PREPAR3D

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
slysy
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 123
Rejestracja: pt 06 lut, 2004 19:11
Skąd jesteś: Warszawa

PREPAR3D

Post autor: slysy »

Witam,
Czy ktoś z Kolegów używa P3D?
Ja kupiłem i jestem zadowolony.
Wydajnościowo to przepaść pomiędzy FSX, większość dodatków działa bez problemu, program wygląda także dużo, dużo lepiej graficznie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Bubi
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 63
Rejestracja: śr 26 maja, 2004 19:27
Skąd jesteś: EPKK/EPGD

Post autor: Bubi »

Witam
Z ciekawości jaka cena? I ile klatek osiągasz? Rozumiem ze działa dużo lepiej niz FSX?
Obrazek
Intel Core Duo 3,15 Ghz,4Gb Ram Geil Ultra, P5B Deluxe Asus,ATI HD6770,T-Fligt Hotas X
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 283
Rejestracja: pt 25 cze, 2010 11:32
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

dare.k
Cadet
Cadet
Posty: 27
Rejestracja: śr 23 kwie, 2014 17:18
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: dare.k »

Witam.
Odświeżę temat dot. Prepar3D.
Chciałbym zakupić P3D i nie wiem jaką wersję kupić. Na stronie producenta w tabeli przy: "Personal Consumer Entertainment" są same skreślenia. Czyli żadna z tych licencji nie jest dla prywatnego domowego użytkownika.
Szukałem też w sklepach online i nie znalazłem sprzedaży Prepar3D.
W7; GTX970; INTEL i7-5930K 3,5GHz; 16 GB
FSGlobal2010
ASN, REX4, SoftClouds
ORBX:Global,Vector,LCEU,Norway,AU,YBBN,YBRM,YBUD,YCDR,YHBA,YPMQ,YSCH
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2730
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

dare.k pisze:Czyli żadna z tych licencji nie jest dla prywatnego domowego użytkownika.
Tak. Produkt z założenia nie jest do użytku domowego. Zostaje Ci licencja akademicka.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 1298
Rejestracja: pt 29 kwie, 2005 07:42
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Jakąkolwiek nie kupisz, jest to ten sam program. Możesz nawet kupić w abonamencie dla developerów, jeśli Ci tak wygodniej. Pytanie - jak to wykorzystasz.
Obrazek
dare.k
Cadet
Cadet
Posty: 27
Rejestracja: śr 23 kwie, 2014 17:18
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: dare.k »

ok.
A co posiada Profesjonalna Licencja za 200$ w porównaniu do Licencji Akademickiej za 60$ ?
oraz
Jak wygląda Akademicka i Profesjonalna do FSX ?

Różnica w cenie duża więc ten tańszy produkt powinien być uboższy.
W7; GTX970; INTEL i7-5930K 3,5GHz; 16 GB
FSGlobal2010
ASN, REX4, SoftClouds
ORBX:Global,Vector,LCEU,Norway,AU,YBBN,YBRM,YBUD,YCDR,YHBA,YPMQ,YSCH
sp1egn
Cadet
Cadet
Posty: 18
Rejestracja: pt 05 lut, 2010 16:40
Skąd jesteś: Szczecin

Post autor: sp1egn »

Już kiedyś pisałem.
To tak jak kupienie MS Office Home & Student do użytku np. w biurze pisania podań.
Sam rozważ "w sumieniu".

R.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 1298
Rejestracja: pt 29 kwie, 2005 07:42
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

dare.k pisze:A co posiada Profesjonalna Licencja za 200$ w porównaniu do Licencji Akademickiej za 60$ ?
Czy jest cokolwiek niejasnego w moim komentarzu powyżej? Różnią się tylko tym, jak możesz je wykorzystać a zawartość programu jest taka sama.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kirow
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 275
Rejestracja: wt 06 maja, 2008 08:20
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Kirow »

sp1egn pisze:Już kiedyś pisałem.
To tak jak kupienie MS Office Home & Student do użytku np. w biurze pisania podań.
Sam rozważ "w sumieniu".

R.
Porównanie bez sensu. Biuro pisania podań ZARABIA na wykorzystywaniu programu. Użytkownik domowy NIE ZARABIA. Jednemu nie wolno używać licencji Home&Student, drugiemu jak najbardziej wolno.

W P3D mamy napisane: "Acceptable uses of Prepar3D include Simulation, Learning, and Training.", ale jest też: "As provided in our End User License Agreement, the Prepar3D application is not to be used, offered, sold or distributed through markets or channels for use as a personal/consumer entertainment product."

Nie mam pojęcia, dlaczego jest ten zapis. Mogę się domyślać, że Lockheedowi chodzi o wyjęcie się spod wymogów prawnych dotyczących sprzedaży produktu dla tzw. "konsumenta" czyli reklamacji, warunków sieci dystrybucji itp. - ale tylko zgaduję.
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
Awatar użytkownika
sww
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 108
Rejestracja: wt 06 paź, 2009 09:37
Skąd jesteś: znienacka

Post autor: sww »

Czyli możemy się umówić, że P3D symuluje dla nas FSX i wtedy wszystko jest zgodnie z licencją. Ja podejrzewam, że chodzi o niekonkurowanie z MS Flight. ;-)
Centrum Szkolenia Pilotów - (prawie) wszystko o wirtualnym lataniu
sp1egn
Cadet
Cadet
Posty: 18
Rejestracja: pt 05 lut, 2010 16:40
Skąd jesteś: Szczecin

Post autor: sp1egn »

Ostatni raz.
Kirow, przeczytaj to, co sam zacytowałeś, ja tylko wytłuszczę pewien aspekt:
Kirow pisze: W P3D mamy napisane: "Acceptable uses of Prepar3D include Simulation, Learning, and Training.", ale jest też: "As provided in our End User License Agreement, the Prepar3D application is not to be used, offered, sold or distributed through markets or channels for use as a personal/consumer entertainment product."
Zapis jest jednoznaczny i nie ma co tu zgadywać. P3D nie powinien (tak, tak, wiem - miedzy nie może a nie powinien jest ogromna różnica) być m.in. wykorzystany jako "produkt do rozrywki/zabawy" (zwróć uwagę, że są tam po przecinku wymienione różne obszary, w których P3D nie powinien być używany/stosowany/wykorzystany.

To tak jakbym (trzymając się podawanego wcześniej przykładu) prowadząc biuro kupił MS Office Home & Student, bo przecież biuro prowadzę w domu(!). Albo (może to lepszy przykład) pobrał z jakiegoś serwera pirackie wersje fotoscenerii i tłumaczył, że to do testów - czy mi na moim komputerze będzie "chodzić", albo (lepiej) do nauki - będę się uczył podejścia z widocznością i muszę mieć dokładnie odwzorowane lotnisko.

Ale to tylko moje zdanie, a każdy zrobi jak uważa.

--
Pozdrawiam,
Robert
dare.k
Cadet
Cadet
Posty: 27
Rejestracja: śr 23 kwie, 2014 17:18
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: dare.k »

Zakupiłem już P3D i powiem, że różnice widać. Wszystko na plus dla P3D, prawie. Odpadły mi samoloty RealAir, ale na dniach mają pojawić się. A2A cesna i Carenado -TBM850.
EPKK od DD nie chodzi i W-wa X. I tu pytanie czy będzie jakaś łatka dla P3D?
W7; GTX970; INTEL i7-5930K 3,5GHz; 16 GB
FSGlobal2010
ASN, REX4, SoftClouds
ORBX:Global,Vector,LCEU,Norway,AU,YBBN,YBRM,YBUD,YCDR,YHBA,YPMQ,YSCH
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2730
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

dare.k pisze:EPKK od DD nie chodzi i W-wa X. I tu pytanie czy będzie jakaś łatka dla P3D?
http://drzewiecki-design.net/forum/viewtopic.php?t=304
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
piechu12
Cadet
Cadet
Posty: 1
Rejestracja: pt 11 wrz, 2015 20:42
Skąd jesteś: Wrocław

Post autor: piechu12 »

Witam

Posiadam P3D w wersji 2.5 z sceneriami od Drzewiecki Design + Pmdg 737 + ORBX (chyba wszystkie wersje) symulator nie spada mi poniżej 20 fps.

Jestem bardzo zadowolony i mogę to potwierdzic moim PrntSC z lotu nad Wrocławiem.

http://wrzucacz.pl/file/6211442006528/11.jpg

Dodatki jakie używam instalowane w kolejności:

1. Fs global 2010
2. ORBX OPENCL EUROPE
3. ORBX GLOBAL BASE
4. ORBX VECTOR

Efekt tych dodatków jest powalający.

Jednak dostrzegam 2 błędy w P3D:

1. Od czasu do czasu po wejsciu w opcje znika mi kontroler(joystick) - ale po zniknięcu w opcjach wciąż działa. Muszę kilka krotnie wejśc w ustawienia i wtedy pojawia się znów.

2.Nie wiem dlaczego w 737 jak i innych modelach od PMDG po zalogowaniu się na płytę lotniska jest aktywny TCAS- świeci cały czas na czerwono.
Jest na to rada minimalizując okno symulatora podczas wczytywania, ale moim zdaniem jest coś nie tak z P3D ponieważ w FSX nie było nigdy tego problemu.

Oczywiście P3D jak i PMDG są oryginalne z tym że PMDG było kupowane jeszcze pod FSXa być może pod P3D trzeba zakupić nowe PMDG specjalnie pod wersje P3D 2.5.


Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 932
Rejestracja: pn 10 maja, 2010 16:09
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Oczywiście P3D jak i PMDG są oryginalne z tym że PMDG było kupowane jeszcze pod FSXa być może pod P3D trzeba zakupić nowe PMDG specjalnie pod wersje P3D 2.5.
PMDG pod P3D wydaje osobne produkty - jeśli masz samolot pod FSX to powinien być używany tylko w FSX.
Radeek56
Cadet
Cadet
Posty: 2
Rejestracja: wt 06 lut, 2018 22:02
Skąd jesteś: Wawa

Kupno P3D

Post autor: Radeek56 »

Rozwarzam kupno P3D v3 ale jestem zielony w tematach tego symulatora i chciałbym się dowiedzieć czy produkt przychodzi w wersji cyfrowej (instalator na maila) czy pudełkoweji przy okazji czy pójdzie on na moim kompie

Intel Core I5-7500 (3.4GHz)
NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB
16GB RAM na dyskach SSD i HDD

Z góry dzięki za pomoc :D :D
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2730
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Obecnie aktualna jest wersja 4.1 w dystrybucji cyfrowej. Pójdzie.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
ODPOWIEDZ