Aztec.pl - Forum Dyskusyjne Strona Główna Aztec.pl - Forum Dyskusyjne
pasjonatów wirtualnego latania

FAQFAQ Regulamin  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Airbus A320 - Aerosoft
Autor Wiadomość
lor3ddr8d
Cadet


Imię: Zenon
Dołączył: 12 Kwi 2012
Posty: 49
Skąd: Śląsk
Wysłany: Wto 10 Gru, 2013 20:12   

Znam ja na pamięć, ta opcja w Airbusie też nazywa się AES i działa na zasadzie: podaj odległość i kąt, samolot zostaje wypchany bez żadnych wizualizacji.
 
 
PZL Belfegor
Moderator


Imię: Dymitr Osiński
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 2887
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 10 Gru, 2013 20:19   

Zawodna ta pamięć.
Cytat:
MCDU>options>checklist>AES

Cytat:
AES* PUSH
The Aerosoft Airbus X Extended does not automatically detect an airport where AES can be used. If the AES pushback functionality should be used it is necessary to set this functionality to YES. Then during pushback the conversation between PF (pilot flying) and Ground is aligned, the AES pushback functionality will be used as well as the checklist and copilot functionality to start the engines.
In case only the AES clearance procedure but no pushback shall be used, leave this function to NO. Then after the AES procedure has been finished the checklist “ENGINE START [2]” has to be used and started.

Mylisz wypychanie samolotu (które w MCDU nazywa się po prostu pushback setup, co jest pokazane na stronie 36 instrukcji krok po kroku w sytuacji, gdy nie jest używane wypychanie AES-a) z AES-em oraz opcjami samolotu dotyczącymi współpracy z tymże (strona 25, z której pochodzi powyższy cytat).
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2796
Skąd: KDA
Wysłany: Wto 10 Gru, 2013 21:19   

lor3ddr8d napisał/a:
Znam ja na pamięć, ta opcja w Airbusie też nazywa się AES i działa na zasadzie: podaj odległość i kąt, samolot zostaje wypchany bez żadnych wizualizacji.

Jak wyżej.
AES nigdy nie pyta o odległość ani o kąt. Nie ma "upośledzonego" AES. Albo jest albo go nie ma. Tutaj go NIE MA!
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX970, W7 64b SP1, (FS9.1), FSX SE
 
 
lor3ddr8d
Cadet


Imię: Zenon
Dołączył: 12 Kwi 2012
Posty: 49
Skąd: Śląsk
Wysłany: Wto 10 Gru, 2013 21:46   



Wydaje mi się, że mówimy chyba o dwóch różnych samolotach.
Po włączeniu tej opcji wchodzisz w checklist>start push> i ustawiasz kierunek, ilość stopni i odległość na jaką samolot ma być wypchany.
W ustawieniach nazywa się AES.
 
 
PZL Belfegor
Moderator


Imię: Dymitr Osiński
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 2887
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 10 Gru, 2013 21:54   

Zobacz, co jest napisane dwa posty wyżej - wstawiłem tam definicję tej funkcji z instrukcji, co najwyraźniej Ci umknęło, bo nadal mylisz opcję checklisty z AES-em i wypychaniem, będącym funkcją samolotu. I nie, po włączeniu tej funkcji nie ustawia się kierunku i odległości wypychania - raczej przeciwnie, te ustawienia są przydatne właśnie gdy nie korzysta się z AES, co wskazał Rzemyk.
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2796
Skąd: KDA
Wysłany: Wto 10 Gru, 2013 22:03   

Możesz również napisać na kilku forach, że masz "upośledzony" AES, ale to dalej nie zmieni tego, że samolot NIE ZAWIERA dodatku jakim jest AES. Nie ma i nie będzie.
Samolot nie wyczaruje AES-u, gdy go sobie nie ściągniesz (oraz ewentualnie dokupisz kredyty i aktywujesz daną scenerię).

Ta opcja w MCDU służy do ustawiania współpracy samolotu z AES gdy ten jest zainstalowany. Cytat z instrukcji został zamieszczony powyżej. Zapoznaj się z nim.
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX970, W7 64b SP1, (FS9.1), FSX SE
 
 
lor3ddr8d
Cadet


Imię: Zenon
Dołączył: 12 Kwi 2012
Posty: 49
Skąd: Śląsk
Wysłany: Śro 11 Gru, 2013 08:41   

Opcja nazywa się AES w ustawieniach MCDU i o to właśnie mi chodziło. Zamiast udzielić odpowiedzi na moje wcześniejsze pytanie to czepiacie się nazwy tej funkcji.

Z resztą taką samą nazwę dla tego systemu słyszałem w kilku wideorecenzjach. Dzięki za "pomoc".
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2796
Skąd: KDA
Wysłany: Śro 11 Gru, 2013 09:09   

Pytałeś jak można włączyć AES w samolocie, który go nie posiada.
Ile razy i jak trzeba Ci napisać, że samolot NIE POSIADA AES?
W MCDU jest opcja służąca do konfiguracji obsługi AES na odpowiednich lotniskach. Jednak trzeba posiadać zainstalowany AES.
Dwuletnie dziecko to jest w stanie zrozumieć, ale Ty masz z tym problemy i jeszcze masz pretensje. Trudno, forum nie jest w stanie zastąpić samodzielnego myślenia...
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX970, W7 64b SP1, (FS9.1), FSX SE
 
 
PZL Belfegor
Moderator


Imię: Dymitr Osiński
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 2887
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro 11 Gru, 2013 11:42   

Cytat:
Opcja nazywa się AES w ustawieniach MCDU i o to właśnie mi chodziło. Zamiast udzielić odpowiedzi na moje wcześniejsze pytanie to czepiacie się nazwy tej funkcji.

I opis tejże funkcji dostałeś, a potem mimo to zacząłeś zarzucać interlokutorom, że piszą o innym samolocie. Dostałeś odpowiedzi, które ignorowałeś, bo nie pasowały do Twojej wizji - i nic dziwnego, że nie pasowały, bo wizja była błędna. Zamiast ją przemyśleć czy zweryfikować (tak trudno ustawić AES PUSH na NO i przekonać się, że opcje pushbacku w prawym MCDU się nie zmienią?), obstawałeś przy swoim. Teraz nie stać Cię nawet na przyznanie do błędu. Instrukcję jest lepiej zrozumieć, niż uczyć się jej na pamięć.
 
 
lor3ddr8d
Cadet


Imię: Zenon
Dołączył: 12 Kwi 2012
Posty: 49
Skąd: Śląsk
Wysłany: Śro 11 Gru, 2013 12:24   

Tak ? Dziwne, po wyłączeniu AES w opcjach checklisty przycisk START PUSH jest u mnie nieaktywny.
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2796
Skąd: KDA
Wysłany: Śro 11 Gru, 2013 12:45   

Domyślam się, że z angielskim u Ciebie kiepsko, bo cytat z instrukcji ciągle olewasz.
Więc w skrócie: po przestawieniu opcji w MCDU na AES, FS2Crew będzie starał się go wykorzystać podczas wypychania.
Jednak musi być zainstalowany AES, żeby to zadziałało. Z samolotem go nie ma i nawet we wigilię o północy się nie pojawi.
Znika przycisk wypychania, bo wypychaniem ma się zająć AES, a nie moduł zaszyty w samolocie.

Jak nie wierzysz, to napisz do producenta. Jak jemu też nie uwierzysz, to znaczy że problem siedzi przed monitorem.
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX970, W7 64b SP1, (FS9.1), FSX SE
 
 
PZL Belfegor
Moderator


Imię: Dymitr Osiński
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 2887
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro 11 Gru, 2013 12:55   

Cytat:
Tak ? Dziwne, po wyłączeniu AES w opcjach checklisty przycisk START PUSH jest u mnie nieaktywny.

No patrz, a u mnie działa - co zresztą sprawdziłem wcześniej, zanim odpisałem na Twoje pytanie. Lepiej napisz do producenta, że Twój samolot jest specjalny albo instrukcja kłamie. Odnoszę wrażenie, ze trollujesz, bo wypisujesz łatwo weryfikowalne androny.

Włączony AES PUSH:


Wyłączony AES PUSH:


Tylko czekać na zarzut, że obrazki są sfabrykowane :lol:
Cytat:

Więc w skrócie: po przestawieniu opcji w MCDU na AES, FS2Crew będzie starał się go wykorzystać podczas wypychania.
Jednak musi być zainstalowany AES, żeby to zadziałało. Z samolotem go nie ma i nawet we wigilię o północy się nie pojawi.
Znika przycisk wypychania, bo wypychaniem ma się zająć AES, a nie moduł zaszyty w samolocie.

To nie tak. Ta opcja w MCDU nie dotyczy FS2Crew. Po jej aktywowaniu wypychaniem zajmie się AES, nie samolot. Używanie checklisty samolotu i jednocześnie wybranie wypychania z AES sprawiłoby, że użytkownik usłyszałby 2 nakładające się konwersacje, jedną z AES i jedną z samolotu. Po prostu używając AES użytkownik nie wykorzystuje wbudowanej w samolot opcji wypychania, a zamiast tego stosuje pushback oferowany przez tenże program.
 
 
konnradxs
Cadet


Imię: Konrad
Dołączył: 19 Paź 2013
Posty: 28
Skąd: EPKM
Wysłany: Nie 15 Gru, 2013 21:37   

Prosta zasada, jak masz AESa włączasz go w MCDU i wypchanie ustawiasz przez okno AESa, a jeśli go nie masz, lub jesteś na nieobsługiwanym lotnisku, wyłączasz go w opcjach checklisty i w checklistcie wybierasz START jeśli chcesz uruchomić silniki bez wypychania, lub START PUSH jeśli chcesz z wypychaniem i wtedy ustawiasz w MCDU pod jakim kątem, w która stronę i za ile metrów. Opcję wypychania masz też FSX bez dodatków i bynajmniej nie nazywamy go upośledzonym AESem.
 
 
PZL Belfegor
Moderator


Imię: Dymitr Osiński
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 2887
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 06 Lut, 2014 12:01   

Aerosoft jednak zabrał się za radar meteorologiczny:
http://forum.aerosoft.com...rk-in-progress/
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2796
Skąd: KDA
Wysłany: Czw 06 Lut, 2014 12:25   

Nie da się, nie da się, nie da się, a nie, da się... ;P
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX970, W7 64b SP1, (FS9.1), FSX SE
 
 
konnradxs
Cadet


Imię: Konrad
Dołączył: 19 Paź 2013
Posty: 28
Skąd: EPKM
Wysłany: Czw 06 Lut, 2014 21:24   

Przy aktualizacji, do A320, która wyjdzie wraz z A318/A319 ma się pojawić radar terenu. A ze screenu, przedstawiającego update ECAMu, można się spodziewać, że panele pożarowe, staną się działające :) Duży krok a Arbuza :)
 
 
PZL Belfegor
Moderator


Imię: Dymitr Osiński
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 2887
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 07 Lut, 2014 10:57   

Nie będzie działających systemów przeciwpożarowych.
http://forum.aerosoft.com...eview/?p=558558
 
 
adiks7
Turboprop Captain


Imię: Mariusz
Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 178
Skąd: Mińsk EPMM
Wysłany: Pią 21 Lis, 2014 15:30   

Czy ktoś mógłby mi napisać jak zrobić własne malowanie do Airbusa Aerosfotu? Jakiego programu użyć?
_________________
Latam również wszelkimi modelami RC, od małych po te największe, a od niedawna jeszcze większymi tym razem już w kabinie
www.rcklub.jun.pl
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2796
Skąd: KDA
Wysłany: Pią 21 Lis, 2014 16:30   

Tak jak dla każdego innego samolotu w FSX.
http://www.aztec.pl/forum/viewtopic.php?t=11444
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX970, W7 64b SP1, (FS9.1), FSX SE
 
 
adiks7
Turboprop Captain


Imię: Mariusz
Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 178
Skąd: Mińsk EPMM
Wysłany: Pią 21 Lis, 2014 17:15   

A wiesz może skąd wziąć białego Airbusa Aerosoftu? Czy nie ma i trzeba edytować wgrane tekstury którejś linii.?
_________________
Latam również wszelkimi modelami RC, od małych po te największe, a od niedawna jeszcze większymi tym razem już w kabinie
www.rcklub.jun.pl
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 946
Skąd: EPKT
Wysłany: Pią 21 Lis, 2014 17:21   

Repaint Kit Aerosoftu jest zwykle dostępny na stronie supportu po zalogowaniu i rejestracji produktu - sprawdź tam.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
PZL Belfegor
Moderator


Imię: Dymitr Osiński
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 2887
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 21 Lis, 2014 17:23   

Samolot ma paintkit dostępny na stronie Aerosoftu.
 
 
adiks7
Turboprop Captain


Imię: Mariusz
Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 178
Skąd: Mińsk EPMM
Wysłany: Pią 21 Lis, 2014 17:24   

Dziękuje, ale to na stronie, Aerosoftu, czy na forum, bo na stronie to tylko produkty, a w dziale free download nie ma.

Już mam- nieaktualne

[ Dodano: Wto 28 Kwi, 2015 20:26 ]
Po skopiowaniu malowania z http://simtexture.de/side/ , uruchomiłem symulator ale nie mam kokpitu, z zewnątrz samolot jest ok? Co może być przyczyną?
_________________
Latam również wszelkimi modelami RC, od małych po te największe, a od niedawna jeszcze większymi tym razem już w kabinie
www.rcklub.jun.pl
 
 
Snajper
Light Planes Captain


Imię: Michał
Dołączył: 01 Maj 2010
Posty: 54
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: Pią 17 Lip, 2015 12:42   

Panowie, a ktoś wie co może być przyczyną tego, że MCDU nie działa? Tzn wyświetla odpowiednie...jakby to nazwać - komendy, ale mogę kliknąć tylko raz, np. zakładkę INIT a potem cały MCDU jest nieaktywne. Czy to problem z czcionkami ? Są wyświetlanie poprawnie moim zdaniem...
 
 
adiks7
Turboprop Captain


Imię: Mariusz
Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 178
Skąd: Mińsk EPMM
Wysłany: Nie 15 Sty, 2017 17:23   

Poszukuję nowego malowania Wizzair do a321, czy mógłby ktoś pomóc?
_________________
Latam również wszelkimi modelami RC, od małych po te największe, a od niedawna jeszcze większymi tym razem już w kabinie
www.rcklub.jun.pl
 
 
Radeek56
Cadet


Imię: Radek
Dołączył: 06 Lut 2018
Posty: 2
Skąd: Wawa
Wysłany: Pon 12 Lut, 2018 21:02   Aerosoft Airbus A320

Jak to jest z tymi Airbusami od Aerosoftu. Czy są kompatybilne z V4 czy tylko z V3?
Ostatnio zmieniony przez RzEmYk Pon 12 Lut, 2018 21:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2796
Skąd: KDA
Wysłany: Pon 12 Lut, 2018 21:43   

Nie ma jeszcze wersji pod v4.
http://forum.aerosoft.com...v131-in-p3d-v4/
http://forum.aerosoft.com...&comment=843633
https://www.aerosoft.com/...d-v4-compatible
http://forum.aerosoft.com...-v4-compatible/
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX970, W7 64b SP1, (FS9.1), FSX SE
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Configured by konraf

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania identyfikatora sesji użytkownika. Dzięki temu plikowi będziesz zalogowany w serwisie przez cały czas przebywania w witrynie bądź do momentu wylogowania się. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu.