Aztec.pl - Forum Dyskusyjne Strona Główna Aztec.pl - Forum Dyskusyjne
pasjonatów wirtualnego latania

FAQFAQ Regulamin  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[FSX] Carenado C152 - jak uruchomić radio?
Autor Wiadomość
Piterson
Light Planes Captain


Imię: Piotrek
Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 60
Skąd: EPWA, EPBC
Wysłany: Pon 25 Lip, 2011 19:45   [FSX] Carenado C152 - jak uruchomić radio?

Witam. Mam nadzieję, że nie zostanę zlinczowany za banalne pytanie, ale odpowiedzi nie znalazłem ani w dokumentacji samolotu ani w "szukajce" forum. Jak uruchomić radio w C152 od Corenado FSX z pozycji cold & dark? Kombinuje już drugi dzień - bez efektu. Radio działa normalnie, gdy lot ładuję z full uruchomionym silnikiem. Nie widzę w panelu pstryczka "avionics"... może już mi padło na oczy :? . Dzięki za pomoc. Pozdr.
Ostatnio zmieniony przez RzEmYk Pon 25 Lip, 2011 21:12, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2790
Skąd: KDA
Wysłany: Pon 25 Lip, 2011 19:52   

Po prostu go włącz pokrętłem VOL.
http://www.screenshotarti...ado_c152_20.jpg
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b SP1, P3D 4.5
 
 
Piterson
Light Planes Captain


Imię: Piotrek
Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 60
Skąd: EPWA, EPBC
Wysłany: Pon 25 Lip, 2011 20:34   

RzEmYk napisał/a:
Po prostu go włącz pokrętłem VOL.

Od tego zacząłem, ale nie działa, tzn. pokrętło przekręca się tylko o ok. 1/4 obrotu w prawo i nic. Próbowałem LPM i kółkiem i nic. Może przeinstaluje samolot...
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2790
Skąd: KDA
Wysłany: Pon 25 Lip, 2011 20:44   

To spróbuj włączyć Avionic master za pomocą FSowej kombinacji klawiszy.
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b SP1, P3D 4.5
 
 
Piterson
Light Planes Captain


Imię: Piotrek
Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 60
Skąd: EPWA, EPBC
Wysłany: Pon 25 Lip, 2011 21:06   

Ech, dalej nic. Ale dziękuje za dobre chęci.
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2790
Skąd: KDA
Wysłany: Pon 25 Lip, 2011 21:10   

Nie mam tego samolotu, to nie mam jak sprawdzić tego u siebie.
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b SP1, P3D 4.5
 
 
Piterson
Light Planes Captain


Imię: Piotrek
Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 60
Skąd: EPWA, EPBC
Wysłany: Pon 25 Lip, 2011 21:53   

Dobra, udało się. Odpaliłem defaultową C172 z uruchomionym m.in. radiem. Następnie w tej konfiguracji zmieniłem samolot na Cześke 152 - kiedy FSX ją załadował (z odpalonym radiem) wszystko wyłączyłem - ponowne uruchomienie radia i pełny sukces. Potem już tylko zapis z trybem cold & dark jako previus flight i DZIAŁA.
 
 
Eddie
Light Planes Captain



Imię: Andrzej
Dołączył: 29 Sie 2007
Posty: 142
Skąd: EPWA
Wysłany: Wto 26 Lip, 2011 08:34   

Przelacznik avionics master powinien znajdowac sie po lewej stronie przy drzwiach (z pamieci).
 
 
Piterson
Light Planes Captain


Imię: Piotrek
Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 60
Skąd: EPWA, EPBC
Wysłany: Wto 26 Lip, 2011 14:54   

Eddie napisał/a:
Przelacznik avionics master powinien znajdowac sie po lewej stronie przy drzwiach (z pamieci).

Eddie. O tym to ja wiem, ale byłem przekonany, że samo radio włącza się pokrętłem VOL lub innym na panelu radia. Zdaje się, że C152 od Carenado aż tak dobrze - jak byśmy chcieli - nie symuluje samolotu. Nie jestem pewny, ale wydaje mi się (a dwa dni temu leciałem w realu C152) avionic master daje zasilanie na kolokwialnie mówiąc zegary itp. Samo radio włącza się osobno. O tym zresztą mówi sama checklista (przed włączeniem zasilania m.in. radio na off, po włączeniu zasilania m.in.radio na on - tak w uproszczeniu ;) ).
 
 
Eddie
Light Planes Captain



Imię: Andrzej
Dołączył: 29 Sie 2007
Posty: 142
Skąd: EPWA
Wysłany: Wto 26 Lip, 2011 17:30   

Nie wiem jak jest w C152. Nie tak dawno temu lecialem C172 (ale z awionika garmin1000 wiec to moze tez dodatkowa roznica) i tam rzeczywiscie wylaczany do uruchamiania avionics bus1-2 nie odpowiada za radio - robi to standby battery ktore jednak z tego co pamietam nie jest wylaczane do startu. W weekend bede w C182 wiec sie dopytam jak to dokladnie wyglada.
 
 
nawe1
Cadet


Imię: Przemas
Dołączył: 30 Wrz 2009
Posty: 19
Skąd: EPWR
Wysłany: Pon 10 Lut, 2014 18:26   

Witam

Czy ktoś wie jak zainstalować samolot Corenado Grand Caravan C208B? Jaką ścieżkę wybrać?
 
 
PZL Belfegor
Moderator


Imię: Dymitr Osiński
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 2881
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 10 Lut, 2014 19:13   

Tę, w której masz FS-a (czyli folder w którym znajduje się fsx.exe) albo dowolny folder tymczasowy, jeśli pliki wolisz kopiować ręcznie.
 
 
malin
Cadet


Imię: krzysztof
Dołączył: 04 Gru 2005
Posty: 45
Skąd: EPBC
Wysłany: Sob 24 Gru, 2016 13:49   

Żeby nie mnożyć tematów zapytam tutaj. Jak włączyć w C152 Carenado zawór paliwa? Na podłodze jest jakaś tabliczka informująca o położeniu dźwigni on/off, tylko nie mogę zlokalizować samej dźwigni...
_________________
live to fly, fly to live, do or die
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Configured by konraf

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania identyfikatora sesji użytkownika. Dzięki temu plikowi będziesz zalogowany w serwisie przez cały czas przebywania w witrynie bądź do momentu wylogowania się. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu.