Aztec.pl - Forum Dyskusyjne Strona Główna Aztec.pl - Forum Dyskusyjne
pasjonatów wirtualnego latania

FAQFAQ Regulamin  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[FSX] PMDG 737 NGX - niewłaściwe działanie pedałów i wolantu
Autor Wiadomość
Yamer6
Cadet


Imię: Damian
Dołączył: 13 Sty 2018
Posty: 18
Skąd: Katowice
Wysłany: Wto 06 Lut, 2018 14:58   [FSX] PMDG 737 NGX - niewłaściwe działanie pedałów i wolantu

Cześć.
Pare dni temu kupiłem 737 od PMDG. Pierwsze kolowanie, start, lot i lądowanie poszło bez problemów. Po drugim uruchomieniu jest problem ze sterowaniem. Mianowicie, kołując do pasa przez pierwsze 200-300 metrów jest ok, aż nagle z pedały jakby zamieniają się w wolant, wolant w samolocie wykręca się o 90 stopni w lewo a pedały wciskają się same na maksa wychylając ster kierunku max w prawo i oczywiście skręcając samolot, reset ustawień nic nie daje. Inne samoloty na tym sprzęcie czyli Pro Flight Yoke (wolant i rudder) sprawują się bez zarzutów. Spotkał się ktoś z was z czymś takim??
Ostatnio zmieniony przez RzEmYk Wto 06 Lut, 2018 17:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
lukasrz
Cadet


Imię: Łukasz
Dołączył: 31 Sty 2018
Posty: 39
Skąd: LUBLIN
Wysłany: Wto 06 Lut, 2018 15:17   

Ja, pomagało różnie, odłączenie joysticka, reset sterowania, reinstalacja różnie juzze dwa razy z tym walczyłem
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Wto 06 Lut, 2018 15:17   

Brzmi jak konflikt osi - sprawdź czy nie masz przypisanych nieprawidłowo osi pedałów w FSX.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Yamer6
Cadet


Imię: Damian
Dołączył: 13 Sty 2018
Posty: 18
Skąd: Katowice
Wysłany: Wto 06 Lut, 2018 16:20   

Reinstalacja sterowników, reset ustawień sterowania w fsx, włączenie i wyłączenie ruddera nic nie daje. Jednak problem nie jest w tylko w 737 a jednak w każdym samolocie i aktualnie wygląda to tak, że zaczyna świrować po wciśnięciu prawego pedału. Od razu w momencie wolant obraca się max w lewo i rudder nie odbija tylko zostaje wciśniety...
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Wto 06 Lut, 2018 17:04   

Wrzuć screeny z ustawień osi dla wolantu i pedałów. Potwierdź, że nie używasz zarejestrowanego FSUIPC.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Yamer6
Cadet


Imię: Damian
Dołączył: 13 Sty 2018
Posty: 18
Skąd: Katowice
Wysłany: Śro 07 Lut, 2018 13:06   

Wrzucam screeny - szczerze to nic z nich nie rozumeim...
Opowiadając na Twoje pytanie, odpowiem miażdżąco - w ogóle tego nie używam...

Tutaj nie mogę dodać pliku, ponieważ przy załączaniu mnie wylogowuje... czyli tu też problem :D

są tutaj:

http://uploadfile.pl/pokaz/1354595---yxsh.html
http://uploadfile.pl/pokaz/1354596---zxyt.html
http://uploadfile.pl/pokaz/1354597---es2v.html
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2790
Skąd: KDA
Wysłany: Śro 07 Lut, 2018 15:49   

Yamer6 napisał/a:
http://uploadfile.pl/pokaz/1354597---es2v.html

Masz przypisane osie powierzchni sterowych do (prawdopodobnie) wychylenia hamulca w pedałach. Usuń to przypisanie.
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b SP1, P3D 4.5
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Czw 08 Lut, 2018 00:24   

I dopisz to przypisanie do Brake (left axis) i Brake (right axis). Bo tam to powinno być.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Yamer6
Cadet


Imię: Damian
Dołączył: 13 Sty 2018
Posty: 18
Skąd: Katowice
Wysłany: Czw 08 Lut, 2018 10:35   

Ustawiłem to w sposób widoczny na załącznikach. Po wciśnięciu czegokolwiek na orczyku pedały ustawiają się w tej pozycji i nic już nie można zrobić a pa paru naciśnięciach ustawienia wracają same do tych z poprzedniego posta...

http://uploadfile.pl/pokaz/1355374---vl6b.html
http://uploadfile.pl/pokaz/1355375---nmq6.html
http://uploadfile.pl/pokaz/1355376---qiqv.html
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Czw 08 Lut, 2018 12:04   

To jeszcze zaznacz "reverse" przy hamulcach.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Yamer6
Cadet


Imię: Damian
Dołączył: 13 Sty 2018
Posty: 18
Skąd: Katowice
Wysłany: Czw 08 Lut, 2018 22:34   

Niestety nie pomogło, dalej ta sama akcja... wciskam cokolwiek i pedały zostają wciśnięte a ustawienia się resetują.
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Pią 09 Lut, 2018 00:04   

A sprawdziłeś przez windowsowy panel Kontrolery gier czy one aby na pewno właściwie działają? Czy ruchu fizyczne zgadzają się z tym co komputer widzi na osiach?
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Yamer6
Cadet


Imię: Damian
Dołączył: 13 Sty 2018
Posty: 18
Skąd: Katowice
Wysłany: Pon 12 Lut, 2018 15:58   

Wg. komputera działa poprawnie. Rozumiesz coś z załączonego screenu?

http://uploadfile.pl/pokaz/1358729---tqlq.html

[ Dodano: Pon 12 Lut, 2018 16:03 ]
Jednak nie działają normalne, screen pierwszy po włączeniu ustawień, drugi bo wciśnięciu prawego pedału, tak już zostaje po wciśnieciu i działają tylko "hamulce"

http://uploadfile.pl/pokaz/1358730---ll1y.html
http://uploadfile.pl/pokaz/1358732---cb0i.html

Próbowałem 10 razy instalować sterowniki, przełączać na wszystkie wejścia usb, ustawiać przez windowsa jak i przez program ze sterownikiem z logitecha, włączałem tak że wszystkie możliwe profile. Dalej to samo, ręce opadają, tym bardziej że pare ni działało bez zarzutów.
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Pon 12 Lut, 2018 16:43   

Rozumiem, że sterowniki instalowałeś najnowsze i robiłeś to dokładnie tak jak instrukcja zaleca (podłączenie urządzenia w określonym momencie).

Sprawdź na innym komputerze.

Są nowe? Lub na gwarancji?
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Yamer6
Cadet


Imię: Damian
Dołączył: 13 Sty 2018
Posty: 18
Skąd: Katowice
Wysłany: Wto 13 Lut, 2018 11:36   

Tak, są nowe kupione około miesiąc temu. Właśnie podłączyłem do laptopa, okazuję się że jest ten sam problem, czyli najwyraźniej coś się zepsuło w sprzęcie...
 
 
lukasrz
Cadet


Imię: Łukasz
Dołączył: 31 Sty 2018
Posty: 39
Skąd: LUBLIN
Wysłany: Śro 14 Lut, 2018 11:07   

Yamer6 napisał/a:
Tak, są nowe kupione około miesiąc temu. Właśnie podłączyłem do laptopa, okazuję się że jest ten sam problem, czyli najwyraźniej coś się zepsuło w sprzęcie...


Odłącz wszystko zostaw klawiaturę i myszkę, daj default controls i zobacz czy na myszce też tak się zachowuje sterownanie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Configured by konraf

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania identyfikatora sesji użytkownika. Dzięki temu plikowi będziesz zalogowany w serwisie przez cały czas przebywania w witrynie bądź do momentu wylogowania się. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu.