Synchronizacja dźwigni przepustnicy

Problemy techniczne (panele, dźwięki, malowania, itp.) związane z samolotami płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Red4d
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Synchronizacja dźwigni przepustnicy

Post autor: Red4d »

Witam,

Mam pytanie.Zdarza sie ze podczas lotu blokuje sie przepustnica(dzwignia) mocy i RPM.Przykladowo lewa dziala za pomoca dzoystika a prawa musze przesunac mysza.Dosc klopotliwe.
Posiadam logitecha wingman force 3 D.Czy ktos z Was moze spotkal sie z czyms takim u siebie i moze zna przyczyne ?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt 26 cze, 2009 16:32 przez Red4d, łącznie zmieniany 2 razy.
prabut
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: prabut »

Tak.
Jak występuje coś takiego u mnie{zdarza się to przy starcie} to przeładowuję FS-a i pomaga.
Sławek
SP-LOB

Post autor: SP-LOB »

TO jest spowodowane jednoczesnym wcisnieciem przyciskow bodajże e+1 i e+2 żeby działały dwie dźwignie naraz to trzeba wdusic e+1+2
Awatar użytkownika
Red4d
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Red4d »

prabut pisze:Tak.
Jak występuje coś takiego u mnie{zdarza się to przy starcie} to przeładowuję FS-a i pomaga.
Przy starcie to luzik.Tak jak piszesz zaladowanie lotu i zaczynamy zabawe jeszcze raz.Mnie to najczesciej spotyka podczas przygotowania do ladowania.Moge zdaje sie wtedy zapisac lot,zrestartowac i probowac jescze raz ale traci sie plynnosc no i to juz nie to samo.

Nastepnym razem sprobuje jescze Twoja opcje Kamil z tymi klawiszami.

P.S.
Nacisniecie tych klawiszy tak jak napisales powoduje zmiane zarzadzania lewa lub prawa Dzwignia mocy.Takze wielkie dzieki :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
shine
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: shine »

Nie mam w tej chwili dostępu do FS-a ale wydaje mi się w opcjach FSUIPC jest tez jednak odnośnie synchronizacji przepustnic.Mozna sprawdzić (sam to zrobię bo mialem juz taki klopot)
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

Post autor: Artur S. »

Witam!
Wprawdzie wątek byl już "całe lata temu" ale ponieważ od jakiegoś czasu i mnie się zaczęło zdarzać podczas lotów Baronem działanie przepustnicy tylko dla jednego silnika (bardzo często podczas podchodzenia do lądowania), więc postanowiłem "rozpracować" temat: jeśli np działa tylko lewa/prawa przepustnica, nalezy - podobnie jak to opisał Kamil - wcisnąć klawisz E i 1/2 - ale nie NUM! (nie jest potrzebne równoczesne naciskanie tych klawiszy, tj E+1/2). Jeśli trochę pokombinujecie z powyższymi układami (np E i 2xnaciśniecie 1 czy 2), to natychmiast odkryje się zasadę ich "dzialania" i problem przestanie istnieć :roll:
p.s. nie wiem czy to było czy nie dokładnie wyjaśnione, ale zważywszy na porę z grubsza tylko przeszukalem forum i mam nadzieję, że ewentualny "dublet" zostanie mi wybaczony ;)

Update:
W pelnej wersji FSUIPC mozna przypisac okreslony klawisz do thrust synchronization - konraf
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
kaekwit

Post autor: kaekwit »

Oprócz klawiszy E, 1, 2, jest jeszcze jedna zależność ( z początku może wydać się głupia ). Włącz nadawania radia klawiszem „ ` „ i wyłącz. Jak wiadomo włączając radio mamy opcje 1), 2), 3) itd. Opcje te pozostają w pamięci (po ukazywaniu się komunikatów automatycznie z kontroli lub innych samolotów) a włączając i wyłączając na jakiś czas kasujemy z pamięci tą opcje, do czasu ponownego ukazania się jakiegoś komunikatu.
Nie wiem czy opisałem zrozumiale, jeśli nie to niech ktoś opisze w bardziej zrozumiały sposób. Przestałem mieć kłepoty z wyborem silników kiedy zrozumiałem tę zależność (no, w 80%).
Andrzej
Max1414

Post autor: Max1414 »

niech ktos to jeszcze raz podsumuje... jeden sposob to e+1+2 ... drugi to ustawienie tam w tym programie FSUIPC klawisza... a jest jeszcze jakis sposob zeby w opcjach gry jakos to ustawic? zeby się nie "rozklejały" przepustnice??
kaekwit

Post autor: kaekwit »

Jeszcze jedna sprawa to wielkość pamięci wirtualnej. Przy ustawieniu przez Windows często ilość tej pamięci jest za mała i przy dogrywaniu (np. przed lotniskiem) FS9 po prostu popełnia błedy (program musi coś spakować by zrobić miejsce do rozpakowania czegoś nowego). Ja sobie ustawiłem na 2-giga i mam spokój z ciągłym dogrywaniu przy lotnisku.
Jak ustawić najlepiej pamięć wirtualną nie wiem.
Andrzej
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Pozwolę sobie odkopać wątek i podać jeszcze jedną metodę - gauge z pliku rcbse-10.zip.
http://www.vatsim.home.pl/viewtopic.php ... 01#p279801
http://www.vatsim.home.pl/viewtopic.php ... 17#p279817
Do ściągnięcia z FMA - wymaga zalogowania.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Artur Zadak
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Artur Zadak »

Hmm dobre, sprawdzone... Polecam
jarekkola
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Lodz

Post autor: jarekkola »

Witam a u mnie w ogole nie dziala ani jedna dzwignia ani druga, blokady tam nie widze, wie ktos o co chodzi?

[ Komentarz dodany przez: konraf: Wto 17 Lis, 2009 12:47 ]
Tak może kolega napisze, o jaki samolot chodzi. Dźwignia sterowania ciągiem w joysticku działa poprawnie?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez jarekkola, łącznie zmieniany 1 raz.
jarekkola
jarekkola
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Lodz

Post autor: jarekkola »

Chodzi o Cesne CitationX od Eaglesoft przepustnice daje na full a dzwignie w tym samym miejscu z klawiatury te nie dziala. Moc troche sie tylko zwieksza i zaraz wraca.
jarekkola
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Patrzyłeś na oficjalny support? Masz najnowszą wersję? Masz FSUIPC?
http://www.wilcopub.com/index.cfm?fuseaction=support_citationx pisze:The throttles constantly move up/down. What is wrong ?
we simulate the FADEC therefore any 3rd party (especially FSUIPC) trying to take control of the thrust can cause this. Solution is to set up FSUIPC not to process the thrust lever input.
EDIT:
Nie ten producent, ale też FADEC bierze dane przez FSUIPC.
No i http://www.eaglesoftdg.com/support.htm
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Rafal102
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Włocławek

Post autor: Rafal102 »

Mam problem z PMDG 747 i ciągiem wstecznym w FS2004.
Chwilę po przyziemieniu próbuje załączyć ciąg wsteczny i mam przypisany do tego przycisk na joystick'u- throttle decrease. Zmniejszam stopniowo moc silników przy lądowaniu aż przy przyziemieniu daje na idle i naciskam na przycisk żeby załączył się ciąg wsteczny lecz gdy to robię przepustnica nie "zaciska się". To działa tak, że ja zaciskam ciąg wsteczny, to przepustnica po prostu to kontruje i odbija reverse. Spotkał się ktoś z Was z takim czymś?
Proszę o pomoc bo to bardzo przeszkadza w lataniu.
P43+Quad core q8300+9600GT
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

w płatnym FSUIPC można to rozwiązać zmieniając zakresy działania. Teoretycznie zwiększenie dead zone dla osi przepustnicy mogło by też pomóc.
Inaczej zostaje Ci naciśnięcie i trzymanie przycisku odpowiedzialnego za rewersery.
Awatar użytkownika
Rafal102
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Włocławek

Post autor: Rafal102 »

Hmm szkoda że nie da się tego naprawić, a jak trzymam przycisk cały czas to reversy działają tylko z połową swojej normalnej siły. Ale dziwne jest, że po wyłączeniu silników już mogę je włączyć,a gdy pracują to nie.
A gdzie to można ustawić w płatnym FSUIPC?
P43+Quad core q8300+9600GT
BlueExpressTom
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Iława/EPGD

Post autor: BlueExpressTom »

Wciskałem E+1+2 dobre 8 min ale łapała przepustnica na zmianę.
Raz prawy raz lewy działa, dwa na raz (normalnie) ani razu.
W FSUIPC jak to się ustawia?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Naciskasz i trzymasz "Shift", naciskasz "E". Puszczasz oba, naciskasz po kolei "1", następnie "2".
W FSUIPC jest na osobnej zakładce możliwość przypisania dowolnego klawisza do synchronizacji.
BlueExpressTom
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Iława/EPGD

Post autor: BlueExpressTom »

Aaa! To tak działa! Hehehe, trochę się z tym męczyłem. Dzięki
Ostatnio zmieniony sob 14 lip, 2012 15:30 przez BlueExpressTom, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ