Aztec.pl - Forum Dyskusyjne Strona Główna Aztec.pl - Forum Dyskusyjne
pasjonatów wirtualnego latania

FAQFAQ Regulamin  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
FSX + FSX:SE
Autor Wiadomość
malin
Cadet


Imię: krzysztof
Dołączył: 04 Gru 2005
Posty: 45
Skąd: EPBC
Wysłany: Pon 20 Cze, 2016 14:04   FSX + FSX:SE

Po różnych perturbacjach związanych z działaniem FSX Deluxe Edition, a potem FSX:SE zaczynam używać FSX Gold Edition. Jest sens doinstalowywać FSX:SE? Rozszerzy on jakoś działanie FSX GE?
_________________
live to fly, fly to live, do or die
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 946
Skąd: EPKT
Wysłany: Pon 20 Cze, 2016 15:47   

Trochę się gubię w Twojej wypowiedzi. Używałeś już FSX:SE czy nie?

Tak - przerzucenie się ze starego FSX na FSX:SE ma sens.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2794
Skąd: KDA
Wysłany: Pon 20 Cze, 2016 17:02   

PS FS:SE się nie doinstalowuje. Instaluje się to osobno z poziomu platformy Steam.
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX970, W7 64b SP1, (FS9.1), FSX SE
 
 
malin
Cadet


Imię: krzysztof
Dołączył: 04 Gru 2005
Posty: 45
Skąd: EPBC
Wysłany: Pon 20 Cze, 2016 20:52   

I właśnie chodzi mi o to czy używając FSX GE jest sens instalowania FSX:SE, które posiadam na koncie steam, ale nie działało za dobrze, no i jest do niego mniej dodatków. FSX:SE zmieni coś w działaniu FSX GE, czy będzie to tylko zaśmiecaniem pamięci?
_________________
live to fly, fly to live, do or die
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2794
Skąd: KDA
Wysłany: Pon 20 Cze, 2016 22:00   

FSX Gold Edition to FSX Deluxe + Acceleration pack. Steam Edition, to GE z poprawkami.
Do FSX:SE jest tyle samo dodatków. Instaluje się je po prostu do katalogu SE - automatycznie bądź ręcznie.
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX970, W7 64b SP1, (FS9.1), FSX SE
 
 
malin
Cadet


Imię: krzysztof
Dołączył: 04 Gru 2005
Posty: 45
Skąd: EPBC
Wysłany: Wto 21 Cze, 2016 14:21   

To dziwne, bo na stronach sklepów w zakładce FSX jest duuuuuuużo więcej dodatków niż w zakładce FSX:SE, więc chyba nie są one dedykowane do obydwu symulatorów.

Oczywiście nie neguję, że bardziej zaawansowani informatycznie potrafią je sobie przysposobić.

Bardziej chodziło mi o odpowiedź na pytanie czy posiadając oba te symulatory jest jakiś uzasadniony sens posiadania zainstalowanych obu?
_________________
live to fly, fly to live, do or die
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 946
Skąd: EPKT
Wysłany: Wto 21 Cze, 2016 14:24   

Możesz przyjąć to co napisał Rzemyk, albo analizować dziwaczny nieco sposób prezentacji oferty niektórych sklepów. Twój wybór. Ja bym kierował się zdaniem Rzemyka ;)

Nie ma sensu. Posiadanie starego FSX nie ma żadnego sensu...
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
malin
Cadet


Imię: krzysztof
Dołączył: 04 Gru 2005
Posty: 45
Skąd: EPBC
Wysłany: Wto 21 Cze, 2016 14:47   

wojtek_84 napisał/a:
Możesz przyjąć to co napisał Rzemyk, albo analizować dziwaczny nieco sposób prezentacji oferty niektórych sklepów. Twój wybór. Ja bym kierował się zdaniem Rzemyka ;)

Nie ma sensu. Posiadanie starego FSX nie ma żadnego sensu...


I o to mi chodziło:) wszystko jasne:)
_________________
live to fly, fly to live, do or die
 
 
Krzysiek767.
Cadet



Imię: Krzysiek
Dołączył: 28 Sty 2012
Posty: 25
Skąd: Chicago
Wysłany: Śro 22 Cze, 2016 17:11   

Witam Panowie .

W najblizszych dniach zamierzam zrobic reinstalacje windowsa 7 ( upgrade do Windows 10 )oraz zainstalowac FSX Steam edition ( do tej pory uzywalem Deluxe edition )
Obecnie uzywam:

FsGlobal 2010 ( pilot )
FTX Global + vectors
Aerosoft Myflight 2013
Rex4 with soft clouds
Ezdok camera
Level D 767
Ifly 747-400 v2

Czy powyzsze dodatki dzialaja z FSX SE ?
Kolejne sprawa FSGlobal 2010 wczesniej posiadalem w wersji BOX .... Niestety po przeprowadzce program przepadl.... Jest tylko to co jest obecnie zainstalowane w pececie, po reinstalacji niestety strace ten program czy moge to obecnie w jakis sposob przegrac i nastepnie zainstalowac do FSX SE po upgrade do Windowsa 10 , w przeciwnym razie bede zmuszony do ponownego zakupu tego samego programu ( a kosztuje sporo )

Sorry za te pytania ale nie jestem mega obeznany w powyzszych sprawach.....bede wdzieczny za wszystkie sugestie.

Dzieki serdeczne.
_________________
Intel 7 , 10Gb DDR3 , Geforce 960 .
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 946
Skąd: EPKT
Wysłany: Śro 22 Cze, 2016 17:36   

Cytat:
FTX Global + vectors
Rex4 with soft clouds
Ezdok camera

Te mam - działają. Pozostałe pewnie też - ale warto sprawdzić na stronach producentów.

Cytat:
FSGlobal 2010

Opisz problem producentowi - może jakoś zaradzi.

Gdybyś miał kupować - poczekaj do końca wakacji (taki przeciek z dyskusji na facebooku :) ).
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Krzysiek767.
Cadet



Imię: Krzysiek
Dołączył: 28 Sty 2012
Posty: 25
Skąd: Chicago
Wysłany: Śro 22 Cze, 2016 17:49   

Wojtek jezeli poczekam z instalacja FSGlobal 2010 to czy mozna ten program zainstalowac po instalacji FTX global and vectors, chodzi mi o kolejnosc czy jest to bez znaczenia???
Drugie pytanie czy uwazasz zeby zrobic jedynie reinstalacje Windowsa 7 czy upgrade do 10 ?
Co bys zrobil na moim miejscu ?
Dzieki .
_________________
Intel 7 , 10Gb DDR3 , Geforce 960 .
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 946
Skąd: EPKT
Wysłany: Śro 22 Cze, 2016 18:18   

FS Global to mesh - możesz go instalować w dowolnym momencie. Jeśli ten mesh instaluje się do scenery library - na wszelki wypadek zrzuć go pod wszystkie inne scenerie (konkretnie tuż pod pozycję Addon Scenery).

Jestem fanem dziesiątki - moim zdaniem to bardzo dobry system. Ale jeśli masz upgrade to sugeruję czystą instalację. Masz dwa wyjścia - albo przygotować system do czystej instalacji 10 (do pobrania ze strony Microsoftu), albo (jeśli pierwsza opcja z jakiegoś powodu nie zadziała - jak u mnie) - wykonać czystą reinstalację 7, aktywować, zaktualizować, potem zrobić upgrade do 10 i zaczniesz z względnie czystym systemem.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Krzysiek767.
Cadet



Imię: Krzysiek
Dołączył: 28 Sty 2012
Posty: 25
Skąd: Chicago
Wysłany: Śro 22 Cze, 2016 18:48   

Wojtek Jestes Wielki !!!! Dzieki za wskazowki 😄

[ Dodano: Śro 22 Cze, 2016 18:50 ]
Mam nadzieje ze nie lamie zasad piszac w tym temacie

Wojtek czy jest roznica pomiedzy tym dodatkiem , dwa rozne sklepy i ogromna roznica cenowa

http://store.steampowered.com/app/379551/

http://www.flightsimstore...roducts_id=2648

BTW zrobilem tak jak wczesniej proponowales , reinstalacja W7 ze wszystkimi poprawkami i obecnie instaluje W10.
_________________
Intel 7 , 10Gb DDR3 , Geforce 960 .
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie 03 Lip, 2016 22:35   

Witam po latach! ://

Wpadłem, bo właśnie kupiłem sobie potworka (i5-6600K + GTX1070) i uznałem, że czas odnowić starą znajomość z FSX. Jednakże z jakichś powodów ten staroć nie chce mi się zainstalować z dysku DVD pod Windows 10. Na szczęście odkryłem, że pojawiła się wersje FSX na Steamie i do jutra można ją kupić okazyjnie za 7,50 EUR. Jednak, jak może pamiętacie, kupiłem do FSX trochę dodatków kilka lat temu i nie wiem, czy można je zainstalować i używać pod FSX:SE. Chodzi mi tutaj głównie o dodatki z mojej sygnaturki.

No i tak w ogóle czy dziś dalej ukazują się ciekawe dodatki do FSX, czy też obserwujemy już raczej zmierzch tego symulatora i przesiadkę społeczności na Prepare3D bądź X-Plane?
_________________
Microsoft FSX:SE | ASE + REX Essential PLUS | UTX Europe 2 + GEX Europe 2 | FSBuild 2.4 |
PMDG B737-6/7/8/9 NGX, B747-400X/F, MD-11X/F, BAe J41 | LSH Maddog 2010 Pro | LDS B767-300ER | A2A B377
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 946
Skąd: EPKT
Wysłany: Nie 03 Lip, 2016 22:46   

Cytat:
PMDG B737-6/7/8/9 NGX,
BAe J41
A2A B377

Te mam i działają.

Cytat:
B747-400X/F, MD-11X/F

Mogą nie działać - PMDG wycofało się z tych projektów i nie wspiera ich już. 747 będzie nowy wkrótce.

Cytat:
ASE + REX 2 Overdrive | UTX Europe 1.5 + GEX Europe 2

Działają.

Co do pozostałych - nie mam i nie wiem.

Cytat:
No i tak w ogóle czy dziś dalej ukazują się ciekawe dodatki do FSX, czy też obserwujemy już raczej zmierzch tego symulatora i przesiadkę społeczności na Prepare3D bądź X-Plane?

Do FSX jest najwięcej dodatków. Obecnie niemal wszystkie dodatki dla FSX i P3D są publikowane pod obie platformy. Do XPlane jest znacznie mniej dodatków, ale ich liczba rośnie i wydaje się obecnie dużo więcej niż dawniej.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie 03 Lip, 2016 22:55   

Widzę, że większość moich dodatków nawet działa. W sumie chodziłoby mi jeszcze o opinię nt. działania Maddoga-2010 Pro, bo to port, od kogoś, kto go ma.

PS. A tak w ogóle FS2004 działa pod Windows 10 64-bit?

***EDIT***

No i zakupiłem FSX:SE, w sumie po raz drugi ale za 35 zł nawet warto! Odpaliłem testowy lot motolotnią nad Warszawą. Ustawiłem wszystkie detale na Ultra i w rozdzielczości 1440p wyciągam około 150 fps z widokiem na ziemię.

No to cóż? Instaluję teraz samoloty, które działają w FSX:SE. :twisted:

Aha! Instalując dodatki do FSX:SE jako katalog docelowy wskazuje się Steam\steampps\common\FSX?
_________________
Microsoft FSX:SE | ASE + REX Essential PLUS | UTX Europe 2 + GEX Europe 2 | FSBuild 2.4 |
PMDG B737-6/7/8/9 NGX, B747-400X/F, MD-11X/F, BAe J41 | LSH Maddog 2010 Pro | LDS B767-300ER | A2A B377
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 946
Skąd: EPKT
Wysłany: Pon 04 Lip, 2016 00:35   

Cytat:
Aha! Instalując dodatki do FSX:SE jako katalog docelowy wskazuje się Steam\steampps\common\FSX?

Tak.

Jeśli gdzieś masz przy instalacji opcje FSX lub FSX:SE to wybierasz FSX. FSX:SE służy raczej do instalacji kiedy masz oba na komputerze działające obok siebie (czego nie polecam).
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 04 Lip, 2016 01:15   

Myślałem o starych instalatorach, które posiadam od lat ale zalogowałem się na swoje konto PMDG i okazało się, że teraz udostępniają nowe instalatory do ściągnięcia. Tak więc zainstalowałem 737NGX Base Pack i Expansion (te instalatory same znalazły lokalizację FSX:SE). Natomiast po instalacji pojawiły się dwa problemy: język FSX:SE zmienił mi się na angielski i po odpaleniu 737NGX wszystko jest fajnie (na lotnisku w kokpicie 3D mam 60 fps) ale po wyjściu z trybu symulacji wywala mi FSX:SE.

LOL! Jeszcze jakieś PMDG Operations Center się pojawiło! :twisted:

***EDIT***

Zainstalowałem też A2A Boeing 377 Stratocruser i się odpala tylko pilot wariuje i silniki strasznie kopcą.

Natomiast chyba te błędy są spowodowane tym, że w ustawieniach trudności lotu na samym początku wybrałem Easy a z tego co pamiętam, te zaawansowane produkty PDMG i A2A wymagają Realistic.
_________________
Microsoft FSX:SE | ASE + REX Essential PLUS | UTX Europe 2 + GEX Europe 2 | FSBuild 2.4 |
PMDG B737-6/7/8/9 NGX, B747-400X/F, MD-11X/F, BAe J41 | LSH Maddog 2010 Pro | LDS B767-300ER | A2A B377
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 946
Skąd: EPKT
Wysłany: Pon 04 Lip, 2016 05:13   

Wyłącz automixture w opcjach.


A poza tym:
http://calypteaviation.co...pierwsze-kroki/
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 04 Lip, 2016 13:00   

OK! Zainstalowałem trzy Simconnecty i FSIUPC. Teraz oba dodatki działają prawidłowo i nie wywala mnie już do Windowsa. Czas sprawdzić, jak pod FSX:SE zainstalować REX, UTX i GEX. Coś czuję, że trzeba będzie ściągnąć nowe wersje instalatorów.

Poza tym na forum LSH wyczytałem, że Maddog 2010 Pro może działać poprawnie pod FSX:SE ale trzeba się skontaktować z pomocą techniczną LSH i dostać od nich link do nowej wersji instalatora, bo stara rzuca się o brak jakiegoś pliku w systemie.

***EDIT***

Wygląda na to, że UTX i GEX można zainstalować na FSX:SE ale z pewnymi "przygodami". Otóż, jeśli chodzi o UTX to wyszła międzyczasie wersja 2.0, która wspiera wersję ze Steam ale będę musiał do niej dopłacić 15 dolców. Z kolei GEX instaluje się z użyciem patcha dla wersji ze Steam.

***EDIT***

No i zainstalowałem GEX2 Europe + UTX2 Europe! Wszystko działa jak należy. Teraz należy się zająć REX2.

***EDIT***

Okazało się, że sklep, w którym kupiłem REX2 + Overdrive zaoferował mi w zamian nowszą wersję tego softu, czyli REX Essential PLUS, którą też ściągnąłem i zainstalowałem. Działa on poprawnie ale muszę przyznać, że przez ostatnie trzy lata wyszło sporo nowych wersji zakupionego przeze mnie wcześniej softu a mnie nie chce się drugi raz płacić za to samo. W związku z tym chciałbym się od was dowiedzieć, czy program ASE działa pod FSX:SE?
_________________
Microsoft FSX:SE | ASE + REX Essential PLUS | UTX Europe 2 + GEX Europe 2 | FSBuild 2.4 |
PMDG B737-6/7/8/9 NGX, B747-400X/F, MD-11X/F, BAe J41 | LSH Maddog 2010 Pro | LDS B767-300ER | A2A B377
 
 
Krzysiek767.
Cadet



Imię: Krzysiek
Dołączył: 28 Sty 2012
Posty: 25
Skąd: Chicago
Wysłany: Śro 06 Lip, 2016 01:28   

Wedlug moich wczesniejszych testow jako jedyny dodatek ktory nie dziela poprawnie z FSX SE to LEVEL D 767 ( nie wiem jak to okreslic ale nie mam przelacznikow w okolicach autopilota ) byc moze mozna to w jakis sposob naprawic ....???? niestety nie wiem jak to zrobic ....w ten sposob stracilem ulubiony samolot, probowalem zastapic go Ifly 747-400 V2 lecz bez watpliwosci wolalem Level D 767, obecnie zastanawiam sie nad PMDG 777 .
_________________
Intel 7 , 10Gb DDR3 , Geforce 960 .
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 946
Skąd: EPKT
Wysłany: Śro 06 Lip, 2016 01:33   

Cytat:
PMDG 777

Gorąco polecam.

Swoją drogą ciekawe - widzę w sieci, że 767 ludziom działa.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Krzysiek767.
Cadet



Imię: Krzysiek
Dołączył: 28 Sty 2012
Posty: 25
Skąd: Chicago
Wysłany: Śro 06 Lip, 2016 01:41   

Wojtku Twoja recenzja ( na Twojej stronie ) zachecila mnie do Pmdg 777 :) dlatego to bedzie moj kolejny samolot ....mam nadzieje ze bedzie tak dobry jak Level D 767 ( hehe lepszy byc nie musi 767 spelnial moje wszystkie oczekiwania ).

Lecz skoro innym dziala wiec zapewne musi byc jakis trick .....bede musial dokladnie poszukac w sieci na ten temat .
_________________
Intel 7 , 10Gb DDR3 , Geforce 960 .
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw 07 Lip, 2016 02:37   

Dalej nie wiem, co z ASE, bo HiFi wypuściło nową wersję swojego produktu o nazwie ASN specjalnie przystosowaną do współpracy z FSX:SE i P3D. Z tego wnoszę, że stary ASE już nie jest przez nich wspierany. Jeśli tak, to będę musiał pozostać przy gorszym silniku pogodowym oferowanym przez REX Essential PLUS...

Natomiast jeśli chodzi o działanie starszych samolotów-addonów w FSX:SE, to chyba faktycznie trzeba stosować jakieś dziwne sztuczki, żeby "zaskoczyły", ale szczerze mówiąc nie chce mi się w to bawić. Prawda jest taka, że straciłem właśnie z hangaru PMDG 747X, MD-11X, LDS 763 i chyba także Maddoga-2010 Pro...
_________________
Microsoft FSX:SE | ASE + REX Essential PLUS | UTX Europe 2 + GEX Europe 2 | FSBuild 2.4 |
PMDG B737-6/7/8/9 NGX, B747-400X/F, MD-11X/F, BAe J41 | LSH Maddog 2010 Pro | LDS B767-300ER | A2A B377
 
 
lockheed200304
Cadet


Imię: Tomasz
Dołączył: 28 Maj 2015
Posty: 24
Skąd: EPKK
Wysłany: Czw 07 Lip, 2016 14:07   

747 od PMDG u mnie w FSX steam edition działa bardzo dobrze.
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw 07 Lip, 2016 19:43   

Oczywiście mogę spróbować zainstalować MD-11X, B747X i Maddoga-2010 Pro pod FSX:SE ale boję się, że mi się wtedy symulator schrzani a nie chce mi się tego wszystkiego instalować po ledwie kilku dniach od nowa...

W każdym razie dziś zainstaluję jeszcze DCS World 1.5, aby zobaczyć, co tam w trawie piszczy po tych kilku latach! Podobno ED poszło śladem FSX i pozwoliło innym developerom wypuszczać dodatki na swój symulator. :o
_________________
Microsoft FSX:SE | ASE + REX Essential PLUS | UTX Europe 2 + GEX Europe 2 | FSBuild 2.4 |
PMDG B737-6/7/8/9 NGX, B747-400X/F, MD-11X/F, BAe J41 | LSH Maddog 2010 Pro | LDS B767-300ER | A2A B377
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 946
Skąd: EPKT
Wysłany: Czw 07 Lip, 2016 21:20   

Cytat:
Oczywiście mogę spróbować zainstalować MD-11X, B747X i Maddoga-2010 Pro pod FSX:SE ale boję się, że mi się wtedy symulator schrzani a nie chce mi się tego wszystkiego instalować po ledwie kilku dniach od nowa...

Mało prawdopodobne.

Jeśli coś ma nie działać to w samolocie będzie nie działało. Ale ryzyka z dodatkami porządnych firm raczej nie ma.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw 07 Lip, 2016 21:55   

OK! Ściągnę ze strony PMDG najnowsze, jak mniemam, instalatory B747X, MD-11X oraz JS41 i spróbuję je zainstalować w FSX:SE. Zobaczymy, co z tego wyniknie...
_________________
Microsoft FSX:SE | ASE + REX Essential PLUS | UTX Europe 2 + GEX Europe 2 | FSBuild 2.4 |
PMDG B737-6/7/8/9 NGX, B747-400X/F, MD-11X/F, BAe J41 | LSH Maddog 2010 Pro | LDS B767-300ER | A2A B377
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 946
Skąd: EPKT
Wysłany: Czw 07 Lip, 2016 22:18   

Cytat:
JS41

Działa w SE zupełnie normalnie. Był zresztą testowany przez PMDG w FSX:SE.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw 07 Lip, 2016 22:33   

A to bardzo ciekawa sprawa! Zainstalowałem właśnie wszystkie trzy latadła od PMDG i okazuje się, że B747X i MD-11X wydają się działać poprawnie ale za to JS41 po załadowaniu:

- strasznie hałasuje
- ma jakieś defekty graficzne przy obracaniu wirtualnej głowy pilota w kokpicie
- nie działa mu FMS

Co można na to poradzić?

***EDIT***

Udało mi się uruchomić FMS i te artefakty graficzne chyba zniknęły po restarcie kompa. Natomiast silniki tego samolotu dalej straszliwie hałasują (tak w kokpicie jak i na zewnątrz), że aż muszę dźwięk wyłączyć, bo jego regulacja niewiele pomaga.

Dobra! Teraz ryzyk-fizyk. Instaluję Maddoga!

***EDIT***

LOL! Maddog-2010 Pro najwyraźniej mi działa. Ale jaja! ://
_________________
Microsoft FSX:SE | ASE + REX Essential PLUS | UTX Europe 2 + GEX Europe 2 | FSBuild 2.4 |
PMDG B737-6/7/8/9 NGX, B747-400X/F, MD-11X/F, BAe J41 | LSH Maddog 2010 Pro | LDS B767-300ER | A2A B377
 
 
coolbob
Cadet


Imię: Robert
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 2
Skąd: Poznań/Luboń
Wysłany: Czw 29 Cze, 2017 08:27   

Witam,

po kilku latach wróciłem do FSX-a, ale program potrafi mi się wywalić w czasie lotu.
Obecnie zastanawiam się czy warto cały czas zakupić FSX SE czy może lepiej zainwestować w P3D V4 czy X-Plane 11. Przyznam, że te ostatnie dwa są dla mnie dość drogie, ale jeśli na prawdę warto to uzbieram kasę ;)

Druga sprawa, to dodatki. Te bezpłatne często są jednak gorsze od płatnych dlatego jestem skłonny kupować je sukcesywnie. Latam w zasadzie tylko offline, ważne jest dla mnie jak najlepsze odwzorowanie rzeczywistości przy lotach VFR na wysokości 2000-3000ft.
Pytanie w co i w jakiej kolejności inwestować.
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 946
Skąd: EPKT
Wysłany: Czw 29 Cze, 2017 14:30   

FSX:SE to najwięcej działających w tej chwili dodatków i przyzwoita stabilność (szczególnie w lotach małych samolotów - w lotach zaawansowanych maszyn pasażerskich stabilność jest przeciętna).

P3Dv4 - kolejne dodatki dla FSX i wcześniejszych wersji P3D są dostosowywane i patrząc na reakcję rynku - z czasem będzie ich niemal tyle samo (licząc dodatki wysokiej jakości - stare, szczególnie darmowe, aktualizowane raczej nie będą).

X-Plane 11 - liczba dodatków rośnie, a z perspektywy latacza VFRowego świetnym rozwiązaniem są scenerie, które można samodzielnie generować. Z drugiej strony - "samodzielnie" oznacza, że trzeba się przebić przez niesympatyczny interfejs, ale jeśli ktoś włoży minimum wysiłku to z pomocą licznych poradników - nie jest to problem.


Moim zdaniem powinieneś wybrać między P3Dv4 a X-Plane 11. W kontekście tego co opisałeś - rozważyłbym XP.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
coolbob
Cadet


Imię: Robert
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 2
Skąd: Poznań/Luboń
Wysłany: Czw 29 Cze, 2017 23:33   

Wielkie dzięki za wskazówki.

Obejrzałem sporo filmików z lotów VFR oraz mozliwości tworzenia własnych scenerii i muszę przyznać, że jestem pod dużym wrażeniem X-Plane 11. Właśnie o coś takiego mi chodziło.

Wygląda na to, że wkrótce zakupię ten symulator na Steam-ie.
_________________
i7 4600K, GeForce GT660Ti, 16GB RAM, 128GB SSD + 3TB HDD
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Configured by konraf

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania identyfikatora sesji użytkownika. Dzięki temu plikowi będziesz zalogowany w serwisie przez cały czas przebywania w witrynie bądź do momentu wylogowania się. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu.