Aztec.pl - Forum Dyskusyjne Strona Główna Aztec.pl - Forum Dyskusyjne
pasjonatów wirtualnego latania

FAQFAQ Regulamin  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wasze domowe miejsce pracy/zabawy
Autor Wiadomość
SP-LAA
Cadet



Imię: xxx
Dołączył: 16 Paź 2010
Posty: 20
Skąd: xxx
Wysłany: Sob 03 Gru, 2011 23:03   

U mnie na razie skromnie , ale powoli zbiera się na wymianę umeblowania i remont pokoju ;-)

http://img683.imageshack....6/dscn4125g.jpg
 
 
Tomek1158
Jet 1st Officer


Imię: Tomasz Faszcza
Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 293
Skąd: EGCN
Wysłany: Nie 04 Gru, 2011 00:10   

Jak ty latasz z tak krzywo ustawioną przepustnicą?
_________________
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
 
 
SP-LAA
Cadet



Imię: xxx
Dołączył: 16 Paź 2010
Posty: 20
Skąd: xxx
Wysłany: Nie 04 Gru, 2011 01:03   

Od co dlatego planuję wymianę mebli. :) Głównie latam na joysticku właśnie przez te przepustnice. Z resztą ja preferuję maszyny Airbusa a one są flaj baj drut więc na razie jakoś idzie przeżyć.
 
 
E-Jet
Light Planes Captain


Imię: Maciej
Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 114
Skąd: pl
Wysłany: Nie 04 Gru, 2011 13:11   

Podstaw sobie jakieś krzeselko lub coś w tym guście obok krzesła na ktory siedzisz- przykręć na tym przepustnice i masz po pierwsze więcej wygody, a po drugie więcej realistyki :)
 
 
man567
Cadet


Imię: Adam
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 46
Skąd: Witaszyce
Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 19:34   

A to moje skromne miejsce do lotów.



 
 
hideto
Light Planes Captain


Imię: Łukasz
Dołączył: 10 Lut 2011
Posty: 122
Skąd: Włocławek
Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 21:11   

Nawet drugiego pilota nasz ;-) Choć po jego miejscu w kabinie można też domniemywać, że to nawigator.
 
 
D. Design
Jet Captain



Imię: Stanisław
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1315
Skąd: Warszawa EPGO
Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 21:45   

Sliczności kotek! :)
_________________
 
 
SP-LAA
Cadet



Imię: xxx
Dołączył: 16 Paź 2010
Posty: 20
Skąd: xxx
Wysłany: Wto 03 Sty, 2012 01:02   

Kotek kotkiem ale gorzej jak też zaczyna się wczuwać w rolę ;) Swoją drogą pozdro dla kociarza;) Ja tak w pasjansa grywałem jak kot był mały. http://images46.fotosik.p...d5eadcffb27.jpg
 
 
shaman
Turboprop Captain



Imię: Dawid Jawura
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 193
Skąd: Częstochowa
Wysłany: Wto 03 Sty, 2012 01:55   

W pierwszej chwili nie zauważyłem tego czarnego przyjaciela :D
Jak jeszcze miałem CRT to moja kotka często wygrzewała się na nim, układając się w ten sposób, że łapką zasłaniała mi część monitora...
_________________
C2D E8400@3.5Ghz,ASUS P5Q-E,DDR2 OCZ SLI Ready 800Mhz,GTX260,Chieftec 550W,HDD1TB,LCD 22'',Saitek Cyborg X
 
 
Artur Grabski
Light Planes Captain


Imię: Artur
Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 127
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Wto 03 Sty, 2012 14:48   

U mnie tak
 
 
man567
Cadet


Imię: Adam
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 46
Skąd: Witaszyce
Wysłany: Wto 03 Sty, 2012 21:54   

Małe wyjaśnienie kotek to pasażer na gapę. Lecz często siada u mnie na biurku i podziwia widoki na monitorze. :D
 
 
oskar1994
Light Planes Captain



Imię: Oskar
Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 84
Skąd: Gdynia
Wysłany: Pią 06 Sty, 2012 15:19   

A oto... moje skromne miejsce pracy. Nic specjalnego :)
Joy Logitech i nad monitorkiem najważniejsze dokumenty tj. Checklists, czy przelicznik Jednostek ciśnienia, lub prędkości.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez oskar1994 Sob 07 Sty, 2012 12:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
leszek81
Light Planes Captain



Imię: Leszek
Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 115
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 06 Sty, 2012 22:08   

Witajcie,

Postanowiłem się pochwalić także moim "latadłem".








Całość chodzi na jednym PC, proces Phenom II X6 1090T 3,20GHz 8 GB, Win7 64, karta graficzna ATI Radeon HD6970. Podpięte 4 monitory 24 cale Dell oraz jeden monitor 17 cali dotykowy. Służy za FMC i do obsługi overheadów. Panele Saiteka - 2 x Radio, Multipanel i Switch oraz BIP. Do tego też saitekowy joke i pedały oraz dodatkowa przepustnica. Latam głównie na ATR-72 od Flight1 a ostatnio na Emb170 od Wilco.

Z dodatków Active Sky 2012, UTX Europe, FEX, polskie scenerie DDesign, Radar Contact 4. Konfiguruję to wszystko od prawie dwóch lat i wreszcie widać światełko w tunelu :) Nasze hobby jest niezmiernie czasochłonne....

pozdrowienia,
Leszek
 
 
mbucholski
Jet 1st Officer


Imię: Mateusz
Dołączył: 25 Cze 2010
Posty: 284
Skąd: Maastricht
Wysłany: Sob 07 Sty, 2012 10:13   

Ładnie.
 
 
oskar1994
Light Planes Captain



Imię: Oskar
Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 84
Skąd: Gdynia
Wysłany: Sob 07 Sty, 2012 12:10   

Tak bardzo chciałbym posiadać chociaż cząstkę tego, co posiada Pan leszek81.
Bardzo łady kokpit. To musi być piękne uczucie, gdy czerpie się ogromną przyjemność z latania posiadając taki rozległy sprzęt :) .
 
 
D. Design
Jet Captain



Imię: Stanisław
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1315
Skąd: Warszawa EPGO
Wysłany: Czw 01 Mar, 2012 00:45   

A ja akurat dziś powiększyłem sobie RAM do 24GB (przyda się nie tyle do FSa co do pewnego programu obrabiającego duże fotografie) i podkręciłem i7 965 do 3.8, jakoś na razie wyżej nie chciał działać. Ale to pewnie dlatego, że coś robię nie tak :roll: Dokupiłem również wodne chłodzenie, także temp. nie przekracza 60C przy obciążeniu testerem.
_________________
 
 
Scepon
Cadet



Imię: Szczepan
Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 26
Skąd: z Gór
Wysłany: Wto 06 Mar, 2012 18:58   

D. Design napisał/a:
A ja akurat dziś powiększyłem sobie RAM do 24GB (przyda się nie tyle do FSa co do pewnego programu obrabiającego duże fotografie) ...


Jeśli to nie tajemnica to czy można wiedzieć jakiej wielkości/rozdzielczości są te fotografie ? Tak się składa, że zajmuję się fotografią; pracując np. w LR3 nie doznałem jeszcze zawodu przy raptem ~6GB RAM, . Pytam z czystej ciekawości - co to za materiał foto, że wymaga tak mocnego komputera ?
 
 
D. Design
Jet Captain



Imię: Stanisław
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1315
Skąd: Warszawa EPGO
Wysłany: Wto 06 Mar, 2012 20:46   

Fotki mają wielkość ok. 4GB.
Udało się również przyśpieszyć do 4GHz. W FSX nie ma jakiejś rewelacji, ale przy pracy jest trochę płynniej.
_________________
 
 
D. Design
Jet Captain



Imię: Stanisław
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1315
Skąd: Warszawa EPGO
Wysłany: Pią 30 Mar, 2012 09:02   

Update chłodzenia - i generalnie ciekawiej też wygląda, dlatego postanowiłem podzielić się fotkami ;)

Górne dwa wiatraki i chłodnica to chłodzenie wodne procesora. Duży wiatrak boczny chłodzi ogólnie wnętrze (płyta główna i RAM) a dwa mniejsze dmuchają bezpośrednio na karty graficzne. Nie widać jeszcze trzy wiatraki - jeden od przodu obudowy (nie wiem czy coś daje, ale był wbudowany) i dwa od tyło - jeden chłodzi zasilacz, dwugi wydmuchuje powietrze na zewnątrz.





I mały bonusik :)

_________________
 
 
SEBOS
Turboprop Captain



Imię: Sebastian
Dołączył: 28 Gru 2009
Posty: 152
Skąd: Radom
Wysłany: Pią 30 Mar, 2012 11:25   

Nieźle, ile takie chłodzenie kosztuje?
 
 
shaman
Turboprop Captain



Imię: Dawid Jawura
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 193
Skąd: Częstochowa
Wysłany: Pią 30 Mar, 2012 11:34   

Jaki to model obudowy?
_________________
C2D E8400@3.5Ghz,ASUS P5Q-E,DDR2 OCZ SLI Ready 800Mhz,GTX260,Chieftec 550W,HDD1TB,LCD 22'',Saitek Cyborg X
 
 
D. Design
Jet Captain



Imię: Stanisław
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1315
Skąd: Warszawa EPGO
Wysłany: Pią 30 Mar, 2012 11:47   

Wiartaki wiadomo, 10-30zł, chłodzenie wodne 400. Mocowanie własnoręczne.
Obudowa Thermaltake: http://www.thermaltakeusa...?S=1226&ID=1771
_________________
 
 
leszek81
Light Planes Captain



Imię: Leszek
Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 115
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 07 Wrz, 2012 20:32   SP-LES w wersji 3.0

Od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem upgrade'u mojego dotychczasowego "latadła". W wakacje było trochę więcej czasu, więc przysiadłem do projektu, chwyciłem piłkę do drewna, wkrętarkę, kombinerki, kable, śrubki i nakrętki i oto efekt prac:



Cała konstrukcja jest drewniania. Ze sklejki 15mm oraz 3mm. Sklejka kosztowała mnie w sumie około 400 PLN, kupiona w internecie, przycinają na żądany rozmiar, więc wystarczyło tylko skręcić.



Wykorzystałem wszystkie posiadane wcześniej panele i peryferia, czyli Multi Panel, dwa Radio Panele, Switch Panel, BIP Panel, wolant, rudder i dwie przepustnice Saiteka. Sprzęt Saiteka jest mocowany do ramek, które fabrycznie mają wbudowane gwinty 4 mm. To bardzo ułatwiło montaż.



W cokole bocznym zainstalowałem przełączniki podpięte do 5 gniazd zasilających umieszczonych w środku cokołu. Podpięte są do nich: oświetlenie panelu (rząd led'ów nad monitorami) oraz lampka led'owa do map itp. Pozostałe przełączniki są jeszcze wolne i czekają na swoją kolej (na przykład na wentylację)



Do zabudowy wykorzystałem posiadany już wcześniej sprzęt, czyli monitory 24'' Della, monitor dotykowy 15 cali. Nowym zakupem sprzętowym był rzutnik BenQ ST710. Mocno go polecam, to rzutnik szerokokątny, daje z odległości niecałych dwóch metrów obraz o przekątnej ponad 100 cali...



Konstrukcja jest na tyle modułowa, że panele można bez problemów zmieniać. Docelowo w miejsce obecnego BIP i Multi Panelu planuję zakup EFISu i MCP od GoFlight.



Całość naprawdę zmienia odczucia podczas zabawy. Teraz w planach zbudowanie "kopuły" i podwieszenie większego monitora dotykowego jako overhead. Ale to najwcześniej w przyszłym roku... Tegoroczny budżet się wyczerpał. :)



Jeśli ktoś buduje swoją konstrukcję to służę pomocą i wymianą doświadczeń. Sporo rzeczy mnie w międzyczasie zaskoczyło. :D

pozdrawiam,
Leszek
_________________
i7 4770 4,2GHz, ASUS MAXIMUS VI FORMULA, Z87, GeForce GTX 780, FSX, ASN i wiele wiele innych :)
 
 
D. Design
Jet Captain



Imię: Stanisław
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1315
Skąd: Warszawa EPGO
Wysłany: Sob 08 Wrz, 2012 07:22   

Leszku, moim zdaniem bardzo udany i bardzo uniwersalny projekt. Gratulacje! Czy mógłbyś zdradzić jak rozwiązałeś widok do przodu?
_________________
 
 
leszek81
Light Planes Captain



Imię: Leszek
Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 115
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 08 Wrz, 2012 10:03   

Dziękuję, dziękuję :)

Widok do przodu daje rzutnik zamocowany jakieś 50 cm od sufitu zaraz za fotelem. Rzutnik BenQ 710ST, podłączony przez HDMI. A widok to po prostu zwykły widok kokpitu z wyłączonym widokiem panelu głównego. Trzeba potem jeszcze zrobić przesunięcie obrazu: "podnieść" fotel i nieco przybliżyć. Dzięki temu zasięg widoku odpowiada temu co jest w VC.

Panele po monitorach są porozstawiane za pomocą programu Actual Windows Manager. Trochę zabawy z "napisaniem" tych paneli było, na razie zrobiłem to tylko do dwóch najczęściej używanych samolotów, czyli ATRa i Embriona. Na resztę przyjdzie czas potem.
A z boku mam dodatkowy monitor "techniczny" na otworzenie programu pogodowego, SB4 i np. map. Taki elektroniczny flight bag przy okazji.
_________________
i7 4770 4,2GHz, ASUS MAXIMUS VI FORMULA, Z87, GeForce GTX 780, FSX, ASN i wiele wiele innych :)
 
 
Adam73
Turboprop Captain



Imię: Adam
Dołączył: 11 Lip 2008
Posty: 171
Skąd: POZnan*
Wysłany: Sob 08 Wrz, 2012 12:12   

Leszek, super! Kawał dobrej roboty i serca został w to włożony. Gratuluję :D
_________________
Windows 10 HE 64Bit, Z170 Pro Gaming, Intel I5-7600K, Ram: 16GB, GeForce GTX 1060, 2xSSD 120GB, DX12
 
 
D. Design
Jet Captain



Imię: Stanisław
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1315
Skąd: Warszawa EPGO
Wysłany: Sob 08 Wrz, 2012 19:39   

Leszku, a (klasyczne pytanie) jak rozwiązałeś kwestię gaugesów na poszczególnych ekranach? Czy po prostu stworzyłeś nowe panele które są umiejscowione w danych miejscach z wykorzystaniem natywnych gaugesów czy też zrobiłeś to jakoś inaczej? Bardzo fajnie, że nie 737 :P chociaż przyznaję, że mój ulubiony.
_________________
 
 
leszek81
Light Planes Captain



Imię: Leszek
Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 115
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 08 Wrz, 2012 22:13   

Panele zrobiłem sam na podstawie plików panel.cfg czyli wykorzystałem oryginalne gaugesy. Sporo roboty z rozstawianiem było i odnalezeniem poszczególnych elementów (czasem trzeba było wziąć gaugesy z VC, czasem z panelu 2D - nie wiem czemu tak jest, ale czasem te z płaskiego są czarne przy próbie przeróbki panelu po swojemu).
Potem żeby to na stałe porozstawiać po monitorach użyłem programu do zarządzania oknami windowsowymi. Można w nim nawet ukryć ramkę okna, więc pasuje idealnie. Potem po porozstawianiu tego wszystkiego na właściwych miejscach zapisuję lot i traktuję tego save'a jako punkt wyjścia do następnych lotów.
Na razie są konfigi pod ATRa i Embraera 175. B737 też będzie zrobiony, jak go opanuję :) Przedzieram się właśnie przez dokumentację do PMDG. Jak się go nauczę to zrobię pod niego panele. Po zakupie EFISu i MCP będzie już dużo bliżej do kokpitu benka :)
Fajną opcją jest klawiaturka numeryczna. Dzięki programowi HID Macros można ją dowolnie przypisać. Służy mi do chowania/zmieniania okien na monitorze dotykowym (ovh, pedestal itp).
Natomiast już żałuję, że nie wykorzystałem Twojego pomysłu na instalację trackballa w kokpicie. Konieczność używania myszki do niektórych czynności psuje zabawę...
_________________
i7 4770 4,2GHz, ASUS MAXIMUS VI FORMULA, Z87, GeForce GTX 780, FSX, ASN i wiele wiele innych :)
 
 
maver
Cadet


Imię: Rysiak Marcin
Dołączył: 31 Mar 2004
Posty: 45
Skąd: Jaworzno
Wysłany: Śro 05 Gru, 2012 22:03   

Mały updejt mojej zabawki:

_________________
Intel i5 2500K 4,3Ghz, 8Mb RAM, GTX650 Ti
 
 
Tyszek
Light Planes Captain


Imię: Łukasz
Dołączył: 26 Maj 2011
Posty: 61
Skąd: Białystok
Wysłany: Czw 06 Gru, 2012 14:47   

LM'y muszą być :D
 
 
Tomek1158
Jet 1st Officer


Imię: Tomasz Faszcza
Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 293
Skąd: EGCN
Wysłany: Czw 06 Gru, 2012 23:15   

No to i ja się dorzucę - póki jeszcze mogę pisać ://
Btw... This thing is called - szafa...
 
 
konrad.star
Cadet



Imię: Konrad Starczewski
Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 38
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 06 Sty, 2013 16:51   

Witam,

Jak to zwykle w życiu pasjonata bywa, ciągle mu jest mao i mao.

Poniżej link do albumu ze zdjęciami drugiej wersji mojej latadełka. Sprawuje się znakomicie, ale mam już kilka pomysłów na kolejne ulepszenia. Już za chwilę będę mieć nowego kompa i będzie możliwość zwiększenia liczby monitorów :)

Tak jak poprzednio wielkie podziękowania dla mojego Ojca za pomoc.

https://picasaweb.google.com/116647027118273685298/KokpitVer2

Hawk!
_________________
"Istotą rury jest dziura" S.M
Ostatnio zmieniony przez konrad.star Nie 06 Sty, 2013 19:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
oskar1994
Light Planes Captain



Imię: Oskar
Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 84
Skąd: Gdynia
Wysłany: Nie 06 Sty, 2013 17:36   

Niestety, link nie działa..
Czy tylko ja mam z nim problem?
_________________
http://www.youtube.com/user/DJOzzi1?feature=mhee
 
 
konrad.star
Cadet



Imię: Konrad Starczewski
Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 38
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 06 Sty, 2013 19:21   

O! Pardon. Link już powinien działać.
_________________
"Istotą rury jest dziura" S.M
 
 
meduzes
Cadet


Imię: Darek
Dołączył: 13 Kwi 2011
Posty: 32
Skąd: Kętrzyn
Wysłany: Wto 08 Sty, 2013 10:20   

To i może ja pochwalę swoim małym symulatorkiem :)

 
 
D. Design
Jet Captain



Imię: Stanisław
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1315
Skąd: Warszawa EPGO
Wysłany: Wto 08 Sty, 2013 11:42   

konrad.star napisał/a:
https://picasaweb.google.com/116647027118273685298/KokpitVer2

Bardzo to ładna robota naprawdę! :) Moją jedyną sugestią byłoby pozostawienie na monitorze z przodu TYLKO widoku frontowego (przydał by się większy monitor lub TV) a przyrządy wrzucić na jeszcze jeden monitor pod glareshield. Wtedy już będzie total wypas!
_________________
 
 
leszek81
Light Planes Captain



Imię: Leszek
Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 115
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro 09 Sty, 2013 18:47   

Fajny patent z tymi obiciami z wykładziny. Na klej czy zszywkami tapicerskimi?
_________________
i7 4770 4,2GHz, ASUS MAXIMUS VI FORMULA, Z87, GeForce GTX 780, FSX, ASN i wiele wiele innych :)
 
 
konrad.star
Cadet



Imię: Konrad Starczewski
Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 38
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 11 Sty, 2013 08:12   

Zastosowałem zszywki tapicerskie i cienką taśmę dwustronną.

Pozdrawiam
_________________
"Istotą rury jest dziura" S.M
 
 
TytusPZL
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 06 Kwi 2009
Posty: 246
Skąd: Tarnów, D. T.
Wysłany: Pon 21 Sty, 2013 23:04   

To nie moje dzieło, ale warto zobaczyć kokpit F-16 zbudowany w Polsce. Możliwy do kupienia na Allegro.

Piękna robota.

http://gry.onet.pl/wideo/...-,110662,w.html
 
 
PZL Belfegor
Moderator


Imię: Dymitr Osiński
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 2881
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 21 Sty, 2013 23:16   

Nie wygląda przesadnie ekstrawagancko, chyba ciekawsze są kokpity przedstawione tutaj.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Configured by konraf

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania identyfikatora sesji użytkownika. Dzięki temu plikowi będziesz zalogowany w serwisie przez cały czas przebywania w witrynie bądź do momentu wylogowania się. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu.