Co oznacza w planie lotu takie cóś: ".../N0400F230 ..."?
Pozdrawiam
Tomek
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Dobrze kombinujesz, Tak duża zmiana poziomu lotu zazwyczaj wynika z ograniczeń narzucanych w danym miejscu. Np. max poziom lotu od danego miejsca i w danych kierunku to FL230.Tom pisze:Czyżby chodziło o jakieś lokalne ograniczenia/procedury... ?
no nie.Tom pisze:Wielkie dzięki.
Czyli jednak muszę zniżyć o 7000fts, żeby nad BALEN być na FL230.

W takim razie przykład bardziej konkretny:no nie.
bo jak zmienisz tylko poziom, ze wzgledu na rvsm to wystarczy, ze w plan wpiszesz 310 lub 290
i skok o 7 poziomów w dół ze wzgledu na to jest bez sensu.
Konraf ma na myśli sens takiego zapisu w planie w EUroute. Trzeba pamiętać, że są to plany wpisywane do bazy danych przez pilotów i sprawdzane przez automat Eurokontroli. A to oznacza, że wiadomo że plan jest poprawny ale nie do końca wiadomo, co autor miał na myśli. Zazwyczaj taki wpis oznacza limit ale:konraf pisze: Ale w tym kontekscie według mnie oznacza on, ze mijając BALEN nie mozesz leciec szybciej niz 400 kt i nie wyzej niz FL230.
Wiem. Faktycznie patrzyłem przez pryzmat flotowego Barona 58. Potem sprawdziłem tego KingAir i faktycznie bydle az do FL350 może, co mnie, prawde mowiac, bardzo dziwi. Taki mały kaszlak a FL350.Tom pisze: Service Ceiling:
35,000 ft