Ilekroć staram się zrozumieć zjawisko inklinacji wg formułki i schematów i próbuje ułożyć to sobie w głowie, tylekroć padam
Czy ktoś mógłby jak najbardziej przystępnie wyjaśnić inklinację?
Moderator: PZL Belfegor

Na pewno widziałeś kiedyś wiórki metalowe rozrzucone koło magnesu - układały się w charakterystyczne wzory, gdyż rozkład wiórków obrazował linie pola magnetycznego. Podobnie jest z Ziemią, tutaj także bieguny połączone są liniami pola magnetycznego, wzdłuż których ułoży się igła kompasu. Jednak, jako, że linie pola nie są równoległe do powierzchni (horyzontu), to i igła magnetyczna nie będzie do niej równoległa - kąt między igłą a horyzontem nazwany jest właśnie inklinacją magnetyczną.Inklinacja magnetyczna, nachylenie magnetyczne, kąt zawarty pomiędzy wektorem natężenia ziemskiego pola magnetycznego a horyzontem. Pomiaru inklinacji magnetycznej dokonuje się za pomocą inklinatora. Linie na mapach łączące punkty o jednakowej inklinacji magnetycznej nazywane są izoklinami.

Z tego co miałem okazje wyłapać, to ponoć dla dwóch - północnej i południowej i różnią się właśnie miejscem umieszczonej przeciwwagi, ale ja również mogłem coś pomieszać...adams99 pisze:W busoli do korekcji stosuję się przeciwwagi na igle. Z tego co pamiętam busole są produkowane dla 5 stref i w każdej strefie stosuje się inny ciężar przeciwwagi.
Uczyłem się o tym 12 lat temu więc mogłem coś pomieszać
Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.