Tworzenie planu lotu bez programow
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
lower/upper rnav - Germany
Witam
Pozwole sobie odswiezyc temat.
Korzystajac z wolnych chwil postanowilem polatac troche po Europie. Wybralem M20J by poleciec z miedzyladowaniem w pradze do Frankfurtu /Hahn/. Poniewaz lece M20J wlasnie trase wybieram w oparciu o VOR, NDB tak wiec tradycyjne plany lotu raczej wskazuja tylko kierunek, obszar. Szukam wiec map Lower/Upper Rnav. Z Czechami sobie poradzilem ale nie moge znalezc map dla Niemiec. Od wczoraj szperam po sieci i przede wszystkim po VACC Germany ale nie widze. Bylbym wdzieczny za wszelkie sugestie.
pzdr
Jarek
Pozwole sobie odswiezyc temat.
Korzystajac z wolnych chwil postanowilem polatac troche po Europie. Wybralem M20J by poleciec z miedzyladowaniem w pradze do Frankfurtu /Hahn/. Poniewaz lece M20J wlasnie trase wybieram w oparciu o VOR, NDB tak wiec tradycyjne plany lotu raczej wskazuja tylko kierunek, obszar. Szukam wiec map Lower/Upper Rnav. Z Czechami sobie poradzilem ale nie moge znalezc map dla Niemiec. Od wczoraj szperam po sieci i przede wszystkim po VACC Germany ale nie widze. Bylbym wdzieczny za wszelkie sugestie.
pzdr
Jarek
MSI Z170A Pro; Intel i5-6600K; 2x8GB; Radeon RX580; X-Plane; Win10
Re: lower/upper rnav - Germany
Magiczny link - prawdziwa skarbnica map dla Europy (wymaga darmowej rejestracji). Jak już ułożysz plan lotu po drogach lotniczych, można go zweryfikować tutaj, dalej w sekcji IFPUV trzeba wybrać Structured Editor albo Free Editor.gerowski pisze:Szukam wiec map Lower/Upper Rnav. Z Czechami sobie poradzilem ale nie moge znalezc map dla Niemiec.
pozdrawiam, MarcinSz
Re: lower/upper rnav - Germany
Dokladnie tego szukalem. Wielkie dzieki.
By moje pytanie dotyczace map drog lotniczych nad Niemcami nie pozostalo tylko pytaniem, na przyszlosc informuje wszystkich czytajacych ten watek ze na stronie wskazanej pierwszym linkiem po zalogowaniu nalezy wybrac pozycje "PAMS Light - Document Resources" z lewego menu, wybrac kraj, charts i w przypadku Niemiec pdf upper/lower rnav pojawi sie najprawdopodobniej na ostatniej pozycji wsrod kilkuset dostepnych innych map.
pzdr
Jarek
By moje pytanie dotyczace map drog lotniczych nad Niemcami nie pozostalo tylko pytaniem, na przyszlosc informuje wszystkich czytajacych ten watek ze na stronie wskazanej pierwszym linkiem po zalogowaniu nalezy wybrac pozycje "PAMS Light - Document Resources" z lewego menu, wybrac kraj, charts i w przypadku Niemiec pdf upper/lower rnav pojawi sie najprawdopodobniej na ostatniej pozycji wsrod kilkuset dostepnych innych map.
pzdr
Jarek
MSI Z170A Pro; Intel i5-6600K; 2x8GB; Radeon RX580; X-Plane; Win10
SIDY i STARY:
http://www.pl-vacc.org/pol3/maps.php
plan lotu choćby nawet z route findera uwzględniając ostatni bądź pierwszy punk z map SID i STAR
BTW mam pytanie czy podstrona na pl-vacc z gotowymi planami lotów jeszcze istnieje? Bo sam znaleźc kiedyś nie mogłem
http://www.pl-vacc.org/pol3/maps.php
plan lotu choćby nawet z route findera uwzględniając ostatni bądź pierwszy punk z map SID i STAR
BTW mam pytanie czy podstrona na pl-vacc z gotowymi planami lotów jeszcze istnieje? Bo sam znaleźc kiedyś nie mogłem
Lepiej nie z rfindera, bo generuje kosmosy na bliskich odległościach.slimak pisze:plan lotu choćby nawet z route findera uwzględniając ostatni bądź pierwszy punk z map SID i STAR
Lepiej jest się zarejestrować na AIP Polska, stamtąd można ściągać mapy dla lotnisk - sekcja AD, jak i mapy dróg lotniczych - sekcja ENR. Mając mapę przed sobą można zaplanować lot po całej Polsce (przelotówki zaczynają się od ENR 6.2.).
viewtopic.php?t=8589
plus szukajka z "plan lotu".
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11