klawiszologia do FS2002 i 2004

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
piter1966
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKM / EGSC

klawiszologia do FS2002 i 2004

Post autor: piter1966 »

Jestem pod wrażeniem informacji o znanych przez was skrótach klawiszowych!!!
Niestety mój angielski :oops: jest bardzo lichy stąd też mam problemy z przetłumaczeniem niektórych funkcji klawiszowych a nie wszystkie i tak po eksperymentach w trakcie lotu zauważam :?
Stąd moje pytanie:
Czy jest dostępne - najlepiej w wersi polskiej - jakieś kompendium skrótów klawiszowych używanych w FS-ach?

Jeżeli można prosić szanownych forumowiczów o wpisywanie takich skrótów to na pewno nie tylko ja będę wdzięczny za taką pomoc!!
Starzy (oczywiście nie wiekiem) wyjadacze powietrzni na pewno znają różnego rodzaju skróty i tipsy które mało kto z początkujących w praktyce używa , bo nie wie kiedy i gdzie coś takiego użyć!!
Pozdrawiam PIOTREK!! ;-)
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

CTRL + F1/F2/F3/F4 - w turbosmiglowych / smiglowych - skok smigla
CTRL + SHIFT + F1/F2/F3/F4 - regulacja dopływu paliwa
F11 i F12 - hamulec dyferencyjny
B - ustawienie cisnienia na standardowe lub QNH, niestety w FS granica jest wszedzie na 18000ft

CTRL + ENTER/BACKSPACE
SHIFT + ENTER/BACKSPACE -- regulacja siedzenia, nie pamietam ktore, w ktorej osi ;)
CTRL + SHIFT + ENTER/BACKSPACE

W razie bledow.. prosze mi napisac priv.. poprawie post zeby nie smiecic 8) :roll:
NET

Post autor: NET »

Q - włączanie/wyłączanie dźwięku w FS
Shift + E - otwieranie drzwi, Shift + E + 1/2/3..... - otwieranie pozostałych np. drzwi, luków bagażowych itp (zależy od modelu samolotu, niektóre mają sporo otwieranych rzeczy, inne mniej albo w ogole)
Shift + P wypychanie do tyłu, Shift + P + 1 lub 2 - wypychanie najpierw do tyłu a po kilku metrach odpowiednio w lewo lub w prawo
Z - załączenie/wyłączenie autopilota
L -włączanie/wyłączanie wszystkich dostępnych w samolocie świateł, w kokpicie i na zewnątrz
O - włączanie/wyłączanie świateł stroboskopowych

Oczywiście wszystkie skróty możesz sobie sam przypisywać do danego klawisza bądź do danej kombinacji klawiszy - jak kto chce ;)
JeV
Jet Captain
Jet Captain

CTRL + 1-9 na klawiaturze numerycznej, regul;acja swiatel w helikopterach 8)
usurper

Post autor: usurper »

JeV
Jet Captain
Jet Captain

Widzialem :lol: , ale tworcy tematu.. koniecznie chodzi o polska wersje ;)
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

jest po polsku:
Załączniki
qrc_pl.rar
(138.9 KiB) Pobrany 604 razy
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
Noe
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Radom

Post autor: Noe »

Witajcie !!
Uczę sie latać i przydałaby mi się wiedza jak mogę przyspieszyc czas lotu(kompresja czasu).Nie mogę nigdzie znaleźć albo ślepy jestem.Jesli ktoś mi wskaże- będę wdzięczny.
Pilot
Polish Aerobatic Team "Eagles"
www.eagles.pl

www.biltpolska.pl
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

podczas lotu wciskasz alt i wchodzisz w options i bodajze simulations rate (wybierasz ile razy chcesz miec przyspieszony czas; bodajże powyżej 8 usuwa inne samoloty)
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
Cerata
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Cerata »

prościej : wciskasz R i + lub - ;)
fs9: Gigabyte K8NS Ultra939; AMD64 3800+; GF6800GS256/256 (AGP) ;RAM-DualDDR400-2GB (2x512+2X512); nr GG 4431973
Awatar użytkownika
piter1966
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKM / EGSC

Post autor: piter1966 »

Kamandra pisze:jest po polsku:
Skróty podane w tej "książeczce" ( zestaw książek chyba? :oops: Jacka Sochy) są mi znane - ale dzięki za chęci .
Do fs2002 i do fs2004( podane w tym wątku wyżej) znalazłem kiedyś kolorową rozpiskę klawiatury w formie rysunku. Miałem nadzieję, że coś takiego jest równierz dostępne pod FS09 ale po polsku :cry: , bo z moim angielskim jest niestety nie bardzo....:oops:
Tak nawiasem mówiąc w ww. "książeczce" nie ma na oko z 50% skrótów które można by użyć przy obsłudze FS-a i oczywiście lataniu. Ale i tak ją również polecam! :) zresztą jak pozostałe książeczki od tego samego tłumacza , który odwalił kawał dobrej roboty!
W dalszym ciągu czekam na skróty które mało kiedy samoczynnie się poznaje podczas zabawy z FS-em. Przykładem z którego dzięki temu wątkowi poznałem i stosuję, moze być podnoszenie i opuszczanie "fotela pilota" w kabinie
Pozdrawiam PIOTREK!! ;-)
nc

Post autor: nc »

jak otworzyć okno FMC za pomocą klawiatury?
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Defaultowe samoloty nie mają FMC, a co do płatnych, to napisane jest w instrukcji.
nc

Post autor: nc »

Czyli tyko płatne samoloty maja fmc? To jak latać na darmowych?
Ostatnio zmieniony ndz 24 lut, 2008 11:22 przez nc, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

nc pisze:Czyli tyko płatne samoloty maja fmc? To jak latać na darmowych?
VasFMC, KLN90B, klasyczna nawigacja.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
ODPOWIEDZ