Pilot In Command 737-300/400/500
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Cześć!
Słuchajcie mam problem w Wilco z trybem LNAV. Działa zawsze i wszędzie bez zarzutu, poza jedną fazą lotu.... Wznoszeniem! Tak, tak. Kiedy wznosząc na poziom przelotowy lub wykonując SID'a odpalam tryb LNAV... Na początku jest wszystko w porządku, ale czasami samolot lubi zacząć skręcać, tak nagle, na prostej od punktu A do punktu B.
Na początku myślałem, że jest to kwestia Route Disconn'tów, jednak zawsze wszystko sprawdzam i jest OK. Nie wiem czemu się tak dzieje.
Narazie jedynym lekarstwem jest albo szybkie przełączenie się na HDG i skorygowaniu kursu, albo na zakładce LEGS wciśnięcie podwójne pierwszego z góry punktu.
Ostatnio boję się włączać LNAV wznosząc, więc używam HDG, ale, w końcu znalazłem chwilę aby zająć się tmy problemem, używanie tego modułu (HDG) dopóki nie wejdzie sie na FL320 jest... "trochę" uciążliwe.
Pozdrawiam i Proszę o Pomoc
Słuchajcie mam problem w Wilco z trybem LNAV. Działa zawsze i wszędzie bez zarzutu, poza jedną fazą lotu.... Wznoszeniem! Tak, tak. Kiedy wznosząc na poziom przelotowy lub wykonując SID'a odpalam tryb LNAV... Na początku jest wszystko w porządku, ale czasami samolot lubi zacząć skręcać, tak nagle, na prostej od punktu A do punktu B.
Na początku myślałem, że jest to kwestia Route Disconn'tów, jednak zawsze wszystko sprawdzam i jest OK. Nie wiem czemu się tak dzieje.
Narazie jedynym lekarstwem jest albo szybkie przełączenie się na HDG i skorygowaniu kursu, albo na zakładce LEGS wciśnięcie podwójne pierwszego z góry punktu.
Ostatnio boję się włączać LNAV wznosząc, więc używam HDG, ale, w końcu znalazłem chwilę aby zająć się tmy problemem, używanie tego modułu (HDG) dopóki nie wejdzie sie na FL320 jest... "trochę" uciążliwe.
Pozdrawiam i Proszę o Pomoc

Masz najnowszą wersję? Masz Call for PIC? Masz włączone wygładzanie zmienności wiatrów w FSUIPC?
Wygląda, że joy ma chwilowe "wachnięcia", które nie wyłączają AP, ale wybijają go z trasy. Wyłącz go na czas wznoszenia i włącz później.
Wygląda, że joy ma chwilowe "wachnięcia", które nie wyłączają AP, ale wybijają go z trasy. Wyłącz go na czas wznoszenia i włącz później.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
A jak to sprawdzić? Myślę, że to też może być przyczyną, ponieważ, czasami, właśnie przy nagłej zmianie wiatru, AP nie radzi sobie z tym i się rozłącza. Tak jakby nagłe uderzenie 60 kts w bok.RzEmYk pisze:Masz włączone wygładzanie zmienności wiatrów w FSUIPC?
Wypróbuję.Wygląda, że joy ma chwilowe "wachnięcia", które nie wyłączają AP, ale wybijają go z trasy. Wyłącz go na czas wznoszenia i włącz później.

FSUIPC > Winds > Smooth wind changes near aircraft.Gater pisze:A jak to sprawdzić?RzEmYk pisze:Masz włączone wygładzanie zmienności wiatrów w FSUIPC?
Coś kiepsko szukasz...
http://www.wilcopub.com/index.cfm?fusea ... ort_737pic
Faktycznie. Dzięki, następnym razem poświecę trochę więcej czasu na przekopanie neta.RzEmYk pisze:Coś kiepsko szukasz...

Coś nadal nie czytasz.
Masz wersję Download czy Box? Jak BOX, sciagasz patcha. Jak Download, nie ma patcha, tylko całe nowe instalatory.
Na drugi raz naprawdę sie trochę wysil i dokładnie poczytaj, co Ci sie podaje.
Masz wersję Download czy Box? Jak BOX, sciagasz patcha. Jak Download, nie ma patcha, tylko całe nowe instalatory.
Na drugi raz naprawdę sie trochę wysil i dokładnie poczytaj, co Ci sie podaje.
Bartek
Ja z nowym pytaniem. Chodzi o wersję FSX/Vista (aktualna wersja).
Chodzi o wznoszenie z wykorzystaniem trybu VNAV w trakcie SID.
Na pierwszy lot wklepałem prostą trasę z EPWA do EPGD. Pierwszy punkt trasy to IDAKO. Potem wybrałem procedurę IDAKO2G - standardowo. Procedura była razem z pakietem AIRAC (cykl 0801), bo akurat do wilco są procedury dołączone. Problem polega na tym, że do poszczególnych punktów w procedurze przypisana jest wysokość 5000ft i wznoszenie powyżej tej wartości poprzez VNAV jest niemożliwe. Pozostaje FLCH. Teoretycznie można by przypisać inne wartości, ale jakie? Jeśli wklepię od razu przelotową, to nie wiem, czy nie będzie jakiś komunikatów w CDU, że się nie da, albo, po prostu Vnav nie będzie działał prawidłowo. Latam trochę pmdg 737 oraz levelowskim 767 i nie ma takich problemów.
Jak to obejść?
Druga rzecz, to ze zniżaniem, choć tu akurat mało mam jeszcze obserwacji i muszę trochę popróbować. Standardowo przed obliczonym przez FMC punktem TOD ustawiam na MCP niższą od aktualnej przelotowej wysokość i lecąc w trybie VNAV (i oczywiście auto-throttle) oczekuję, że samolot będzie zniżał dostosowując odpowiednio moc silników. Ale on zniża bez redukcji ciągu - oczywiście zaraz jest overspeed. Przyznam, że nie pamiętam jaki tryb A/T wyświetlany był na EADI. Ale znowu pozostaje FLCH...
Chodzi o wznoszenie z wykorzystaniem trybu VNAV w trakcie SID.
Na pierwszy lot wklepałem prostą trasę z EPWA do EPGD. Pierwszy punkt trasy to IDAKO. Potem wybrałem procedurę IDAKO2G - standardowo. Procedura była razem z pakietem AIRAC (cykl 0801), bo akurat do wilco są procedury dołączone. Problem polega na tym, że do poszczególnych punktów w procedurze przypisana jest wysokość 5000ft i wznoszenie powyżej tej wartości poprzez VNAV jest niemożliwe. Pozostaje FLCH. Teoretycznie można by przypisać inne wartości, ale jakie? Jeśli wklepię od razu przelotową, to nie wiem, czy nie będzie jakiś komunikatów w CDU, że się nie da, albo, po prostu Vnav nie będzie działał prawidłowo. Latam trochę pmdg 737 oraz levelowskim 767 i nie ma takich problemów.
Jak to obejść?
Druga rzecz, to ze zniżaniem, choć tu akurat mało mam jeszcze obserwacji i muszę trochę popróbować. Standardowo przed obliczonym przez FMC punktem TOD ustawiam na MCP niższą od aktualnej przelotowej wysokość i lecąc w trybie VNAV (i oczywiście auto-throttle) oczekuję, że samolot będzie zniżał dostosowując odpowiednio moc silników. Ale on zniża bez redukcji ciągu - oczywiście zaraz jest overspeed. Przyznam, że nie pamiętam jaki tryb A/T wyświetlany był na EADI. Ale znowu pozostaje FLCH...
Paweł Dragan
Gdańsk
Gdańsk
Pomyślunkiem! W LEGS po prawej strony masz limity, wystarczy je usunąć.pawel-d pisze:Problem polega na tym, że do poszczególnych punktów w procedurze przypisana jest wysokość 5000ft i wznoszenie powyżej tej wartości poprzez VNAV jest niemożliwe. (...)Jak to obejść?
A zniża sam po minięciu TOD? Jaką prędkość sobie ustawia AP? W FMC włącza się mod DESCEND?Standardowo przed obliczonym przez FMC punktem TOD ustawiam na MCP niższą od aktualnej przelotowej wysokość i lecąc w trybie VNAV (i oczywiście auto-throttle) oczekuję, że samolot będzie zniżał dostosowując odpowiednio moc silników. Ale on zniża bez redukcji ciągu - oczywiście zaraz jest overspeed.
Oczywiście, że próbowałem je usunąć. Tyle, że bez sensu starałem się tam coś wpisać, jakieś kreski, zera, albo inne cuda. A wystarczyło zwykłe DEL. Potraktowałem nim limity przy IDAKO i FMC wstawił sobie nowe wyliczone wartości na trasie całego SID'a. Nie wiem czemu wcześniej na to nie wpadłem, dopiero Twoje 'usunąć' mnie naprowadziło. W każdym razie sprawa wyjaśniona.
Co do zniżania, to nie wiem czym było spowodowane zachowanie przy zniżaniu za pierwszym razem. Wczoraj już było OK. Można przełączać między speed i path i w ogóle jest OK.
Poprzednio zniżał według ścieżki, ale rozłączał się A/T. Wczoraj nie migały kontrolki sygnalizujące rozłączenie A/T (tak było wcześniej), ale tryb A/T pokazywany na EADI zmieniał się z 'FMS PATH' na ARM - i tak się zmieniał w czasie całego zniżania. Pierwszy raz coś takiego zaobserwowałem. Ale zniżył idealnie wg życzenia. No nic - trzeba będzie potrenować.
Co do zniżania, to nie wiem czym było spowodowane zachowanie przy zniżaniu za pierwszym razem. Wczoraj już było OK. Można przełączać między speed i path i w ogóle jest OK.
Poprzednio zniżał według ścieżki, ale rozłączał się A/T. Wczoraj nie migały kontrolki sygnalizujące rozłączenie A/T (tak było wcześniej), ale tryb A/T pokazywany na EADI zmieniał się z 'FMS PATH' na ARM - i tak się zmieniał w czasie całego zniżania. Pierwszy raz coś takiego zaobserwowałem. Ale zniżył idealnie wg życzenia. No nic - trzeba będzie potrenować.
Paweł Dragan
Gdańsk
Gdańsk
Czy ktoś wie gdzie znajdę dźwięki do Wilco 737-300 PIC? Chodzi mi o realistyczniejsze dźwięki silników (rewersu również). Wiem, że jest to możliwe, ponieważ na niektórych filmikach słyszałem odgłosy niczym z PMDGa.
Czy ktoś już praktykował podmienianie dźwięków do 737?
Jeśli tak, to jak to zrobić. Gdzie znajdę dobre dźwięki?
Dziękuję
Czy ktoś już praktykował podmienianie dźwięków do 737?
Jeśli tak, to jak to zrobić. Gdzie znajdę dobre dźwięki?
Dziękuję

Bartek
FMC 'Invalid Enrty' Takeoff
Wczoraj uczyłem się programować FMC w PIC 737-300. Korzystałem na podstawie poradnika 747-400 PMDG, głównie trasę itp.
Po zaprogramowaniu trasy i potem PERF INT chciałem zaprogramować 'TAKEOFF' niestety i tutaj mam najgorsze problemy. Nie mogę w żaden sposób w życiu zmienić ustawienia KLAP :
po wpisaniu '10' i kliknięciu na klapy wyświetla się komunikat : 'INVALID ENTRY'. Potem jak już klikam na V1. V2. VR to w ogóle nie chce obliczyć prędkości czyli nic nie pokazuje.
Czym to jest spowodowane ?
Po zaprogramowaniu trasy i potem PERF INT chciałem zaprogramować 'TAKEOFF' niestety i tutaj mam najgorsze problemy. Nie mogę w żaden sposób w życiu zmienić ustawienia KLAP :
po wpisaniu '10' i kliknięciu na klapy wyświetla się komunikat : 'INVALID ENTRY'. Potem jak już klikam na V1. V2. VR to w ogóle nie chce obliczyć prędkości czyli nic nie pokazuje.
Czym to jest spowodowane ?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez leF, łącznie zmieniany 1 raz.
INSZALLAH
Win7, FSX, MX518, Saitek Yoko Pro, Logitech Extreme 3D PRO
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Dziękuje serdecznie, szczerze mówiąc to nie mogłem spać przez to w nocy, chciałbym już mieć swój pierwszy lot za sobą ^^
-----
Chciałem zapytać czy ktoś posiada dobre malowanie Egypt Air ?
-----
Chciałem zapytać czy ktoś posiada dobre malowanie Egypt Air ?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez leF, łącznie zmieniany 1 raz.
INSZALLAH
A ja mam takie pytanie.
Powiedzmy że zaprogramuje sobie trasę, naklikam się trochę i... mam teraz dylemat jak zapisać tą trasę tak aby kolejnym razem gdy zechcę przelecieć się z EPKK do EDDF po wklepaniu tylko tych danych i wybraniu opcji request plan lotu załadował się automatycznie z zapisanego wcześniej planu.
Wiem gdzie jest opcja save - jednak klikam i żadnego komunikatu nie otrzymałem. Po kolejnym uruchomieniu fs'a chciałem sprawdzić czy się zapisało - czy też nie - no i niestety "Flight Plan is empty".
Ma ktoś jakiś pomysł?
------------------------------------
Problem się rozwiązał
Okazało się że niemogę zapisać jako np 4F 333 , musi być samo 333
Powiedzmy że zaprogramuje sobie trasę, naklikam się trochę i... mam teraz dylemat jak zapisać tą trasę tak aby kolejnym razem gdy zechcę przelecieć się z EPKK do EDDF po wklepaniu tylko tych danych i wybraniu opcji request plan lotu załadował się automatycznie z zapisanego wcześniej planu.
Wiem gdzie jest opcja save - jednak klikam i żadnego komunikatu nie otrzymałem. Po kolejnym uruchomieniu fs'a chciałem sprawdzić czy się zapisało - czy też nie - no i niestety "Flight Plan is empty".
Ma ktoś jakiś pomysł?
------------------------------------
Problem się rozwiązał
Okazało się że niemogę zapisać jako np 4F 333 , musi być samo 333
Mam pytanko związane z kamerą w tym samolocie... jak ustawić żeby był widok ze strony pasażera ? Tak jak np. na tym filmiku :
http://pl.youtube.com/watch?v=jFiiC7UPrtQ
Słyszałem że się tak da, ale czy trzeba mieć do tego jakiś programik ?
Z góry dziękuje ^^
I jeszcze dodatkowo zapytam... po wylądowaniu tutaj i zjechaniu z pasa przemawia fajnie stewardessa.. wiecie może jak się taki programik nazywa ?
Jest to na filmiku pokazane...
http://pl.youtube.com/watch?v=jFiiC7UPrtQ
Słyszałem że się tak da, ale czy trzeba mieć do tego jakiś programik ?
Z góry dziękuje ^^
I jeszcze dodatkowo zapytam... po wylądowaniu tutaj i zjechaniu z pasa przemawia fajnie stewardessa.. wiecie może jak się taki programik nazywa ?
Jest to na filmiku pokazane...
INSZALLAH
- superhornet14
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: okolice EPWA
Witam wszystkich!
Od dluzszego czasu czytam to forum i w koncu zdecydowalem napisac. (Prosze o wyrozumialosc)
1. Moj pierwszy problem polega na tym, iż po zakonczonym locie jednym z samolotow PIC (bez wzgledu na model) po nacisnieciu ESC oraz klikniecu na opcje zakoncz lot, pojawia sie komunikat windowsa VISTA, ze funkcja zapobiegania wykonywania danych zamknela program. Nastepuje wylaczenie FSX. Probowalem wylaczyc ta funkcje ale niestety dla FSX jest to niemozliwe a wylaczenie dla samego dodatku nic nie daje. Byc moze ktos spotkal sie z takim problemem.
2. Drugi problem to zbyt ciemne gaugesy (w trybie VC) gdy lece noca. Jezeli korzystam z gaugesa w dodatkowym oknie wyglada wszystko normalnie.
Jestem posiadaczem PIC737 BOX od niedawna, dodatek zostal zainstalowany wedlug wszystkich wskazowek zamieszczonych na stronie wilco. FSX posiada zainstalowane wszystkie aktualizacje jakie sa wymienione na stronie wilco.
Z góry dziekuje za pomoc.
Od dluzszego czasu czytam to forum i w koncu zdecydowalem napisac. (Prosze o wyrozumialosc)
1. Moj pierwszy problem polega na tym, iż po zakonczonym locie jednym z samolotow PIC (bez wzgledu na model) po nacisnieciu ESC oraz klikniecu na opcje zakoncz lot, pojawia sie komunikat windowsa VISTA, ze funkcja zapobiegania wykonywania danych zamknela program. Nastepuje wylaczenie FSX. Probowalem wylaczyc ta funkcje ale niestety dla FSX jest to niemozliwe a wylaczenie dla samego dodatku nic nie daje. Byc moze ktos spotkal sie z takim problemem.
2. Drugi problem to zbyt ciemne gaugesy (w trybie VC) gdy lece noca. Jezeli korzystam z gaugesa w dodatkowym oknie wyglada wszystko normalnie.
Jestem posiadaczem PIC737 BOX od niedawna, dodatek zostal zainstalowany wedlug wszystkich wskazowek zamieszczonych na stronie wilco. FSX posiada zainstalowane wszystkie aktualizacje jakie sa wymienione na stronie wilco.
Z góry dziekuje za pomoc.
Zainstalowane:
FSX+SP1+SP2
DX10 ale w FSX wylaczona opcja DX10, jak zalecane
VS2005+SP1 (mialem rowniez w konfiguracji z VS2008+SP1)
PIC737 (zainstalowany z wersji BOX wedlug instrukcji na stronie wilco)
FSuipc (niezarejestrowany)
W powyzszej konfiguracji zakonczenie lotu niestety skutkuje calkowitym wylaczeniem sie FSX.
Byc moze jest jeszcze cos czego nie mam a powinienem zainstalowac?
FSX+SP1+SP2
DX10 ale w FSX wylaczona opcja DX10, jak zalecane
VS2005+SP1 (mialem rowniez w konfiguracji z VS2008+SP1)
PIC737 (zainstalowany z wersji BOX wedlug instrukcji na stronie wilco)
FSuipc (niezarejestrowany)
W powyzszej konfiguracji zakonczenie lotu niestety skutkuje calkowitym wylaczeniem sie FSX.
Byc moze jest jeszcze cos czego nie mam a powinienem zainstalowac?
Ostatnio zmieniony czw 16 lip, 2009 21:29 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
PIC 737
Czy jest ktoś uprzejmy kto wysłał by mi manuala do PIC ale koniecznie ze SPEED CADRami.
Głównie bardzo
zależy mi na nich 
Albo jakieś info co do instrukcji operacujnej ale do PIC a nie PMDG
gryf83@poczta.onet.pl
Głównie bardzo
Albo jakieś info co do instrukcji operacujnej ale do PIC a nie PMDG
gryf83@poczta.onet.pl
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
http://www.dreamfleet2000.com/Downloads ... l#MANUALiC
http://www.smartcockpit.com/plane/boeing/B737-classic/
Prawdziwy AOM znajdziesz, gdy chwilę pomęczysz Google.
http://www.smartcockpit.com/plane/boeing/B737-classic/
Prawdziwy AOM znajdziesz, gdy chwilę pomęczysz Google.
Kręcisz coś.
Predkości są takie same dla wszystkich modeli, nieważne, czy Flight1, czy PIC.
Piraty, to nie wersje demo. Na tym forum piracenie jest zabronione. Masz pirata i cos w nim nie działa, Twój problem. Jest okres świąteczny, więc bana na 30 dni wyjątkowo nie będzie.
Wszystko jest w komplecie, a już na pewno są te speed charts.* Installation guide
* Speed Chart
* Checklist
* Procedures guide included, written by Captain Mike Ray, UAL pilot.
Predkości są takie same dla wszystkich modeli, nieważne, czy Flight1, czy PIC.
Piraty, to nie wersje demo. Na tym forum piracenie jest zabronione. Masz pirata i cos w nim nie działa, Twój problem. Jest okres świąteczny, więc bana na 30 dni wyjątkowo nie będzie.
Bartek
-
radikk
Mam problem z PIC 737
Ustawiam start w trybie COLD AND DARK, szykuję się dolotu, ( FMC, START ENGINES ), wszystko OK, tylko nie działa mi wskaźnik VERTICAL SPEED. Cały czas na anologowym wskaźniku jest napis OFF. Nie mogę przez to na autopilocie wybrać VERTICAL SPEED.
Pozostałe przyciski na autopilocie działają.
Jak uruchamiam program z pracującymi silnikami, wskaźnik ten działa.
Proszę o pomoc !!!
Ustawiam start w trybie COLD AND DARK, szykuję się dolotu, ( FMC, START ENGINES ), wszystko OK, tylko nie działa mi wskaźnik VERTICAL SPEED. Cały czas na anologowym wskaźniku jest napis OFF. Nie mogę przez to na autopilocie wybrać VERTICAL SPEED.
Pozostałe przyciski na autopilocie działają.
Jak uruchamiam program z pracującymi silnikami, wskaźnik ten działa.
Proszę o pomoc !!!
Proponuje przeszukać Forum i internet pod kątem kalibracji IRS. wszystkie objawy jakie opisałeś są spowodowane nie skalibrowanym IRSem. Jest to system Umożliwiający określenie pozycji maszyny w danym momencie lotu na podstawie danych wprowadzonych na samym początku zanim ruszymy samolot z miejsca...
Też miałem ten problem ale na forum jest dużo o tym poza tym w manualu pod sam koniec jest o kalibracji IRS.
Ja za to mam pytanie do forumowiczów:
Lecę na mojej ulubionej trasie EPPO-EPGD. Przed startem skonfigurowałem FMC. Lecę na LNav VNav. Mam wprowadzone w FMC podejście na EPGD na I 29.
1. Dlaczego FMC wyznacza trasę na końcu której jest nawrót na G/S tak ostry że maszyna go przestrzeliwuje??
2. Dlaczego FMC nie redukuje prędkości i alt. do takich jakie podaje w LEGS??
Oczywiście po wykonaniu "ręcznie" zwrotu wszystko jest oki z złapaniem LOC i potem G/S.
Też miałem ten problem ale na forum jest dużo o tym poza tym w manualu pod sam koniec jest o kalibracji IRS.
Ja za to mam pytanie do forumowiczów:
Lecę na mojej ulubionej trasie EPPO-EPGD. Przed startem skonfigurowałem FMC. Lecę na LNav VNav. Mam wprowadzone w FMC podejście na EPGD na I 29.
1. Dlaczego FMC wyznacza trasę na końcu której jest nawrót na G/S tak ostry że maszyna go przestrzeliwuje??
2. Dlaczego FMC nie redukuje prędkości i alt. do takich jakie podaje w LEGS??
Oczywiście po wykonaniu "ręcznie" zwrotu wszystko jest oki z złapaniem LOC i potem G/S.
Ostatnio zmieniony wt 24 lut, 2009 09:52 przez GRYF830, łącznie zmieniany 1 raz.
Ad 1. bo jest zła procedura w FMC. Zobacz sobie jak wygląda mapa podejście do rwy 29 EPGD. Lecisz od KRT, na 19,1 nm od KRT (radialem 093) masz nawrót na kurs pasa. Podejrzewam, że FMC nie uwzględnia w ogóle tego punktu KRT093/19,1. Dodaj sobie go ręcznie.
Ad 2. a redukujesz ustawienia ALT ma AP? Prędkości nie trzyma, bo może za ostro schodzisz i samolot nie jest w stanie zredukować prędkości. Speed brake dawałes?
Ad 2. a redukujesz ustawienia ALT ma AP? Prędkości nie trzyma, bo może za ostro schodzisz i samolot nie jest w stanie zredukować prędkości. Speed brake dawałes?
Bartek
Ad 1. Oglądałem mapę na vacc. nie ma problemu ze zwrotem nad KRT. Lecę 093 i po tych 19.1 Nm (za Pruszczem Gdańskim) gdy samolot robi zwrot na przechwycenie LOC przestrzeliwuje mocno (jak wynika z mapy radial 308) tak że znajduję się głęboko na prawo od osi pasa i nie ma szans na powrót na LOC. Mam po prostu wrażenie że ten zakręt jest trochę za ciasny. Przecież nie położę maszyny na skrzydło jak F-16konraf pisze:Ad 1. bo jest zła procedura w FMC. Zobacz sobie jak wygląda mapa podejście do rwy 29 EPGD. Lecisz od KRT, na 19,1 nm od KRT (radialem 093) masz nawrót na kurs pasa. Podejrzewam, że FMC nie uwzględnia w ogóle tego punktu KRT093/19,1. Dodaj sobie go ręcznie.
Ad 2. Po Minięciu T/D rozumiem że mam ustawić na panelu AP zmniejszoną wysokość ale jaki punkt mam uznać za docelową alt.? W LEGS są zmniejszające się wysokości nawet do 150m tuż przed samym progiem... Tak na chłopski rozum to ustawił bym na 2100 docelowo ale nic w tej zabawie nie działa na chłopski rozum więc chyba jest jakaś sztywna zasada
Co do zmniejszania SPD to jak mam Lnav i Vnav to nie mam wpływu na V/S nie?? po zmianie na panelu wysokości, w tych trybach nie ma możliwości ustawienia V/S prawda ??