Cześć
Z przyczyn ode mnie niezależnych, musiałem pożegnać się z forum opartym o phpBB by Przemo (które nie jest już od dawna rozwijane i aktualizowane). Dokonałem więc migracji na zwykłe phpBB 3. Migracja taka niesie za sobą spore ryzyko (utrata postów, utrata użytkowników, uszkodzenie bazy danych itp.. Na szczęście udało mi się uniknąć tych problemów.

Pozostał tylko jeden problem, a mianowicie Wasze hasła. W phpBB by Przemo hasła te były inaczej kodowane, niż są w phpBB 3. Dlatego też Wasze hasła nie działają. Proszę więc podczas logowania o skorzystanie z opcji "Zapomniałem hasła". Otrzymacie wówczas w mailu instrukcje resetu hasła. W razie problemów, proszę o kontakt ze mną pod adresem konraf@aztec.pl

Tworzenie tras lotów pasażerskich

Jeśli przeczytałeś materiały ze Szkoły Aztec.pl, a nadal masz wątpliwości i pytania związane z nawigacją, ten dział jest dla Ciebie.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 236
Rejestracja: czw 26 mar, 2009 17:05
Skąd jesteś: Kraków

Tworzenie tras lotów pasażerskich

Post autor: Ultor »

Tak "ku przyszłości" chciałbym się dowiedzieć skąd wziąć plan lotu, który mam wklepać do FMC? Pierwsza rzecz to problem, że teraz bazy AIRAC są płatne a nie chce mi się za nie płacić 20 EUR więc pytanie czy mogę oprzeć się na starych bazach jakie zainstalowały się razem z LD763 (01/07) bądź ściągniętej z avsim (08/06)? Po drugie jak zaprojektować taką trasę - czy są do tego jakieś programy bądź strony internetowe bo ręczne to strasznie ciężkie chyba?
Ostatnio zmieniony wt 06 mar, 2012 17:12 przez Ultor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 745
Rejestracja: czw 16 gru, 2004 17:05
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Możesz korzystać np z vroute, możesz korzystać z bazy na stronie pl-vacc, możesz korzystać z routefindera, możesz zainstalować np. FSNav i przy jego pomocy planować trasę. Możliwości jest mnóstwo. Możesz też pościągać z AIP poszczególnych krajów przez które chesz lecieć i samemu zaplanować trasę.

Co do AIRACa: jeśli latasz offline nie ma to większego znaczenia z którym na pokładzie będziesz latał. Jednak mogą wystąpić różnice np. na mapkach (inne nazwy punktów czy dróg lotniczych).

Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 236
Rejestracja: czw 26 mar, 2009 17:05
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Ultor »

Ten routefinder, chociaż w wersji darmowej, wydaje się dość użyteczny bo ma aktualny AIRAC choć szkoda, ze nie można zapisać tras na dysku. Ale nie powinno być problemów z wklepaniem jej do FMC.

Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 745
Rejestracja: czw 16 gru, 2004 17:05
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Zwróć tylko uwagę, że są to trasy generowane z automatu i mogą (choć nie muszą) zdarzać się błędy. W np. Vroute trasy są sprawdzane przez człowieka, więc są pewne.

Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 236
Rejestracja: czw 26 mar, 2009 17:05
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Ultor »

A w lotach off-line może to mieć jakieś znaczenie?

Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 745
Rejestracja: czw 16 gru, 2004 17:05
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Mogą być rozbieżności w nazewnictwie fix'ów względem aktualnych map.

Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 236
Rejestracja: czw 26 mar, 2009 17:05
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Ultor »

Zainstalowałem sobie program vroute.info (wersja darmowa) i bardzo przypadł mi on do gustu. Zastanawiam się nad zakupem wersji Premium jednakże w jego helpie wyczytałem, że jest on używany tylko do lotów on-line na VATSIM. Czy muszę się zarejestrować na VATSIM aby móc z niego w pełni korzystać? Czy równie dobrze sprawdza się on w latach off-line pod warunkiem posiadania na kompie identycznej bazy AIRAC? Chyba powinien...

Co ciekawe użytkownicy VATSIM korzystają zarówno z bazy AIRAC płatnej jak i ostatniej darmowej. Czy nie powoduje to konfliktów w latach na VATSIM?

Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 170
Rejestracja: pt 30 mar, 2007 07:31
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

Ultor pisze:Ten routefinder, chociaż w wersji darmowej, wydaje się dość użyteczny bo ma aktualny AIRAC choć szkoda, ze nie można zapisać tras na dysku. Ale nie powinno być problemów z wklepaniem jej do FMC.
Trasę wygenerowaną w rfinder możesz przepuścić przez http://www.simroutes.com/ opcja generate route i zapisać w wybranym formacie

Trasy generowane przez vroute także mozna zapisywać w odpowiednim formacie
#Z390#i5 9600#32GB@3200MHz#MSI GTX1050 Ti#Win10#FS9.1#
polandcargo.pl

Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 236
Rejestracja: czw 26 mar, 2009 17:05
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Ultor »

Czyli routefinder+simroutes dają razem darmowy odpowiednik funkcjonalny płatnego vroute?

Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 745
Rejestracja: czw 16 gru, 2004 17:05
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Ultor pisze:Zjednakże w jego helpie wyczytałem, że jest on używany tylko do lotów on-line na VATSIM. Czy muszę się zarejestrować na VATSIM aby móc z niego w pełni korzystać? Czy równie dobrze sprawdza się on w latach off-line pod warunkiem posiadania na kompie identycznej bazy AIRAC? Chyba powinien...

Co ciekawe użytkownicy VATSIM korzystają zarówno z bazy AIRAC płatnej jak i ostatniej darmowej. Czy nie powoduje to konfliktów w latach na VATSIM?
Nie musisz rejestrować się na Vatsim, aby korzystać z Vroute, możesz go używać do planowania lotów offline.

Co do drugiego pytania: mogą się zdarzać konflikty (np. użytkownik darmowego AIRACa ma NDB HG zamiast WRW we Wrocławiu, czy PT zamiast KTC w Katowicach itp.).

Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 236
Rejestracja: czw 26 mar, 2009 17:05
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Ultor »

Jeśli chodzi o płatne narzędzia do planowania lotów to obecnie są dostępne:

- Vroute Premium
- FSBuild
- FSCommander

Który z nich jest ogólnie najlepszy do tego celu?

PS. Zauważyłem, że standardowy planer lotu FSX produkuje dziwaczne trasy z Europy do USA na przykład przez Brazylię lub Alaskę. Czy to jest "normalne" czy może moja instalka FSX jest coś nie taka jak trzeba?

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2793
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Vroute nie służy do planowania. Generalnie udostępnia gotowe plany. Do planowania służą te pozostałe programy (plus FSNavigator pod FS2004).

Trasę FSX tak Ci liczy, bo zapewne nie wie, co to NAT.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta

Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 236
Rejestracja: czw 26 mar, 2009 17:05
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Ultor »

O właśnie! Bo w Europie FSX planuje w miarę optymalne trasy IFR. No szkoda, że MS nie pomyślał o NAT...

Wobec tego chyba zakupię FSBuild choć ma podobno totalnie koślawy interfejs i nieciekawą obsługę.

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2793
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Jesli latasz tylko off-line, daj sobie spokój za zakupami. Korzystaj z Vroute a jak tam nie ma danej trasy, generuj routefinderem.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta

Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 236
Rejestracja: czw 26 mar, 2009 17:05
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Ultor »

Teraz oczywiście tylko off-line ale kiedyś zapewne spróbuję szczęscia na VATSIM!

Natomiast chciałem się jeszcze spytać o kompatybilność baz AIRAC: otóż z LDS 767 mam zainstalowaną bazę 01/07 natomiast Vroute posiada tylko opcję darmowej bazy 08/06. Czy generując Vroute plan lotu będę mógł poprawnie zaprogramować FMC mojego Beńka jeśli ten ma inny AIRAC czy muszę mu podmienić tą bazę na 08/06 ściągniętą z avsim?

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2793
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Przy różnych bazach mogą (acz nie muszą być problemy). Zawsze można sobie wykupić w Navigraph nowe bazy. Za 100 kredytów masz 5 cykli. 100 kredytów to koszt 10 Euro. Możesz kupować np. co drugi cykl (sam tak robię). Oczywiście w kazdym cyklu za te 20 kredytów masz bazy do wszystkich dodatków, w tym kod do Vroute.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta

Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 236
Rejestracja: czw 26 mar, 2009 17:05
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Ultor »

A jak ma się do tego wszystkiego baza SimRoutes? W niej można generować trasy na podstawie planu z RouteFinder i eksportować je do LDS767 ale ta ma tylko baze AIRAC 1107 co już mnie dołuje straszliwie bo mam chyba cztery rozne bazy na tapecie: w samolocie 0107, w Vroute 0608 lub 1107 a w RFinder jaką chcę...

PS. Więc jeśli kupuje się co drugi cykl w Navigraph to i tak w Vroute ma się dostęp do wszystkich cykli?

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2793
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Nie. Do Vroute kupuje się razem z danym cyklem specjalny kod, ktory niejako odblokowuje w Vroute daną bazę AIRAC. Kod jest ważny określony okres czasu.
Obecnie np. Vroute pokazuje, ze "The oldest supported cycle (except 0608/0711) is currently 0902", wiec jesli np. ktos kupił cykl 0901, to niestety w Vroute już z tego nie skorzysta.
Prawde mowiąc, nie wiem dlaczego jest takie ograniczenie. W końcu cykl AIRAC zakupiłem i mogę używać jak długo chcę, a w Vroute niestety za jakis czas kod na dany cykl wygasa i można korzystać tylko z tych udostępnionych cykli freeware.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta

Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 236
Rejestracja: czw 26 mar, 2009 17:05
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Ultor »

Więc na razie do lotów off-line wybrałbym taki schemat postępowania:

- wchodzę na stronę RouteFinder i wyszukuję tam trasę dla cyklu 07/01 bo taki mam w LDS767

- potem wchodzę na stronę SimRoute, wklepuje tę trasę i generuję plan lotu, który ściagam w pliku do FMC LDS767

Jedyny minus to fakt, że na SimRoute jest dostępny tylko AIRAC 07/11 a nie 07/01. Czy to może generować jakieś błędy nawigacyjne?

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2793
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Tylko nie wiem czemu się uparłeś na to wczytywanie planów do FMC. Osobiście nigdy tego nie robie (może i źle). Zawsze trasę wklepuje recznie (fakt, że jakiś obłędnych dystansów nie latam). Wtedy więc tylko szukasz trasę w RouteFinder i jechane z nią do FMC.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta

Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 236
Rejestracja: czw 26 mar, 2009 17:05
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Ultor »

Ano to załatwiałoby sprawę niekompatybilności baz AIRAC! Tylko musiałbym gdzieś to sobie zapisać bo przełączanie zadań może zwiesić FSX. A z importowaniem planu lotu do FMC to tak sobie pomyślałem, że łatwiej/prędzej będzie się zabrać za latanie...

Hmm, co ciekawe Rfinder generuje mi różne trasy z EPWA do EPKK w zależności od użytego AIRACA:

- dla 0701 mam trasę: EPWA SID LDZ UN133 JED STAR EPKK - 164,5 nm

- dla 0903 natomiast: EPWA SID DEDOL UM985 JED STAR EPKK - 135 nm

Jak widać ta pierwsza nie jest optymalna...

matx1234
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 92
Rejestracja: sob 14 mar, 2009 22:34
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: matx1234 »

W starszej wersji zapewne brakuje aktualnych punktów nawigacyjnych...
AMD64 x2 5200+, 2GB DDR2, PowerColor HD4850 PCS+, Corsair 450W

Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 236
Rejestracja: czw 26 mar, 2009 17:05
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Ultor »

Choć co ciekawe w wersji 0608 również Rfinder pokazuje tę krótszą drogę...

Macie może gdzieś AIRAC 0711 dla Level-D?

PK

Post autor: PK »

Ultor pisze:- dla 0701 mam trasę: EPWA SID LDZ UN133 JED STAR EPKK - 164,5 nm.
Nie ma SIDa kończącego się w LDZ i w 2007 też już dawno go nie było. Programy dostępne sieciowo często produkują niepoprawne trasy.

Piotr

Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 236
Rejestracja: czw 26 mar, 2009 17:05
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Ultor »

No to kiepsko! Trzeba będzie załatwić jakiś płatny planer...


***EDIT***

Wypróbowałem demo FS Commandera i stwierdziłem, że ten program (jak i zapewne PSBuild) nie robi nic ponad to co darmowe plannery na necie. Żeby było śmieszniej znalazł mi tą samą błędną trasę EPWA-EPKK z Łodzią, jak i tamte. Wobec tego wywaliłem go z dysku razem z VRoute (ten to nie jest zresztą planner tylko grabber przechowywanych na serwerze VATSIM tras lotu) i postanowiłem jednak używać darmowych plannerów z sieci bo płacenie 40 dolców za ich kopie plus 27 dolców za roczne aktualizacje baz AIRAC z Navigraph, czyli w sumie 235 zł jest bez sensu!

Ponadto dokonałem następujących zmian baz AIRAC mojego LDS 767: backupowałem standardową bazę 0701 a następnie zainstalowałem ostatnią darmową 0608 ściągniętą z AvSim. Okazało się, że nie zawiera ona plików SID/STAR więc te dograłem ze strony www.PlanePath.com dla AIRAC 0903. Ponieważ zawiera ona tylko STAR i SID dla lotnisk w USA, UK i Kanadzie więc wgrałem do katalogu "navdata" także dane SID/STAR dla pozostałych lotnisk z bazy LDS 0701. Teraz sądzę, że do lotów off-line Beńkiem taki zestaw mi wystarczy...

Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 236
Rejestracja: czw 26 mar, 2009 17:05
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Ultor »

Czy taka trasa RNav z Warszawy do Tallina będzie poprawna:

EPWA ULPA2A ULPAR SUW UM985 VALGA LARKU KEME3B EETN/0111

Czy też raczej taka:

EPWA ULPA2A WAR UN871 SUW UM985 VALGA LARKU KEME3B EETN

Chodzi mi po prostu o to czy można przerwać procedurę SID jeśli chce cię wejść na korytarz lotniczy przebierający przez nie ostatniego fixa na tej SID. Tutaj z SID: EPWA-ULPA2A-ULPAR chcę od razu z ULPA2A wejść na korytarz UN781 pomijając fixa UPLAR.

tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 304
Rejestracja: ndz 29 paź, 2006 12:07
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

Prawidłowo jest wykonać całą procedure, jednak jeśli uzgodnisz z ATC swoje poczynania to pewnie zgodzą się.

r.a.f
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 82
Rejestracja: ndz 24 sie, 2008 18:34
Skąd jesteś: EPZG/EPPO

Post autor: r.a.f »

Ultor pisze:Czy taka trasa RNav z Warszawy do Tallina będzie poprawna:

EPWA ULPA2A ULPAR SUW UM985 VALGA LARKU KEME3B EETN/0111
Jesli mozna podlacze sie do pytania,i zapytam o oznaczenie EETN/0111. Spotkalem sie takze z planem lotu w którym bylo: ....UN858 RATIN/K0840S1110 R800 FK DCT UM.
I tutaj ponownie pytanie o oznaczenie RATIN/k0840S1110?
Mógłby mi to ktoś w miare wyjasnic lub wskazać stronke gdzie sa tego typu oznaczenia podane.

Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 236
Rejestracja: czw 26 mar, 2009 17:05
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Ultor »

Aha, a coś takiego na trasie Warszawa-Kraków:

EPWA DEDO2A DEDOL UM985 JED LUKOR LUKOR EPKK

Tutaj z SID DEDOL wchodzę na trasę UM985 i zaraz po fixie JED rozpoczynam STAR LUKOR. Tylko czy można od razu z DEDOL udac się linia prostą na LUKOR nie wchodząc na trasę UM985 jeśli leci się w przestrzeni RNAV?

PK

Post autor: PK »

tomcat pisze:Prawidłowo jest wykonać całą procedure, jednak jeśli uzgodnisz z ATC swoje poczynania to pewnie zgodzą się.
Ultor pyta o "skracanie" SIDa w planie lotu, a nie o skróty otrzymane od kontroli. Plan lotu musi odpowiadać zasadom i trasa z takim skrótem jest niepoprawna.
Ultor pisze:VRoute (ten to nie jest zresztą planner tylko grabber przechowywanych na serwerze VATSIM tras lotu)
I dzieki temu plany są sprawdzone, o ile zależy Ci na trzymaniu się reala.

Piotr

Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 745
Rejestracja: czw 16 gru, 2004 17:05
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

W planie lotu nie umieszcza się nazwy konkretnego SIDa, tylko nazwę punktu, przez który opuszczamy TMA, ponieważ w momencie składania planu lotu nie wiesz np. który pas jest w użyciu. DEDO2A można wywalić i zostawić samo DEDOL.

EPKK nie ma SIDów/STARów.

Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 236
Rejestracja: czw 26 mar, 2009 17:05
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Ultor »

Najwidoczniej w bazie AIRAC 0902 używanej przez FSBuild ma. ;)

Natomiast trasę do Tallina zmodyfikowałem tak, żeby SID i STAR były częścią tej drogi:

EPWA ULPA2A ULPAR UN871 SUW UM857 KEMET LARKU KEME3B EETN/0109


Co ciekawe w tym samym programie fix ULPAR niby nie jest czescia UN871 ale na niej leży...

Dla porównaia autogenerator wyrzucił coś takiego:

EPWA ULPA2A ULPAR N871 SUW UM857 SOKVA SULUN EETN

PS. To wyrażenie /0109 wygląda mi na czas lotu...

PK

Post autor: PK »

Wszystkie softy, o których piszesz nie podają "gotowych tras", a (nazwijmy to) "szablony" tych tras. Wiele z takich "szablonów" nadaje się do wpisania od razu w plan lotu ale często trzeba dostosować zawarte w nich zmienne. Dobrym przykłądem są opisy punktów wejścia/wyjścia z RVSM albo zmiany zasad doboru przelotowej. Np. trasa do Rzymu - DEDOL UN744 TUSIN UM984 PUBEG UM725 GRZ UL141 ILB UN737 GIRDA/N0430F350 UN737 NIKMA UP874 TIBER - wymaga dobrania przelotowej od GIRGA do przelotowej do GIRGA (jak lecieliśmy na FL300, to jaki sens ma wdrapywanie się na FL350 tak niedaleko od celu). Podobnie wpisy SID/STAR podawane przez niektóre programy są informacją, a nie elementem trasy. To trzeba rozumieć, by unikać pytań za GIRGA co robimy na FL300/310 jak zgłosiliśmy FL350 i nie upierać się, by kontro podał STARa do Balic, bo tak nam sugeruje generator tras.

Kolejny niuans, to przynależność punktu do drogi i zakresy pionowe dróg. ULPAR jest punktem drogi N871 ale nie drogi UM871. I dlatego zapis ULPAR UM871 SUW nie ma sensu, bo oznacza dołączenie do drogi UM871 w ULPAR, a tego konstrukcja FIRu nie zakłada. To się jeszcze wiąże z z zakresem pionowym dróg.

Generalnie trzeba przemyśłeć, a często także przerobić wyniki wszystkich programów od tras. Do tego dochodzą błędy programów samodzielnie generujących trasy (ta słynna LDZ jako punkt wyjścia z TMA), których nie ma w programach proponujących trasy sprawdzone przez automat eurokontroli. Jak celem jest uzyskanie trasy, która byłaby akceptowalna i sensowna w realu, to łatwo nie jest.

Piotr

Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 236
Rejestracja: czw 26 mar, 2009 17:05
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Ultor »

Co do przynależności punktu ULPAR do trasy UM871 to zgoda - wstawiłem ją tam sam "na siłę" jednak program nie zawiera go na trasie UM871 tylko biegnącej niżej N871. I stąd od razu pytanie, czy samoloty pasażerskie klasy B767 używają w realu tras Victor?

Natomiast oczywiste, jest że wszystkie te plannery dla FSX są narzędziami amatorskimi a nie profesjonalnymi jakie używa się w realnym lotnictwie. No ale w sumie i tak dobrze, że takowe są dostępne bo i tak reprezentują dość wysoki poziom.

No i fakt, że używać ich trzeba z głową bo bez znajomości realiów projektowania takich tras można narobić sporo błędów. Tym niemniej trzeba się tego po prostu uczyć konsultując trasy z osobami wiedzącymi o tym coś więcej!

PK

Post autor: PK »

Ultor pisze:Co do przynależności punktu ULPAR do trasy UM871 to zgoda - wstawiłem ją tam sam "na siłę" jednak program nie zawiera go na trasie UM871 tylko biegnącej niżej N871. I stąd od razu pytanie, czy samoloty pasażerskie klasy B767 używają w realu tras Victor?
A jak sobie wyobrażasz wznoszenie takiego samolotu, by w ULPAR osiągnąć FL285 czyli dolna granicę UM871?

Piotr

Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 236
Rejestracja: czw 26 mar, 2009 17:05
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Ultor »

Nie chodzi mi o wejście na drogę Jet bo ta akurat pokrywa się drogą Victor ale o stałe latanie po drogach Victor.

matx1234
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 92
Rejestracja: sob 14 mar, 2009 22:34
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: matx1234 »

Witam

Mam pytanie odnośnie trasy lotu.
http://flightaware.com/live/flight/RYR1901
Przykładowy lot z EIDW do EPKK z podaną trasą. Czy można takie realne drogi zastosować bez przeszkód w VATSIM? Czy koniecznie route finder?

PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Posty: 2868
Rejestracja: sob 19 lut, 2005 14:55
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Czy koniecznie route finder?
Routefinder to pomoc, nie wyrocznia - wygenerowane przez niego trasy należy sprawdzać i poprawiać.

Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 1312
Rejestracja: pt 29 kwie, 2005 07:42
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

PZL Belfegor pisze:poprawiać
Dokładnie, i to z mapami w ręku. Polecam natomiast, zamiast wpisywania (przykład) EPGD-EPKK wpisywać (przykład) KRT-JED. W wypadku znacznej ilości lotnisk RouteFinder nie prowadzi poprawnie do właściwego STARa i nie zaczyna trasy z właściwego SIDa. Wiem z autopsji.
Obrazek

Yaskier
Cadet
Cadet
Posty: 19
Rejestracja: czw 22 kwie, 2010 14:48
Skąd jesteś: Sosnowiec

Post autor: Yaskier »

Panowie pls o wsparcie, od miesiąca walcze z FSXem i jestem mocno zaangazowany, wygląda to niestety tak, że 80% czasu czytam i studiuje, max 20% czasu latam. A ponieważ mam go mało - juz nie wyrabiam :)
Pomóżcie zaplanować podstawowy lot EPWA-EPKK.
Korzystam z vroute, routefindera, map na pl-vacc i FMSa w J41 z PMDG.

Lot powinien wyglądac chyba tak: EPWA EVINA JED POBOK VAVEL(?) EPKK

Obecnie mam problem z wpisaniem SIDa do FMSa - wg planu powinienem wybrać EVINA 1K, ale w FMSie takiego (ani żadnego innego z tej mapy ) nie widać.

Ściągnałem aktualnego SIDa stąd, wrzuciłem do /PMDG/sidstar i faktycznie jest tego dużo więcej, ale nic co przypomina SIDy z wspomnianej wyżej mapy.

Jak to jest z tymi aktualizacjami (wiem, że można wykupic abonament na navdata) AIRAC, mapy etc.. Help bo mam wielkie checi to zrozumieć, ale poprzeczka jest wysoko :/

ODPOWIEDZ