Aztec.pl - Forum Dyskusyjne Strona Główna Aztec.pl - Forum Dyskusyjne
pasjonatów wirtualnego latania

FAQFAQ Regulamin  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
FSrealWX lite - darmowy program pogodowy
Autor Wiadomość
pawel-d
Turboprop Captain



Imię: Paweł Dragan
Dołączył: 08 Lut 2007
Posty: 181
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 22 Lut, 2011 10:10   FSrealWX lite - darmowy program pogodowy

Przez przypadek trafiłem na ciekawy dodatek - FSrealWX lite. Jest to darmowy program pogodowy o całkiem fajnych możliwościach. Kilka jego cech:
- źródła pogody: Vatsim, Ivao, NOAA;
- ściąga też "górne wiatry" i co ciekawe TAF
- możemy ustawiać dodatkowe opcje dot. chmur;
- lekko zmienny wiatr na małych wysokościach, co ma symulować prawdziwe zjawiska;
- Direct Wind Control (podobnie do ASE) - na bieżąco ustawia wiatr, co ma zapobiegać nagłym jego zmianom;
- Przejrzysty interfejs, sporo opcji, łatwość uzyskania odpowiednich informacji pogodowych;
- ciągle rozwijany.

Jak dla mnie to wolę go nawet od ASE (ASE ma jak dla mnie dość poważne błędy w metodach interpolacji pogody które czasem uniemożliwiają wręcz latanie).
Mogę spokojnie polecić, szczególnie że darmowy, mały i każdy może spróbować.

Strona programu: http://www.rs-transline.d...?page=self&id=2
Jest też na avsim, ale nie wiem czy aktualna wersja. Ale program i tak potrafi sam się zaktualizować.
_________________
Paweł Dragan
Gdańsk
 
 
SEBOS
Turboprop Captain



Imię: Sebastian
Dołączył: 28 Gru 2009
Posty: 152
Skąd: Radom
Wysłany: Wto 22 Lut, 2011 12:44   

Świetnie, to będzie doskonała alternatywa dla osób z cienkim portfelem.
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2870
Skąd: EPPO
Wysłany: Wto 22 Lut, 2011 14:12   

Paweł, a używałeś może tego
http://www.aztec.pl/forum/viewtopic.php?t=10649 ?
Ciekaw jestem jak się oba programy mają do siebie.
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
wibwk
Jet 1st Officer


Imię: Wojtek
Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 285
Skąd: EPWA
Wysłany: Wto 22 Lut, 2011 16:36   Re: FSrealWX lite - darmowy program pogodowy

pawel-d napisał/a:
Przez przypadek trafiłem na ciekawy dodatek - FSrealWX lite. Jest to darmowy program pogodowy o całkiem fajnych możliwościach.


Darmowy na razie, dopóki jest w fazie beta, docelowo będzie płatny, trzeba przyznać że jest b. interesujący, pod FS9 jak na razie działa mi bezproblemowo i daje pełen obraz pogody na wszystkich wysokościach.
 
 
pawel-d
Turboprop Captain



Imię: Paweł Dragan
Dołączył: 08 Lut 2007
Posty: 181
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 22 Lut, 2011 18:34   

Przyznam, że OpenClouds spróbowałem i chyba coś mi nie bardzo chciał działać, tzn. pogoda nie bardzo się zgadzała i dałem sobie spokój. FsrealWX jest dużo bardziej rozbudowany, przynajmniej od strony interface'u. Można podglądnąć dowolny metar, wybrać źródło pogody (w tym vatsim), zmieniać częstotliwość update'ów i jest jeszcze wiele innych opcji.
Ale nie potrafię rzeczowo stwierdzić, który daje większy realizm pogody.
_________________
Paweł Dragan
Gdańsk
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2789
Skąd: KDA
Wysłany: Wto 22 Lut, 2011 18:58   

PS Żeby sobie każdy doczytał:
http://forum.rs-transline...pic.php?f=5&t=2 napisał/a:
FSX-User:
FSrealWX lite required FSUIPC 4.658 Version.

A więc trzeba ściągnąć najpierw instalkę FSUIPC, a później ją zaktualizować plikiem z forum Pete-a.

A więc żegnajcie pirackie wersje FSUIPC ;]
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b SP1, P3D 4.5
 
 
st1322
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 10 Sie 2009
Posty: 175
Skąd: ELLX
Wysłany: Śro 23 Lut, 2011 00:07   

Mam takie oto pytanie. Jak ten program się ma do tzw haze effect w fsx? Na ASE wszyscy narzekają ale jej DWC wraz z visibility graduation jest całkiem ok. Przynajmniej efekt lepszy od zerowej vis do nagłej 50km plus :)
 
 
mbucholski
Jet 1st Officer


Imię: Mateusz
Dołączył: 25 Cze 2010
Posty: 284
Skąd: Maastricht
Wysłany: Śro 23 Lut, 2011 10:45   

Nijak.

http://img262.imageshack....beztytuuppg.jpg
 
 
marcpro
Turboprop Captain


Imię: Marcin
Dołączył: 18 Paź 2007
Posty: 192
Skąd: EPSO
Wysłany: Śro 17 Sie, 2011 08:59   

A jak używać tego programu?

Ściągnąłem go, zainstalowałem i co dalej?
Najpierw uruchamiam FS'a później FSrealWX, ściągam metar i nic. :cry:
_________________
Pozdrawiam,
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.
 
 
jarekkola
Light Planes Captain


Imię: jarek
Dołączył: 26 Paź 2009
Posty: 64
Skąd: Lodz
Wysłany: Śro 17 Sie, 2011 17:36   program pogodowy

A czy jest jakiś program, który tworzy różną pogodę, ale nie przez neta tylko sam w sobie jak w FS, tylko z większą bazą?
_________________
jarekkola
Ostatnio zmieniony przez RzEmYk Śro 17 Sie, 2011 17:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
mbucholski
Jet 1st Officer


Imię: Mateusz
Dołączył: 25 Cze 2010
Posty: 284
Skąd: Maastricht
Wysłany: Czw 18 Sie, 2011 11:31   

Np. http://www.hifitechinc.co...-sky-evolution.
 
 
zysio
Cadet


Imię: Patryk
Dołączył: 23 Paź 2011
Posty: 7
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 11 Lis, 2011 12:45   

Mógłby ktoś mnie oświecić jak to poprawnie uruchomić do FSXa? Poza tym, czy jak wszędzie występują tutaj te skoki wiatrów, które mogę opanować WYŁĄCZNIE FSuipc zarejestrowanym? Jakby nie patrzeć po to szukam darmowego silnika aby nie ściągać piratów czy ewentualnie nie płacić... :D
 
 
st1322
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 10 Sie 2009
Posty: 175
Skąd: ELLX
Wysłany: Pią 11 Lis, 2011 19:45   

Opcje masz podane wyzej:

1. FSUIPC - platny;
2. Active Sky - tez platny.

Jesli tylko silnik pogodowy to select bramke nr 1.
 
 
zysio
Cadet


Imię: Patryk
Dołączył: 23 Paź 2011
Posty: 7
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 11 Lis, 2011 20:00   

Czyli jak dobrze zrozumiałem ... aby FSrealWX mi działało muszę zapłacić za FSuipca... to się podczapie - jest sposób na bezpłatne uaktualnianie pogody czy już wszystko jest bądź w pewnym stopniu jest płatne? W manualu i w ustawieniach jest możliwość połączenia z FSXiem via SimConnect (FSX) lub FSuipc.
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2789
Skąd: KDA
Wysłany: Pią 11 Lis, 2011 21:16   

Pytałeś o "wygładzanie wiatrów", stąd powyższe dwie odpowiedzi.
Sam FSrealWX jest bezpłatny i jak sam autor twierdzi "FSrealWX will always remain freeware".
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b SP1, P3D 4.5
 
 
zysio
Cadet


Imię: Patryk
Dołączył: 23 Paź 2011
Posty: 7
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 11 Lis, 2011 21:23   

No tak tak, nie zrozumiałem, a co do połączenia orientujecie się jak to połączyć? Jest trochę wolnego można by polatać, w obu przypadkach i w FSupic i w simconnect wyskakuje " not connected ".
 
 
mbucholski
Jet 1st Officer


Imię: Mateusz
Dołączył: 25 Cze 2010
Posty: 284
Skąd: Maastricht
Wysłany: Pią 11 Lis, 2011 23:04   

st1322 napisał/a:
Opcje masz podane wyzej:

1. FSUIPC - platny;
2. Active Sky - tez platny.

Jesli tylko silnik pogodowy to select bramke nr 1.

AS nic nie da, trzeba oba.
 
 
Szybowiec
Light Planes Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 50
Skąd: LFKC
Wysłany: Nie 20 Lis, 2011 16:21   

Normalnie wszystko działa jak należy, a przynajmniej tak wyglądało. Na niektórych lotniskach, program nie ściąga QNH i temperatury, mimo że wizualizacja i wiatr jest ok. Tak mam np w Insbrucku. Problematyczne więc wydaje się latanie z nim np na Vatsimie, gdzie QNH po prostu musi być prawidłowe. Nawet jak ustawimy na 1013, to i tak nie mamy pewności, czy program ściągnął czy nie.
 
 
zysio
Cadet


Imię: Patryk
Dołączył: 23 Paź 2011
Posty: 7
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 20 Lis, 2011 17:29   

Połączyłem się już z FSXem, ale logiczne jest, że muszę po ściągnięciu pogody kliknąć " Send WX to FS " tyle, że ta opcja nadal jest na szaro czyli po prostu nie dostępna do kliknięcia... nie wiem już czego zapominam zrobić... :roll:
 
 
zysio
Cadet


Imię: Patryk
Dołączył: 23 Paź 2011
Posty: 7
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 03 Gru, 2011 11:36   

Przypomnę się gdyż nadal nie wyjaśniłem w/w problemu... jakby ktoś mógł objaśnić byłbym wdzięczny.
 
 
Vesper
Turboprop Captain



Imię: Bartek
Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 196
Skąd: Kraśnik/EPLR
Wysłany: Sob 03 Gru, 2011 13:36   

Po ściągnięciu pogody nie musisz nic już robić, wystarczy załadować lot w FSie, potem program sam powinien pobierać pogodę i ją aktualizować w zależności gdzie się znajdujesz.
 
 
zysio
Cadet


Imię: Patryk
Dołączył: 23 Paź 2011
Posty: 7
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 03 Gru, 2011 14:11   

Czyli jak dobrze rozumiem, włączam WX, FSXa, ładuję pogodę " Download WX " i jeżeli jest podłączone do FSXa po prostu zaczynam lot, tak?

//Edit Dobra, niby wszystko okej, stoję przykładowo na EPWA i muszę czekać daną ilość czasu aż pogoda się wgra? Bo na sam początek symulacji jest wszystko czyste : niebo, ciśnienie, wiatr itd.
 
 
Vesper
Turboprop Captain



Imię: Bartek
Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 196
Skąd: Kraśnik/EPLR
Wysłany: Sob 03 Gru, 2011 19:02   

Tak, ile czasu będziesz musiał czekać aż załaduje się pogoda zależy głównie od szybkości twojego internetu. U mnie trwa to ok. 30-80 sek. Potem powinieneś już mieć warunki takie jak w rzeczywistości.
 
 
zysio
Cadet


Imię: Patryk
Dołączył: 23 Paź 2011
Posty: 7
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 11 Gru, 2011 15:06   

Człowiek chce grzecznie i ładnie bez piratów sobie pościągać pogodę, a tu na przekór... Od czasu do czasu wyskakuje mi po prostu błąd " Fatal Error occured " czy coś w ten deseń i na nowo stara się uruchomić FSX. Może ktoś już się z tym spotkał? Ewentualnie jakieś pomysły, z góry dzięki. :|
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Configured by konraf

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania identyfikatora sesji użytkownika. Dzięki temu plikowi będziesz zalogowany w serwisie przez cały czas przebywania w witrynie bądź do momentu wylogowania się. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu.