Aztec.pl - Forum Dyskusyjne Strona Główna Aztec.pl - Forum Dyskusyjne
pasjonatów wirtualnego latania

FAQFAQ Regulamin  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Saitek - Pro Flight Yoke System [pytanie]
Autor Wiadomość
mateusz91
[Usunięty]

Wysłany: Nie 19 Sie, 2007 16:53   Saitek - Pro Flight Yoke System [pytanie]

Witam!!! Od razu przepraszam za podstawowe błędy ale jestem nowy:P

Ostatnio rozglądam sie wolantem do fs. Na polskich stronach dostępny jest tylko ten od CH, no ale 530 zł to "troche" duzo. Zacząłem więc szukać na stronach usa, znalazłem ten "Saitek - Pro Flight Yoke System". Kosztuje co prawda 149$ (430PLN) no ale ma od razu przepustnice, ktora od CH kosztuje ponad 700 zł.... Moje pytanie jest takie, CZy ktoś posiada ten wolant, albo sie nim "głebiej" interesował i pomoże mi w podjęciu decyzji o jego ewentualnym zakupie. Pytam bo z moim angielskim jest raczej kiepsko i za bardzo nie umie sie nic dowiedziec na jego temat. aha jeszcze jedno pytanie, czy wogole istnieje mozliwośc kupienia owego sprzętu ze strony amerykańskiej?


Pozdrawiam, Mateusz!

Z gory dziekuje za odpowiedz:)
 
 
gerowski
Light Planes Captain


Imię: Jarek
Dołączył: 19 Sty 2007
Posty: 70
Skąd: EPKM,EPKT
Wysłany: Nie 19 Sie, 2007 19:56   

Skoro szukasz na "zaoceaniczych" stronach to nie lepiej CH Yoke i CH ProPedals w komplecie za 195 $ ?? Nie przygladalem sie warunkom wysylki bo licze na transport znajomego ale skoro tam zagladasz to pewnie bierzesz to pod uwage. Wychodzi ok. 2x taniej niz w Polsce.

Po dzisiejszym kursie za komplet placisz - 556 zl /bez kosztow wysylki/, w pilots.pl - 1014 zl.

http://www.amazon.com/CH-...87549547&sr=8-1

Pozdrawiam
Jarek
_________________
MSI Z170A Pro; Intel i5-6600K; 2x8GB; Radeon R9 270X; FSX; Win7; Win10
 
 
mateusz91
[Usunięty]

Wysłany: Nie 19 Sie, 2007 20:21   

a moze sie ktos orientowac ile by kosztowała przesyłka?
 
 
ciemny21
Jet 1st Officer


Imię: Marcin
Dołączył: 18 Paź 2005
Posty: 273
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 19 Sie, 2007 21:56   

Kupowałem ostatnio coś z UK i przesyłka 25 GBP ... z USA pewnie podobnie, troszkę więcej ...
_________________
Marcin
 
 
some1
Jet 1st Officer



Imię: Michał
Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 257
Skąd: Pruszków
Wysłany: Nie 19 Sie, 2007 22:55   

Ten wolant Saiteka to nowy produkt, poczekaj z miesiąc to pojawi się w Europie.
 
 
mateusz91
[Usunięty]

Wysłany: Pon 20 Sie, 2007 14:30   

juz wiem ze sie niepojawi :( gadalem z saitek.pl i powiedzieli ze modele zamieszczone na stronie usa niesą przeznaczone na rynek europejski :( wiec chcialbym zeby mi ktos przyblizyl jak to jest z kupowaniem przez internet ze stanow i jak jest z przesylka :) czy ktos kupowal cos takiego?
 
 
some1
Jet 1st Officer



Imię: Michał
Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 257
Skąd: Pruszków
Wysłany: Pon 20 Sie, 2007 14:46   

5 minut mi zajęło znalezienie tej informacji:

UK readers can use the following link to pre-order from Flightstore.
http://www.flightsimx.co.uk/shop/saitek-yoke/
Saitek Pro Flight Yoke & Throttle System - pre-order special offer - delivery October

£119.99
 
 
mateusz91
[Usunięty]

Wysłany: Pon 20 Sie, 2007 16:16   

akurat bylem na tej stronie, ale ja niezbyt znam angielski wiec mnie tam nic nieratuje, jak dla mnie to samo co na stronach ze stanow tylko ze drozej. co tam pisze o kosztach przesylki?
 
 
some1
Jet 1st Officer



Imię: Michał
Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 257
Skąd: Pruszków
Wysłany: Pon 20 Sie, 2007 17:06   

Przede wszystkim że Pro Flight Yoke nie jest jeszcze dostępny, prawdopodobna data premiery to październik. W Amerykańskich sklepach też nie, nawet jak złożyłbyś dziś zamówienie, to wysyłka rozpocznie się 31 sierpnia (prawdopodobnie).

Co do kosztów przesyłki z UK, to będzie to pewnie około 15-20 funtów, jeśli wierzyć tej tabeli ze sklepu w którym można zamawiać yoke'a: http://www.flightstore.co.uk:80/delivery.html, ale dużo zależy od wagi paczki i dodatkowych opcji. Dokładna cena jest obliczana po skompletowaniu zamówienia.

Za przesyłkę ze Stanów zapłacisz pewnie drugie tyle ile za wolant.

Po prostu na razie poczekaj na tańsze oferty, choćby z pixmanii. To że yoke nie będzie sprzedawany w Europie to bzdura, albo źle zrozumiałeś co Ci napisali z saitek.pl.
 
 
mateusz91
[Usunięty]

Wysłany: Wto 28 Sie, 2007 21:51   

Zamówiłem ten wolant z saiteka, szczerze mowiac to niewiem co z niego bedzie ale mysle ze bedzie dobry. Cena=499+koszt przesylki(25 zl)
 
 
gerowski
Light Planes Captain


Imię: Jarek
Dołączył: 19 Sty 2007
Posty: 70
Skąd: EPKM,EPKT
Wysłany: Śro 05 Wrz, 2007 15:31   

Mateusz moglbys zdradzic gdzie za ta cene + takie koszty wysyłki zamowiles ten wolant no i kiedy spodziewasz sie go miec. Hmmm zastanawiam sie powaznie nad wstrzymaniem kolegi w USA. Ciekawy jestem czy uda sie Saitekowi zdetronizowac krola CH albo chocby sie do niego przyblizyc.

Z innej beczki. Bylo pytanie ile wynosza koszty przesylki podobnych produktow z USA.

Jezeli sprzet przyjedzie z kims bez pudelek jako sprzet osobisty wtedy obedzie sie bez cel i innych tego typu przypadlosci. Jezeli natomiast wysle sie w kartonie i nie daj Boze z rachunkiem w srodku to wtedy clo przywala jak nic a na pewno 22% VAT. W takim przypadku nie ma to najmniejszego sensu. Wychodzi mniej wiecej tyle samo co u nas. Istnieje prawdopodobienstwo, ze nie naloza cla czy podatku jezeli wysle sie w oddzielnym pudelku osobno po przepakowaniu z opisem jako GIFT /dokumenty ida w liscie/ ale i w tym przypadku nikt nie da gwarancji, ze jakis ciec z poczty jednak nie zapragnie sie wykazac.

To tyle. Mateusz czekam na info bo moment zakupu yoke zbliza sie u mnie nieublagalnie. :)

pozdrawiam Jarek
_________________
MSI Z170A Pro; Intel i5-6600K; 2x8GB; Radeon R9 270X; FSX; Win7; Win10
 
 
mateusz91
[Usunięty]

Wysłany: Śro 05 Wrz, 2007 16:02   

powiem tak, saitek miał jeden wolant do dyspozycji i napisali do mnei maila z racji tego, ze sie ich już wczesniej pytałem o ten sprzęt. Cena wolantu wynosiła 499+25 złotych. Wolant mnie zadowala :P jesli macie jakies pytania odnosnie jego to odpowiem:)

odpisałem na maila we wtorek późnym wieczorem a w czwartek już był u mnie kurier
 
 
gerowski
Light Planes Captain


Imię: Jarek
Dołączył: 19 Sty 2007
Posty: 70
Skąd: EPKM,EPKT
Wysłany: Śro 05 Wrz, 2007 17:46   

Napisz jakis wiekszy tekst o sprzecie jesli masz chwile. Wrazenia, testy, moze zdjecia. Ciekaw jestem /i zapewne nie tylko ja/ jak sprawuje sie sprzet fizycznie, jakie ma wykonanie, jak zachowuje sie "w powietrzu" i nie tylko i jaka jest funkcjonalnosc oferowana przez sprzet a dokladnie przez oprogramowanie. Rozumiem, ze posiadasz komplet z przepustnica. Mysle ze taki tekst bardzo zainteresuje nas wszystkich. Pojawil sie nowy produkt wiec jest okazja do recenzji. Osobiscie ogladalem w markecie orczyk saitek'a i jezeli mialbym wybrac wolalbym chyba CH. Musze kupic wolant wiec czekam z niecierpliwoscia.

Tu masz link do recenzji CH Yoke.
http://acn.waw.pl/sturm/hardware.html#CH

Super gdybys w jakis sposob /niestety zapewne nie majac sprzetu konkurencji/ mogl swoj z nim porownac.

pozdrawiam
Jarek
_________________
MSI Z170A Pro; Intel i5-6600K; 2x8GB; Radeon R9 270X; FSX; Win7; Win10
 
 
mateusz91
[Usunięty]

Wysłany: Śro 05 Wrz, 2007 19:57   

Ok.. bedzie to moja pierwsza pseudo recenzja :P Wolant i przepustnice są wykonane w bardzo porządny sposób, niedaja obaw ze sie zaraz rozwala :) jedynie mocowanie samego wolantu moglo byc lepsze. Nie istnieje jednak problem znany z produktem od CH, otóż można wolant i przepustnice przymocowac do kazdego blatu, o kazdej grubości. W pudełku było:
-wolant
-przepustnice
-system mocowanie do wolantu
-jw, tylko ze do przepustnic
-płytke cd z oprogramowanie, jezyk ang
-instrukcje obsługi w kilku jezykach, m.in. polski
System podłączenia był dla mnie dziwny, ale okazał sie wygodny. Przepustnice niepodłacza sie do komputera... wtyczke wklada sie do wolantu, dopiero od niego idzie kabel usb do pc, podkreslam ze przepustnice same nie są na usb.
Po podłaczeniu niewiem czy odrazu działa... ja przed wlaczeniem fs-a zainstalowalem sterowniki... w ich skład wchodzi program do kalibracji urzadzenia oraz ciekawy program do przypisania roznych profili zawierajacych przypisanie roznych przyciskow do funkcji.
Wolant działał zbyt czule i musialem go troche " osłabić", przepustnice po dobraniu funkcji działają bez zarzutu. (przepustnice posiadaja wsteczny ciag)
Czytałem recenzje, tam pisało, że w wolancie od CH głośno działa sprężyna... tutaj takiego problemu NIEMA :)
 
 
gerowski
Light Planes Captain


Imię: Jarek
Dołączył: 19 Sty 2007
Posty: 70
Skąd: EPKM,EPKT
Wysłany: Czw 06 Wrz, 2007 13:49   

Czyzby nikt nie chcial sie czegos wiecej dowiedziec o nowym wolancie ?? Hmmm

No dobra, ja zaczne :)

Mateusz
Interesuje mnie jak zachowuje sie wolant gdy np samolot wprowadzamy w zwrot czy podnosimy badz opuszczamy nos. Jak wyglada sterowanie tzn. czy jest liniowe. Czy wychylenie w bok badz w plaszczyznie przod/tyl dziala w pelnym zakresie. W joyu BlackWidow byl wlasnie z tym problem. potencjometry nie dzialaly liniowo i w niepelnym zakresie. Najlepiej to chyba zaobserwowac w widoku 3d. Mozna zobaczyc jak sie ma wychylenie wolantu w rece do wychylenia wolantu na ekranie. Reszta to juz odczucia osobiste. Do niedawna CH byl poza konkurencja. Ciekawe jak bedzie teraz. W CH najgorsze jest umiejscowienie przepustnic. Saitek tym mnie wlasnie zainteresowal, ze w naturalny sposob oddzielil je pozwalajac na bardziej normalne zamocowanie.

I pytanie z innej beczki. Czy w CH mozna na wbudowanych dzwigniach przepustnic realizowac wsteczny ciag ??

pzdr.
_________________
MSI Z170A Pro; Intel i5-6600K; 2x8GB; Radeon R9 270X; FSX; Win7; Win10
 
 
mateusz91
[Usunięty]

Wysłany: Czw 06 Wrz, 2007 19:41   

koledzy, brat przyjedzie do mnie w sobotę i porówna pracę wolantu CH flight sim yoke z moim i wtedy napiszemy recenzje porównawcza obu produktów. To będzie chyba bardziej obiektywne, o ile sie niepozabijamy :P
 
 
RsZ
Cadet


Imię: Radoslaw Szmid
Dołączył: 20 Cze 2004
Posty: 15
Skąd: Wisła
Wysłany: Pią 28 Wrz, 2007 08:35   

Sobota już minęła a recenzji dalej nie ma....:)
_________________
E7300@3.3GHZ (Freezer Pro 7 PWM) - P5QL Pro/2GB DDR1066/MSI 9600GT/ Corsair 450W
 
 
gerowski
Light Planes Captain


Imię: Jarek
Dołączył: 19 Sty 2007
Posty: 70
Skąd: EPKM,EPKT
Wysłany: Sob 29 Wrz, 2007 15:28   

Ja juz zrezygnowalem. Wczoraj listonosz przyniosl mi wolant od CH. Kupilem na pilots.pl. Rewelacyjna obsługa, ciagly kontakt, terminowosc, solidne pakowanie. Nic tylko kupowac. Zdecydowalem sie na sprawdzony produkt. Po pierwszych testach nie zaluje.
BTW Ciekawy jestem jednak co potrafi ten wolnat Saiteka wiec takze czekam.

Pozdrawiam
Jarek
_________________
MSI Z170A Pro; Intel i5-6600K; 2x8GB; Radeon R9 270X; FSX; Win7; Win10
 
 
RsZ
Cadet


Imię: Radoslaw Szmid
Dołączył: 20 Cze 2004
Posty: 15
Skąd: Wisła
Wysłany: Pią 05 Paź, 2007 06:14   

Ok, nie dalem rady, nie moglem sie powstrzymac. Zona jeszcze nie wie, 1/3 pensji juz nie ma. Juz nie pamietam nawet samego klikniecia w "koszyk" i wypisania przelewu. Czlowiek czasami zachowuje sie jak nieznosne dziecko hahaha!:) Czekam na przesylke LOL.
_________________
E7300@3.3GHZ (Freezer Pro 7 PWM) - P5QL Pro/2GB DDR1066/MSI 9600GT/ Corsair 450W
 
 
Nalewa
Cadet



Imię: Bartek
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 15
Skąd: EPPO
Wysłany: Pią 05 Paź, 2007 09:39   

Po raz kolejny spotkałęm się ze stwierdzeniem,że w CH głośno dziala sprężyna. Czy jest to rzeczywiście duży problem:P???? Również zapoznałbym się z porównaniem jakości obu wolantów, gdyż byłem zdecydowany na CH ale teraz już sam nie wiem :cry:
 
 
D. Design
Jet Captain



Imię: Stanisław
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1314
Skąd: Warszawa EPGO
Wysłany: Pią 05 Paź, 2007 10:49   

Czasami słychać sprężynę przy maksymalnych odchyleniach przód-tył. Jeśli ktoś nie lata "akrobacyjnie" i używa trymera, moim zdaniem to nie przeszkadza.
_________________
 
 
RsZ
Cadet


Imię: Radoslaw Szmid
Dołączył: 20 Cze 2004
Posty: 15
Skąd: Wisła
Wysłany: Pią 12 Paź, 2007 17:08   

Dzisiaj dostalem przesylke i wolant za chwile bedzie testowany!:))
Zamownienie w Pixmanii zlozylem 04.10.2007. Zatwierdzenie nastapilo 09.10 i w tym samym dniu wysyla. Caly czas sledzilem droge paczki, ktora swoja droga szla do mnie z St. Ingbert (Niemcy)...Paczka dotarla dzisiaj 12.10 okolo godziny 16:30 bez zadnych sladow uszkodzen itd. Narazie jestem zadowolony, szczegolnie z ceny bo zaplacilem 420zł razem z wysylka. Z tego co teraz widze to Pixmania podniosla juz cene do 541PLN.

Pozdrawiam
_________________
E7300@3.3GHZ (Freezer Pro 7 PWM) - P5QL Pro/2GB DDR1066/MSI 9600GT/ Corsair 450W
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2870
Skąd: EPPO
Wysłany: Pon 12 Lis, 2007 19:05   

Dla znających język niemiecki, jest na simflight.de recka:

http://simflight.de/modul...rticle&sid=7935
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
Bober
Jet 1st Officer



Imię: Wojtek
Dołączył: 03 Lis 2004
Posty: 291
Skąd: EPKK
Wysłany: Czw 15 Lis, 2007 23:27   

Kupiłem w komputronik.pl. Wczoraj poszedłem do sklepu i zamówili.Dzisiaj odebrałem. Na razie testuję w nerwach (patrz problem omawiany w http://www.forum.vatsim.p...25230&start=60)
Nie mogę sobie poradzić tylko z przypisaniem wstecznego ciągu do przepustnicy. Pomożecie? :)
bober
_________________
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
 
 
Nalewa
Cadet



Imię: Bartek
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 15
Skąd: EPPO
Wysłany: Pią 16 Lis, 2007 15:27   

D. Design napisał/a:
Czasami słychać sprężynę przy maksymalnych odchyleniach przód-tył. Jeśli ktoś nie lata "akrobacyjnie" i używa trymera, moim zdaniem to nie przeszkadza.


Właśnie testuję CH yoke i sprężyny nie słychać w ogóle. Poza tym nie muszę go smarować, ponieważ chodzi mega płynnie. Z tego co mogę zaliczyć do jego minusów jest chyba mocowanie - jak ściągam wolant to czasami trochę odchodzi od stołu (z tego co widze - w saiteku ta śruba jest solidniejsza). Saitek ma chyba lepsze przepustnice (nie wiem jak z dokładnością potencjometrów, ale dłuższa dźwignia pozwala na dokładniejsze nimi sterowanie, no i ta podziałka :P ). Czekam na wasze spostrzeżenia odnośnie Saiteka :twisted:

pozdrawiam
 
 
D. Design
Jet Captain



Imię: Stanisław
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1314
Skąd: Warszawa EPGO
Wysłany: Pią 16 Lis, 2007 15:31   

Nalewa napisał/a:
D. Design napisał/a:
Czasami słychać sprężynę przy maksymalnych odchyleniach przód-tył. Jeśli ktoś nie lata "akrobacyjnie" i używa trymera, moim zdaniem to nie przeszkadza.

Właśnie testuję CH yoke i sprężyny nie słychać w ogóle. Poza tym nie muszę go smarować, ponieważ chodzi mega płynnie.

Napisz na ten temat za dwa lata, oczywiście regularnie latając bez AP. ;)
_________________
 
 
gerowski
Light Planes Captain


Imię: Jarek
Dołączył: 19 Sty 2007
Posty: 70
Skąd: EPKM,EPKT
Wysłany: Śro 21 Lis, 2007 22:22   

Informcja dla zainteresowanych zakupem sprzetu w USA.
----------------
Z wlasnych dowiadczen wiem ze przy przesylce nalezy uwzglednic jeszcze jeden prawdopodobny koszt i klopoty tzn CŁO !

Ostatnio analizowalem sytuacje poniewaz wlasnie CH Yoke znajomy mogl mi wyslac poczta. Koszt przesylki nie byl taki duzy chyba cos miedzy 20 a 30 dolarow ale prawdopodobne clo zniechecilo mnie jednak od sprowadzenia ta droga sprzetu.

Przesylka z USA trafia do jednego z wiekszych wyspecjalizowanych w odbieraniu spoza UE urzedow pocztowych. Jest przeswietlana i analizowana przez urzednika pocztowego. On podejmuje decyzje czy ma znamiona prezentu, sprzetu uzywanego - powiedzmy przesiedlenczego. Nawet napis GIFT nie robi na nich podobno wrazenia. W takim wypadku otrzymujemy pisemko wzywajace nas na poczte i czeka nas rozmowa z urzednikiem o tym czy sprzet przyslala nam ciocia pod choinke i czy aby nie zamierzamy oskubac Panstwa. Mozna probowac poprzez znajomego przepakowac sprzet a papiery /jezeli nam sa potrzebne/ wyslac w liscie. Sprzet jest juz wtedy uzywany i od wujka, ktoremu juz sie znudzilo "grac" a siostrzencowi wysyla na swieta.

Ja ze wzgledu na czas i dodatkowe prawdopodobne koszty zdecydowalem sie na zakup Yoke w pilots.pl ale juz orczyk z Amazon przyjechal do mnie z zaprzyjazniona stewardesa AA w cenie 270 zl :)
_________________
MSI Z170A Pro; Intel i5-6600K; 2x8GB; Radeon R9 270X; FSX; Win7; Win10
 
 
Romanito
[Usunięty]

Wysłany: Pią 01 Lut, 2008 11:42   

dużo sprzętu do latania widziałem na www.madtech.pl
 
 
marcpro
Turboprop Captain


Imię: Marcin
Dołączył: 18 Paź 2007
Posty: 192
Skąd: EPSO
Wysłany: Sob 09 Lut, 2008 07:38   

W numerze 49 PC Pilot był test tego wolantu.

Chciałem go kupić jako wydanie archiwalne ale okazało się że nakład już zostal sprzedany.

Jeżeli ktoś ma ten numer i mógłby zrobić skan oraz wysłać mi byłbym bardzo wdzięczny.
_________________
Pozdrawiam,
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.
 
 
wegi
Moderator



Imię: Dominik
Dołączył: 23 Lip 2005
Posty: 345
Skąd: EPBY
Wysłany: Pon 11 Sie, 2008 01:32   

Pewnie juz po wszystkim, ale na przyszlosc PC pilot jest dostepny na simmarket.com
_________________
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
 
 
Gładki
Light Planes Captain



Imię: Krzysiek
Dołączył: 12 Paź 2004
Posty: 108
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: Nie 17 Sie, 2008 20:52   

Zakupiłem nie tak dawno ten zestaw. Latanie stało się przyjemniejsze, ale mam problem. Oś Y w okolicy samego środka, a dokładniej w jego bliskiej okolicy stawia nie równy opór, w dodatku mocniejszy niż zwykle opór. Tak jakby nie było smarowania. Czy wy też tak macie? Czy nie ma na to rady, i jedyny sposób do zwiększenie deadzone?
_________________
Intel Core i5-3570 + Asrock Z77 Extreme4-M + 8GB 1600MHz DDR3 + GTX 970 + 1000GB SATA3 & WIN8.1
 
 
dimcar
[Usunięty]

Wysłany: Wto 20 Sty, 2009 20:04   Saitek pro flight yoke system - jak skonfigurować?

Witam

Szukam pomocy w skonfigurowaniu urządzenia SAITEK pro flight yoke system.
Wiem że jest tam aplikacja do przypisywania klawiszy ale nie bardzo wiem jak to się robi a tym bardziej jak to zaaplikować do gry?!

Prosze o pomoc

Dzięki i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez PZL Belfegor Wto 20 Sty, 2009 21:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
PZL Belfegor
Moderator


Imię: Dymitr Osiński
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 2881
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 20 Sty, 2009 21:12   

Zapoznaj się z manualem, na forum Saiteka dostępne są poradniki w formie filmików. Naciśnięcie przycisku emuluje skrót klawiszowy, więc grze nie musisz nic aplikować, wystarczy wybrać odpowiedni profil.
 
 
tomi5
Light Planes Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 16 Lip 2005
Posty: 109
Skąd: Krotoszyn
Wysłany: Pią 13 Lut, 2009 10:59   Saitek Pro Flight Yoke System

Witam :-)

Wczoraj otrzymałem wymarzony wolant saiteka i faktycznie jest precyzyjny i bardzo fajnie się lata za jego pomocą ale mam parę pytań a mianowicie:
- czy można podłączyć bezpośrednio do wolanta(wolantu) pedały od kierownicy jako rudder
- jak można skonfigurować aby silniki były obsługiwane przez osobne przepustnice
- czy można skonfigurować jedną z przepustnic do opuszczania i podnoszenia klap lub do podwozia

Naprawdę nie mogę sobie poradzić z tymi problemami i proszę Was o pomoc :-)

Dzięki i Pozdrawiam

Tomek
 
 
Eddie
Light Planes Captain



Imię: Andrzej
Dołączył: 29 Sie 2007
Posty: 142
Skąd: EPWA
Wysłany: Pią 13 Lut, 2009 11:11   

Cytat:
- jak można skonfigurować aby silniki były obsługiwane przez osobne przepustnice


W opcjach FS masz engine 1,2,3,4 throttle. Wystarczy przypisac odpowiednia przepustnice do kazdego z silnikow.

Cytat:
- czy można skonfigurować jedną z przepustnic do opuszczania i podnoszenia klap lub do podwozia


Na podobnej zasadzie.
 
 
tomi5
Light Planes Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 16 Lip 2005
Posty: 109
Skąd: Krotoszyn
Wysłany: Pią 13 Lut, 2009 18:43   

próbowałem tak zrobić i nie ma żadnego efektu. Ja już nie wiem co jest nie tak. Przepustnice działają przy kalibracji a jak chce przypisać to nic się nie dzieje.
 
 
Eddie
Light Planes Captain



Imię: Andrzej
Dołączył: 29 Sie 2007
Posty: 142
Skąd: EPWA
Wysłany: Pią 13 Lut, 2009 19:28   

Na pewno robisz to w zakladce joystick axes a nie keyboard/keys? Nie mam Saiteka, dopiero sie przymierzam do kupna ale naczytalem sie troche i z tego co wiem to konfiguruje sie go w zwyklych opcjach FS bez zadnych problemow.
 
 
PZL Belfegor
Moderator


Imię: Dymitr Osiński
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 2881
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 21 Lut, 2009 12:54   

Pojawiła się całkiem obszerna recenzja wolantu po polsku: http://yoyosims.pl/wolanty.html
 
 
Olaffek
Light Planes Captain



Imię: Bartek
Dołączył: 21 Sie 2007
Posty: 92
Skąd: Ełk
Wysłany: Nie 22 Lut, 2009 22:52   

Niestety nie ma żadnych danych na temat pedałów od Saiteka. Przymierzam się do kupna orczyka i nie wiem na którego się zdecydowac: CH czy właśnie Saiteka?
_________________
The Call Of Ktulu
 
 
PZL Belfegor
Moderator


Imię: Dymitr Osiński
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 2881
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 23 Lut, 2009 13:28   

http://www.aztec.pl/forum...ighlight=pedals
http://81.210.9.116/~apac...hp?topic=9149.0
http://81.210.9.116/~apac...p?topic=10009.0
http://81.210.9.116/~apac...hp?topic=6528.0
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Configured by konraf

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania identyfikatora sesji użytkownika. Dzięki temu plikowi będziesz zalogowany w serwisie przez cały czas przebywania w witrynie bądź do momentu wylogowania się. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu.