Cześć
Z przyczyn ode mnie niezależnych, musiałem pożegnać się z forum opartym o phpBB by Przemo (które nie jest już od dawna rozwijane i aktualizowane). Dokonałem więc migracji na zwykłe phpBB 3. Migracja taka niesie za sobą spore ryzyko (utrata postów, utrata użytkowników, uszkodzenie bazy danych itp.. Na szczęście udało mi się uniknąć tych problemów.

Pozostał tylko jeden problem, a mianowicie Wasze hasła. W phpBB by Przemo hasła te były inaczej kodowane, niż są w phpBB 3. Dlatego też Wasze hasła nie działają. Proszę więc podczas logowania o skorzystanie z opcji "Zapomniałem hasła". Otrzymacie wówczas w mailu instrukcje resetu hasła. W razie problemów, proszę o kontakt ze mną pod adresem konraf@aztec.pl

Komputer do FSX ver. 2

Problemy ze sprzętem (karty graficzne, karty dźwiękowe, joysticki, wolanty, itp.).

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

rush
Cadet
Cadet
Posty: 4
Rejestracja: pn 04 sie, 2014 11:44
Skąd jesteś: Bydgoszcz

Post autor: rush »

3000-3200zł na samą skrzynkę
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 932
Rejestracja: pn 10 maja, 2010 16:09
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

To odsyłam to mojego tekstu :)
marcinmmm
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 79
Rejestracja: pn 17 wrz, 2012 07:59
Skąd jesteś: Szczecin

Post autor: marcinmmm »

Witam,
mam pytanie.
Jakby współpracował procesor intel i5 lub i7 z kartą graficzną radeon HD 7870?
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 932
Rejestracja: pn 10 maja, 2010 16:09
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Chyba nie rozumiem pytania...
marcinmmm
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 79
Rejestracja: pn 17 wrz, 2012 07:59
Skąd jesteś: Szczecin

Post autor: marcinmmm »

No to tak.
Mam tę kartę, i chcę zmienić procesor na Intela (I5 lub I7). Czy to będzie se sobą dobrze współpracować. Dodam, że komputera będę używał także do obróbki grafiki w photoshopie. I jak bym mieniał procesor to płytę główną i coś jeszcze?
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 932
Rejestracja: pn 10 maja, 2010 16:09
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Procesor nie ma specjalnie nic do karty graficznej. To jest normalna karta na PCI-Express x16 więc wpinasz w płytę i powinna działać poprawnie.
marcinmmm
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 79
Rejestracja: pn 17 wrz, 2012 07:59
Skąd jesteś: Szczecin

Post autor: marcinmmm »

OK.
A jak to jest z innymi podzespołami? Mogę przenieść RAM na drugą płytę?
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 932
Rejestracja: pn 10 maja, 2010 16:09
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Jeśli nowa płyta obsługuje ten typ pamięci (przy nowoczesnych niemal na pewno tak) to oczywiście.
Jarekk81
Cadet
Cadet
Posty: 41
Rejestracja: sob 07 kwie, 2007 14:59
Skąd jesteś: Londyn

Post autor: Jarekk81 »

Witajcie drodzy forumowicze.
Takie pytanie mi się nasuwa:
Przy sprzęcie:

Płyta: Gigbyte GA-990FXA-D3
Procesor: AMD Phenom II X6 100T 3300 Ghz
Ram 8GB DDR3
Grafika: Nvidia GTX660 2GB
FSX Deluxe
PMDG NGX

Jakiej ilości fps-ów mógłbym sie spodziewać?

Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Biały
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 70
Rejestracja: wt 28 lis, 2006 13:40
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Biały »

Zapytam tu o monitor.
Możliwe, że to nie jest realne ale zapytać mogę. Poszukuję szybkiego monitora 24" 16:10.
Nie interesują mnie 16:9 bo latam głównie na panelu 2D. Teraz posiadam dwie 22" na TN. Jeden 2ms (LG W2252TQ), drugi dodatkowy na FMC, i inne panele to Samsung SM B2240 w pivocie.
Produkowane są jeszcze jakieś 24" - 16:10 z szybkimi czasami reakcji poniżej 5ms? Mam możliwość kupienia Samsunga S24C450BW używanego za 400zł, ale nigdzie nie mogę dorwać testów/opinii o tym monitorze więc się waham. Jak ognia boję się smużenia, a chcę tego LG się pozbyć. ;)
Obrazek
GA-Z170X-Gaming7-EU*I7-6700K*Corsair DDR4 3000MHz 2x8GB*Gigabyte GTX1080 Xtreme Gaming PP 8GB*SSD 240GB*3xHDD 2TB,1TB,500GB*EVGA GS650W Gold*E2607*LaCie526
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2746
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

viewtopic.php?t=10216
http://il2forum.pl/index.php/topic,9492.0.html

Nie kieruj się czasami reakcji, zwłaszcza że producenci potrafią na tym ściemniać i podają czas reakcji Grey-to-Grey, który jest mniejszy.
Lepiej kupić porządny monitor z matrycą IPS ewentualnie którąś z odmian MVA.
Smużenie na nowych matrycach... a co to takiego? ;) Ja, na swoim 4-ro letnim monitorze tego nie uświadczyłem, ale nie był to monitor z dolnej półki.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
Awatar użytkownika
Biały
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 70
Rejestracja: wt 28 lis, 2006 13:40
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Biały »

No to w grę teraz wchodzą dwa monitory. DELL U2410f (Jak mi FPS spadną drastycznie to zejdę na nim do 1680x1050) lub Eizo FlexScan S2243W.
Tego EIZO ma znajomy żony, zajmuje się fotografią. Niestety nie gra w żadne gry, a tym bardziej nie ma "zwichnięcia" na punkcie lotniczych symulacji. Pięknie się w Win 7 u niego prezentuje, ale nie wiem jak np. w FSX. Ten DELL też ponoć można używkę w dobrej cenie dorwać, a jednocześnie zmieszczę się w moim budżecie maksymalnie 800zł. Z EIZO w dobrym stanie za takie pieniądze jakie mogę przeznaczyć to będzie utopia.

[ Dodano: Pią 26 Gru, 2014 13:28 ]
Dobra, zaktualizowałem swoje podejście i nie będę wchodził nawet w półprofesjonalne monitory dla grafików i ludzi zajmujących się fotografią. Okazało się, że mój brat na Wigilii stwierdził, że pozbywa się jednego z trzech monitorów 26" na TN. Dokładnie chodzi o iiYAMA PROLITE E2607WS. Dogadaliśmy się, że za symboliczne 100zł dostanę go tuż po świętach.
Nie wiem, czy to rewelacyjny wybór, ale od LG W2252TQ będzie lepszy. Stwierdzam tak, gdyż nie raz będąc u brata widziałem te monitory w akcji. Obraz był zdecydowanie ładniejszy niż na mojej popierdółce.
Czas więc na 1920x1200 na 26 calach.
Obrazek
GA-Z170X-Gaming7-EU*I7-6700K*Corsair DDR4 3000MHz 2x8GB*Gigabyte GTX1080 Xtreme Gaming PP 8GB*SSD 240GB*3xHDD 2TB,1TB,500GB*EVGA GS650W Gold*E2607*LaCie526
Darrro
Cadet
Cadet
Posty: 2
Rejestracja: pn 29 gru, 2014 09:57
Skąd jesteś: Katowice

[FSX] Prośba o poradę- PC pod FSX

Post autor: Darrro »

Cześć,
planuję zakup nowego komputera, żeby móc się cieszyć FSXem w 100 %

mój config na tą chwilę:
Phenom II x4 810 (4x2,6ghz)
Radeon HD 4850 (1GB DDR5)
6GB DDR2
Gigabyte UD3P
Tacens Radix IV 450 WATT
Seagate 500GB 7200rpm

planuję zakupić:
i5 4690k + Silentium PC Fera 2
Asus Z97-AR
2x4GB Kingston DDR3/2400mhz cl11

w x-komie za zestaw jw chcą 1738 PLN

ze starocia pozostanie obudowa,dysk,karta graficzna, zasilacz...

i tu pytania:
1. czy to ma sens :) ?
2. czy karta nie będzie blokować możliwości procka ?
3. czy zasilacz to udźwignie (ma ten Bronze+ czyli w teorii powinien dawać minimum 412 WATT) ?
4. czy macie jakieś inne propozycje/wskazówki do kwoty 1750 pln ?

dodam, że korzystam z następujących dodatków:
-Active Sky Next
-Aerosoft Airbus Bundle (318,19,20,21)
-PMDG 737-uczę się :)
-Carenado Mooney Bravo
-FTX Global (poprawione tekstury całego świata)
-UTX Europe
-VFR Poland
-Pro-Atc

z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2746
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Karta graficzna będzie wąskim gardłem.
Zasilacz (według mnie) jest raczej nieperspektywiczny:
- jest średnią półką,
- google twierdzi, że nie posiada wtyczek PCI-E (do zasilania kart graficznych),
- możesz (chociaż nie musisz) mieć problemy ze stabilnością parametrów przy podkręcaniu tego 4690K.
Zerknij albo zapytaj też na: http://il2forum.pl/index.php/topic,6852.0.html
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 932
Rejestracja: pn 10 maja, 2010 16:09
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Karta będzie najsłabszym elementem, ale tanio jej nie poprawisz. Ja bym ją zostawił, a przy pierwszej okazji zmienił na jakąś nVidię - odpowiednio do budżetu.

Jak to liczę to z tą kartą jesteś trochę poniżej możliwości zasilacza nawet przy OC. Przy dużo lepszej karcie np. podkręconej nVidia 670 - będzie za słaby.
rafkawasaki
Cadet
Cadet
Posty: 29
Rejestracja: pt 14 maja, 2010 14:19
Skąd jesteś: EPKT

Procesor AMD A10-6800K do FSX

Post autor: rafkawasaki »

Proszę o sugestie na temat procesora AMD A10-6800K.

Posiadam Płytę MSI A55M-E33
Procesor AMD A4-6300 3,7 Ghz
Pamięc 8 GB
Grafika Radeon R7 240

Fsx z ground enviroment X, Ultimate terain X, PMDG 737 NGX. W przyszłości chciałbym dokupić Rex. Chciałbym zmienić procesor na bardziej wydajny. Czy Proponowany procesor da rade na wysokich ustawieniach w FSX ?
aero22
Cadet
Cadet
Posty: 2
Rejestracja: czw 05 wrz, 2013 18:22
Skąd jesteś: Chojnice

Post autor: aero22 »

Witam. Nosze się z zamiarem nowego komputera stacjonarnego pod FSX. Nie oczekuję fajerwerków graficznych i nie będę posiadał masy płatnych dodatków. Chodzi mi o to, żeby polatać sobie na ok 25 klatkach samolotem 737NGX z chmurami 3D i traffic'iem.

Czy taki komputer wystarczy?

Procesor: i3-4160 3,6 Ghz (dwa rdzenie fizyczne)
Płyta główna: GIGABYTE GA-H81M-S1
Pamięć: 4 GB/ 1333, DDR3
Grafika: Nvidia GeForce GTX 750 2GB DDR5
Zasilacz: 500W 12cm wolnoobrotowy wentylator

Pozdrawiam!
lotnik555
Cadet
Cadet
Posty: 43
Rejestracja: czw 07 lip, 2011 15:01
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: lotnik555 »

A ja mam pytanie. Lepiej kupić do FSX monitor IPS czy TN... Kwota to 800 zł, poleci mi ktoś coś?
vi66
Cadet
Cadet
Posty: 11
Rejestracja: pt 22 maja, 2015 18:16
Skąd jesteś: Sopot

karta graficzna do słabego komputera

Post autor: vi66 »

Witam
To mój pierwszy post więc chciałem się przywitać i jak to w tym dziale o komputer spytać ;)

I po przygodach z lataniem wojskowym... wpadały mi do rąk FS kolejne wersje 95 potem 98, ale grafika po instalacji była toporna w porównaniu z wojskowymi wiec nie grałem w nie... potem dostałem FS 2004 lecz podobnie nie oczarowało mnie to choć samolocik wzbijał się fajnie to reszta była słaba... Przeczytałem w sieci ze to fajny symulator itp wiec poustawiałem to i owo i było fajniej. Jednak jak obejrzałem filmiki w sieci z wersji X to mnie zaczarowało. No i kupiłem wersje Delux :) i zaczynam latać w FSX

Mimo ze gra ma troszkę latek wymagania ma spore by wszystko było ok
Do zmiany PC pod tą grę jeszcze nie "dorosłem", bo chce się trochę pouczyć...i poznać...itp Ale chciało by się by było i ładnie a im ładniej to mi się zacinało...
Wiec spędziłem trochę czasu na czytaniu i konfigurowaniu i jest w miarę ok, ale nie idealnie i pewno będzie gorzej jak po dodaje scenerie samoloty itp

Na tym forum poczytałem ze:
Karta graficzna - zasadniczym renderingiem zajmuje się procesor, karta graficzna ma
mniej pracy w zupełności wystarczającą jest wersja 1GB.

pamięci DDR3 mają znacząco niższą wydajność niż GDDR5.
Karta z DDR3 może spowodować powstanie wąskiego gardła.

Dla FSXa krytycznym elementem jest procesor ( dobry core i5 )
jako system koniecznie win7 64 bit

Ja mam komputer HP Compaq dc7800 i (musze mieć z uwagi na obudowę niską pod TV):

Kod: Zaznacz cały

System operacyjny                                 Microsoft Windows XP Professional
Typ procesora                                     DualCore Intel Core 2 Duo E6550, 2333 MHz (7 x 333)
Pamięć fizyczna                                   2028 MB  (DDR2 SDRAM)
Karta wideo                                       NVIDIA GeForce 8400 GS  (512 MB)  DDR2 
Monitor                                           Tv Samsung 55"
Mam pytanie:
Mogę kupić za 120 zł kartę graficzna: ASUS GeForce GT 610 1GB DDR3 albo dostać za darmo ASUS EN7300GT SILENT/HTD/256M ona ma mniejsze parametry ale ma Memory Interface 128-Bit i czy to ma znaczenie w tej grze.
tutaj sobie zobaczyłem parametry tych kart:
http://gpuboss.com/gpus/GeForce-8400-GS ... 610-Silent

tylko czy ta zmiana karty przy tej konfiguracji i winXP 32 bitowym wniesie
Waszym zdaniem istotna poprawę w działaniu FSXa...

Pozdrawiam
vi66
Ostatnio zmieniony sob 23 maja, 2015 15:45 przez vi66, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 932
Rejestracja: pn 10 maja, 2010 16:09
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Zmiana karty jest kosmetyczna, a całość ogólnie mocno odstaje od tego co jest zalecane w nawet trochę rozbudowanym FSX. Nie sądzę, żebyś zauważył zmianę.
MarcinK
Cadet
Cadet
Posty: 6
Rejestracja: pt 11 kwie, 2014 15:29
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: MarcinK »

Witam!
Mam pytanie dotyczące procesora I7-4790K.

Mam zamiar złożyć zestaw pod FSX (w przyszłości P3D). Taktowanie bazowe procesora to 4,0 GHz w trybie turbo 4,4 GHz, które to procesor osiąga na boxowym chłodzeniu. Podkręcanie go do powiedzmy 4,5 GHz wymaga zakupu lepszej płyty głównej, jak i lepszego chłodzenia. To nie mały wydatek.

Pytanie moje brzmi: czy opłaca się więcej inwestować w sprzęt i kręcić ten procesor? Czy uzyskane efekty są Waszym zdaniem warte włożonych pieniędzy? Bo procesor na fabrycznym chłodzeniu chyba nie jest w stanie pracować na 4,4 GHz przez dłuższy czas (proszę mnie poprawić jeśli się mylę).
dioda2000
Cadet
Cadet
Posty: 1
Rejestracja: ndz 07 cze, 2015 22:22
Skąd jesteś: Polczyn

Post autor: dioda2000 »

Witam, posiadam procesor i7 4790K + Gigabyte Z97X Gaming 5 + GTX770 OC jeżeli chodzi o podkręcanie to od razu zalecam zainwestować w chłodzenie najlepiej wodne np. Corsair H110 mi udało się podkręcić procesor do 4,8Ghz przy napięciu 1,300V i działa stabilnie na fabrycznym radiatorze odradzam !!! jeżeli chodzi o FSX to powyżej 4,3 Ghz nie zauważyłem żadnej różnicy wydaje mi się że do samego FSX nie ma sensu przepłacać ponieważ używam jeszcze DCS-a i innych gier to dlatego zainwestowałem, fsx działa na starym engine i niestety lepszy sprzęt już nic nie pomaga.
Pozdrawiam
Olaf
Cadet
Cadet
Posty: 30
Rejestracja: pt 21 gru, 2012 22:52
Skąd jesteś: EPPW

Post autor: Olaf »

Witam komputer pod fsx p3dv3.

cpu intel Core i7-5820K
MSI X99S SLI PLUS
be quiet dark rock 3
Crucial DDR4 2x 8GB 2400MHz CL16 Ballistix Sport DR
ASUS Radeon R9 390 8GB STRIX

lub
MSI Z170A KRAIT GAMING
Intel Core i7-6700K
Który zestaw jest lepszy?
Art.Jan
Cadet
Cadet
Posty: 30
Rejestracja: wt 01 lut, 2011 14:13
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Art.Jan »

Witam
Co sądzicie o takim zestawie pod FSX ?

http://allegro.pl/komputer-do-gier-game ... 53496.html

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 932
Rejestracja: pn 10 maja, 2010 16:09
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Zestaw jest niezły, ale komponenty - słabe. Tania płyta główna, marne pamięci (to jest niedopuszczalne przy niskich cenach pamięci w tej chwili), stary procesor...

Po pierwsze - jestem pewien, że jeśli pójdziesz z listą, którą Ci wysłałem (z bloga ) do kilku sklepów to dostaniesz całkiem cenę lub niewiele wyższą przy lepszych komponentach.

Po drugie - moim zdaniem to najgorszy moment na kupowanie komputera. Dostaniesz tu marniutką (jak na wybór z lipca 2016) GTX 960 wartą kilkaset do tysiąca złotych. Za miesiąc na rynku pojawi się GTX 1070 (kilkakrotnie lepsza za 1500+zł) i niemal na pewno ceny wszystkich starszych kart spadną (zresztą już widać pierwsze wyprzedaże). Także rozsądnie byłoby poczekać przynajmniej miesiąc lub półtora i kupić coś z GTX 1070 lub z przecenioną 970.
Art.Jan
Cadet
Cadet
Posty: 30
Rejestracja: wt 01 lut, 2011 14:13
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Art.Jan »

Takim sposobem to nigdy nie kupię :). Zawsze będzie coś lepszego w danej chwili. To może lepiej I5-6600k i z kartą Gtx 970 oc. Już wariuję od czytania a nie chcę stracić kasy.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 932
Rejestracja: pn 10 maja, 2010 16:09
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Tak - zawsze będzie coś lepszego. Ale sytuacja kiedy na rynek wchodzą dwie karty, które totalnie zmieniają warunki nie pojawiła się od kilku lat. A teraz masz z taką sytuacją do czynienia.
To może lepiej I5-6600k i z kartą Gtx 970 oc
To jest dobry pomysł.

Tylko tak jak wspominałem - poczekaj chwilę. Cena konsumenckich 1070 pojawi się w ciągu kilkunastu dni do kilku tygodni. Patrząc na ceny GTX 980 po pojawieniu się 1080 w przedsprzedaży - spadek wynosi 15-30%. 970 powinny polecieć w dół podobnie.
Art.Jan
Cadet
Cadet
Posty: 30
Rejestracja: wt 01 lut, 2011 14:13
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Art.Jan »

Dziękuję Wojtku za pomoc tak zrobię. Pozdrawiam.

[ Dodano: Pon 30 Maj, 2016 12:38 ]
A co sądzicie o ewentualnie takim rozwiązaniu ?

http://allegro.pl/fox-gamer-i5-6600k-4x ... 20737.html

Jak bardzo dałoby się go podkręcić ?

[ Dodano: Pon 30 Maj, 2016 13:26 ]
Zapomniałem dodać że, z wymieniona płytą na Asus Z170 PRO GAMING
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 932
Rejestracja: pn 10 maja, 2010 16:09
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Według tego co można o nim przeczytać podkręcanie do 4.4 jest banalnie proste. 4.5-4.6 jest w zasięgu amatora. W okolicach 4.7 lub 4.8 chłodzenie wodne może być już koniecznością. Rekordowe wyniki sięgają pod 5GHz, ale raczej nie zwracałbym na to uwagi.
Art.Jan
Cadet
Cadet
Posty: 30
Rejestracja: wt 01 lut, 2011 14:13
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Art.Jan »

Jeszcze raz dziękuję za pomoc, zakup zrobiony :)

[ Dodano: Czw 02 Cze, 2016 16:04 ]
Panowie sprzęt zakupiony, udało mi się go podkręcić do 4,6 Ghz, jednak martwi mnie że w CPU-Z są duże skoki z 4,6 Ghz nawet do 800 Mhz a potem znowu się podnosi. Nie wiem czy to normalny objaw ? Jak dam stress test to cały czas jest 4,6 ghz. Podkręcałem w UEFI. Co o tym sądzicie ?
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 932
Rejestracja: pn 10 maja, 2010 16:09
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Jeśli spadki występują poza momentami silnego obciążenia przy niskiej temperaturze - to po prostu tryb oszczędnościowy - nie powinien mieć wpływu na wydajność w symulatorze. Kiedyś testowałem swój procesor z wyłączonym SpeedStep (lub CPU Enhanced Halt) ale różnic w wydajności nie było - jedyną różnicą było wyeliminowanie tych spadków taktowania. Nie mierzyłem poboru mocy, ale pewnie w spoczynku był wyższy.
lockheed200304
Cadet
Cadet
Posty: 23
Rejestracja: czw 28 maja, 2015 18:28
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: lockheed200304 »

Za to odpowiedzialny jest intel speedstep i stany c. U mnie dla odmiany spadanie taktowań podczas lotu powodowało duże spadki wydajności.
adiks7
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 178
Rejestracja: czw 04 lis, 2010 13:56
Skąd jesteś: Mińsk EPMM

Post autor: adiks7 »

Witam, zmieniłem kartę graficzną z 9600GT na GTX 560 TI , o dziwo myślałem że zauważe jakąś poprawę w klatkowaniu, a tu parametry identyczne jak na 9600GT co możę być przyczyną, zaero poprawy, latam cesną i nie ma żadnej płynności. Reszta sprzętu to amd athlon 3.0, 4,5 gb ram. Chyba przeskok technologiczny tych kart jest znaczny a w FSX bez zmian.
Latam również wszelkimi modelami RC, od małych po te największe, a od niedawna jeszcze większymi tym razem już w kabinie
www.rcklub.jun.pl
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 932
Rejestracja: pn 10 maja, 2010 16:09
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

amd athlon 3.0
Jesteś (tak tłumacząc na Intela) sporo poniżej procesorów Core2 Quad Q6600. 560Ti to poważny overkill w Twoim przypadku - tu najpierw trzeba ratować procesor.
adiks7
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 178
Rejestracja: czw 04 lis, 2010 13:56
Skąd jesteś: Mińsk EPMM

Post autor: adiks7 »

Przepraszam, dokładnie mam amd athlon x2 250 3.0 dwurdzeniowy
Latam również wszelkimi modelami RC, od małych po te największe, a od niedawna jeszcze większymi tym razem już w kabinie
www.rcklub.jun.pl
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 932
Rejestracja: pn 10 maja, 2010 16:09
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

No to już w ogóle... zmień czym prędzej, bo tej nie daje wielkich szans i nadziei.
adiks7
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 178
Rejestracja: czw 04 lis, 2010 13:56
Skąd jesteś: Mińsk EPMM

Post autor: adiks7 »

Ale komu czemu nie dajesz szans? I jak to możliwe żeby nie było żadnej poprawy, myśałem że za wyświetlanie grafiki i obciążenie bierze na siebie karta, dlatego zacząłem od karty
Latam również wszelkimi modelami RC, od małych po te największe, a od niedawna jeszcze większymi tym razem już w kabinie
www.rcklub.jun.pl
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 932
Rejestracja: pn 10 maja, 2010 16:09
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Za generowanie obrazu bierze odpowiedzialność i procesor i karta. W FSX nawet bardziej procesor. Tu nie chodzi tylko o "wyświetlenie". Najpierw trzeba te wszystkie elementy obrazu przetworzyć - to robi procesor. Więc jeśli nie wydala, to nawet jak włożysz GTX 1080 to ona sobie będzie tam leżała, bezrobotna, a Twój procesor cały czas będzie pod 100% obciążeniem i nic się nie zmieni.

Szans nie daję temu procesorowi.
adiks7
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 178
Rejestracja: czw 04 lis, 2010 13:56
Skąd jesteś: Mińsk EPMM

Post autor: adiks7 »

Widzę że masz sporą wiedzę, możesz mi doradzić jakiś zestaw płyta plus procesor i tak żeby wykorzystać jeszcze moje kości ramu, a mam Kingston 2GB KVR 800 D2N5/2G, Kingston 512 KVR 533 D2N4/512, i Goodram 2GB GR 800 D264 L5 DDR2. raczej mowie tu o tańszym zestawie pod tą kartę, może być a pewnie musi być używka bo karta jest na PCI0E 2.0
Latam również wszelkimi modelami RC, od małych po te największe, a od niedawna jeszcze większymi tym razem już w kabinie
www.rcklub.jun.pl
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 932
Rejestracja: pn 10 maja, 2010 16:09
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Za grosze możesz poszukać jakiegoś core 2 quad i płyty pod niego. Ale nie pamiętam już, które i jak się podkręca.
raczej mowie tu o tańszym zestawie pod tą kartę, może być a pewnie musi być używka bo karta jest na PCI0E 2.0
Oznaczenie 2.0 to jedynie parametry - nie kompatybilność. 560Ti spokojnie będzie działała na 3.0 (tak działała moja 550Ti).

Szczerze mówiąc - zacząłbym myśleć poważnie o czymś całkiem nowym, ale to są większe koszty. Jakiś i5, płyta pod niego i nowe pamięci (akurat pamięć jest teraz tania).
ODPOWIEDZ