Witam,
Moje pytanie dotyczy podejścia które jest przedstawione na mapie. W przeciwieństwie do moich wcześniejszych podejść tego typu tu nie ma podanego kursu na który należy wykonać zwrot oraz max. prędkości. Dwa razy zakończyłem proces zwrotu i wejścia na ścieżkę ILS zanim do niej doleciałem. Po prostu mój zakręt miał zbyt mały promień.
Czy więc: jest to zakręt standardowy - 3 stopnie na sekundę? Nie wiem jak mam się do niego odnieść ponieważ z tego co widzę nie jest to zakręt typu offset ani nie mam odniesienia DME.
I zupełnie przy okazji - od jakiegoś czasu na jakimkolwiek lotnisku po ustawieniu częstotliwości ILS, nie pokazuje mi niestety odległości do tej właśnie pomocy. Ani FROM ani TO.
Pozdrawiam i z góry dziękuje.
SBGL Descent Charlie 8 ILS Rwy 10
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
SBGL Descent Charlie 8 ILS Rwy 10
- Załączniki
-
- mapka.jpg (75.4 KiB) Przejrzano 6363 razy
Re: SBGL Descent Charlie 8 ILS Rwy 10
Masz outbound course (285°) z VORa CAX, oraz kurs pasa 096°. Prędkość dopasowujesz, żeby się wyrobić.Andy pisze:W przeciwieństwie do moich wcześniejszych podejść tego typu tu nie ma podanego kursu na który należy wykonać zwrot oraz max. prędkości.
Jaki offset? Może ja czegoś nie rozumiem. Masz odniesienie kiedy zaczynasz zakręt (D12.0 od CAX). Zakręcasz w lewo, żeby się ustabilizować na localizerze do pasa 07.Czy więc: jest to zakręt standardowy - 3 stopnie na sekundę? Nie wiem jak mam się do niego odnieść ponieważ z tego co widzę nie jest to zakręt typu offset ani nie mam odniesienia DME.
Może trafiasz na ILS approach, zamiast na ILS/DME approach?I zupełnie przy okazji - od jakiegoś czasu na jakimkolwiek lotnisku po ustawieniu częstotliwości ILS, nie pokazuje mi niestety odległości do tej właśnie pomocy. Ani FROM ani TO.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
To, że mam podany kurs od VOR'a i odległość po osiągnięciu której mam rozpocząć skręt na kurs pasa - to wiem. Chodzi mi tylko i wyłącznie o to właśnie wyrabianie się. Ja nie mam problemów z minięciem ścieżki podejścia tylko tak jak napisałem, nie dolatuje do niej. Kiedy już jestem na kursie pasa to okazuje się, że jest on nadal po mojej prawej stronie i zmuszony jestem "dokręcać" w prawo aby chwycić wiązkę lokalizera. Zachowuje przy tym, może zbyt schematycznie, minimalne prędkości w zakręcie. Nie wiem.
A więc - jak mam nawigować aby mój zakręt kończył się na kursie pasa wzdłuż jego osi.
p.s - ten przypadek ma mi posłużyć jedynie jako przykład dzięki któremu będę wiedział jak zachować się na innych lotniskach w przyszłości.
Pozdrawiam
A więc - jak mam nawigować aby mój zakręt kończył się na kursie pasa wzdłuż jego osi.
p.s - ten przypadek ma mi posłużyć jedynie jako przykład dzięki któremu będę wiedział jak zachować się na innych lotniskach w przyszłości.
Pozdrawiam
-
PK
Masz NDB IT. Jeśli masz praktykę w podejściach NDB, to potraktuj to jak takie podejście i ustaw sobie ADF na 290. Przechwytywanie radiala do NDB wymaga specyficznej koordynacji tego co widzisz na ADF z tempem skrętu. Jak już miękko wejdziesz w ten radial to spróbuj tego samego ale wg odczytu z ILSa. W ten sposób opanujesz ten skręt w inny sposób niż pilnowanie z góry ustalonego tempa skrętu czy kąta.
W Polsce podobny problem sprawia podejście do Rębiechowa. Tam też jest podobny skręt (choć mniejszy niż 180st.). Popatrz jak robią to inni np. na Vatsimie. 95% wykonań kończy się albo dokrętką od północnej strony po minięciu ścieżki albo zaniechaniem skrętu, by złapać ścieżkę od południa.
Piotr
W Polsce podobny problem sprawia podejście do Rębiechowa. Tam też jest podobny skręt (choć mniejszy niż 180st.). Popatrz jak robią to inni np. na Vatsimie. 95% wykonań kończy się albo dokrętką od północnej strony po minięciu ścieżki albo zaniechaniem skrętu, by złapać ścieżkę od południa.
Piotr
Dziękuje Piotr. Zatem przećwiczę jak piszesz. A jeśli chodzi o Rębiechowo - czy tam też można właśnie w sposób przez Ciebie opisany pokonać ten zakręt? Ja tam akurat zwykle rozpoczynając zakręt ( 19.1 from KRT ) kręciłem na kurs 308 i dokręcałem kiedy lokalizer "ożywał". Czy jest to akceptowalne czy powinienem wyrobić jednak nawyk przez Ciebie opisany?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
PK
Rozumiałem, że pytasz jak wykonać ten zakręt płynnie i stąd moja propozycja. Jeśli natomiast płynność jest drugorzędna, a zależy Ci na metodzie mniej angażującej uwage pilota plus pozwalającej na proste ustawienie autopilota, to oczywiście wykonanie skrętu w kierunku radiala na kurs o 10-30 st. zbieżny z tym radialem plus uruchomienie modu APP jest także możliwe. Przy podejściach ILS można tak robić, przy podejściach NDB już nie.
Piotr
Piotr
Na płynnym wejściu w ILS mi bardzo zależy. Moje ostatnie pytanie dotyczyło wyłącznie przypadku Rębiechowa. Przepraszam za zamieszanie.
Wczoraj przećwiczyłem wejście tak jak mi radziłeś - o niebo lepiej. Mogę nawet uznać, że prawie wszedłem w ILS bez pośpiesznego gonienia lokalizera w jedną lub drugą stonę.
Reasumując - każdy tego typu zakręt ( nie opisany w jakiś szczególny sposób ) wykonuje się właśnie tak? Czy w realu też pilotom zdarza się gonić za lokalizerem ( dokręcać lub prostowanie zakrętu )?
Pozdrawiam
Wczoraj przećwiczyłem wejście tak jak mi radziłeś - o niebo lepiej. Mogę nawet uznać, że prawie wszedłem w ILS bez pośpiesznego gonienia lokalizera w jedną lub drugą stonę.
Reasumując - każdy tego typu zakręt ( nie opisany w jakiś szczególny sposób ) wykonuje się właśnie tak? Czy w realu też pilotom zdarza się gonić za lokalizerem ( dokręcać lub prostowanie zakrętu )?
Pozdrawiam