Aztec.pl - Forum Dyskusyjne Strona Główna Aztec.pl - Forum Dyskusyjne
pasjonatów wirtualnego latania

FAQFAQ Regulamin  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
LCD a FS
Autor Wiadomość
Oskarrdo
Cadet



Imię: Oskar
Dołączył: 17 Lis 2008
Posty: 36
Skąd: Piła EPPI, EPKT
Wysłany: Śro 04 Mar, 2009 23:25   

Hmmm..... ciekawa propozycja! :)
_________________
Oskar, potocznie .... AZT024 ;)


 
 
PZL Belfegor
Moderator


Imię: Dymitr Osiński
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 2881
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro 22 Kwi, 2009 17:22   

Do grona samolotów z dostępnymi panelami panoramicznymi dołączył Fokker 70/100 produkcji Digital Aviation, panel znajduje się na Avsimie.
 
 
Oskarrdo
Cadet



Imię: Oskar
Dołączył: 17 Lis 2008
Posty: 36
Skąd: Piła EPPI, EPKT
Wysłany: Wto 09 Cze, 2009 07:03   

Witam po dłuższej przerwie!
Kupiłem jakiś czas temu monitor 22" i nie ma żadnych problemów z panelami ;) Ale mam dylemat i obawę....
Mam kartę graficzną z dwoma wyjściami (DVI i VGA), monitorek 22" mam podłączony do VGA a posiadam jeszcze monitor CRT 17" i chciałbym podłączyć go do DVI. Kupię np. taką przejściówkę . I mam pytanie. Czy nie będę miał problemu z "kalibracją" monitora CRT?
z góry dzięki serdeczne! ;)
_________________
Oskar, potocznie .... AZT024 ;)


 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2874
Skąd: EPPO
Wysłany: Wto 09 Cze, 2009 08:02   

Dlaczego LCD masz pod D-Sub (VGA)? To złącze analogowe. Pod DVI obraz jest lepszy. To złącze cyfrowe.

Na marginesie, ten 22 cale to panorama? Latasz w panelu 2D, czy VC? Jak w 2D, to nie przeszkadzają Ci porozciągane panele? Osobiście latam na panoramie (laptop) i FS w oknie i sobie okienko ręcznie ustawiam do proporcji 4:3, żeby panele nie były porozciągane. Planuje kupić jakiś monitorek LCD 17'' 4:3, żeby w końcu mieć okno FS'a na cały ekran.
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
Goodman
Cadet



Imię: Robert
Dołączył: 11 Mar 2008
Posty: 35
Skąd: EPRG
Wysłany: Wto 09 Cze, 2009 12:33   

Oskarrdo napisał/a:
Witam po dłuższej przerwie!
Kupiłem jakiś czas temu monitor 22" i nie ma żadnych problemów z panelami ;) Ale mam dylemat i obawę....
Mam kartę graficzną z dwoma wyjściami (DVI i VGA), monitorek 22" mam podłączony do VGA a posiadam jeszcze monitor CRT 17" i chciałbym podłączyć go do DVI. Kupię np. taką przejściówkę . I mam pytanie. Czy nie będę miał problemu z "kalibracją" monitora CRT?
z góry dzięki serdeczne! ;)


Z kalibracja nie będzie problemu...
Swego czasu tak miałem i było wszystko OK.
Teraz mam 24'' Hyundai 24'' i FSX sprawuje się świetnie!
_________________
Skoczek spadochronowy 370 +
Czasza Sabre 2 150
Pokrowiec Javelin Odyssey J3K
Raaadość w sercu z latania
 
 
Oskarrdo
Cadet



Imię: Oskar
Dołączył: 17 Lis 2008
Posty: 36
Skąd: Piła EPPI, EPKT
Wysłany: Wto 09 Cze, 2009 13:44   

konraf napisał/a:
Dlaczego LCD masz pod D-Sub (VGA)? To złącze analogowe. Pod DVI obraz jest lepszy. To złącze cyfrowe.

Na marginesie, ten 22 cale to panorama? Latasz w panelu 2D, czy VC? Jak w 2D, to nie przeszkadzają Ci porozciągane panele? Osobiście latam na panoramie (laptop) i FS w oknie i sobie okienko ręcznie ustawiam do proporcji 4:3, żeby panele nie były porozciągane. Planuje kupić jakiś monitorek LCD 17'' 4:3, żeby w końcu mieć okno FS'a na cały ekran.


No wiem że analog gorszy ale nie miałem go razem z monitorem a potem zapomniałem;)

Co do tego monitor jest panoramiczny, latam różnie jak i na 2D i jak na VC (VC częściej do startów i lądowań). Latam na razie na PMDG ( w przyszłości na LevelD) i panele były lekko rozciągnięte. Mi te leciutkie rozciągnięcie nie przeszkadza! :) Wszystko jest czytelne. Tylko przy kupnie należy zwrócić uwagę na proporcje (polecam 4:3 ;) ).
-----
Dzięki ale chyba jednak sie zastanowię czy jednak nie cyfrowo podłączyć LCDka :)
_________________
Oskar, potocznie .... AZT024 ;)


Ostatnio zmieniony przez PZL Belfegor Wto 09 Cze, 2009 13:52, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2874
Skąd: EPPO
Wysłany: Wto 09 Cze, 2009 13:52   

Oskarrdo napisał/a:
Mi te leciutkie rozciągnięcie nie przeszkadza! :) Wszystko jest czytelne. Tylko przy kupnie należy zwrócić uwagę na proporcje (polecam 4:3 ;) ).

To masz 4:3 i masz coś porozciągane?
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
Goodman
Cadet



Imię: Robert
Dołączył: 11 Mar 2008
Posty: 35
Skąd: EPRG
Wysłany: Wto 09 Cze, 2009 13:52   

Masz rację.
Ja po podłączeniu w przejściówce HD otrzymałem kilka dodatkowych funkcji do regulacji monitora ;)
_________________
Skoczek spadochronowy 370 +
Czasza Sabre 2 150
Pokrowiec Javelin Odyssey J3K
Raaadość w sercu z latania
 
 
KaEn
Turboprop Captain


Imię: Krzysiek
Dołączył: 08 Paź 2008
Posty: 224
Skąd: EPWA
Wysłany: Wto 09 Cze, 2009 14:25   

konraf napisał/a:
Oskarrdo napisał/a:
Mi te leciutkie rozciągnięcie nie przeszkadza! :) Wszystko jest czytelne. Tylko przy kupnie należy zwrócić uwagę na proporcje (polecam 4:3 ;) ).

To masz 4:3 i masz coś porozciągane?


Kupienie monitora z proporcjami 4:3 to prawdziwa sztuka. Najczęściej są to rozdzielczości odpowiadające proporcjom 5:4 (1280x1024). Sam miałem takie 19" bardzo długo i w tym wypadku panele są porozciągane leciutko w pionie. Panele 1600x1200 z kolei kosztują jakieś chore pieniądze.
_________________

Core2Duo E8400 | GA-EP45-D3SL | 2x2GB DDR2 PC8500 | GF 9800GT/1GB | Win 7 64-bit | FS2004 | FSX
 
 
Oskarrdo
Cadet



Imię: Oskar
Dołączył: 17 Lis 2008
Posty: 36
Skąd: Piła EPPI, EPKT
Wysłany: Wto 09 Cze, 2009 17:44   

konraf napisał/a:
Oskarrdo napisał/a:
Mi te leciutkie rozciągnięcie nie przeszkadza! :) Wszystko jest czytelne. Tylko przy kupnie należy zwrócić uwagę na proporcje (polecam 4:3 ;) ).

To masz 4:3 i masz coś porozciągane?


Nie. Mam monitor 4:3 [raczej 16:10] i FS jest lekko rozciągnięty (chodzi tu o panele). Ale to nie sprawia problemu!

KaEn napisał/a:
Kupienie monitora z proporcjami 4:3 to prawdziwa sztuka. Najczęściej są to rozdzielczości odpowiadające proporcjom 5:4 (1280x1024). Sam miałem takie 19" bardzo długo i w tym wypadku panele są porozciągane leciutko w pionie. Panele 1600x1200 z kolei kosztują jakieś chore pieniądze.


No tak to nie łatwa rzecz, ale jest do zrobienia.
Ja mam panel o rozdzielczości 1680x1050 i nie ma żadnego problemu z wyświetlaniem paneli 2D ;)
_________________
Oskar, potocznie .... AZT024 ;)


Ostatnio zmieniony przez PZL Belfegor Wto 09 Cze, 2009 17:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
skalarki
Light Planes Captain



Imię: Marcin
Dołączył: 05 Sty 2008
Posty: 56
Skąd: EGBB
Wysłany: Śro 10 Cze, 2009 09:33   

Jeśli tylko monitor posiada wejście DVI należy z niego korzystać. Jeśli karta jest dobrej jakości po podłączeniu takiego monitora będzie dostępnych o wiele więcej rozdzielczości możliwych do wyświetlenia (oczywiście różnie to wygląda u różnych producentów). Monitory panoramiczne pracują w większości z rozdzielczością 1920 x 1080 i jest to najlepsza rozdzielczość do wyświetlacznia na monitorze 22". Wtedy wszystko powinno zachowywać proporcje.
_________________
Skalarki
www.a320-project.skalarki.co.uk
 
 
PZL Belfegor
Moderator


Imię: Dymitr Osiński
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 2881
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro 10 Cze, 2009 12:48   

Cytat:
Monitory panoramiczne pracują w większości z rozdzielczością 1920 x 1080 i jest to najlepsza rozdzielczość do wyświetlacznia na monitorze 22"

Raczej 1920:1200 (lub jeszcze bardziej rozpowszechnione ze względu na niższą cenę 1680:1050) - opisana przez Ciebie rozdzielczość to tzw. Full HD (format 16:9), która w przypadku monitorów komputerowych jest trochę mniej popularna niż w telewizorach.
 
 
some1
Jet 1st Officer



Imię: Michał
Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 257
Skąd: Pruszków
Wysłany: Czw 11 Cze, 2009 00:24   

Cytat:
Monitory panoramiczne pracują w większości z rozdzielczością 1920 x 1080 i jest to najlepsza rozdzielczość do wyświetlacznia na monitorze 22"


Monitorów o takich parametrach jak piszesz prawie nie ma, co zauważył Belfegor. Monitórów 22" z rozdzielczością 1920:1200 zresztą też. To standard od 24" wzwyż.

Prosto i z obrazkami sprawę monitorów panoramicznych przedstawiłem tutaj: http://81.210.9.116/~apac...hp?topic=9492.0

Jeśli panele samolotu nie są dopasowane do monitorów panoramicznych (raptem kilka dodatków takie oferuje) to na monitorze panoramicznym jaki by nie był i jak by nie był podłączony, panele będą zdeformowane.
 
 
holo
Cadet



Imię: Bartek
Dołączył: 12 Lip 2007
Posty: 49
Skąd: Rumia
Wysłany: Czw 11 Cze, 2009 04:12   

Ja mam opcję w monitorze LG 22 cali, aby wyświetlał obraz w proporcjach 4:3. Nie ma problemu z rozciąganiem. Tylko dwa czarne pasy po bokach są ;) Coś za coś.
_________________
Bartek H.
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2794
Skąd: KDA
Wysłany: Czw 11 Cze, 2009 08:36   

Powinno wystarczyć dodanie niestandardowej rozdzielczości za pomocą PowerStrip i wyłączenie rozciągania obrazu w opcjach monitora.
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b SP1, P3D 4.5
 
 
castor
Light Planes Captain



Imię: Leszek
Dołączył: 01 Gru 2006
Posty: 60
Skąd: Koszalin
Wysłany: Śro 08 Lip, 2009 08:28   

witam
Zapytam tutaj ;-) Który z tych monitorów byście polecili?
LG 22
LG 23
Tylko cena max 700pln ---kupuję w internecie i zależy mi na gwarancji LG /zero sub i bad pixeli/. Latam tylko takimi samolotami :Level-d/ MD-11/ MD 08 PRO/-karta gtx260 , procek jak w podpisie / o ile ma znaczenie/. Jeżeli zły dział to przepraszam.
_________________
i5 6600K @ 4.5 GHz
Asus Z170 Pro gaming
16GB DDR4
Asus GTX970 Strix
TH Hotas Warthog
CH Pro Pedals + TIR5
 
 
castor
Light Planes Captain



Imię: Leszek
Dołączył: 01 Gru 2006
Posty: 60
Skąd: Koszalin
Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 10:43   

Nie mogę już edytować postu wyżej. Wybór jednak padł na 23 cale. Panele wide wyglądają rewelacyjnie.


_________________
i5 6600K @ 4.5 GHz
Asus Z170 Pro gaming
16GB DDR4
Asus GTX970 Strix
TH Hotas Warthog
CH Pro Pedals + TIR5
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2874
Skąd: EPPO
Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 11:23   

Ten panel Maddoga, to wersja Pro i zwykły panel 2D? (zwykły, czyli wide, bo tylko Pro ma wide).
Panel LevelD też nie jest chyba rozciągnięty. Ma wersję wide?
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
some1
Jet 1st Officer



Imię: Michał
Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 257
Skąd: Pruszków
Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 11:26   

I też są lekko zdeformowane... ;)

23" to nowa moda w proporcjach telewizyjnych 16:9. Panele wide w FS'ie zazwyczaj są dostosowane do dominujących na rynku komputerowym proporcji 16:10. Pewnie za rok, dwa, prawie wszystkie sprzedawane monitory będą miały 16:9. :)

Dlatego pełne panele 2D są obecnie często wrzodem na d**** twórców addonów. Raz że na dobrą sprawę żeby wyglądały dobrze u każdego trzeba uwzględnić cztery konfiguracje (5:4, 4:3, 16:10, 16:9), czego nikt oczywiście nie robi. Dwa że przy obecnej modzie na rzeźbienie analogowych przyrządów w 3D, nie da się tak łatwo współdzielić przyrządów pomiędzy panele 2D a VC. Nawet PMDG ostatnio zrezygnowało z głównego panelu 2D w Jetstreamie.
 
 
castor
Light Planes Captain



Imię: Leszek
Dołączył: 01 Gru 2006
Posty: 60
Skąd: Koszalin
Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 11:32   

Panel maddoga to wersja Pro. Zaznacza się opcję wide w M&S

Level także ma wide--tzreba zamienić pliki.
wide Level FSX
_________________
i5 6600K @ 4.5 GHz
Asus Z170 Pro gaming
16GB DDR4
Asus GTX970 Strix
TH Hotas Warthog
CH Pro Pedals + TIR5
 
 
marcpro
Turboprop Captain


Imię: Marcin
Dołączył: 18 Paź 2007
Posty: 192
Skąd: EPSO
Wysłany: Czw 08 Paź, 2009 14:16   

Właśnie zastanawiam się nad wymianą mojego starego 17" CRT na coś większego.

Pod uwagę biorę 22" lub 24" w formacie 16x10 - z większym naciskiem na ten drugi.

W związku z tym mam pytanko:
Czy ktoś z forumowiczów lata na 24" pod FS9 i mógłby się podzielić wrażeniami??
Jak z jakością obrazu, płynnością itd.

Sprzęt jaki mam to:
procesor: Intel C2D 8500
ram: 2GB
grafika: Sapphire HD 4850 512 MB
system: XP Pro
_________________
Pozdrawiam,
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.
 
 
PZL Belfegor
Moderator


Imię: Dymitr Osiński
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 2881
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 08 Paź, 2009 15:36   

Jakość obrazu nie zależy od rozdzielczości, a raczej od monitora - FS inaczej będzie wyglądał na monitorze z matrycą MVA, inaczej na TN. Nie licząc rozciągniętych paneli, FS na 24" prezentuje się poprawnie. Sprzęt jaki masz powinien bez problemów pociągnąć 1920x1200.
 
 
marcpro
Turboprop Captain


Imię: Marcin
Dołączył: 18 Paź 2007
Posty: 192
Skąd: EPSO
Wysłany: Czw 08 Paź, 2009 16:36   

Właśnie najbardziej mnie martwi to czy sprzęt pociągnie taką rozdzielczość.
Czy 512 MB ram karty wystarczy do 1900x1200?
_________________
Pozdrawiam,
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.
 
 
PZL Belfegor
Moderator


Imię: Dymitr Osiński
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 2881
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 08 Paź, 2009 17:14   

Wydaje mi się, że wystarczy - spadek wydajności na pewno będzie, ale w granicach rozsądku.
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2794
Skąd: KDA
Wysłany: Czw 08 Paź, 2009 17:59   

Można obliczyć, że obraz w rozdzielczości 1900x1200x32bit to około 10MB VRAM. Ważne jest to, ile jest tekstur wgrywanych na raz, a nie rozmiar ekranu. W skrócie można przyjąć, że przy 640x480, jak i przy 2560x1600 potrzeba do 32MB VRAM na wygenerowanie obrazu, a reszta, to już tekstury.
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b SP1, P3D 4.5
 
 
marcpro
Turboprop Captain


Imię: Marcin
Dołączył: 18 Paź 2007
Posty: 192
Skąd: EPSO
Wysłany: Czw 08 Paź, 2009 18:04   

Czyli powinno wystarczyć.
_________________
Pozdrawiam,
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2874
Skąd: EPPO
Wysłany: Czw 08 Kwi, 2010 20:36   

Witam

Posiada może ktoś z Was monitor 22 cale BenQ G2220HD ? Jeśli tak, jaka opinia?
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
Layz
Cadet


Imię: Karol
Dołączył: 14 Mar 2010
Posty: 7
Skąd: Drezno
Wysłany: Pią 09 Kwi, 2010 00:05   

Znajomy ma E2220HDA, ja mam właśnie G2220HD.. A opinia, zależy co chciałbyś wiedzieć...
W FSX smużenia nie widzę, ma jakieś pseudo ulepszacze które jednak wyglądają dobrze tylko w niektórych filmach (np. Dark Knight, koniecznie full HD), przyciski są raczej niewygodne w użyciu, kable można schować, można go też używać jako całkiem jasnej lampy..
Wracając do wspomnianego znajomego - po przesiadce z bodaj 19" CRT nie może się przyzwyczaić do wielkości plamki w maksymalnej rozdzielczości, ja po przesiadce z 17" LCD nie odczuwam róznicy.
O DVI się nie wypowiem, kabla wciąż nie mogę znaleść za jakąś normalną cene :P , ale na wszelki wypadek wspomnę że nie ma HDMI.
Generalnie nie żałuje wydanych pieniędzy, a panorama robi całkiem spore wrażenie w niektórych grach i symulatorach (Np. kabina jakiejś cessny)
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2874
Skąd: EPPO
Wysłany: Pią 09 Kwi, 2010 08:19   

Czyli masz podłączonego przez D-Sub tak?
Świeci aż tak mocno, że może robić za lampę? Jak się ustawi podświetlenie na niskie parametry też tak daje?

Monitor ma możliwość powieszenia na ścianie?

Waham się właśnie między E2220HDA, a G2220HD. Ten pierwszy ma HDMI, a to nieco by mi ułatwiło podłączanie sprzętu.
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
Layz
Cadet


Imię: Karol
Dołączył: 14 Mar 2010
Posty: 7
Skąd: Drezno
Wysłany: Pią 09 Kwi, 2010 10:50   

Trzymam na 15 i 20, ze względu na prw. oszczędność energii, ale można też dać na 0 jeśli komuś nie przeszkadza nieco szarawa biel. 100% daje po oczach jak jest noc i całkiem białe tło, może to przez przyzwyczajenie.

Jak widzę jest teraz jakaś nowa wersja E, wcześniej wybór między E i G to głośniki, a HD i HDA to dostępność DVI.. Jedyne co mogę być pewien to to że nie będzie takich róznic między kablami w ostrości obrazu, jak to mam z kablami od D-sub.
 
 
Oman
Cadet



Imię: Dominik
Dołączył: 18 Wrz 2008
Posty: 19
Skąd: EPKT
Wysłany: Czw 21 Kwi, 2011 18:13   [FS2004] Monitor 22" 16:10 rozdzielczość

Witajcie,

Mam jedno szybkie pytanko:

W jakiej rozdzielczości FS2004 będzie najlepiej wyglądał na monitorze o proporcjach 16:10?

Chodzi mi o to w jakiej rozdzielczości będzie to najbardziej zbliżone do reala z racji tego, żeby kokpit nie był ani rozciągnięty ani "spakowany"?

Dziękuję i pozdro!
Dominik
 
 
PZL Belfegor
Moderator


Imię: Dymitr Osiński
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 2881
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 21 Kwi, 2011 18:16   

Natywnej - w przypadku 22 cali 16:10 pewnie 1680x1050.
 
 
Oman
Cadet



Imię: Dominik
Dołączył: 18 Wrz 2008
Posty: 19
Skąd: EPKT
Wysłany: Czw 21 Kwi, 2011 19:26   

dzieki
 
 
janita
Light Planes Captain


Imię: Jan
Dołączył: 06 Lut 2004
Posty: 52
Skąd: Jarocin
Wysłany: Czw 28 Lis, 2019 10:36   Monitor QHD

Witam
Na monitorze 28" mam rozdzielczość QHD i z tym związany problem obsługi wszystkich okienek FS-a począwszy od ekranu startowego aż do wszelkich ustawień. Okienka te mają wymiary 10x10 cm i wszelka zawartość tekstowa jest zbyt mała do swobodnej edycji.
Proszę o podpowiedź zmian w plikach prawdopodobnie .cfg zwiększających te okna.
_________________
2,66 GHz(2 CPU), Windows XP, RAM 3,5 MB, nVidia GTX550Ti, FS9.1, Saitek X45
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Configured by konraf

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania identyfikatora sesji użytkownika. Dzięki temu plikowi będziesz zalogowany w serwisie przez cały czas przebywania w witrynie bądź do momentu wylogowania się. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu.