Aztec.pl - Forum Dyskusyjne Strona Główna Aztec.pl - Forum Dyskusyjne
pasjonatów wirtualnego latania

FAQFAQ Regulamin  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: RzEmYk
Pon 08 Maj, 2017 20:09
PMDG 747 Queen of the skies a PMDG 747 Queen of the skies II
Autor Wiadomość
Zukow
Cadet


Imię: Piotr
Dołączył: 12 Sty 2017
Posty: 3
Skąd: Śląskie
Wysłany: Pon 08 Maj, 2017 17:48   PMDG 747 Queen of the skies a PMDG 747 Queen of the skies II

Hej chciałbym się was zapytać czym się różni ostatnio wydany 747 v3 od 747 również od PMDG wydanego kilka lat temu którego kupiłem w wersji pudełkowej ,samolot dokładny ,wiernie odwzorowany ale jaka jest różnica między nim a najnowszym 747 v3 i czy dla posiadacza starszej wersji opłaca się przenosić na nowszą ?
Za wszelkie odpowiedzi dziękuję.
 
 
Artur S.
Jet 1st Officer


Imię: Artur S.
Dołączył: 17 Lut 2004
Posty: 288
Skąd: WAW
Wysłany: Śro 10 Maj, 2017 18:15   

Witam,
v3 mogę jedynie porównać z PMDG747 pod Fs9, ale zdaje się że stara wersja PMDG do FSx za bardzo się nie różni od tej pod Fs9 (pewnie podobnie jak MD11).
Najbardziej istotną jak dla mnie różnicą na "+" jest model lotu, a w połączeniu z "EZDOC CAMERA" start i lądowanie to po prostu czad. Subiektywnie - PMDG747 pod FS9 latało całkiem nieźle, ale do v3 nawet się nie zbliża i mówię to jako ktoś, kto wylatał setki (może nawet tysiące) godzin na starej wersji. Oczywiście różnice najlepiej widać podczas startu, lądowania i...turbulencji. W tym ostatnim przypadku dochodzą świetne efekty dźwiękowe których nie było w wersji pod FS9.
Oprócz modelu lotu, na "+" v3 należy zaliczyć całą masę opcji konfigurowalnych przez FMC - wyglądu kokpitu, dodatkowego wyposażenia (np RAAS), etc...
Wady: klatkowanie i OoM. Niestety, samolot jest bardzo wymagający sprzętowo, i przy złożonych albo kiepsko "napisanych" sceneriach i źle dobranych ustawieniach FSX, zdarza się spadek klatek zdecydowanie poniżej 20, a przede wszystkim może wyskoczyć OoM. Zresztą producent zdaje sobie sprawę z wymagań nowej wersji, i dlatego w instrukcji poświęconych jest kilka stron dedykowanych problemowi OoM i użyciu VAAS.
Druga wada to cena. Samolot jest kosmicznie drogi ale też i dlatego, że jako jeden produkt sprzedawane są wszystkie wersje 747-400: począwszy od "japońskiego domestica" poprzez ER aż do Cargo. Osobiście wolałbym podział na mniejsze "paczki", które oczywiście kosztowałyby odpowiednio mniej. Nie każdy chce latać np. wersją "Cargo", choć z drugiej strony "obstawiona" pojazdami naziemnymi, z otwartymi wszystkimi "lukami" naprawdę cieszy oko. Zresztą "pasażerom" też nic nie brakuje pod tym względem.

To tyle na szybko z najważniejszych "pros and cons", choć oczywiście różnic jest cała masa ale w skrócie: jak dla mnie v3 to po prostu "bomba" :)

Pzdr - Artur S.
_________________
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 891
Skąd: EPKT
Wysłany: Pią 19 Maj, 2017 14:37   

Cytat:
a w połączeniu z "EZDOC CAMERA" start i lądowanie to po prostu czad

Zupełnie nie rozumiem używania niesprawdzonych i bardzo przeskalowanych efektów z samolotem dopracowanym w każdym calu przez ludzi, którzy mają z nim doświadczenie...
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Krzysiek767.
Cadet



Imię: Krzysiek
Dołączył: 28 Sty 2012
Posty: 23
Skąd: Chicago
Wysłany: Nie 04 Cze, 2017 19:08   

Witam.
Kilka dni temu zakupilem PMDG 747 i mam maly problem odnosnie autopilota
ktory wylacza sie co kilka sekund jak temu zaradzic , dodam ze ten problem nie wystepuje
w zadnym innym samolocie od Pmdg ( 737 oral 777) jedynie tylko w 747.
Bede wdzieczmy za pomoc
( uzywam FSX Steam , Rex4, Active sky next , FTX Global , Global openLC , Global vector )
_________________
Intel 7 , 10Gb DDR3 , Geforce 960 .
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 891
Skąd: EPKT
Wysłany: Nie 04 Cze, 2017 19:25   

Czy wyłącza się w jakiejś szczególnej sytuacji?
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Krzysiek767.
Cadet



Imię: Krzysiek
Dołączył: 28 Sty 2012
Posty: 23
Skąd: Chicago
Wysłany: Nie 04 Cze, 2017 19:36   

Wojtek ... wlasnie ze nie ... i to jest dla mnie dziwne... po wlaczeniu autopilot wylacza sie zawsze po kilku sekundach.
_________________
Intel 7 , 10Gb DDR3 , Geforce 960 .
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2771
Skąd: KDA
Wysłany: Nie 04 Cze, 2017 20:56   

Nie jestem pewien czy tutaj też to może mieć znaczenie, ale sprawdź czy samolot jest poprawnie wytrymowany przed włączeniem autopilota oraz to, czy kontroler (joystick, wolant) zawsze jest w neutralnym położeniu.
Dla testu wyłącz joystick (Ctrl+K) i włącz AP.
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX970, W7 64b SP1, (FS9.1), FSX SE
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 891
Skąd: EPKT
Wysłany: Nie 04 Cze, 2017 21:09   

Idź za radą Rzemyka. Ewentualnie sprawdź w EICAS pozycję powierzchni sterowych - jeśli trzeba to dostosuj strefę martwą joysticka w ustawieniach P3D lub w ustawieniach Joysticka.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Configured by konraf

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania identyfikatora sesji użytkownika. Dzięki temu plikowi będziesz zalogowany w serwisie przez cały czas przebywania w witrynie bądź do momentu wylogowania się. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu.