Cześć
Z przyczyn ode mnie niezależnych, musiałem pożegnać się z forum opartym o phpBB by Przemo (które nie jest już od dawna rozwijane i aktualizowane). Dokonałem więc migracji na zwykłe phpBB 3. Migracja taka niesie za sobą spore ryzyko (utrata postów, utrata użytkowników, uszkodzenie bazy danych itp.. Na szczęście udało mi się uniknąć tych problemów.

Pozostał tylko jeden problem, a mianowicie Wasze hasła. W phpBB by Przemo hasła te były inaczej kodowane, niż są w phpBB 3. Dlatego też Wasze hasła nie działają. Proszę więc podczas logowania o skorzystanie z opcji "Zapomniałem hasła". Otrzymacie wówczas w mailu instrukcje resetu hasła. W razie problemów, proszę o kontakt ze mną pod adresem konraf@aztec.pl

vPilot - nowy klient vatsimowy

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

Awatar użytkownika
leszek81
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 115
Rejestracja: śr 19 sty, 2011 23:03
Skąd jesteś: Warszawa

vPilot - nowy klient vatsimowy

Post autor: leszek81 »

Ponieważ nigdzie na naszym forum nie widziałem, a sam korzystam to chętnie podzielę się doświadczeniami. Od niedawna dostępny jest nowy klient vatsimowy: vPilot. Ponieważ z SB4 ciągle miałem problemy, wypróbowałem i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony. Prosty w obsłudze, banalny w konfiguracji (także sieciowej, bo korzystam z niego na laptopie).
Z dużych plusów bardzo fajny system obsługi malowań modeli online. Można zaimportować z najpopularniejszych AI trafficów, albo stworzyć reguły malowań automatycznie ze wszystkich modeli, które mamy dostępne w naszym simie. Do tego forum, na którym szybko można uzyskać pomoc. Projekt cały czas się rozwija, update'y wersji regularne. Ja póki co nie miałem z nim żadnych problemów, żadnych zawieszek, freezów itp.
Kolejny drobny, ale akurat dla mnie ważny plus to możliwośćskonfigurowania klawisza PTT na maszynie z symulatorem, a nie na maszynie z programem. W SB4 nie umiałem tego tak zrobić.

Program do ściągnięcia, dokumentacja i forum dostępne tutaj:http://vpilot.metacraft.com/

Narzędzie do "zasysania" modeli AI dostępne i opisane tutaj: http://www.lekseecon.nl/VMRGenerator.html

pozdrowienia,
Leszek
i7 4770 4,2GHz, ASUS MAXIMUS VI FORMULA, Z87, GeForce GTX 780, FSX, ASN i wiele wiele innych :)

robs85
Cadet
Cadet
Posty: 12
Rejestracja: ndz 21 wrz, 2014 09:24
Skąd jesteś: Szczecin

Post autor: robs85 »

Witaj leszek81,
zainstalowałem ten program i działa bez zarzutu. Mam tylko jedną uwagę/pytanie, czy to normalne.. Chodzi mi o to że jak uruchomię FSX i zasiądę w cesnie 172 A2A, odpalę vpilot i połączę sie z Vatsim automatycznie na radiu pojawiają sie częstotliwości mimo że cały samolot jest C&D.. nie wiem czy to normalne.. czy to kwestia jakiegoś ustawienia

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2793
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Cześć

Czy wygląda na to, że VPilot stanie się praktycznie jedynym klientem w momencie, gdy na dobre ruszy Audio for VATSIM? FSInn i SB znikną?
Tak przynajmniej wynika z dzisiejszego komunikatu:
"That said, FSInn and Squawkbox will cease to be supported in the coming months as we make other enhancements (increasing the refresh rate) to VATSIM, so you are strongly recommended to use this opportunity to upgrade to a more modern client."
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta

Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2767
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Zostaje jeszcze swift.
FSInn i SB to obecnie martwe programy, bez możliwości rozwoju.
Póki się będzie dało połączyć, to za ruch będzie odpowiadał FSInn/SB a za voice osobny dedykowany program.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2793
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Krzysiek, a coś więcej wiesz o tym Audio for Vatsim?
Faktycznie ma być taka rewolucja w jakości głosu, jak zapowiadają?
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta

Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2767
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Ja wiem tyle, co wszyscy - z filmów promo, z materiałów udostępnionych przez VATGOV.
Jakość ma być lepsza, nie brałem udziału w beta testach, to nie wiem z doświadczenia.
https://www.youtube.com/watch?v=Ky881cGMSaI
No i ogólnie "VATSIM audio codec" na Youtube.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5

Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 170
Rejestracja: pt 30 mar, 2007 07:31
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

No rewolucja rzeczywiście jest.
Jestem dinozaurem z FS9 i FSInn, ale póki co wersja Standalone AFV działa bez zarzutu.
Ale też się obawiam tego o czym konraf wspominał.
#Z390#i5 9600#32GB@3200MHz#MSI GTX1050 Ti#Win10#FS9.1#
polandcargo.pl

ODPOWIEDZ