ILS/DME or LLZ

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Bochnia

Post autor: cuube »

W sumie dawno nie latałem na EPKK. Postanowiłem dziś tam polecieć i troszkę się zdziwiłem.
Na początek mapka: http://www.pl-vacc.org/files/maps/EPKK/ ... -RWY25.pdf . Jak byk jest DME, ale kiedy ląduje to odległości od pasa mi nie podaje - i tu pierwsze moje pytanie: decyzję o missed aproach podejmuję do 0.8 mili przed lotniskiem, no ale skąd mam wiedzieć jak daleko jestem od pasa w takiej sytuacji? Dodam, że leciałem offline (na vatsim zakładam, że mogę się spytać kontrolera, ale jeśli kontrolera nie ma)?

Druga dziwna sytuacja - wykonałem go around i jak przeleciałem pas to pokazała mi się odległość od pasa. Skręciłem w lewo, żeby złapać KRW NDB, poleciałem chwilkę (jeszcze nie dotarłem do NDB) i DME mi ponownie znikło z ND. I już się nie pokazało (tzn po ponownym go around na chwilę znowu zaskoczyło). :/ Coś takiego chyba nie jest normalnym zjawiskiem?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

decyzję o missed aproach podejmuję do 0.8 mili przed lotniskiem, no ale skąd mam wiedzieć jak daleko jestem od pasa w takiej sytuacji?
Decyzję podejmujesz na DH, MAPT dotyczy podejść nieprecyzyjnych. W prawym dolnym rogu mapki podana jest zależność, jaka odległość od pasa odpowiada jakiej wysokości.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Scenerie EPKK masz jaką? U mnie DME pokazuje.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain

PZL Belfegor pisze:Decyzję podejmujesz na DH, MAPT dotyczy podejść nieprecyzyjnych. W prawym dolnym rogu mapki podana jest zależność, jaka odległość od pasa odpowiada jakiej wysokości.
O dzięki za informację, bo zawsze myślałem, że MAPT oznacza granice missed aproach niezależnie od sposobu podejścia. :)
konraf pisze:Scenerie EPKK masz jaką? U mnie DME pokazuje.
Ściągnięta z PL-VACC EPKK Kraków-Balice wersją 2004. Dodam, że lecę PMDG 737 (na innych samolotach jeszcze nie sprawdzałem), ale to chyba nie ma znaczenia. Zresztą nigdy nie miałem problemów z DME w tym samolocie.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Sciągnij może afcad do EPKK. Jest w temacie Polska w FS2004.
Ostatnio zmieniony ndz 08 lut, 2009 09:44 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Afcad pomógł. :) Dzięki wielkie!
ODPOWIEDZ