Produkty serii TrackIR oraz alternatywy

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 248
Rejestracja: pt 06 lut, 2004 17:51
Skąd jesteś: EPML

Produkty serii TrackIR oraz alternatywy

Post autor: Kamandra »

http://acn.waw.pl/sturm/TrackIR.html

[Zmieniłem temat na odpowiednieszy na daną chwilę - Rz]
Ostatnio zmieniony pn 22 cze, 2009 11:49 przez Kamandra, łącznie zmieniany 2 razy.
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
Awatar użytkownika
matt3usz
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 57
Rejestracja: pn 08 sie, 2005 17:49
Skąd jesteś: EPGL

Post autor: matt3usz »

Wprawdzie nie jestem użytkowniekiem Track Ir'a ( :( ) i nie mogę wyrazić swojj opini, ale mam pytanie dlaczego Track IR 3 a nie 4 ? Przecież jest lepszy?
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 248
Rejestracja: pt 06 lut, 2004 17:51
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

Wprawdzie nie jestem użytkowniekiem Track Ir'a ( ) i nie mogę wyrazić swojj opini, ale mam pytanie dlaczego Track IR 3 a nie 4 ? Przecież jest lepszy?
Może właśnie dlatego , że TrackIR 3-Pro jest znacznie tańszy...
TrackIR 3-Pro - 469,00zł
TrackIR 4-Pro - 759,00zł
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 233
Rejestracja: wt 18 maja, 2004 22:21
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

Ja mam TIR2, jestem zadowolony, fajne do np kołowania 747. Polecam :>
--
ex AZT016
Noe
Cadet
Cadet
Posty: 22
Rejestracja: śr 26 sty, 2005 13:46
Skąd jesteś: Radom

Post autor: Noe »

Posiadam Track 3 pro+vector powiem tylko jedno zastanawialem się bardzo długo, ale doznań jakie mi dostarczyło to cacko nie da się opisać -miodzio poprostu całkiem inne latanie nie wyobrażam sobie jak do tej pory moglem latać bez tego urządzenia!!!??Jak masz kase to kupuj!!!
Pilot
Polish Aerobatic Team "Eagles"
www.eagles.pl

www.biltpolska.pl
Awatar użytkownika
rophone
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 74
Rejestracja: pt 03 gru, 2004 20:16
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: rophone »

Noe pisze:...miodzio poprostu całkiem inne latanie nie wyobrażam sobie jak do tej pory moglem latać bez tego urządzenia!!!
Popieram :D
Ja na przykład uwielbiam wychylić się przez okno podczas kołowania jakimś taildrager'em.
A VFR, lub śmigłowiec, to bajka :D
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2725
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Czy w samym TrackIR 3 Pro - bez Vector Expansion - mozna robić np. zoom na kokpit?
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 233
Rejestracja: wt 18 maja, 2004 22:21
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

Nie da rady.
--
ex AZT016
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2725
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

A to szkoda, bo według mnie to wlasnie te dodatkowe osie, jakie daje Vector, nadają smaczku urządzeniu. TrackIR4 jest tutaj idealny (bo ma juz Vector + ten clip od Vector mozna spokojnie zamontowac np. na pałąku od sluchawek, a nie tak jak w przypadku TIR3 Pro na jakiejs czapce ;) ). Niestety cena TIR4 zachęcająca do zakupu jak na razie nie jest, a z takim TIR4 latanie z VC nabrałoby sensu.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
rophone
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 74
Rejestracja: pt 03 gru, 2004 20:16
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: rophone »

+ ten clip od Vector mozna spokojnie zamontowac np. na pałąku od sluchawek, a nie tak jak w przypadku TIR3 Pro na jakiejs czapce
W moim niedawno nabytym 4 pro, clip'a do słuchawek nie było, choć sprzęt był fabrycznie zapakowany, ale nie mam czasu walczyć o taki drobiazg. Daszek przeciwsłoneczny z gumką też się nadaje :)

Ale nie o tym chciałem... mianowicie "odkryłem" akrobacje. Z TrackIR'em rzeczywiście orientacja jest o niebo lepsza i wrażenia też. Jakby nie było, po ok 15 minutach wyczynów, dostałem autentycznych mdłości, ale po pewnym czasie przeszły :)
kuba

Post autor: kuba »

Witam
a może ktoś ma doświadczenie z programikiem Freelook pod fs2004?
pozdrawiam
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 233
Rejestracja: wt 18 maja, 2004 22:21
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

Miał i po zabawie z diodą przyczepioną do słuchawek na plastykowym drągu kupił TrackIra.
--
ex AZT016
kuba

Post autor: kuba »

Czy da się uruchomić freelook'a pod FS2004 i jak to można zrobić?
a może jeżeli Kolega ma tak złe doświadczenia ztym programikiem to powie nam jaka jest różnica w uzytkowaniu między Trackiem ir a freelookiem?
Pozdrawiam
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 233
Rejestracja: wt 18 maja, 2004 22:21
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

Freelook z czasów gdy go używałem był dość prosty - niewiele ustawień i teoretycznie dość duże możliwości - niby wszystko, czego trzeba do szczęścia. Działał slędząc ruch jasnego punktu w oparciu o kamerkę internetową (teoretycznie jakąkolwiek). Po paru próbach (światełka, żarówki ;) poświęciłem jakiś pilot na diodę IR. Zmontowałem zasilanie i jakiś pałąk (kawałek plastyku), który przyczepiłem do największych i najbardziej stabilnych słuchawek, jakie znalazły się w zasięgu moich rąk.
W porównaniu do światła widzialnego IR spisywało się dużo lepiej, po kolejnych odbiciach progu czułości łapanie innych źródeł światła zdarzało się coraz rzadziej... ale wciąż się zdarzało. Problemem - dość irytującym - był plątający i urywający się ciągle kabel zasilający diodę, pałąk od słuchawek (jestem fanem głośników i nie lubię siedzieć przed komputerem w słuchawkach – irytuje mnie to) oraz to, że dioda na kawałku plastyku nie była umieszczona na sztywno - w zasadzie ciągle się ruszała, a to psuło radość z zabawy.
Kolejny problem wynikał już w prostej linii z jakości samej kamerki - testowo miałem w rękach niezbyt rozbudowanego Logitecha - rozdzielczość około 320x240 wbrew pozorom zupełnie wystarczała - gorzej natomiast z jej polem widzenia i ilością klatek na sekundę - bodaj 10fpsów w żadnym wypadku nie pozwalało na płynną zabawę, a dodatkowo co chwile wychodziłem z jej pola widzenia.
Nie wspominam o stabilności, ilości bugów i ogólnej user-friendliness. Program jest dobrą bazą do samodzielnej budowy alternatywnego względem TrackIr rozwiązania, ma to jednak wady: trzeba znaleźć dobrze współpracującą kamerę, rozwiązanie dla problemu stabilnego umocowania. Liczę, że stabilność uległa poprawie ;)
--
ex AZT016
Noe
Cadet
Cadet
Posty: 22
Rejestracja: śr 26 sty, 2005 13:46
Skąd jesteś: Radom

Post autor: Noe »

Pojawił się mały problem u mnie z Track Ir-em 3 pro.Mowa oczywiście o tracku w połączeniu z FS 2004. Skacze mi obraz w kokpicie 3D jak się rozglądam i tylko w kokpicie 3D w każdym samolocie.Należy dodać że tylko w FS bo np. w IŁ2 jest ok. Skacza - wygląda to jakby obaz się trząsł na boki jakby był obracany. jeśli mieliście już coś takiego to podpowiedzcie bo jakoś reinstalka FS nie widzi mi się.
Pilot
Polish Aerobatic Team "Eagles"
www.eagles.pl

www.biltpolska.pl
brudzyn
Cadet
Cadet
Posty: 2
Rejestracja: ndz 19 lis, 2006 20:16
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: brudzyn »

Active camera i trackir bardzo się nie lubią. Symptomy, które podajesz wskazują, że to chyba to. Więc jeśli masz AC to na początek wyłącz śledzenie trackir (standardowo F9) jeśli przestało skakać to masz też od razu metodę jak uniknąć skakania w trakcie obchodu.
broodzyn
Noe
Cadet
Cadet
Posty: 22
Rejestracja: śr 26 sty, 2005 13:46
Skąd jesteś: Radom

Post autor: Noe »

Która to funkcja gdzie ją znajdę???
Pilot
Polish Aerobatic Team "Eagles"
www.eagles.pl

www.biltpolska.pl
brudzyn
Cadet
Cadet
Posty: 2
Rejestracja: ndz 19 lis, 2006 20:16
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: brudzyn »

To jeszcze raz tylko po kolei
Active Camera to dodatek do FS jeśli masz zainstalowany to kłóci się z trackir. Jesli nie masz to jest to inny problem i nie wiem :)
U mnie tak było i w instrukcji (już nie pamietam do czego do active camera czy trackir) jest to elegancko zapisane. Zatem jeśli masz AC i Trackir to skacze. Standardowo klawisz F9 jest przypisany do wyłączenia śledzenia trackir (F12 to centrowanie) i o ile nic w ustawieniach nie zmieniłeś to musi działać. U mnie działa.
broodzyn
Noe
Cadet
Cadet
Posty: 22
Rejestracja: śr 26 sty, 2005 13:46
Skąd jesteś: Radom

Post autor: Noe »

Tak mam AC !!! Zastosowałem się do wskazówek i ....pomogło wielkie dzięki!!!
Pilot
Polish Aerobatic Team "Eagles"
www.eagles.pl

www.biltpolska.pl
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2730
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Zamiast freelooka, polecam płatnego Cam2Pan. Za cenę niecałych 10$ otrzymujemy soft przewyższający o wiele freelook-a.
Nie musimy (ale jeśli chcemy, to możemy) kombinować z diodą, w moim przypadku system prawidłowo działał przy normalnym oświetleniu pokoju za pomocą żarówki, jako punkt odniesienia wybrał sobie mój nos :P Nie musiałem nic grzebać w ustawieniach kamerki (Microsoft LifeCam VX-1000), program działał przy normalnych ustawieniach obrazu.

Testowałem w IL-2 (merge FB, AEP, PF, Banzai), oraz w Condorze. Wrażenia niesamowite! Po ustawieniu czułości porgramu można zapomnieć o hat-switchu w joysticku, albo - lepiej - przypisać mu inne funkcje jak trymowanie, czy zwalnianie zaczepu liny holującej.
Nie testowałem w FSie, ze względu na jego padnięcie, po reinstalce Windy i FSa jeszcze przetestuję.

Więc jeśli masz kamerkę i symulator korzystający z Track IR to polecam tą tańszą opcję:)

Update:
Filmik z Condora z wykorzystaniem kamerki i Cam2Pan (DivX 5, ~25MB).

EDIT:
W pełni działa z FS2004.
Ostatnio zmieniony pn 07 sty, 2008 11:46 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
Jarekk81
Cadet
Cadet
Posty: 41
Rejestracja: sob 07 kwie, 2007 14:59
Skąd jesteś: Londyn

[FS2004] TRACK IR 4

Post autor: Jarekk81 »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczy.

Zastanawiam sie nad zakupem track ir 4-ki :)
Pytanko w związku z tym, czy ktoś juz używał i może sie podzielić wrażeniami??

W reklamówkach wszystko wygląda super ale czy jest tak w rzeczywistości?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Jarekk81, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 248
Rejestracja: pt 06 lut, 2004 17:51
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

Na początku tego wątku jest recka http://acn.waw.pl/sturm/TrackIR.html
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
Mlody
Cadet
Cadet
Posty: 22
Rejestracja: wt 17 sie, 2004 21:36
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Mlody »

noszę się z tym zamiarem od jakiegoś czasu, ale cena ciągle mnie gryzie. Zastanawiam się czy wartoczekać na jakąś "promocję"? Niebawem wymieniam kompa, ale czekam ciągle na karty pod DX10, żeby móc przesiąść się na FSX. Wtedy też planuję zakup Tracka. Może do czerwca cosik się zmieni....?
Pozdrawiam

Mlody
Jarekk81
Cadet
Cadet
Posty: 41
Rejestracja: sob 07 kwie, 2007 14:59
Skąd jesteś: Londyn

Post autor: Jarekk81 »

Kupiłem, zainstalowałe, testowałem.....WYPAS :)
Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 171
Rejestracja: pt 30 mar, 2007 07:31
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

Witam

Zdaję sobie sprawę że troszkę zbaczam z kursu pytając o Cam2Pan bo temat w sumie o TrackIR'e jest - ale i to i to do rozglądania służy.

Może ktoś mi podpowiedzieć gdzie to sie konfiguruje w FS2004?
Chciałbym za pomocą Cam2Pan 'się rozglądać' ale niewiem jak to zkonfigurować to w FS'ie.

Do tej pory uzywałęm tego prog. w grze LFS (sym. wyścigów samochodowych) i działało to na zasadzie ruchów myszką, tzn w widoku kokpit myszką rozglądałem się, a po odpaleniu Cam2Pan - prog. przechwytywał kursor mychy.

Gdzie znaleźć takie opcje w FSie - jeszcze się na nie nie natknąłem
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2725
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
Nalewa
Cadet
Cadet
Posty: 15
Rejestracja: pt 02 mar, 2007 11:24
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: Nalewa »

Kupiłem parę dni temu TrackIra 3 pro z vector expansion. Jest genialny, tylko trezba się dłużej pobawić, żeby skonfigurować płynność ruchów. Na początku czasami traciłem orienację przy skrętach, ale jest rewelacyjny - w 0,5 sekundy lokalizuje sobie pas, a tuż przed przyziemieniem lookam sobie na pas (jak w realu: przez okienko, a za moment zoom na instrumenty). Następny poziom wtajemniczenia :twisted: :twisted: :twisted: POLECAM WSZYSTKIM ( chociaż wiem, że cena czwórki mimo wszystko niestety odstrasza :( )
Domino

Post autor: Domino »

A co powiecie na FreeTrack
http://n.camil.chez-alice.fr/freetrack_en.html
Próbował już ktoś ?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2725
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 144
Rejestracja: wt 13 kwie, 2004 17:39
Skąd jesteś: Zabrze

Post autor: Yoda »

Witam,

ostatnio zainteresowałem się dokładniej FreeTrack-iem. Wcześniej jakoś mnie nie bardzo interesował, gdyż nie oferował w FS9 ruchu wszystkimi osiami, i ciągle się łudziłem że kupie sobie TrackIR 4.
Teraz posiada wsparcie 6DOF czyli tak samo jak w TrackIR (tak naprawdę to korzysta z modułu stworzonego przez Natural Point).

Zakupiłem kamerkę A4Tech 333 która posiada 6 diod IR, które świecą na ciebie. Z materiału odblaskowego i trochę plastyku wykonałem sobie Vector Expansion, i działa to świetnie. Oprogramowanie teraz jest bardzo stabilne i nie ma z nim problemów. Może kogoś zainteresuje, bo koszty to tylko kamerka, jak ktoś ma inną to może spróbować z nią i zbudować sobie odbiornik z diod.
Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 181
Rejestracja: czw 08 lut, 2007 13:24
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: pawel-d »

Sam od pewnego czasu próbuję z FreeTrackiem. Potwierdzam - to bardzo fajna alternatywa dla track-ir. Ja mam kamerkę MS VX-1000 (wybrałem taką po niezłych opiniach o niej odnośnie tego zastosowania). Do tego konstrukcyjkę z 3 diod ir na czapce z daszkiem. Całość kosztowała ok 90zł (kamera ok 85zł, diody po 2zł). Kamerka ma wyjęty filtr ir oraz dołożone dwie warstwy z kliszy fotograficznej. Diodki zasilam równolegle zwykłą baterią paluszkiem typu AA. Bez żadnych dodatkowych zabaw - po prostu 3 diody połączone równolegle do bateryjki. Działa bez problemów w ciągu dnia oraz przy zapalonym świetle.
Testuję to rozwiązanie w FSX. Używam wersji 2.1 free-tracka. Wersja 2.2 nie chciała działać z nowym fs-em. Nie bawiłem się Track-IR, więc trudno mi porównać, ale to rozwiązanie dodało naprawdę dużo do mojego latania.
Paweł Dragan
Gdańsk
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 338
Rejestracja: sob 23 lip, 2005 17:31
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

Hmm, Yoda czyli nie trzeba się bawić w robienie jakiegoś układu z zasilaniem i diodami ir, tylko wystarczą same odblaski? Dobrze rozumiem?

D.
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 300
Rejestracja: ndz 29 paź, 2006 12:07
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

Owszem, ja używam samych odblasków. Warunki są dwa: że odblaski muszą odbijać światło IR (najlepiej odblaski stosowane w kamizelkach itp.) no i kamera musi mieć diody IR. Ja mam kamerkę chyba nawet ta samą co Yoda, w sumie wszystkim działa ta kamerka, znam tylko jedną osobę której nie zadziałała poprawnie.
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 144
Rejestracja: wt 13 kwie, 2004 17:39
Skąd jesteś: Zabrze

Post autor: Yoda »

wegi pisze:Hmm, Yoda czyli nie trzeba się bawić w robienie jakiegoś układu z zasilaniem i diodami ir, tylko wystarczą same odblaski? Dobrze rozumiem?
Potrzebna jest właśnie kamerka z diodami IR które świecić będą na Ciebie, praktycznie dostępna jest jedynie u nas A4Tech 333MB, która sprawdza się świetnie (29fps, jitter 2 i użycie procesora około 2-3%). Ale należy zwrócić uwagę czy na pewno jest to wersja z diodami IR a nie zwykłymi Ledami, można ją poznać po pudełku które jest bardziej w kolorach pomarańczowych a ta zwykła w czarnym, oraz wersji IR ma przycisk do włączania po prawej stronie i czujnik światła po lewej, a zwykła ma przycisk po lewej stronie. Ja kupiłem moją właśnie w komputroniku.
Także z tą kamerką nie trzeba usuwać filtra IR ani dodawać filtrów światła, wystarczy podłączyć :)

Układ z diod nie jest potrzebny wtedy, najpierw testowałem z odblaskami przyklejonymi prosto do czapki, i wtedy działało wszystko fajnie. Ale zrobiłem sobie coś podobnego do tego z pudełka na filmy DVD.
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 338
Rejestracja: sob 23 lip, 2005 17:31
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

No to zaczynam szukać tej kamerki, dzięki! :)
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 300
Rejestracja: ndz 29 paź, 2006 12:07
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

Do tej pory używałem FT (v2.1) tylko w LockOnie, w FS9 widokiem rządził program Active Camera v2.0. Ustawienia niby w porządku, czułość, gładkość, ok, działają mi tylko osie yaw, pitch, roll, no i zoom, natomiast X,Y nie działają w FSie, widać, że powinny, bo działają w oknie FT. Moje pytanie to jak uaktywnić X,Y oraz jak zrobić żeby zamiast zoomu widok przesuwał się naprzód i nazad. Gdzieś na youtubie są filmiki samego działania FT, widać że da się to zrobić w FS9.
RsZ
Cadet
Cadet
Posty: 15
Rejestracja: ndz 20 cze, 2004 15:56
Skąd jesteś: Wisła

Post autor: RsZ »

Witam,

Potwierdzam to co napisał wyżej Yoda. Ta kamerka świeci na nas promieniami podczerwonymi więc wystarczy je tylko odbić... Wycinamy takie odblaski np. z pomarańczowej kamizelki drogowej, mocujemy do czapki i mamy w pełni działający zestaw TrackIR. Czujnik światła kamery zaklejamy czarną taśmą, wtedy diody z kamery emitują promienie przez cały czas (działa w dzień i w nocy). Ponadto w opcjach wyłączamy Auto exposure i dajemy suwak na max w lewo.
Aby mieć 6DOF w FS9 ,musimy dodatkowo skopiować do katalogu głównego z Freetrack 2.2, plik Tirviews.dll pochodzący z programu TrackIR (można zassać za friko oprogramowanie ze strony producenta, zainstalować i przekopiować ten plik). Po tej operacji, w ustawieniach Freetrack-a będziemy widzieć, że opcja Tirviews jest aktywna (wcześniej ikonka była szara). Testuje to wszystko od 2tyg i jestem zaskoczony jak dobrze to funkcjonuje. Biorąc pod uwagę koszt TrackIR 4 Pro+pro clip nie ma sie nad czym zastanawiać. Kamera kosztuje około 55-60zł, odblaski robimy praktycznie za free...
Co do sposobu zamocowania w czapce to już tylko Wasza inwencja twórcza. Załączyłem zdjęcie jak to u mnie jest zrobione ( w sumie 30min roboty):
http://img14.imageshack.us/my.php?image ... 609mz9.jpg
Materiał odblaskowy został przyklejony do okrągłych blaszek wyciętych z kapsli po Tyskim (LOL).Następnie zawinąłem je na zwykłym długopisie nadając im obły kształt. Boki lekko przygięte aby przy dużych skrętach lewo, prawo kamera nadal widziała odblask (precyzja zegarmistrzowska nie jest tutaj wymagana). Tak uformowane blaszki wcisnąłem bokiem na zwykłe klipsy biurowe 19mm. Dwa idą bezpośrednio na daszek, z trzecim jest troszkę trudniej bo trzeba do niego zrobić jakiś niewielki stelaż (również z blaszki np. denka słoika:D), przyszyć go do górnej części czapki i dopiero do niego zamocować oblask ( u mnie górny jest w pionie). Opcji jest dużo, można zrobic cały stelaż taki jak pokazał Yoda...Mierzysz rozstawy, wpisujesz wyniki w Freetrack, centrujesz, ustawiasz czułości i jazda. Latanie teraz to inna bajka:)
Załączniki
klipsy
klipsy
14022009609.jpg (84.94 KiB) Przejrzano 8509 razy
E7300@3.3GHZ (Freezer Pro 7 PWM) - P5QL Pro/2GB DDR1066/MSI 9600GT/ Corsair 450W
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 300
Rejestracja: ndz 29 paź, 2006 12:07
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

Wydaje mi się, że zagięcie względem osi poziomej nie jest potrzebne a przyprawia zapewne o kłopot (Co innego zagięcie względem osi pionowej, wydaje mi się że go nie zrobiłeś a w sumie bardziej przydatne jest). Co do TIRviews to już wcześniej się dowiedziałam, zapomniałem napisać rozwiązania,bo temat ucichł. Obecnie przerzuciłem się na clipy pod słuchawki bo czapeczka nie jest za wygodna do długich lotów, owinąłem parę razy drut czarną taśmą w miejscach zamontowania odblasków i na niego nakleiłem odblaski (owinąłem wokoło) i zacisnąłem z tyłu, średnica 3 mm starczyła żeby FT wytropił odblask. Efekt końcowy chyba podobny, tyle, że wygodniejszy, trzeba zupełnie inaczej ustawić czułość "roll" i paru innych osi bo clipy a czapeczka to dla freetracka spooora różnica, dla FT ciężej zrozumieć clipy na słuchawkach bo są z jednej strony, a nie na środku, kamerę musiałem też przestawić na krawędź monitora, ale wszystko działa i o to chodzi.
RsZ
Cadet
Cadet
Posty: 15
Rejestracja: ndz 20 cze, 2004 15:56
Skąd jesteś: Wisła

Post autor: RsZ »

Patrząc na klip z boku wygląda to tak:
http://img23.imageshack.us/my.php?image ... 615eh0.jpg
Wszystko działa jak należy ale zrobie jeszcze test z inną wersją dla porównania.
E7300@3.3GHZ (Freezer Pro 7 PWM) - P5QL Pro/2GB DDR1066/MSI 9600GT/ Corsair 450W
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2730
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Pojawił się kolejny produkt:
Obrazek
VRInsight - HAT-Track
The HAT-Track of VR Insight offers dynamic head tracking to control your POV in flight simulation that completely immerses you in the experience. Simply look around naturally and the HAT-Track system intuitively adjusts your view accordingly. It's like you are sitting in the Captain's seat!

The HAT-Track system offers full 6 degree of freedom (6DOF) support which means you can move around in full 3D and have it accurately translated into movement within the simulator. X,Y,Z plus yaw, pitch and roll are all precisely tracked.
Strona producenta (u mnie jest pusta, może to błąd u mnie): http://www.vrinsight.com/
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
ODPOWIEDZ