ActiveSky6 + ActiveGraphics

Wszystko o płatnych sceneriach i innych dodatkach do FS'a. Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Scenerie lub Software.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Piotrst
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: Piotrst »

Widzę jak przetacza się ta pogoda i zauważyłem że mieszkając kołe Poznania jestem uzależniony od poznańskiej pogody? EPPO. Bo rezydując w miejscach okolicznych mam taką samą pogodę jak w Poznaniu. a nie powinno tak byc !? Czy to ograniczenie tak w ogóle ?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Wszystko jest ok. Pogoda jest dla danej stacji meteo i stosowana dla obszaru wkoło tej stacji (jaki zasieg to nie wiem, nie jest to dla mnie istotne, ze w EPPO mam clear weather, a 30 km dalej mam chmurki).
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
Piotrst
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: Piotrst »

No u mnie jest tak że jestem w Bydgoszczy i korzystam z metau EPPO i mam pogodę taką samą jak w Poznaniu Faktycznie nie mam takiej pogody patrząc przez okno. Coś w opcjach jest do zamieszania w związku z tym?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Piotrst pisze:No u mnie jest tak że jestem w Bydgoszczy i korzystam z metau EPPO i mam pogodę taką samą jak w Poznaniu Faktycznie nie mam takiej pogody patrząc przez okno. Coś w opcjach jest do zamieszania w związku z tym?
Nie jestem pewien, ale najprawdopodobniej AS6 czyta METAR z najbliższej Ci stacji meteo.
Nie wiem czy w Bydgoszczy jest taka stacja, albo czy AS6 ma taką stację w bazie, na razie nie mam jak to sprawdzić doświadczalnie.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
seba0412
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wrocław

FSUIPC do ACTIVE SKY - potrzebny?

Post autor: seba0412 »

Witam. Chcę kupić ACTIVE SKY. Czy zarejestrowany FSUIPC jest bardzo potrzebny? Nie chciałbym przepłacać bez sensu a jakoś nie mogę znaleźć tutaj podpowiedzi.
A może lepiej zamiast FSUIPC kupić FLIGHT ENVIRONMENT i zsynchronizować z ACTIVE SKY?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Re: FSUIPC do ACTIVE SKY - potrzebny?

seba0412 pisze:Witam. Chcę kupić ACTIVE SKY. Czy zarejestrowany FSUIPC jest bardzo potrzebny? Nie chciałbym przepłacać bez sensu a jakoś nie mogę znaleźć tutaj podpowiedzi.
Ojj nie chce się na oficjalnej stronie szukać?
http://forums.avsim.net/dcboard.php?az= ... 3957&page=, a tam:
Do I need the registered version of FSUIPC? Will it help me at all?
You do not need the registered version. ASv6 and ActiveRadar are fully accredited for use with unregistered or registered FSUIPC. Registered FSUIPC features include configuration of smoothing intervals and other detailed parameters, but registration is not required (settings will be default when unregistered). We do however always recommend the registered version for those who are serious about their simming. It is a great add-on that provides many benefits outside of weather.
A może lepiej zamiast FSUIPC kupić FLIGHT ENVIRONMENT i zsynchronizować z ACTIVE SKY?
Zarejestrowana wersja FSUIPC przyda Ci się, jeśli będziesz chciał dokładniej wykalibrować joystick, albo przypisać dodatkowe osie, czy przełączniki do funkcji samolotu, których nie znajdziesz w FSowych opcjach.
Chmurki to i tak ActiveSky Graphics zapewnia, więc zostają Ci tylko teksturki wody do użytku, ale to Twój wybór.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
MiXeR

Post autor: MiXeR »

Witam! Posiadam AS 6 i chciałbym zrezygnować z visibility z AS6 i przerzucić się na visibility z FSUIPC. I mam takie pytanie, co trzeba zmienić lub odznaczyć w ustawieniach AS6 aby FS brał widoczność z FSUIPC?? W instrukcji do AS-a jest to troche nie jasno napisane :roll:

Pozdrawiam!
Leszek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Leszek »

chciałbym zrezygnować z visibility z AS6
sorki, że odpowiadam adresem (sam nie lubię jak mi ktoś tak odpowiada), ale na temat AV6 naprawdę dużo jest napisane, no i manual.....
viewtopic.php?t=4019&postdays=0&postorder=asc&start=15
Pozdrawiam
Cyberbol
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: UK - Newark

Post autor: Cyberbol »

Chciałbym się zapytać do czego jest opcja WideClient w Ground Environment Pro ? Ja mam ją obecnie włączoną ale można wyłączyć. Nie wiem niestety o co w tym chodzi ?
ASUS P5B Deluxe WiFi / E6600@3200 / GEIL 4 GB DDR2 800 4-4-4-12 + / XFX Geforce 7900GT 256 OC
Latam na FS2004 oraz FSX Deluxe PL
MikkiMix
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: MikkiMix »

Cyberbol pisze:Chciałbym się zapytać do czego jest opcja WideClient w Ground Environment Pro ? Ja mam ją obecnie włączoną ale można wyłączyć. Nie wiem niestety o co w tym chodzi ?
Domyslam się, że chodzi o to, iż GEP może działać na innym komputerze poprzez aplikację WideFS.

Ale głowy za to nie dam, bo WideFS nie mam.

No i chyba to pytanie powinieneś zadać w wątku poświęconym GEP kilka postów niżej :)

Pzdr

Mikołaj
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: tomcat »

Dziwne - po przeinstalowaniu FS nie mam już tych różnic w opcjach AS6 moich i Twoich. Wszytko działa jak mówiłeś - w takim razie postaram sie utrzeymac porządek w FS'ie.
Dziękuję.
Załączniki
nowe.jpg
nowe.jpg (101.17 KiB) Przejrzano 24340 razy
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Nie masz różnic, bo nie wrzuciłes update do AS6.5.
Ten screen z moimi ustawieniami pochodził ze jednej z wczesniejszych wersji AS6.

Poprawiłem screena:
viewtopic.php?p=37775#37775
Bartek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Witam. Podczas uaktualniania pogody (FSInn + AS6) warunki zmieniają się dość... szybko. Problem jest wówczas, gdy wiatr zmieni sie nagle np. ze wschodniego 10kts na półtocny 50kts. Czy jest jakiś parametr, który pozwalałby na wprowadzanie tych zmian (głównie chodzi o siłe i kierunek wiatru) w dłuższym czasie, choćby kilkunastu sekund? Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Options > FSUIPC Wind Smoothing Control
W FSUIPC (chyba wymaga płatnego) włącza się hmmm... "wygładzanie" (?) zmian, nie pamiętam gdzie to dokładnie się ustawia, a nie chce mi się włączać FSa :P
zabiel
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Żory

Post autor: zabiel »

Mam pytanko, czy wersja 6.5 build 533 dziala razem z FSX ??
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

zabiel pisze:Mam pytanko, czy wersja 6.5 build 533 dziala razem z FSX ??
http://forums.avsim.net/dcboard.php?az= ... =show_mesg
zabiel
Cadet
Cadet

Kolejne moje pytanko co do AS6.5
W Fs2004 gdy ustawiam sobie lot offline wybieram aktualna date po czym uruchamiam symulator i odswiezam pogode w AS. Wczoraj gdy bylem w Stuttgardzie ziema wygladala biala, czyli rozumiem ze byl to snieg?? Z tym ze gdy AS pobral aktualna pogode temp wynosila ok 8stopni wiec skad snieg?
Czy trzeba w opcjach cos zmienic bym mial rowniez aktualna nawierzchnie? Albo ja mam cos zle ustawione. Dodam jeszcze ze za kazdym razem ustawiam Clear Weather.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

zabiel pisze:Wczoraj gdy bylem w Stuttgardzie ziema wygladala biala, czyli rozumiem ze byl to snieg?? Z tym ze gdy AS pobral aktualna pogode temp wynosila ok 8stopni wiec skad snieg?
Może pomiar w słońcu ;) albo może nagła/chwilowa odwilż.
AS generuje pogodę sobie ale pora roku ustawiona w FS robi swoje. Jesli dasz w FS lato, a pogodę pobierze AS z dzisiaj (np. dla rejonu górskiego), to na 99% nie będziesz miał śniegu. Potestuj sobie to.
Bartek
zabiel
Cadet
Cadet

Chodzi wlasnieo to ze ustawiam zawsze aktualna date. Dzisiaj lecialem ok 13 z Bratyslawy i tez na calym terenie bylo "bialo".
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

No i czemu sie dziwisz? Aktualna data to zima, więc FS wyświetla tekstury zimowe niezależnie od pogody.
zabiel
Cadet
Cadet

To nie mozna miec tekstur realnych jakie znajduja sie nad danym terenem ?
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

zabiel pisze:To nie mozna miec tekstur realnych jakie znajduja sie nad danym terenem ?
Masz może pomysł jak producent mógł taki problem rozwiązać?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Częstym problemem w FSie jest horyzont ostro odcinający ziemię od nieba. Na Avsimie jest kilka dodatków usuwających ten problem poprzez podmianę tekstur nieba. Także w AS jest zestaw tekstur (tylko dziennych) o nazwie seasonal smooth horizon. Porównujący wygląd tych tekstu, nie widzę specjalnej różnicy pomiędzy teksturą nieba łagodnie przechodzącą w ląd a teksturą odcinającą się od niego ostrą linią. Gdzie tkwi różnica?
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Na avsimie nie znalazłem nic - wpisałem "smooth horizon" i nic, mógłbyś opdać nazwy takich plików, jestem zainteresowany :lol: ?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

http://library.avsim.net/search.php?Sea ... &Go=Search, wczoraj widziałem jeszcze jedną podobną paczkę (też na Avsimie), ale teraz nie mogę jej znaleźć. Problem ostrego horyzontu jest szeroko dyskutowany, jednak nie ma chyba jednoznacznego rozwiązania. Wpływ na ten problem mają ustawiania widoczności w FSie, FSUIPC, Active Sky, pogoda i tekstury nieba. Niestety, większość tekstur nieba z Active Sky powoduje horyzont ostro odcięty od nieba. Tak samo jest z teksturami nieba wygenerowanymi przez Ge Pro - a taki horyzont wygląda po prostu paskudnie nierealistycznie.
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

PZL Belfegor pisze:Niestety, większość tekstur nieba z Active Sky powoduje horyzont ostro odcięty od nieba. Tak samo jest z teksturami nieba wygenerowanymi przez Ge Pro - a taki horyzont wygląda po prostu paskudnie nierealistycznie.
To w takim razie może to być mój wcześniej omawiany problem - dobrałem złą teksturę w Active Sky (w tych rozbudowanych opcjach tekstur i grafiki) Czyli wnajprawdopodobniej wszystko git z moim AS'em (chyba?).
I jeszcze jedno - czy jest jakis program (bo podany wcześniej działa tylko jak max_ulimited_visibility) który przy zmianie widoczności na pasku visibility w pogodzie zmienia ostry horyzont na łagodny?
Leszek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Leszek »

Wiam

Mam pytanko, Odinstalowałem ACTIVE SKY , zmieniłem konfigurację sieci i ponownie na tym samym kompie instaluje ACTIVE SKY (jest to komp nr 2, FS jest na 1), program instalacyjny "pamięta" poprzednie ustawienia dysków udostępnionych i przerywa instalację (błąd dysku, szuka FSa w poprzedniej lokalizacji), gdzie szukać plików odpowiedzialnych za poprzednią instalację (system VISTA 64)
Pozdrawiam
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Ostanio zrobiłem gruntowną reinstalkę FS'a i kiedy zainstalowałem AS6 nie udało mi się przywrócić FS'a do stanu niebieskiego horyzontu, nie wiem dlaczego ale ustawiłem sobie w ASG -> Full Sky Themes Real Set 3 i po tej czynności zobaczyłem że horyzont nie jest niebieski toteż ustawiałem różne dziwactwa z tej kategori ale nie osiągnąłem efektu. W końcu wszedłem w zakładkę Haze Colors i ustawiłem Blueish (I selected it and send to FS) i wyobraźcie sobie że nic się nie znieniło. Horyzont jest ciągle biały :P
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

FS po tych zabiegach restartowany?
W samym FS ściągnie pogody wyłączone?
Bartek
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Hmm... o tym że sciąganie pogody ma być wyłączone to nie wiedziałem, ale przed chwilą sprawdziłęm i mam tak między bielą a błękitem takie nie wiadomo co, wcześniej było ładne niebieskie, jak np. na Twoich fotach różnych z FS'a - Konraf. Widoczność jest ustawiona na 10SM więc żeby nie było, że żądam niebieskiej mgły ;)
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Ustaw wszystkie motywy na wxInfluenced. Potem odpal AS, zrob tak jakąkolwiek trasę, niech sobie AS pobierze dane i je przerobi. Włącz potem FS i zobacz czy bedzie lepiej. Tylko w opcjach AS też daj tekstury na wxInfluenced. Gdzie to jest zaznaczone pokazywałem gdzies tu w temacie.
Bartek
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

konraf pisze:Ustaw wszystkie motywy na wxInfluenced.
Czy mam to rozumiać jako każdą jedną opcje z ASG, która da się ustawić na WxInfluenced, czy tylko motywy w dokładnym tego słowa znaczeniu czyli theme'y?Bo jak ustawiłem tylko theme'y to kiszka, Zaistalowałem FSSky World i tam wrzuciłem Fixed Deep Day set 1 (o ile dobrze pamiętam to coś takiego) i jest zdecydowanie bardziej niebieskawy ale ustawienmie samych theme'ów nie przyniosło takiego rezultatu.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Tak, wszystkie opcje w tematach powinny być na wxInfluenced. AS ściągnie wtedy aktualną pogodę i stosownie do niej załaduje odpowiednie tekstury, właśnie wxInfluenced.
Bartek
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Na razie próbuję cały czas offline, i za każdym razem kiedy daje wszędzie wxinfluenced mzianiają się opcje innych rzeczy np. kolor nieba podczas dnia, owy kolor horyzontu, wszystko szaleje a jak ustawie np. blueish haze to po ponownym uruchomieniu ASG zobacze że motyw nie jest już wxinfluenced tylko jest last costum submit czyli ostatnio wybrany. nigdy nie jest niebieski, kurde, załamka...

P.S. Może podeślesz mi pliki ustawień to wtedy wykluczylibyśmy możliwości błędu z mojej strony w ustawieniach.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Ustawienia są tu:
viewtopic.php?p=37775#37775

Wszystkie Category w ASG mają mieć Selection wxInfluenced.
Bartek
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Nie idzie u mnie nawet spróbowałem własny motyw zrobić, zapisaći nie działa. żywam tego z FSSky World, jest ok...
spaw
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: elbląg

Post autor: spaw »

mam nastawiony program aby pobierał mi automatycznie po odpaleniu pogodę dla gdańska. Nigdy nie pobrał mi pogody z bardzo gęstymi chmurami (tak jak na tym filmiku http://pl.youtube.com/watch?v=61S3HKdsM ... re=related ) dlaczego tak się dzieje i jak mam sam sobie ustawić taką pogodę bo próbowałem i nie wychodzi mi.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Takich chmur w FS nie zobaczysz. FS tak ma niestety, ze mimo, że są chmury poniżej, a Ty lecisz ponad nimi, to FS te chmury likwiduje i z góry zawsze lepiej lub gorzej widać ziemię.
Bartek
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Zauważyłem, że minimalna widoczność w której widzimy niebieskie niebo (czyli nie mgła) to (w 1/100) jakieś 1050. Suwak widoczności w FS ma 10 nm i kolejna skala to 20. Czy w jakimś pliku można zamiast tych 10nm dać 11 nm aby nie było efektu mgły przy takiej widoczności?

Przyłóż się do sprawdzania błędów, w ostatnich Twoich postach było ich sporo.
Ostatnio zmieniony pt 24 paź, 2008 21:44 przez tomcat, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

W fs9.cfg jest linijka MAX_UNLIMITED_VIS=, a trochę wyżej ustawianie pogodowe - czy o to Ci chodzi?
ODPOWIEDZ