Cześć
Z przyczyn ode mnie niezależnych, musiałem pożegnać się z forum opartym o phpBB by Przemo (które nie jest już od dawna rozwijane i aktualizowane). Dokonałem więc migracji na zwykłe phpBB 3. Migracja taka niesie za sobą spore ryzyko (utrata postów, utrata użytkowników, uszkodzenie bazy danych itp.. Na szczęście udało mi się uniknąć tych problemów.

Pozostał tylko jeden problem, a mianowicie Wasze hasła. W phpBB by Przemo hasła te były inaczej kodowane, niż są w phpBB 3. Dlatego też Wasze hasła nie działają. Proszę więc podczas logowania o skorzystanie z opcji "Zapomniałem hasła". Otrzymacie wówczas w mailu instrukcje resetu hasła. W razie problemów, proszę o kontakt ze mną pod adresem konraf@aztec.pl

FSrealWX lite - darmowy program pogodowy

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 181
Rejestracja: czw 08 lut, 2007 13:24
Skąd jesteś: Gdańsk

FSrealWX lite - darmowy program pogodowy

Post autor: pawel-d »

Przez przypadek trafiłem na ciekawy dodatek - FSrealWX lite. Jest to darmowy program pogodowy o całkiem fajnych możliwościach. Kilka jego cech:
- źródła pogody: Vatsim, Ivao, NOAA;
- ściąga też "górne wiatry" i co ciekawe TAF
- możemy ustawiać dodatkowe opcje dot. chmur;
- lekko zmienny wiatr na małych wysokościach, co ma symulować prawdziwe zjawiska;
- Direct Wind Control (podobnie do ASE) - na bieżąco ustawia wiatr, co ma zapobiegać nagłym jego zmianom;
- Przejrzysty interfejs, sporo opcji, łatwość uzyskania odpowiednich informacji pogodowych;
- ciągle rozwijany.

Jak dla mnie to wolę go nawet od ASE (ASE ma jak dla mnie dość poważne błędy w metodach interpolacji pogody które czasem uniemożliwiają wręcz latanie).
Mogę spokojnie polecić, szczególnie że darmowy, mały i każdy może spróbować.

Strona programu: http://www.rs-transline.de/index.php?page=self&id=2
Jest też na avsim, ale nie wiem czy aktualna wersja. Ale program i tak potrafi sam się zaktualizować.
Paweł Dragan
Gdańsk

Awatar użytkownika
SEBOS
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 152
Rejestracja: pn 28 gru, 2009 16:26
Skąd jesteś: Radom

Post autor: SEBOS »

Świetnie, to będzie doskonała alternatywa dla osób z cienkim portfelem.

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2793
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Paweł, a używałeś może tego
http://www.aztec.pl/forum/viewtopic.php?t=10649 ?
Ciekaw jestem jak się oba programy mają do siebie.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta

wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 283
Rejestracja: śr 29 lis, 2006 13:49
Skąd jesteś: EPWA

Re: FSrealWX lite - darmowy program pogodowy

Post autor: wibwk »

pawel-d pisze:Przez przypadek trafiłem na ciekawy dodatek - FSrealWX lite. Jest to darmowy program pogodowy o całkiem fajnych możliwościach.
Darmowy na razie, dopóki jest w fazie beta, docelowo będzie płatny, trzeba przyznać że jest b. interesujący, pod FS9 jak na razie działa mi bezproblemowo i daje pełen obraz pogody na wszystkich wysokościach.

Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 181
Rejestracja: czw 08 lut, 2007 13:24
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: pawel-d »

Przyznam, że OpenClouds spróbowałem i chyba coś mi nie bardzo chciał działać, tzn. pogoda nie bardzo się zgadzała i dałem sobie spokój. FsrealWX jest dużo bardziej rozbudowany, przynajmniej od strony interface'u. Można podglądnąć dowolny metar, wybrać źródło pogody (w tym vatsim), zmieniać częstotliwość update'ów i jest jeszcze wiele innych opcji.
Ale nie potrafię rzeczowo stwierdzić, który daje większy realizm pogody.
Paweł Dragan
Gdańsk

Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2767
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

PS Żeby sobie każdy doczytał:
http://forum.rs-transline.de/viewtopic.php?f=5&t=2 pisze:FSX-User:
FSrealWX lite required FSUIPC 4.658 Version.
A więc trzeba ściągnąć najpierw instalkę FSUIPC, a później ją zaktualizować plikiem z forum Pete-a.

A więc żegnajcie pirackie wersje FSUIPC ;]
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5

st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 175
Rejestracja: pn 10 sie, 2009 15:56
Skąd jesteś: ELLX

Post autor: st1322 »

Mam takie oto pytanie. Jak ten program się ma do tzw haze effect w fsx? Na ASE wszyscy narzekają ale jej DWC wraz z visibility graduation jest całkiem ok. Przynajmniej efekt lepszy od zerowej vis do nagłej 50km plus :)

mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 283
Rejestracja: pt 25 cze, 2010 11:32
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »


marcpro
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 189
Rejestracja: czw 18 paź, 2007 23:05
Skąd jesteś: EPSO

Post autor: marcpro »

A jak używać tego programu?

Ściągnąłem go, zainstalowałem i co dalej?
Najpierw uruchamiam FS'a później FSrealWX, ściągam metar i nic. :cry:
Pozdrawiam,
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.

jarekkola
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 64
Rejestracja: pn 26 paź, 2009 16:00
Skąd jesteś: Lodz

program pogodowy

Post autor: jarekkola »

A czy jest jakiś program, który tworzy różną pogodę, ale nie przez neta tylko sam w sobie jak w FS, tylko z większą bazą?
Ostatnio zmieniony śr 17 sie, 2011 18:38 przez jarekkola, łącznie zmieniany 1 raz.
jarekkola

mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 283
Rejestracja: pt 25 cze, 2010 11:32
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »


zysio
Cadet
Cadet
Posty: 7
Rejestracja: ndz 23 paź, 2011 18:10
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: zysio »

Mógłby ktoś mnie oświecić jak to poprawnie uruchomić do FSXa? Poza tym, czy jak wszędzie występują tutaj te skoki wiatrów, które mogę opanować WYŁĄCZNIE FSuipc zarejestrowanym? Jakby nie patrzeć po to szukam darmowego silnika aby nie ściągać piratów czy ewentualnie nie płacić... :D

st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 175
Rejestracja: pn 10 sie, 2009 15:56
Skąd jesteś: ELLX

Post autor: st1322 »

Opcje masz podane wyzej:

1. FSUIPC - platny;
2. Active Sky - tez platny.

Jesli tylko silnik pogodowy to select bramke nr 1.

zysio
Cadet
Cadet
Posty: 7
Rejestracja: ndz 23 paź, 2011 18:10
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: zysio »

Czyli jak dobrze zrozumiałem ... aby FSrealWX mi działało muszę zapłacić za FSuipca... to się podczapie - jest sposób na bezpłatne uaktualnianie pogody czy już wszystko jest bądź w pewnym stopniu jest płatne? W manualu i w ustawieniach jest możliwość połączenia z FSXiem via SimConnect (FSX) lub FSuipc.

Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2767
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Pytałeś o "wygładzanie wiatrów", stąd powyższe dwie odpowiedzi.
Sam FSrealWX jest bezpłatny i jak sam autor twierdzi "FSrealWX will always remain freeware".
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5

zysio
Cadet
Cadet
Posty: 7
Rejestracja: ndz 23 paź, 2011 18:10
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: zysio »

No tak tak, nie zrozumiałem, a co do połączenia orientujecie się jak to połączyć? Jest trochę wolnego można by polatać, w obu przypadkach i w FSupic i w simconnect wyskakuje " not connected ".

mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 283
Rejestracja: pt 25 cze, 2010 11:32
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

st1322 pisze:Opcje masz podane wyzej:

1. FSUIPC - platny;
2. Active Sky - tez platny.

Jesli tylko silnik pogodowy to select bramke nr 1.
AS nic nie da, trzeba oba.

Szybowiec
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 50
Rejestracja: pn 06 wrz, 2010 18:56
Skąd jesteś: LFKC

Post autor: Szybowiec »

Normalnie wszystko działa jak należy, a przynajmniej tak wyglądało. Na niektórych lotniskach, program nie ściąga QNH i temperatury, mimo że wizualizacja i wiatr jest ok. Tak mam np w Insbrucku. Problematyczne więc wydaje się latanie z nim np na Vatsimie, gdzie QNH po prostu musi być prawidłowe. Nawet jak ustawimy na 1013, to i tak nie mamy pewności, czy program ściągnął czy nie.

zysio
Cadet
Cadet
Posty: 7
Rejestracja: ndz 23 paź, 2011 18:10
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: zysio »

Połączyłem się już z FSXem, ale logiczne jest, że muszę po ściągnięciu pogody kliknąć " Send WX to FS " tyle, że ta opcja nadal jest na szaro czyli po prostu nie dostępna do kliknięcia... nie wiem już czego zapominam zrobić... :roll:

zysio
Cadet
Cadet
Posty: 7
Rejestracja: ndz 23 paź, 2011 18:10
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: zysio »

Przypomnę się gdyż nadal nie wyjaśniłem w/w problemu... jakby ktoś mógł objaśnić byłbym wdzięczny.

Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 196
Rejestracja: czw 31 lip, 2008 10:22
Skąd jesteś: Kraśnik/EPLR

Post autor: Vesper »

Po ściągnięciu pogody nie musisz nic już robić, wystarczy załadować lot w FSie, potem program sam powinien pobierać pogodę i ją aktualizować w zależności gdzie się znajdujesz.

zysio
Cadet
Cadet
Posty: 7
Rejestracja: ndz 23 paź, 2011 18:10
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: zysio »

Czyli jak dobrze rozumiem, włączam WX, FSXa, ładuję pogodę " Download WX " i jeżeli jest podłączone do FSXa po prostu zaczynam lot, tak?

//Edit Dobra, niby wszystko okej, stoję przykładowo na EPWA i muszę czekać daną ilość czasu aż pogoda się wgra? Bo na sam początek symulacji jest wszystko czyste : niebo, ciśnienie, wiatr itd.

Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 196
Rejestracja: czw 31 lip, 2008 10:22
Skąd jesteś: Kraśnik/EPLR

Post autor: Vesper »

Tak, ile czasu będziesz musiał czekać aż załaduje się pogoda zależy głównie od szybkości twojego internetu. U mnie trwa to ok. 30-80 sek. Potem powinieneś już mieć warunki takie jak w rzeczywistości.

zysio
Cadet
Cadet
Posty: 7
Rejestracja: ndz 23 paź, 2011 18:10
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: zysio »

Człowiek chce grzecznie i ładnie bez piratów sobie pościągać pogodę, a tu na przekór... Od czasu do czasu wyskakuje mi po prostu błąd " Fatal Error occured " czy coś w ten deseń i na nowo stara się uruchomić FSX. Może ktoś już się z tym spotkał? Ewentualnie jakieś pomysły, z góry dzięki. :|

ODPOWIEDZ