa aktualizacja do wersji 1.3, która wprowadza małe modyfikacje do "konfiguracji świetlnej" ;) X52PRO: teraz po wyposzczeniu klap zmienia się kolor podświetlenia przycisku odpowiedzialnego za ich obsługę. Podobnie rzecz ma się do obsługi podwozia, proszę spojrzeć:

1) na parkingu, klapy schowane, podwozie – wiadomo ;)
Obrazek

2) tuż przed startem, klapy w konfiguracji, podwozie – patrz wyżej,
Obrazek

3) procedura odlotowa, klapy jeszcze aktywne, fakt chowania podwozia – kolor czerwony
Obrazek

4) przelot, klapy schowane, podwozie także
Obrazek

Jako ciekawostkę podam, że grzebiąc trochę w pliku ini , można pozamieniać kolory zależnie od upodobań.

Pozdrawiam, do miłego.
Obrazek
ODPOWIEDZ