Aztec.pl - Forum Dyskusyjne Strona Główna Aztec.pl - Forum Dyskusyjne
pasjonatów wirtualnego latania

FAQFAQ Regulamin  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
AFB (AirForce Bases) of Poland 2010 vol.1
Autor Wiadomość
D-A-F
Light Planes Captain



Imię: Adalbert
Dołączył: 27 Cze 2010
Posty: 52
Skąd: EPSK,EPMB -EPMM
Wysłany: Śro 30 Cze, 2010 01:24   AFB (AirForce Bases) of Poland 2010 vol.1

No i stało się! Żona na wakacjach, chłop sam w domu, no i wpadłem - efektem są narodziny "AFB of Poland". Jak tu się teraz tłumaczyć z nieprzespanych nocek. Hmmm. gorzej jak i ona ma nieprzespane nocki ;)

http://www.kahl.cba.pl
Pozdrawiam i zapraszam
_________________
www.kahl.cba.pl
Ostatnio zmieniony przez D-A-F Pią 02 Lip, 2010 11:14, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
wibwk
Jet 1st Officer


Imię: Wojtek
Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 285
Skąd: EPWA
Wysłany: Śro 30 Cze, 2010 12:37   

Jedna uwaga tak na szybko, nie daje się ILS'a na obu kierunkach pasa o tej samej częstotliwości i jednocześnie backcourse, pomijając już to że w Europie backcourse się nie używa.
I jeszcze, któryś [lub wszystkie] AFX.bgl z AddonScenery/Scenery powoduje błąd G3d.dll pod FS9.1
Oraz trzecia rzecz, któreś elementy scenerii EPMM powodują wzrost obciążenia procka o 400-500% i o tyle spadek FPS.
 
 
D. Design
Jet Captain



Imię: Stanisław
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1311
Skąd: Warszawa EPGO
Wysłany: Śro 30 Cze, 2010 12:51   

Super pomysł i projekt! Gratulacje!
_________________
 
 
D-A-F
Light Planes Captain



Imię: Adalbert
Dołączył: 27 Cze 2010
Posty: 52
Skąd: EPSK,EPMB -EPMM
Wysłany: Śro 30 Cze, 2010 14:06   

wibwk napisał/a:
Jedna uwaga tak na szybko, nie daje się ILS'a na obu kierunkach pasa o tej samej częstotliwości i jednocześnie backcourse, pomijając już to że w Europie backcourse się nie używa.
I jeszcze, któryś [lub wszystkie] AFX.bgl z AddonScenery/Scenery powoduje błąd G3d.dll pod FS9.1
Oraz trzecia rzecz, któreś elementy scenerii EPMM powodują wzrost obciążenia procka o 400-500% i o tyle spadek FPS.


1. nie znam się na tym, musiałbym mieć grupe speców do stworzenia tego (może kiedyś ktoś stworzy rasowe Polskie MAIW) - JUŻ JEST POPRAWIONY - http://www.kahl.cba.pl
2. tez mam 9.1 - zadnych bledow,
3. na moim procku, a mam stary 2.7GHz smiga az milo (może dlatego, że nie używam autogena)
Warto, też by dodać, że coś takiego jak EPSK nie funkcjonuje od kilku lat :)
D. Design napisał/a:
Super pomysł i projekt! Gratulacje!

Dziękuję, za miłe słowa. Mam nadzieję, iż nie wlazłem w tzw. "paradę".
Pozdrawiam
_________________
www.kahl.cba.pl
Ostatnio zmieniony przez D-A-F Pią 02 Lip, 2010 11:15, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
wibwk
Jet 1st Officer


Imię: Wojtek
Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 285
Skąd: EPWA
Wysłany: Śro 30 Cze, 2010 15:11   

D-A-F napisał/a:
3. na moim procku, a mam stary 2.7GHz smiga az milo (może dlatego, że nie używam autogena)


Też mam starego 2.6 z HT ;) możliwe że w paczce do pobrania zostały jakieś pliki robocze które "zaburzają", już dolatując do EPMM od strony W-wy występuje w sporej odległości duży spadek FPS, na samym lotnisku tylko w zależności od kierunku patrzenia.

Jak jestem nastawiony do projektu wyraziłem w Twoim poprzednim wątku, oby więcej takich. :lol:
 
 
D-A-F
Light Planes Captain



Imię: Adalbert
Dołączył: 27 Cze 2010
Posty: 52
Skąd: EPSK,EPMB -EPMM
Wysłany: Śro 30 Cze, 2010 15:24   

wibwk napisał/a:

dolatując do EPMM od strony W-wy występuje w sporej odległości duży spadek FPS

Byc moze jest to spowodowane, wczytywaniem tekstur setek drzew. Spróbuję podwyższyć FPS, wycinając część zalesienia w ramach ekologicznej gospodarki leśnej.

Zrobiłem wycinke, wersja okrojona jest już dostępna. Proponuję przed podmianą zabezieczyć oryginalny plik epmm.bgl z folderu Scenery w EPMM Minsk Mazowiecki. Problem z FPS spowodowany jest również zintensyfikowanym AI na lotnisku. Można sprawdzić poprzez zmniejszenie ruchu AI w opcjach.
_________________
www.kahl.cba.pl
Ostatnio zmieniony przez D-A-F Śro 30 Cze, 2010 17:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Kasztan
Jet 1st Officer



Imię: Mateusz
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 312
Skąd: EPGD
Wysłany: Śro 30 Cze, 2010 16:31   

Jak się pozbyć zdublowanego AFCAD-a, który kiełbasi wyświetlanie scenerii?

NA EPOK ładuję się pod pasem startowym w głębokim wąwozie :)



 
 
D-A-F
Light Planes Captain



Imię: Adalbert
Dołączył: 27 Cze 2010
Posty: 52
Skąd: EPSK,EPMB -EPMM
Wysłany: Śro 30 Cze, 2010 17:27   

Kasztan napisał/a:
Jak się pozbyć zdublowanego AFCAD-a, który kiełbasi wyświetlanie scenerii?

Spróbuj odnaleźć - fs9\Scenery\EURW\scenery\AP952120.BGL - przenieś ten plik do jakiegoś zapasu. Może pomoże.
Pozdrawiam
_________________
www.kahl.cba.pl
 
 
wibwk
Jet 1st Officer


Imię: Wojtek
Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 285
Skąd: EPWA
Wysłany: Śro 30 Cze, 2010 19:03   

D-A-F napisał/a:
Byc moze jest to spowodowane, wczytywaniem tekstur setek drzew. Spróbuję podwyższyć FPS, wycinając część zalesienia w ramach ekologicznej gospodarki leśnej.

Zrobiłem wycinke, wersja okrojona jest już dostępna.


Wątpię aby aż tak znaczny spadek był spowodowany drzewami ale wybróbuję.

Tak jak myślałem nie drzewa powodują ten spadek FPS, zaczyna się i wersji okrojonej gdy tylko pojawiają się budynki Mińska i jest to spadek z 25 do średnio 4 FPS.
 
 
Kasztan
Jet 1st Officer



Imię: Mateusz
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 312
Skąd: EPGD
Wysłany: Śro 30 Cze, 2010 19:10   

Dzięki, już sprawdzam :)

Jak coś to spróbuję wbić komendę flatten do scenery.cfg, ale może to nie będzie konieczne :)

Edit: Ok teren się ładnie wyrównał i widać malowniczość położenia Babich Dołów, co prawda nadal spawnuję się kilkanaście metrów pod ziemią, ale na to już coś zaradzę :)
 
 
Kasztan
Jet 1st Officer



Imię: Mateusz
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 312
Skąd: EPGD
Wysłany: Śro 30 Cze, 2010 20:56   

W Mińsku coś musi być nie tak, z jakąś teksturką - około 3fps na 3,8ghz i wywala do pulpitu.
 
 
wibwk
Jet 1st Officer


Imię: Wojtek
Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 285
Skąd: EPWA
Wysłany: Śro 30 Cze, 2010 23:01   

D-A-F napisał/a:
Kasztan napisał/a:
W Mińsku coś musi być nie tak, z jakąś teksturką - około 3fps na 3,8ghz i wywala do pulpitu.

Przeanalizuję każdy obiekt, trochę to potrwa


To raczej nie tekstura, kłopoty zaczynają się już około 16 nm od środka EPMM niezależnie od pory doby czy oświetlenia.

P.S.
Po pierwsze to usuń "śmieci" i pliki żródłowe z katalogów "Scenery" i "Teksture" w Epmm-epsk. Jeśli jak twierdzisz u Ciebie wszystko działa poprawnie to zrób paczkę z tego co masz zainstalowane, pewnie będzie z 1/3 mniejsza. ;)
 
 
D-A-F
Light Planes Captain



Imię: Adalbert
Dołączył: 27 Cze 2010
Posty: 52
Skąd: EPSK,EPMB -EPMM
Wysłany: Pią 02 Lip, 2010 11:29   

Z uwagi na zaśmiecenie AFB of Poland 2010, co prawda nie mające wpływu na szybkość FPS, a także w obawie przed przepełnieniem HDD niektórych użytkowników, i w trosce o ich pozostałe dane, AFB jest niedostępne do czasu uporządkowania i znalezienia obiektu winnego za spadek FPS.
Pozdrawiam

Po głębszej analizie uważam, iż szukanie igły w hangarze siana jest bezcelowe. I w związku z tym zostanie stworzona od podstaw globalna sceneria AFB, na którą musicie mi dać jednak sporo czasu. Jeśli nie będą Wam przeszkadzać śmieci, które jak pisałem w info, miałem zamiar wykorzystać w późniejszych częściach oraz FPS przy podejściu do EPMM to udostępnię AFB of Poland v.1 - z którą później będzie się można pożegnać. Oczekuję, iż nowy AFB powali mnie samego na kolana (chociażby ze zmęczenia;)
Pozdrawiam
_________________
www.kahl.cba.pl
 
 
Kasztan
Jet 1st Officer



Imię: Mateusz
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 312
Skąd: EPGD
Wysłany: Pią 02 Lip, 2010 23:12   

Dzięki za uwzględnienie wskazówek, i za pracę jaką chcesz w to włożyć - będziemy cierpliwie czekać 8-)
 
 
wibwk
Jet 1st Officer


Imię: Wojtek
Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 285
Skąd: EPWA
Wysłany: Nie 04 Lip, 2010 22:31   

D-A-F napisał/a:
Po głębszej analizie uważam, iż szukanie igły w hangarze siana jest bezcelowe..................................Oczekuję, iż nowy AFB powali mnie samego na kolana (chociażby ze zmęczenia;)


W obu przypadkach masz rację ;) , pierwsze jest trudne i czasochłonne a drugie na pewno Ci się uda. Powodzenia, trzymam kciuki.
 
 
D-A-F
Light Planes Captain



Imię: Adalbert
Dołączył: 27 Cze 2010
Posty: 52
Skąd: EPSK,EPMB -EPMM
Wysłany: Wto 06 Lip, 2010 18:49   

Zapraszam na pierwsze screeny z tworzonej GAFB na www.kahl.cba.pl . Tworząc nowy AFB natknąłem się na błąd, który znajduje się również na vol.1, a przez który drastycznie spada FPS - walczyłem z usunięciem go przez 2 dni - efekt pozytywnie zaskoczył mnie samego. Przy okazji mam niemiłą wiadomość dla obecnych użytkowników AFBoP v.1 - nie da się usunąć tego obciążenia CPU w obecnej postaci. No cóż, warto będzie poczekać na GAFB.
Tak przy okazji mam prośbę o propozycje lotnisk wojskowych, które powinienem uwzględnić w GAFB (nawet tych nieczynnych) - piszcie na priv.
Pozdrawiam
_________________
www.kahl.cba.pl
 
 
wibwk
Jet 1st Officer


Imię: Wojtek
Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 285
Skąd: EPWA
Wysłany: Wto 06 Lip, 2010 22:39   

Jeśli można coś zasugerować: rób te których dane znajdują się w polskim AIP, ułatwi to też stworzenie w miarę poprawnych Afcad'ów

Cytat:
Tworząc nowy AFB natknąłem się na błąd, który znajduje się również na vol.1, a przez który drastycznie spada FPS - walczyłem z usunięciem go przez 2 dni


Miałeś zainstalowane oprogramowanie z którego nie każdy korzysta?
 
 
D-A-F
Light Planes Captain



Imię: Adalbert
Dołączył: 27 Cze 2010
Posty: 52
Skąd: EPSK,EPMB -EPMM
Wysłany: Wto 13 Lip, 2010 23:12   

Po tygodniu prac nad Global Air Force Bases of Poland, zostało ukończonych 9 lotnisk, dodatkowo każde z lotnisk posiada obiekty oddalone o kilka km w osi pasa - nazwijmy je radiolatarnie dalsze - które nie są widoczne na zrzutach ekranowych na www.kahl.cba.pl , ale zobaczyć możecie, te lotniska które już są wykonane - zapraszam.
Pozdrawiam
_________________
www.kahl.cba.pl
 
 
D-A-F
Light Planes Captain



Imię: Adalbert
Dołączył: 27 Cze 2010
Posty: 52
Skąd: EPSK,EPMB -EPMM
Wysłany: Czw 05 Sie, 2010 22:18   [FS2004] Global Air Force Bases of Poland

Zapraszam na www.kahl.cba.pl , na której można pobrac finalną wersję Global Air Force Bases of Poland, zawierającą 19 wojskowych lotnisk (czynnych i nieczynnych) oraz specjalnie dopasowany AI Traffic of Polish Air Force - z maszynami z szachownicą (realnych, jak i fikcyjnych).
Oczywiście mile widziane słowa przychylne jak i krytyczne - gdyż jak to w życiu jednemu podoba sie lato drugiemu zima.
_________________
www.kahl.cba.pl
 
 
dudi
Cadet


Imię: Piotrek
Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 13
Skąd: Tychy
Wysłany: Sob 07 Sie, 2010 11:41   

Świetna robota.
W prawdzie nie oblatywałem jeszcze lotnisk jednak przeglądając screeny mam pytanie.
Chodzi mi konkretnie o EPMM, oraz hangary po wschodniej stronie lotniska
http://www.kahl.cba.pl/ma....07/EPMM_D1.jpg
Służyłem na tym lotnisku w latach 2002/2003 i po tej stronie nie było tych hangarów - z tego co pamiętam to stały tam dwa blaszaki, w których siedziały jakieś samoloty GA., a dalej znajdowała się baza łączności i ul (na której spędziłem sporo czasu :) ).

Druga sprawa to widoczny na tym screenie budynek - jego też nie było :roll:
Znacznie bliżej, pomiędzy płytą A i B stał domek pilota, w którym siedzieli piloci pełniący dyżur.

Jeśli chcesz to daj znać na PW to na mapie lotniska dorysuje miejsca, w których stały (stoją) te hangary, domek pilota oraz wieża (tej właściwej nie ma w scenerii).

Mimo tych niedociągnięć (chyba, ze ja mam stare informacje) ogrom pracy włożony w ten projekt jest godzien podziwu.
Jeszcze raz gratulacje :)
 
 
D-A-F
Light Planes Captain



Imię: Adalbert
Dołączył: 27 Cze 2010
Posty: 52
Skąd: EPSK,EPMB -EPMM
Wysłany: Sob 07 Sie, 2010 19:07   

Te niedociągnięcia to zamierzone działanie aby mieć "święty spokój", tak więc jeśli szukacie realnych baz wojskowych to ich nie znajdziecie, za to znajdziecie chociażby polskie "suki" na lotnisku w Bagiczu, wyrzutnie rakiet w Redzikowie itp.
Ponadto dostałem info o "latających" lotniskach - mam nadzieję, iż problem tkwi w meshu, tak więc do jutra powinienem umieścić dla użytkowników lotniska z podstawowym ukszt. terenu. jednak zrobię to do podstawowej wersji FS-a, gdyż nie jestem w stanie zrobić do każdego dodatku meshowego, które używacie. Jako, że większość lotnisk jest rozlokowana w częsci północnej Polski, to tworzyłem to pod dodatek VFR Poland NW, który jest moim zdaniem najlepszym dodatkiem i jedynym.
Co do odinstalowania dodatku, to najprościej odinstalować przez panel sterownia/dodaj usuń programy - tam odnajdziecie unistalera.
_________________
www.kahl.cba.pl
 
 
D-A-F
Light Planes Captain



Imię: Adalbert
Dołączył: 27 Cze 2010
Posty: 52
Skąd: EPSK,EPMB -EPMM
Wysłany: Czw 19 Sie, 2010 09:20   

Witam, na wstępie podziękowania za niezliczone komentarze dot. Global Air Force Bases of Poland ;)
Obecnie w przygotowaniu jest update, który wyeliminuje błędy z rozmyciem tekstur przy dolocie do dwóch lotnisk, ponadto dodający kilka elementów wizualizacji na lotniskach, tj. bandery lotnicze, światła stroboskopowe przy obiektach wysuniętych przed lotniskiem, latarnie morskie na linii brzegowej Bałtyku, śmigłowcowiec z twardym pokładem itd. Update w znacznym stopniu zmodyfikuje scenerie EPSK i Redzikowa, EPCE i Siemirowic oraz doda zapodziany gdzieś wcześniej Mińsk Mazowiecki.
GAFBoP jak widać ewoluuje, co uatrakcyjni jeszcze bardziej latanie w FS2004.
_________________
www.kahl.cba.pl
 
 
airwolff
Light Planes Captain


Imię: Marcin
Dołączył: 22 Gru 2005
Posty: 69
Skąd: Tomaszów
Wysłany: Śro 03 Lis, 2010 17:13   

Poprawki usunęły drzewa z pasa w EPLY.
 
 
Heniu_123
Cadet



Imię: karol
Dołączył: 01 Gru 2010
Posty: 2
Skąd: Zbiersk
Wysłany: Pon 06 Gru, 2010 21:47   

Piękne. Gratulacje!
Jedno pytanie. Gdzie Krzesiny, Łask? Fajnie by było gdybyś na przyszłość zrobił te lotniska ;d
_________________
AMD Athlon II x4 640 processor 3.00 GHz
4,00 Gb RAM DDR3
ATI RadeoN HD5550 1gb
1tb
Windows 7 Ultimate
Ostatnio zmieniony przez RzEmYk Pon 06 Gru, 2010 22:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
SW
Light Planes Captain



Imię: Kacper
Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 58
Skąd: VOR KMI
Wysłany: Czw 01 Wrz, 2011 15:47   

Witam.

Czy ktoś wie skąd można pobrać tą scenerię?
Na stronie podanej w podpisie u człowieka który spłodził ową scenerię nic takiego nie ma, chyba żem ślepy. Bo stary to i ślepy.
Jeżeli ktoś byłby łaskaw pomóc w potrzebie to byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam i dziękuje z góry.
_________________
Alalalalalalaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
Ostatnio zmieniony przez RzEmYk Czw 01 Wrz, 2011 15:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
hideto
Light Planes Captain


Imię: Łukasz
Dołączył: 10 Lut 2011
Posty: 122
Skąd: Włocławek
Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011 03:25   

http://hotfile.com/dl/123...or_FSX.zip.html
 
 
SW
Light Planes Captain



Imię: Kacper
Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 58
Skąd: VOR KMI
Wysłany: Sob 03 Wrz, 2011 13:30   

Dziękuje,dziękuje wszystkim.
Ale stary śmiga na FS2004,a to w linku jest do FSXa.
Może kiedyś jak będzie mnie już stać kupie sobie FSX, ale póki co muszę działać na starszej wersji. Dlatego jeśli ktoś ma link z wersją do FS2004 to bym poprosił. Jeżeli nikt nie posiada to trudno.
Dziękuje z góry.
_________________
Alalalalalalaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
Ostatnio zmieniony przez RzEmYk Sob 03 Wrz, 2011 13:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
mario18s
Cadet


Imię: Mariusz
Dołączył: 20 Wrz 2009
Posty: 7
Skąd: Wieliszew
Wysłany: Czw 15 Wrz, 2011 18:32   

Przyłączam się do prośby kolegi. Może ktoś ma wersję do fs2004?
Ostatnio zmieniony przez RzEmYk Czw 15 Wrz, 2011 21:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
CHESTER
Light Planes Captain



Imię: Piotr
Dołączył: 15 Lut 2005
Posty: 93
Skąd: EPLR
Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 14:41   

Czy ktoś wie co jest ze stroną projektu? Zmieniła adres? Skąd można pobrać teraz te scenerie do fs9?
_________________
Nic nie robić tylko latać, akrobację kręcić wciąż
Być ŻELAZNYM po kres świata, tu w przestworzach jest nasz dom.

http://www.portlotniczy.lublin.pl/
 
 
nebogipdfel
Cadet


Imię: Wojciech
Dołączył: 09 Maj 2011
Posty: 29
Skąd: EPKK
Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 14:59   

Strona jest tu: www.d-a-f.eu
 
 
Bober
Jet 1st Officer



Imię: Wojtek
Dołączył: 03 Lis 2004
Posty: 289
Skąd: EPKK
Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 22:34   

Niestety, u mnie hasło do zipa "Faktor X" nie działa. :(
bober
_________________
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
Ostatnio zmieniony przez RzEmYk Pon 30 Sty, 2012 22:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Winiary78
Cadet



Imię: Marcin
Dołączył: 31 Sty 2012
Posty: 17
Skąd: EPDE
Wysłany: Wto 31 Sty, 2012 12:31   

Spróbuj użyć jako hasła "D-A-F". Powinno zadziałać.
 
 
Bober
Jet 1st Officer



Imię: Wojtek
Dołączył: 03 Lis 2004
Posty: 289
Skąd: EPKK
Wysłany: Wto 31 Sty, 2012 15:15   

Winiary78 napisał/a:
Spróbuj użyć jako hasła "D-A-F". Powinno zadziałać.


Takiego właśnie próbuję i nie działa.
bober
_________________
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
 
 
PZL Belfegor
Moderator


Imię: Dymitr Osiński
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 2887
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 31 Sty, 2012 15:16   

Upewnij się że wpisujesz hasło takie jakie podano (wielkie litery, myślniki), spróbuj je skopiować, spróbuj wypakować innym programem, może pobierz ponownie archiwum, bo to problem z gatunku "u mnie działa".
 
 
Bober
Jet 1st Officer



Imię: Wojtek
Dołączył: 03 Lis 2004
Posty: 289
Skąd: EPKK
Wysłany: Wto 31 Sty, 2012 16:17   

PZL Belfegor napisał/a:
Upewnij się że wpisujesz hasło takie jakie podano (wielkie litery, myślniki), spróbuj je skopiować, spróbuj wypakować innym programem, może pobierz ponownie archiwum, bo to problem z gatunku "u mnie działa".

Już ok. Hasło wpisywałem dobre, tylko zip nie chciał go "przyjąć". Poszło rarem.
Dzięki za pomoc.
bober
_________________
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
 
 
Bober
Jet 1st Officer



Imię: Wojtek
Dołączył: 03 Lis 2004
Posty: 289
Skąd: EPKK
Wysłany: Śro 01 Lut, 2012 10:43   

Bardzo dobra robota w tym Mińsku, ale wymaga poprawek,jeśli chodzi o navaids.
Po pierwsze:
ILS powinien mieć 111.300 a nie 110.30 z dwóch powodów:
- wg AIP tam jest w realu 111.30,
- na Okęciu pas 33 ma 110.300 i niewielka odległość powoduje że przy podejściu na 27 w EPMM sygnały się dublują(przynajmniej w FSX).
Po drugie:
NDB w Mińsku ma ident NF, a nie NDBNF i trzeba mu wpisać w afcadzie jakiś zasięg ( ma zerowy !)
Po trzecie:
w procedurach podejścia(wyświetlanych w GPS) oprócz ILS 27 jest ILS 09 - do wywalenia.
Aha jeszcze Comms; w rubryce Name wpisujemy tylko MINSK - w Type są FSS,TOWER itd.
Inaczej FSX nie będzie "czytał" słowa "Mińsk"
Mam nadzieję że autor czyta nasze forum i poprawi błędy bo sceneria naprawdę tego warta :)
pzdr
bober
_________________
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
 
 
dudi
Cadet


Imię: Piotrek
Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 13
Skąd: Tychy
Wysłany: Wto 28 Lut, 2012 23:22   

Oblatałem sobie EPMM i powiem jedno - dla mnie miodzio.
Wszystko co pamiętam jest na swoim miejscu, nawet Baza Łącz. i UL jest :D (spędziłem tam trochę czasu). Jest droga na bliższą i zarys drogi na RSBN (nie wiem, czy teraz on jeszcze tam stoi).
Brakuje mi jeszcze "Krasuli" :lol:

Jeśli chodzi o urządzenia radionawigacyjne, to się nie wypowiem, bo tego nie sprawdzałem.

Dziękuję autorowi za tą scenerię - dla mnie to lotnisko to same miłe wspomnienia ze służby wojskowej (wtedy jeszcze obowiązkowej)
_________________
http://www.fivestars-va.pl
 
 
slupkiewicz
Cadet



Imię: Adrian
Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 7
Skąd: EPGD
Wysłany: Pon 05 Mar, 2012 20:27   

Świetny projekt, szczena mi opadła, jak zobaczyłem swoje Redzikowo. Szkoda, że Siemirowic nie ma. Pytanie: czy dysponuje ktoś mapami dla EPSK (wiem, wiem, że już ni ma).
_________________
 
 
D-A-F
Light Planes Captain



Imię: Adalbert
Dołączył: 27 Cze 2010
Posty: 52
Skąd: EPSK,EPMB -EPMM
Wysłany: Wto 06 Mar, 2012 00:10   

slupkiewicz napisał/a:
Szkoda, że Siemirowic nie ma.

Wszystko w swoim czasie. Będą z "osiedlem na skarpie" :)
_________________
www.kahl.cba.pl
 
 
slupkiewicz
Cadet



Imię: Adrian
Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 7
Skąd: EPGD
Wysłany: Wto 06 Mar, 2012 07:12   

To świetna wiadomość! Życzę powodzenia w rozwoju projektu!
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Configured by konraf

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania identyfikatora sesji użytkownika. Dzięki temu plikowi będziesz zalogowany w serwisie przez cały czas przebywania w witrynie bądź do momentu wylogowania się. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu.