Aztec.pl - Forum Dyskusyjne Strona Główna Aztec.pl - Forum Dyskusyjne
pasjonatów wirtualnego latania

FAQFAQ Regulamin  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
FSX + drugi komputer (i VATSIM)
Autor Wiadomość
jaromaz
Cadet



Imię: Jarosław
Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 31
Skąd: EPWA
Wysłany: Czw 28 Maj, 2009 16:40   FSX + drugi komputer (i VATSIM)

Witam

Polecam wszystkim wykorzystanie drugiego, zbędnego komputera (lub notebooka) jako elementu zestawu FSX/VATSIM.

Poniżej efekt jaki udało się osiągnąć bo kilku bojach ... - wykorzystano: FSX, SB4, WideFS, OziExplorer, FSGarmin (oficjalnie dla FS2002/FS2004) w wersji "remote" (w pełni pracuje na notebooku a nie na komputerze z FSX, zawiera TCAS - jest dostępny bezpłatnie) oraz kilka bezpłatnych przyrządów pracujących z WideFS z tej strony.

Na komputerze stacjonarnym pracuje czysty FSX w trybie pełnoekranowym i bez żadnych obciążeń - na notebooku cała reszta której zrzuty poniżej (kliknięcie na zrzut otworzy go w pełnym formacie):

Połączenie zsynchronizowanej mapy VFR oraz wizualizacji ruchu przez TCAS i SB4:



Kliknij aby powiększyć


Widok na warszawskie Babice - dodatkowo włączony GPS FSGarmin / GNS 530:



Kliknij aby powiększyć

Świetnie widzieć Squawkboxa 4 na stałe - swobodnie pisać podczas lotu gdy zachodzi taka potrzeba - pewnie też sporym odciążeniem FSX jest przeniesienie obsługi komunikacji głosowej na notebooka.
OziExplorer korzysta z danych GPS wysyłanych po zwykłej sieci TCP przez FSUIPC/WideFS na emulowany port COM - czyli odczytać je może dowolny program do obsługi GPS na PC.

W tej konfiguracji FSX z VATSIM chodzi mi baaaardzo płynnie (a jak wiadomo z FSX każda dodatkowa klatka jest na wagę złota :) )

Komputery połączyłem simconnect zgodnie z tą instrukcją.

Instrukcja instalacji FSGarmin remote:

1. Pobrać z tej strony FS Garmin 530 oraz FS Garmin Key Generator, stąd plik TRAIN530.exe i zainstalować tylko na komputerze zdalnym - wersję REMOTE FSGarmin oraz Trainera (do tego samego katalogu)
2. Dla każdego EXEca ustawić zgodność z Windows 2000 (w przypadku instalacji na Viście)
3. Udostępnić w sieci główny katalog FSX i przypisać go jako dysk twardy na drugim komputerze opcją "mapuj dysk sieciowy"
4. Odpalić raz Remote Manager (nie jako admin) - on pokopiuje odpowiednie pliki ze zmapowanego dysku sieciowego
4. Do panel.cfg samolotu z ktorym ma byc uzywany GPS dopisać:
gauge[TU KOLEJNY NUMER]=FSGarmin!FSGarmin,-100,-100,20,20
5. Uruchomić rejestrację z prawami administratora (użyć dostarczonego przez producenta generatora kluczy - kiedyś był to płatny soft)
6. Uruchamiać FS Garmina z prawami administratora (jeżeli na Viście)

Pozdrawiam
Jarek
_________________
Ostatnio zmieniony przez jaromaz Pią 29 Maj, 2009 11:53, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
mateo72
[Usunięty]

Wysłany: Czw 28 Maj, 2009 17:27   

A istnieje może możliwość zrobienia czegoś takiego z FS9?
 
 
matx1234
Light Planes Captain


Imię: Mateusz
Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 92
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw 28 Maj, 2009 17:51   

mateo72 napisał/a:
A istnieje może możliwość zrobienia czegoś takiego z FS9?


Dołączam się do pytania.
Od dłuższego czasu zastanawiam się czy byłaby możliwość wrzucenia wszystkiego (SB4, AS6.5 itp.) na drugi komputer (np. laptop), a stacjonarny zostawić tylko dla fs'a.
Póki co nic nie próbuje bo nie mam drugiego komputera (i nie latam na vatsim).
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2794
Skąd: KDA
Wysłany: Czw 28 Maj, 2009 18:54   

Da się. WideFS powstał jeszcze przed FSXem, jakoś w 2003 roku...
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX970, W7 64b SP1, (FS9.1), FSX SE
 
 
jaromaz
Cadet



Imię: Jarosław
Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 31
Skąd: EPWA
Wysłany: Pią 29 Maj, 2009 20:15   

Da się i jest znacznie łatwiejsze - odchodzi problem z simconnect - wszystko opiera się wtedy tylko na WideFS.
Squawkbox 3 jest nawet przystosowany do takiej konfiguracji - ma ją wbudowaną jako jedną z opcji instalacyjnych.
_________________
 
 
sebiks
[Usunięty]

Wysłany: Pon 29 Cze, 2009 19:54   

Witam.
A co trzeba zrobić żeby OziExplorer wyświtlał samolocik :D zamiast jakiejś zielonej plamy?

A! Gdzie można znaleźć elektroniczną wersje mapy ICAO naszego kraju?
Narazie znalazłem tylko naszych zachodnich sąsiadów.
 
 
piotr66
Cadet


Imię: Piotr
Dołączył: 01 Wrz 2006
Posty: 18
Skąd: Sanok
Wysłany: Śro 20 Sty, 2010 09:56   Re: FSX + drugi komputer (i VATSIM)

Witam!

jaromaz napisał/a:
plik TRAIN530.exe


Nie mogę nigdzie tego znaleźć. Google wyrzuca linki do strony Garmin, ale tego juz tam nie ma. Przynajmniej pod podanymi linkami. Gdybyś ktoś coś wiedział, bardzo prosze o pomoc.
 
 
a6intruder
Light Planes Captain



Imię: Krzysztof
Dołączył: 04 Lis 2005
Posty: 73
Skąd: EPKT
Wysłany: Śro 20 Sty, 2010 13:07   

Proszę bardzo.

http://rapidshare.de/file...ner_V3.zip.html
 
 
piotr66
Cadet


Imię: Piotr
Dołączył: 01 Wrz 2006
Posty: 18
Skąd: Sanok
Wysłany: Śro 20 Sty, 2010 13:22   

Piękne dzięki. :)
 
 
mysterio4555
Turboprop Captain



Imię: Marek
Dołączył: 10 Maj 2009
Posty: 152
Skąd: EPWR
Wysłany: Pon 15 Lut, 2010 16:13   

Witam!
Mam pewien dylemat, a jako że nie chce zaśmiecać serwera nowymi tematami, piszę tutaj. Otóż noszę się z zamiarem rozpoczęcia przygody z VATSIM'em ,i nie wiem jakiego użyć do tego sprzętu. Mianowicie mam dwa komputery, jeden stacjonarny P4 3,0 GHz 1024MB RAM ATI Radeon X1650 +Win XP ,a drugi laptop Intel Core 2 Duo 2,13GHz, 4GB RAM, GeForce GT220M 1GB +Win 7. Zastanawiam sie czy lepszy by był FS9 czy FSX? Ostatnio instalując FS9 na Laptopie ,nie działał mi FSUIPC (brak synchronizacji czasu przez FS Real Time), a i z Metar'em nie bylo najlepiej (brak MSINET.ocx i niemożność jego instalacji). Czy istnieje wogóle jakis sposób synchronizacji XP z Win7 ? Zamierzam do latania używać FS'a + scenerie polskich lotnisk (dla FS9) +F1 ATR72-500.
 
 
qbsterr
Cadet



Imię: Kuba
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 1
Skąd: Bognor Regis
Wysłany: Czw 15 Kwi, 2010 11:19   

Proszę o ponowne umieszczenie pliku train530.exe.

Poprzednie linki nie są juz aktulane.

Dziękuję.
 
 
Bober
Jet 1st Officer



Imię: Wojtek
Dołączył: 03 Lis 2004
Posty: 289
Skąd: EPKK
Wysłany: Pią 11 Gru, 2015 22:45   

Witam po dłuższej przerwie (czytam prawie codziennie, pisałem baaaardzo dawno).
Chciałbym połączyć Plan-G na laptopie z FSX-em ,który siedzi na PC. Moja wiedza o home net, a i znajomość angielskiego nie pozwala na to.
Może młodsze pokolenie pomoże?
pzdr
bober
_________________
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Configured by konraf

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania identyfikatora sesji użytkownika. Dzięki temu plikowi będziesz zalogowany w serwisie przez cały czas przebywania w witrynie bądź do momentu wylogowania się. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu.