Aztec.pl - Forum Dyskusyjne Strona Główna Aztec.pl - Forum Dyskusyjne
pasjonatów wirtualnego latania

FAQFAQ Regulamin  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka pytań początkującego - wer. 2
Autor Wiadomość
D. Design
Jet Captain



Imię: Stanisław
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1311
Skąd: Warszawa EPGO
Wysłany: Pon 08 Cze, 2015 10:23   

Teoretycznie block to block, ale bez przesady - można jeździć Cessną godzinę po drogach kołowania (przy okazji zatankować) i później wykonać jeden krąg - raczej nie należy wpisywać tego jako czas lotu. ;) W praktyce do logbooka wpisuje się czas lotu od startu do lądowania + ~10min.
_________________
 
 
Olaf
Cadet


Imię: Olaf
Dołączył: 21 Gru 2012
Posty: 34
Skąd: EPPW
Wysłany: Pon 27 Lip, 2015 22:32   Plan lotu

Witam
Czy jest program, który tworzy plany lotów vor to vor?
Klasyczna nawigacja w klasykach oraz ins nawigacja?
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 900
Skąd: EPKT
Wysłany: Pon 27 Lip, 2015 22:37   

Flight Planner w FSX.

Wystarczy na mapie połączyć VORy i masz "VOR-to-VOR".

PS
Klasyczna nawigacja to trochę bardziej skomplikowane niż "vor-to-vor".
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
pawelstolik
Cadet


Imię: Paweł
Dołączył: 21 Lip 2015
Posty: 1
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro 05 Sie, 2015 13:39   

gregorio napisał/a:
Cytat:
Na dzień dobry wywal FSowe ATC i nie lataj z nim, bo wyrobisz sobie złe nawyki.

W takim razie czym go zastąpić?

Co możecie doradzić?

[ Dodano: Śro 05 Sie, 2015 13:40 ]
[quote="gregorio"]
Cytat:
Na dzień dobry wywal FSowe ATC i nie lataj z nim, bo wyrobisz sobie złe nawyki.

Co polecacie?
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 900
Skąd: EPKT
Wysłany: Śro 05 Sie, 2015 13:46   

Nic ;)

Poważnie! Zacznij od wykonywania procedur offline, bez żadnego ATC, ale wykonując te procedury zastanawiaj się jak wyglądałaby komunikacja z ATC. Jeśli osiągniesz wprawę - zacznij realizować scenariusze, w których będziesz wprowadzał prawdopodobne zmiany do procedur - skróty, niestandardowe wysokości lub prędkości, zmianę pasa na podejściu (dla lotnisk z dwoma równoległymi drogami startowymi) itp.

A potem Vatsim.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Olaf
Cadet


Imię: Olaf
Dołączył: 21 Gru 2012
Posty: 34
Skąd: EPPW
Wysłany: Śro 05 Sie, 2015 21:58   x plane nawigacja

Witam
Jak w x plane wygląda nawigacja, airac ins civa.
Nawigowanie z puktu do punktu vor to vor.
Jak używać civa ins tylko 9 punktów można wpisać w ins.
Jak wygląda nawigowanie w klasykach w x plane 727 itd- nie jak w fsx bez fmc?
Fizyka lotu w xplane jest lepsza niż w fsx?
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 900
Skąd: EPKT
Wysłany: Śro 05 Sie, 2015 22:02   

http://calypteaviation.co...i-jak-to-robic/
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Jasiu
Cadet



Imię: Maciej
Dołączył: 01 Lis 2009
Posty: 47
Skąd: EPMB
Wysłany: Wto 31 Sty, 2017 16:10   

Witam. Czy ASA2016 potrzebuje FSUIPC ?
_________________
Aviateam.pl
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2778
Skąd: KDA
Wysłany: Wto 31 Sty, 2017 16:55   

Wygląda na to, że nie. Nie ma go w wymaganiach: https://hifisimtech.com/as16/#requirements
A dodatkowo mowa o wymogu posiadania SimConnect, co wskazuje, że to za jego pomocą się komunikuje z FSX: http://hifisupport.kayako...d-error-message
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX970, W7 64b SP1, (FS9.1), FSX SE
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 900
Skąd: EPKT
Wysłany: Wto 31 Sty, 2017 17:11   

AS16 używa swojego programu do połączenia i wymaga SimConnect.

Co do FSUIPC - w sumie nie ma się nad czym zastanawiać - tyle dodatków wymaga tego programu, że najlepiej zainstalować go od razu i pilnować, żeby w FSX zawsze była najnowsza wersja.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Jasiu
Cadet



Imię: Maciej
Dołączył: 01 Lis 2009
Posty: 47
Skąd: EPMB
Wysłany: Nie 19 Lut, 2017 16:56   

Który program kupić do generowania pogody ? Który jest lepszy bardziej stabilniejszy dla FSX.

1 HIFI TECH - ACTIVE SKY 2016 FSX

2 HIFI TECH - ACTIVE SKY NEXT SP4 FSX P3D
_________________
Aviateam.pl
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 900
Skąd: EPKT
Wysłany: Nie 19 Lut, 2017 17:14   

AS16 jest nowszy i lepszy.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Jasiu
Cadet



Imię: Maciej
Dołączył: 01 Lis 2009
Posty: 47
Skąd: EPMB
Wysłany: Nie 19 Lut, 2017 20:56   

Wojtek czytałem u ciebie na blogu o konfiguracja FSX chodzi mi o ten wpis AffinityMask dużo osób mam ustawione AffinityMask=84 niby dla 4 rdzeni,a u ciebie pisze że dla 4 rdzeni powinien być wpis AffinityMask=15 i teraz już nie wiem jak ten wpis ustawić. Chciałbym zmusić go do pracy na więcej niż jeden rdzeń.
_________________
Aviateam.pl
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 900
Skąd: EPKT
Wysłany: Nie 19 Lut, 2017 21:22   

Cytat:
Wojtek (...) i teraz już nie wiem jak ten wpis ustawić

Pytasz mnie, czy słuchać tego co napisałem, czy czegoś innego? :roll:
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Jasiu
Cadet



Imię: Maciej
Dołączył: 01 Lis 2009
Posty: 47
Skąd: EPMB
Wysłany: Nie 19 Lut, 2017 21:36   

Pytam się ciebie.
_________________
Aviateam.pl
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 900
Skąd: EPKT
Wysłany: Nie 19 Lut, 2017 21:51   

Cytat:
dużo osób mam ustawione

No jak dużo osób masz ustawione to chyba wiedzą, co masz ustawione. Po co pytać mnie?
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2778
Skąd: KDA
Wysłany: Nie 19 Lut, 2017 23:25   

Możesz sobie sam przeliczyć: http://www.gatwick-fsg.or...nuItem=hardware

Przede wszystkim, to powinieneś podać jaki masz procesor.
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX970, W7 64b SP1, (FS9.1), FSX SE
 
 
Jasiu
Cadet



Imię: Maciej
Dołączył: 01 Lis 2009
Posty: 47
Skąd: EPMB
Wysłany: Pon 20 Lut, 2017 13:24   

Procesor mam i7 7700k .
_________________
Aviateam.pl
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Configured by konraf

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania identyfikatora sesji użytkownika. Dzięki temu plikowi będziesz zalogowany w serwisie przez cały czas przebywania w witrynie bądź do momentu wylogowania się. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu.