SBGL Descent Charlie 8 ILS Rwy 10

Jeśli przeczytałeś materiały ze Szkoły Aztec.pl, a nadal masz wątpliwości i pytania związane z nawigacją, ten dział jest dla Ciebie.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Andy
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPOW

SBGL Descent Charlie 8 ILS Rwy 10

Post autor: Andy »

Witam,

Moje pytanie dotyczy podejścia które jest przedstawione na mapie. W przeciwieństwie do moich wcześniejszych podejść tego typu tu nie ma podanego kursu na który należy wykonać zwrot oraz max. prędkości. Dwa razy zakończyłem proces zwrotu i wejścia na ścieżkę ILS zanim do niej doleciałem. Po prostu mój zakręt miał zbyt mały promień.

Czy więc: jest to zakręt standardowy - 3 stopnie na sekundę? Nie wiem jak mam się do niego odnieść ponieważ z tego co widzę nie jest to zakręt typu offset ani nie mam odniesienia DME.

I zupełnie przy okazji - od jakiegoś czasu na jakimkolwiek lotnisku po ustawieniu częstotliwości ILS, nie pokazuje mi niestety odległości do tej właśnie pomocy. Ani FROM ani TO.

Pozdrawiam i z góry dziękuje.
Załączniki
mapka.jpg
mapka.jpg (75.4 KiB) Przejrzano 6361 razy
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Re: SBGL Descent Charlie 8 ILS Rwy 10

Post autor: RzEmYk »

Andy pisze:W przeciwieństwie do moich wcześniejszych podejść tego typu tu nie ma podanego kursu na który należy wykonać zwrot oraz max. prędkości.
Masz outbound course (285°) z VORa CAX, oraz kurs pasa 096°. Prędkość dopasowujesz, żeby się wyrobić.
Czy więc: jest to zakręt standardowy - 3 stopnie na sekundę? Nie wiem jak mam się do niego odnieść ponieważ z tego co widzę nie jest to zakręt typu offset ani nie mam odniesienia DME.
Jaki offset? Może ja czegoś nie rozumiem. Masz odniesienie kiedy zaczynasz zakręt (D12.0 od CAX). Zakręcasz w lewo, żeby się ustabilizować na localizerze do pasa 07.
I zupełnie przy okazji - od jakiegoś czasu na jakimkolwiek lotnisku po ustawieniu częstotliwości ILS, nie pokazuje mi niestety odległości do tej właśnie pomocy. Ani FROM ani TO.
Może trafiasz na ILS approach, zamiast na ILS/DME approach?
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Andy
Cadet
Cadet

To, że mam podany kurs od VOR'a i odległość po osiągnięciu której mam rozpocząć skręt na kurs pasa - to wiem. Chodzi mi tylko i wyłącznie o to właśnie wyrabianie się. Ja nie mam problemów z minięciem ścieżki podejścia tylko tak jak napisałem, nie dolatuje do niej. Kiedy już jestem na kursie pasa to okazuje się, że jest on nadal po mojej prawej stronie i zmuszony jestem "dokręcać" w prawo aby chwycić wiązkę lokalizera. Zachowuje przy tym, może zbyt schematycznie, minimalne prędkości w zakręcie. Nie wiem.
A więc - jak mam nawigować aby mój zakręt kończył się na kursie pasa wzdłuż jego osi.

p.s - ten przypadek ma mi posłużyć jedynie jako przykład dzięki któremu będę wiedział jak zachować się na innych lotniskach w przyszłości.

Pozdrawiam
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

Jeżeli mnie ma wiedza nie myli to na zachowanie 3° prędkości kątowej trzeba ... TAS podzielić na 10 i dodać połowe wyniku ... wychodzi przechył jaki trzeba trzymać.
Marcin
PK

Post autor: PK »

Masz NDB IT. Jeśli masz praktykę w podejściach NDB, to potraktuj to jak takie podejście i ustaw sobie ADF na 290. Przechwytywanie radiala do NDB wymaga specyficznej koordynacji tego co widzisz na ADF z tempem skrętu. Jak już miękko wejdziesz w ten radial to spróbuj tego samego ale wg odczytu z ILSa. W ten sposób opanujesz ten skręt w inny sposób niż pilnowanie z góry ustalonego tempa skrętu czy kąta.

W Polsce podobny problem sprawia podejście do Rębiechowa. Tam też jest podobny skręt (choć mniejszy niż 180st.). Popatrz jak robią to inni np. na Vatsimie. 95% wykonań kończy się albo dokrętką od północnej strony po minięciu ścieżki albo zaniechaniem skrętu, by złapać ścieżkę od południa.

Piotr
Andy
Cadet
Cadet

Dziękuje Piotr. Zatem przećwiczę jak piszesz. A jeśli chodzi o Rębiechowo - czy tam też można właśnie w sposób przez Ciebie opisany pokonać ten zakręt? Ja tam akurat zwykle rozpoczynając zakręt ( 19.1 from KRT ) kręciłem na kurs 308 i dokręcałem kiedy lokalizer "ożywał". Czy jest to akceptowalne czy powinienem wyrobić jednak nawyk przez Ciebie opisany?

Pozdrawiam
PK

Post autor: PK »

Rozumiałem, że pytasz jak wykonać ten zakręt płynnie i stąd moja propozycja. Jeśli natomiast płynność jest drugorzędna, a zależy Ci na metodzie mniej angażującej uwage pilota plus pozwalającej na proste ustawienie autopilota, to oczywiście wykonanie skrętu w kierunku radiala na kurs o 10-30 st. zbieżny z tym radialem plus uruchomienie modu APP jest także możliwe. Przy podejściach ILS można tak robić, przy podejściach NDB już nie.

Piotr
Andy
Cadet
Cadet

Na płynnym wejściu w ILS mi bardzo zależy. Moje ostatnie pytanie dotyczyło wyłącznie przypadku Rębiechowa. Przepraszam za zamieszanie.

Wczoraj przećwiczyłem wejście tak jak mi radziłeś - o niebo lepiej. Mogę nawet uznać, że prawie wszedłem w ILS bez pośpiesznego gonienia lokalizera w jedną lub drugą stonę.

Reasumując - każdy tego typu zakręt ( nie opisany w jakiś szczególny sposób ) wykonuje się właśnie tak? Czy w realu też pilotom zdarza się gonić za lokalizerem ( dokręcać lub prostowanie zakrętu )?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ