Produkty serii TrackIR oraz alternatywy

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 300
Rejestracja: ndz 29 paź, 2006 12:07
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

Możesz kupić kamerę z diodami IR i nie potrzebujesz wtedy absolutnie żadnego kontaktu z prądem a co lepsza na głowie nosisz proste odblaski bez żadnych przewodów. Kamerę którą mogę polecić to A4tech PK333, sam używam, nie narzekam. Zrobienie stelażu wtedy ogranicza się do 30 minut czystej szybkiej roboty.
stanislaw5b
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 115
Rejestracja: ndz 03 paź, 2010 14:51
Skąd jesteś: Łomianki

Post autor: stanislaw5b »

Tylko odblaski? Mogą być nawet takie od roweru? Za piękne, żeby było prawdziwe, jeżeli jednak jest to biegnę do sklepu po kamerkę!
meduzes
Cadet
Cadet
Posty: 32
Rejestracja: śr 13 kwie, 2011 14:04
Skąd jesteś: Kętrzyn

Post autor: meduzes »

Raczej nie takie od roweru (chodź głowy nie daje) Bardziej takie jak w kamizelkach odblaskowych ;)

Dziękuje z radę ... już szukam kamerki 8-) Tylko jeszcze jeden dylemat:

Czy będę potrzebował kliszy od aparatu ? jakieś modyfikacji w samej kamerze ?
matx1234
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 92
Rejestracja: sob 14 mar, 2009 22:34
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: matx1234 »

Tak, będziesz potrzebował :) Jakoś musisz "odfiltrować" światło widzialne od światła IR.
AMD64 x2 5200+, 2GB DDR2, PowerColor HD4850 PCS+, Corsair 450W
stanislaw5b
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 115
Rejestracja: ndz 03 paź, 2010 14:51
Skąd jesteś: Łomianki

Post autor: stanislaw5b »

Poszukałem i znalazłem w domu kamerkę - Labtec Webcam Plus, czy ma ktoś może jakiś tutorial jak zdjąć filtr IR? Odkręciłem śrubki ale nie chcę niczego uszkodzić dlatego pytam ludzi bardziej doświadczonych. :)
meduzes
Cadet
Cadet
Posty: 32
Rejestracja: śr 13 kwie, 2011 14:04
Skąd jesteś: Kętrzyn

Post autor: meduzes »

Mam problem z aplikacją freetrack w wersji 2.1 i 2.2 :| mianowicie po jej odpaleniu na chwilkę odpala się kamera i zaraz po tym windows krzyczy: że aplikacja musi zostać zamknięta :|

Windows 7 i kamera to A4tech PK333 i działa bez problemu :| czy ktoś się z czymś takim spotkał ?!
Awatar użytkownika
Jasiu
Cadet
Cadet
Posty: 49
Rejestracja: ndz 01 lis, 2009 11:54
Skąd jesteś: EPMB

Post autor: Jasiu »

Witam.
Mam problem z trackir 4 gdy go załączam spadają FPS jeżeli włączam to FPS idą do góry
można coś z tym zrobić ?
Aviateam.pl
stanislaw5b
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 115
Rejestracja: ndz 03 paź, 2010 14:51
Skąd jesteś: Łomianki

Post autor: stanislaw5b »

Przerzucić np. na inny rdzeń niż FS.
Awatar użytkownika
trendus
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 91
Rejestracja: wt 17 lip, 2007 19:50
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: trendus »

Witam
Mam nadzieję że jest na tym forum ktoś kto zna się na elektronice lepiej ode mnie i pomoże mi w zasileniu freetracka. Otóż znalazłem stary zasilacz. Jest na nim napisane:
INPUT:230VAC 50Hz
OUTPUT:4.5VDC 800mA

Z tego co zrozumiałem to zmniejsza on napięcie do 4,5V i dodatkowo daję nam prąd stały (DC). Mam rację? Czy więc takim zasilaczem można zasilać 3 połączone szeregowo diody IR?
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2730
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

trendus pisze:Czy więc takim zasilaczem można zasilać 3 połączone szeregowo diody IR?
Można. Na stronce freetracka masz "kalkulator", który obliczy wymagany opornik.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
Awatar użytkownika
trendus
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 91
Rejestracja: wt 17 lip, 2007 19:50
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: trendus »

Hmmm... Jako że zasilacz daję napięcie 4,5V to na jedną diodę powinno przypadać 1,5V. Gdy testowałem jedną diodę na takim napięciu z baterii to chodziło elegancko. Poszedłem tym tokiem rozumowania i nie zastosowałem żadnego opornika. Tymczasem gdy połączyłem wszystkie 3 i podłączyłem do moje zasilacza to chodziło elegancko lecz pierwsza dioda po chwili się spaliła. Tzn paliła się lecz coraz słabiej, słabiej i w końcu zgasła strasznie się przy tym nagrzewając. Dwie następne pałiły się lecz też jakby trochę słabiej. Ale się nie spaliły. I teraz pytanie: czy to jakaś wadliwa dioda czy to ja coś źle zrobiłem?
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2730
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Nie mów ogólnikami, bo ogólnikowa odpowiedź brzmi: Ty.
Nie podałeś co to za diody, jakie mają napięcie zasilające, jakie natężenie, itp...
Po to jest kalkulator na stronie freetracka, żeby odpowiednio zasilić diody.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
Awatar użytkownika
Gładki
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 102
Rejestracja: wt 12 paź, 2004 15:32
Skąd jesteś: Sosnowiec

Post autor: Gładki »

Mam okazję kupić TRACK IR 4 PRO za 2 razy mniejsze pieniążki niż TRACK IR 5. Naczytałem się trochę o TRACK IR 5, że jest precyzyjniejszy, że da się swobodnie klikać myszką, ponieważ obraz się nie trzęsie, jak w przypadku starszych wersji. I tu się zastanawiam, bo nie wiem, na co się zdecydować, a dokładniej, czy różnica między tymi wersjami jest warta takiej dopłaty?
Intel Core i5-3570 + Asrock Z77 Extreme4-M + 8GB 1600MHz DDR3 + GTX 970 + 1000GB SATA3 & WIN8.1
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 300
Rejestracja: ndz 29 paź, 2006 12:07
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

Ostatnio skonfigurowałem Freetracka do FSXa, wcześniej były błędy, ale teraz chodzi cudnie, jak dawniej w FS9 lub DCS'ie, moje zniesmaczenie pojawia się przy widoku spot view, gdzie freetrack oddziałuje na oś obrotu w poziomie (tą w pionie reguluje normalnie). To trochę niewygodne, czy jest na to jakiś sposób ?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Posty: 2849
Rejestracja: sob 19 lut, 2005 14:55
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Przy TrackIrze pomagał program JAB, wyłączający sterowanie kamerą w widokach innych niż VC - prostego remedium raczej nie ma.
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 300
Rejestracja: ndz 29 paź, 2006 12:07
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

Sprawdzę czy zadziała z Freetrackiem, dzięki ;)
balik150
Cadet
Cadet
Posty: 6
Rejestracja: śr 31 paź, 2012 21:43
Skąd jesteś: opolskie

Post autor: balik150 »

Witam, mam problem z FreeTrack pod fs2004. Fs2004 w ogóle nie reaguje na ruchy FreeTrack. Bibliotekę TIRViews skopiowałem do Freetrack. Może coś trzeba włączyć w fs2004?
Ostatnio zmieniony śr 31 paź, 2012 21:57 przez balik150, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2730
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
balik150
Cadet
Cadet
Posty: 6
Rejestracja: śr 31 paź, 2012 21:43
Skąd jesteś: opolskie

Post autor: balik150 »

I Sprzęt
płyta główna: asrock p67 pro3 b3
procesor: core i5 2500k
pamięć: 4gb
karta graficzna: Radeon hd7850

Nie posiadam podpiętych żadnych dodatkowych urządzeń typu joystick.

II Oprogramowanie
system operacyjny: win 7 home edition
symulator (nazwa i wersja): fs 2004 ver.9


III Opis problemu
Problem dotyczy gry FS2004. Po uruchomieniu freetracka i skonfigurowaniu go, gra nie widzi moich ruchów. Próbowałem kombinować z ustawieniami output, bez skutku. Skopiowałem również TIRViews. Problem dalej występuje. Czy należy coś ustawiać w samej grze?Dodam ze w innych grach FreeTrack działa.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2725
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Cześć

Czy ktoś z Was kupował może takie coś:
https://allegro.pl/oferta/freetrack-cap ... 6656013797
Warto?
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
dkdomino
Cadet
Cadet
Posty: 13
Rejestracja: pt 09 gru, 2005 22:27
Skąd jesteś: Legionowo

Post autor: dkdomino »

Ja parę lat temu kupiłem to https://allegro.pl/oferta/freetrack-cli ... 6895074955

Nigdy wcześniej nie użuwałem TrackIR https://allegro.pl/oferta/urzadzenie-st ... 7978161368 więc nie wiem jak "oryginalny" działa.

Ten co kupiłem działał super, byłem zdziwiony że za takie pieniądze można mieć w pełni działający TrackIR. Przestałem używać ponieważ wole stabilny widok w kokpicie, i rozglądać się po kokpicie za pomocą "grzybka". Po prostu TrackIR nie jest dla mnie.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2725
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Czyli miałeś w zasadzie to samo co pokazałem, tylko w wersji zasilanej z baterii.
Też nigdy nie miałem TrackIR i nie wiem jak by mi to pasowało ale za taką cenę chyba się skuszę.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2730
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

TrackIR jest fajny jeżeli latasz samolotami GA. Tam fajnie jest móc się szybko rozglądać.
W przypadku wszelkiej maści "autobusów", to nie jest aż takie potrzebne. Wygodniejsze jest (jak dla mnie) sterowanie myszką, zwłaszcza, że FSUIPC oferuje mouselook pod środkowym przyciskiem myszy.

Sam mam TIR 5 z TrackClip Pro, ale chyba najwyższa pora spakować go do pudełka i sprzedać...
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2725
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Brałem pod uwagę tego typu urządzenie głównie z uwagi na zoom. Ruch głowy w przód i jest przybliżenie na panele. Obecnie wiele samolotów ma tylko panele VC (przykładem A320 Aerosoft), w którym mi ostatnio pomagałeś. Wyobrażam sobie to (w tym samolocie) tak, że np. mam widok na panel VC. Ruch głowy w dół i prawo i przód i mogę sobie szybko zoom zrobić na FMC. Ruch głowy góra i widzę cały overhead.
No nic, zastanowię się jeszcze, bo dodatkowo syn lubi sobie "pośmigać" w Euro Truck, a tam z tego typu urządzeniem jest świetnie.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2730
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Nie wiem jak precyzja takiego zestawu, ale bardziej przyda się zaprogramowanie wyłącznika działania - jak jest w sofcie do TIR. Po zbliżeniu wyłączasz na chwilę track, klikasz co trzeba, włączasz. Nie wiem czy będziesz w stanie utrzymać aż tak precyzyjnie głowę.
No nic, za 100 zł można spróbować.
Ja próbowałem robiąc sobie freetracka samemu na trzy diody na czapce (rozwiązanie jak na aukcji). Szału nie było, ale odbiornikiem była zwykła kamerka ze zdemontowanym filtrem IR.

Z TIR 5 i TrackClip Pro podoba mi się mocowanie klipa na pałąku słuchawek (jak na aukcji: https://allegro.pl/oferta/freetrack-cli ... 6895074955).

U mnie lepiej się sprawowało niż rozwiązanie na czapce, większy kąt działania.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 174
Rejestracja: pt 11 lip, 2008 21:18
Skąd jesteś: POZnan*

Post autor: Adam73 »

Rzemyk ma rację. Faktycznie jest problem z utrzymaniem głowy precyzyjnie w jednym punkcie. Do tego dochodzi efekt tzw. "pływania"
Windows 10 HE 64Bit, Gigabyte Z390 Gaming X, Intel I7-9700K, Ram: 16GB, GeForce RTX270, 2xSSD, 1xM2
ODPOWIEDZ