Aztec.pl - Forum Dyskusyjne Strona Główna Aztec.pl - Forum Dyskusyjne
pasjonatów wirtualnego latania

FAQFAQ Regulamin  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Freeware Tu-154
Autor Wiadomość
shymon
[Usunięty]

Wysłany: Pią 19 Lis, 2004 23:14   Freeware Tu-154

Tego posta powienienem umieścić w "Dobre samoloty do FS-a" ale robię osobny temat bo spodziewam się kilku odpowiedzi. Mianowicie chodzi mi o darmowy model Tu-154 którego recenzję znalazłem tutaj. Autor bardzo sobie chwali samolot znaleziony na rosyjskim avsim'ie. Maszyna została wykonana przez grupę gości z niejakiego Project Tupolev. Od razu można odnieść wrażenie, że jest to narazie najlepiej zrobiony Tu-154 i w dodatku jeszcze darmowy. Lepszy będzie chyba tylko ten made by IGfly. Chcąc ściągnąć samolot kliknąłem na linki podane w recenzji - a tu lipa - nie działają. Znalazłem także 3 Tu-154 w składni plików Avsim'u lecz żaden z nich nie jest tym omawianym w recenzji. Proszę o podpowiedź gdzie poza rosyjskim Avsim'em mogę znaleźć tą maszynę w najnowszej wersji. Lub jeśli ktoś jest czytaty po rosyjsku to o podanie bezpośrednich linków.

Ufff, ale się rozpisałem... Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez konraf Czw 27 Maj, 2010 17:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Yoda
Turboprop Captain



Imię: Rafał
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 159
Skąd: Zabrze
Wysłany: Pią 19 Lis, 2004 23:36   

http://www.protu-154.com/index_e.html

A co do tego ze IGFly jest lepszy to nie byl bym pewien :D

Takze powstaje juz nowy model z VC

http://www.protu-154.com/forum/viewtopic.php?t=46
_________________
Mozilla
 
 
SP-TFU
Light Planes Captain


Imię: Jarek
Dołączył: 21 Lip 2004
Posty: 86
Skąd: EPRU
Wysłany: Sob 20 Lis, 2004 00:15   

Z darmowych obok PT TU-154B, jest tez fajna tutka-Автор: Maxim A. Mysin, Tibor Kykai, Dmitry Kolesnik, Aleksi Pennanen.
Też dostepna na http://www.avsim.ru/
 
 
artur
[Usunięty]

Wysłany: Sob 20 Lis, 2004 09:54   

co do tego tu154 od project tupolev to w fs2002 mam taki problem ze po zainstalowaniu base pack i updatow do 9.3.3 czesc przelacznikow w panelu mechanika i np zegar od APU nie dzialaja co uniemozliwia wlaczenie silnikow, wszystko inne wydaje sie dzialac w porzadku. czy tez tak macie ?

pozdr.
 
 
shymon
[Usunięty]

Wysłany: Sob 20 Lis, 2004 10:05   

Wielkie dzięki Yoda chodziło mi właśnie o adres który podałeś http://www.protu-154.com/index_e.html. A co do tego IGfly vs. PT to gdy zobaczylem zdjęcia z forum http://www.protu-154.com/forum/viewtopic.php?t=46 to faktycznie zaczynam się zastanawiać :D .

Pozdrawiam i dziękuje
 
 
ajwaj
Light Planes Captain



Imię: Radek
Dołączył: 06 Kwi 2004
Posty: 133
Skąd: Silesia
Wysłany: Pon 22 Lis, 2004 11:25   

Swoją drogą to fajnie sobie polatać samolotem, w którym zamiast monitorów są zegary przypominające dziadkowy zegarek Poljot i wajchy jak w kolejce elektrycznej PIKO.
_________________

McDonnell Douglas DC-10-30F Federal Express FDX472
 
 
Gwidon
Turboprop Captain


Imię: Grzegorz Gierczak
Dołączył: 19 Lip 2004
Posty: 152
Skąd: Adamów
Wysłany: Pon 22 Lis, 2004 16:20   Check it !

Artur napisał :
Cytat:
co do tego tu154 od project tupolev to w fs2002 mam taki problem ze po zainstalowaniu base pack i updatow do 9.3.3


Arturze sprawdż to jeszcze ale moim zdaniem patch 9.3.3 jest dedykowany wyłącznie dla FS2004. Stąd, możliwe, że część gauges nie funkcjonuje.

Pozdrawiam
Gwidon
 
 
shymon
[Usunięty]

Wysłany: Pon 22 Lis, 2004 19:37   

Cytat:
po zainstalowaniu base pack i updatow do 9.3.3

Pierwsza wersja to 9.0 dalej 9.3, 9.3.2 i wreszcie 9.3.3. Może nie masz ktoregoś z tych wcześnieszych update'ów albo nie instalowałeś ich w odpowiedniej kolejności? Sprawdź forum PT, jeśli tam nic nie będzie to najlepszym wyjściem będzie reinstalka maszyny i instalowanie update'ów i sprawdzanie przy którym szlag trafia gauges'y. Co do tego, że 9.3.3 jest tylko dla Fs9, to na stronie projektu nic o tym nie jest napisane.

Pozdrawiam
 
 
Yoda
Turboprop Captain



Imię: Rafał
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 159
Skąd: Zabrze
Wysłany: Pon 22 Lis, 2004 20:00   

Patch 9.3.3 jast napewno do obu FSow bo przy instalacji musisz wybrac wersje do ktorej instalujesz tego patcha. I wlasnie moze w tym problem, w pospiechu mogles zainstalowac patch nie do tej wersji.
_________________
Mozilla
 
 
artur
[Usunięty]

Wysłany: Pon 22 Lis, 2004 20:56   

dziekuje za reakcje, ale moj problem dalej istnieje, patche mam wszystkie instalowane w odpowiedniej kolejnosci do poprawnej wersji FSa. pojechalem dalej i wykonalem heroiczny gest polegajacy na przeinstalowaniu calego FSa. zrobilem to specjalnie pod katem Tupoleva. na czystym FSie tez dupa, ale skoro u wszystkich chodzi bez zarzutu to znaczy ze moj komp nie lubi radzieckich konstrukcji - taka szkoda

pozdr
 
 
Yoda
Turboprop Captain



Imię: Rafał
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 159
Skąd: Zabrze
Wysłany: Pon 22 Lis, 2004 23:32   

No i znalazlem, latwo nie bylo bo "krzaczkow" czytac nie umiem :D

http://www.protu-154.com/forum/viewtopic.php?t=71

Czyli zamien plik panel.cfg

Pozdrawiam
_________________
Mozilla
 
 
Yoda
Turboprop Captain



Imię: Rafał
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 159
Skąd: Zabrze
Wysłany: Pon 06 Gru, 2004 20:30   

Ukazaly sie nowe fotorealistyczne textury panelu, jesli kogos interesuja to podaje bezposredni link do nich.

DOWNLOAD
_________________
Mozilla
 
 
Yoda
Turboprop Captain



Imię: Rafał
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 159
Skąd: Zabrze
Wysłany: Wto 01 Lut, 2005 18:08   

Jesli ktos chce to mozna juz zassac i potestowac najnowsza wersje(9.4) TU154 BETA

LINK

Nowa wersja bedzie posiadac miedzy innymi:

+ absolutelly new realistic flight dynamics
+ enhaced pilots gauges
+ virtual cockpit
+ really made hydraulics
+ enhaced fuel system
+ more, more, more...

Oraz mozna zobaczyc screeny z nowej wersji.

SCREENY
_________________
Mozilla
 
 
wilczor
[Usunięty]

Wysłany: Wto 22 Lut, 2005 16:01   

Witam.

Można prosic bezposredni link do downloadu. Ponieważ:
1) niestety ja nie gawarit pa ruski
2) wyżej wymieniony link nie funguje(nie działa) :cry:
 
 
Yoda
Turboprop Captain



Imię: Rafał
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 159
Skąd: Zabrze
Wysłany: Wto 22 Lut, 2005 16:12   

LINK
_________________
Mozilla
 
 
wilczor
[Usunięty]

Wysłany: Wto 22 Lut, 2005 17:14   

Yoda POMOCY!!

Pokazuje mi sie taki komuniakt. O co chodzi gaugesy skopiowalem.
 
 
Yoda
Turboprop Captain



Imię: Rafał
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 159
Skąd: Zabrze
Wysłany: Wto 22 Lut, 2005 18:09   

Musisz dodac plik FSsound.dll do folderu modules.
Takze musisz dodac:

[OldModules]
FSsound.dll=1

do FS9.cfg
_________________
Mozilla
 
 
js77
[Usunięty]

Wysłany: Pon 14 Mar, 2005 15:06   

Witam, jest już do ściągnięcia Tu-154 w wersji 9.4 ze strony http://www.protu-154.com/index_e.html

pozdrawiam
 
 
Gwidon
Turboprop Captain


Imię: Grzegorz Gierczak
Dołączył: 19 Lip 2004
Posty: 152
Skąd: Adamów
Wysłany: Śro 16 Mar, 2005 09:18   Prośba o tutorial NWU

Panowie gorąca prośba,
gdyby ktoś kto lata tą maszyną i korzysta z NWU (a nie z INS) zechciał opisać przykładowy lot (powiedzmy trasa EPWA-LOWW) w kontekście wprowadzenia planu lotu w NWU, korzystania z kalkulatora NWU, uzgadniania tych wszystkich ...drom (ortodrom, izodrom i innych drom :lol: ), wprowadzania nowego punktu do NWU w trakcie lotu - czyli jednym słowem swego rodzaju tutorial dotyczący wykorzystania NWU w lotach TU154 B2.
Sądzę, że może być to wielce pouczająca lekcja oraz przyczyni się do popularyzacji tego skądinąd fantastycznego freewarowego dodatku. Właśnie, dlaczego on jest free :lol: ?


Pozdrawiam
Łaknący wiedzy Gwidon
PS. Manuall jest git ale nie wszystko kumam 8)
Ostatnio zmieniony przez Gwidon Śro 16 Mar, 2005 09:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
ajwaj
Light Planes Captain



Imię: Radek
Dołączył: 06 Kwi 2004
Posty: 133
Skąd: Silesia
Wysłany: Śro 16 Mar, 2005 09:23   

Dziś rano sobie go zainstalowałem i miałem tylko 30 minut na wypróbowanie. Chciałem uruchomić samolot jak w starej wersji, tzn najpierw baterie a potem APU (VSU), tylko problem polega na tym, że APU rozpędza mi się do 20% i gaśnie. Co jest nie tak?
_________________

McDonnell Douglas DC-10-30F Federal Express FDX472
 
 
Gwidon
Turboprop Captain


Imię: Grzegorz Gierczak
Dołączył: 19 Lip 2004
Posty: 152
Skąd: Adamów
Wysłany: Śro 16 Mar, 2005 09:56   WSU OK

APU (WSU) uruchamia się, przynajmniej u mnie, bez problemów (wczoraj testowane więc się chyba nic nie zmieniło). Załączyłeś układ paliwowy ?

Pozdrawiam
Gwidon
 
 
artur
[Usunięty]

Wysłany: Śro 16 Mar, 2005 14:07   

witam

do odpalenia APU nie trzeba załączać układu paliwowego, APU rozpędza się tylko do 20% i dalej nie pódzie gdy macie nie zarejestrowaną wersję FSUIPC, przy zarejestrowanej wersji APU idzie normalnie. jest to opisane w manualu

pozdr.
 
 
ajwaj
Light Planes Captain



Imię: Radek
Dołączył: 06 Kwi 2004
Posty: 133
Skąd: Silesia
Wysłany: Pią 18 Mar, 2005 09:13   

Cholera - dalej nie działa. Zarejestrowałem sobie FSUIPC wg instrukcji i dziadostwo dalej nie rusza. Włączam baterie, te trzy knefle przy VSU, przyciskam starter a APU ani drgnie skubane.
_________________

McDonnell Douglas DC-10-30F Federal Express FDX472
 
 
Yoda
Turboprop Captain



Imię: Rafał
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 159
Skąd: Zabrze
Wysłany: Śro 23 Mar, 2005 14:51   

Alternatywne textury panelu 2D

Takze na stronie projektu pojawilo sie kilka dodatkowych malowan.
_________________
Mozilla
 
 
Yoda
Turboprop Captain



Imię: Rafał
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 159
Skąd: Zabrze
Wysłany: Nie 27 Mar, 2005 11:41   

Jesli ktos ma dalej problemy z wlaczeniem silnikow to ukazal sie maly pomocnik.


Flight Engineers Panel
Overhead Panel
Captains Panel
Captains Panel AP
Opis do screenow
_________________
Mozilla
 
 
PSD
Cadet


Imię: Bartosz
Dołączył: 14 Gru 2004
Posty: 20
Skąd: EDLI
Wysłany: Wto 26 Kwi, 2005 19:48   

Zrobic textury lotowskie tej maszynki (9.4) ?
 
 
Yoda
Turboprop Captain



Imię: Rafał
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 159
Skąd: Zabrze
Wysłany: Wto 26 Kwi, 2005 19:58   

No pewnie!

Paintkit

Tak na 90% jest on do wersji 9.4
_________________
Mozilla
 
 
Gwidon
Turboprop Captain


Imię: Grzegorz Gierczak
Dołączył: 19 Lip 2004
Posty: 152
Skąd: Adamów
Wysłany: Śro 27 Kwi, 2005 08:49   Malowanki

Bartek, tekstury do TU154B2 mile widziane, były trzy maszyny z rejestracjami CCCP i z napisem leased by LOT from AEROFLOT.
Co do samolotu tzw. prezydenckiego ;) to jest to M-ka. Na forum PT są linki do wersji Beta M-ki.
Dla IGFly (koszmarnie okrojonego jeżeli chodzi o systemy nawigacyjne) tekstury LOTowskie (SP-LCA) są dostępne na stronie IGFly, oczywiście dla legalnych nabywców. Tekstury są z drobnymi błędami (przykładowo czerwone końcówki skrzedeł i statecznika poziomego, a były pomarańczowe), posiadam jednak poprawioną wersję malowanie. Dla zainteresowanych proszę o kontakt na priv.


Pozdrówki
Gwidon
 
 
PSD
Cadet


Imię: Bartosz
Dołączył: 14 Gru 2004
Posty: 20
Skąd: EDLI
Wysłany: Nie 01 Maj, 2005 10:04   

Objecuje wersje rosyjska ... :)
Bedzie wszystko jak w realu. W sumie jak wiekszosc moich repaintow ...

Juz pracuje ciezka nad nia ...
 
 
Gwidon
Turboprop Captain


Imię: Grzegorz Gierczak
Dołączył: 19 Lip 2004
Posty: 152
Skąd: Adamów
Wysłany: Wto 17 Maj, 2005 09:28   Nowości...

Nowoście do naszej Tuszki :
- http://www.avsim.ru/files...omments&id=4316 - nowy kalklator (zewnętrzny) do wyliczania danych dla NVU ,

- http://avsim.ru/files.phtml?folder=8 - radarek pogodowy + zobrazowanie trafficu (specjalnie nie piszę TCAS, nie wiem czy urządzenie jest homologowane). Tu mała uwaga, na Forum PT piszą, że z tym zobrazowaniem sytuacji pogodowej to bywa róźnie, nie wiem , jeszcze nie testowałem. No i gwoli ścisłości nie jest to aż taka nowość ale może ktoś jeszcze o tym nie wie...

Pozdrówki
Gwidon
 
 
Andrzej
Cadet


Imię: Andrzej
Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 43
Skąd: EPWA
Wysłany: Wto 17 Maj, 2005 10:52   

A ja mam takie pytanie: Jak wam chodzi ten tupolew? Tzn, jak obciąża wasz komputer przy widoku VC? U mnie jest tragedia. Chyba brakuje mu pamięci (mam 512 RAM). Cały czas "zdejmuje" tekstury, czasem nie chce ich nałożyć. Cały czas coś przerabia na dysku. A ten samolocik ma tak fantastyczny ten VC, że żal nim latać na panelu ;)
PS. Ustawienia poziomu grafy w FS, niewiele dają. Zresztą na tych samych ustawieniach, PMDG i LEVEL-D śmigają.
 
 
Yoda
Turboprop Captain



Imię: Rafał
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 159
Skąd: Zabrze
Wysłany: Wto 17 Maj, 2005 11:02   

U mnie chodzi bardzo plynnie, nic sie nie tnie. A o VC w PMDG to moge pomarzyc. (768/266 ddr)
_________________
Mozilla
 
 
Andrzej
Cadet


Imię: Andrzej
Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 43
Skąd: EPWA
Wysłany: Wto 17 Maj, 2005 11:10   

Yoda napisał/a:
U mnie chodzi bardzo plynnie, nic sie nie tnie. A o VC w PMDG to moge pomarzyc. (768/266 ddr)


To ja już nie rozumiem co się u mnie dzieje :(
 
 
Gwidon
Turboprop Captain


Imię: Grzegorz Gierczak
Dołączył: 19 Lip 2004
Posty: 152
Skąd: Adamów
Wysłany: Wto 17 Maj, 2005 11:23   Jest OK

ANdrzeju,
nie chcę Cię dobijać ale u mnie również ten samolot, po względem klatkożerności, spisuje się wyśmienicie.

Pozdrawiam
Gwidon
 
 
Gwidon
Turboprop Captain


Imię: Grzegorz Gierczak
Dołączył: 19 Lip 2004
Posty: 152
Skąd: Adamów
Wysłany: Wto 24 Maj, 2005 12:40   Radiowysokościomierz...

Panowie, nowiutki, sliczniusi gauge elektronicznego radiowysokościomierza.
LINK

Pozdrawiam
Gwidon
_________________
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
 
 
wilczor
[Usunięty]

Wysłany: Wto 24 Maj, 2005 16:44   

Witam

mam mały problem. Ściągnołem najnoswsza wersję Tupolewa i zauważyłem że nieposiada on panelu mechanika. Jest do niego jakiś dodatkowy panel do zassania??
Mam zarejestrowana wersje FSUPIC v 3.47

za pomoc wielkie dzięki pozdrawiam Tomek
 
 
Gwidon
Turboprop Captain


Imię: Grzegorz Gierczak
Dołączył: 19 Lip 2004
Posty: 152
Skąd: Adamów
Wysłany: Wto 24 Maj, 2005 17:32   Masz EP

Wyłącz numlock, a następnie kombincja ctrl+2.
Masz panel inżyniera, zapewniam. ;)
_________________
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
 
 
Yoda
Turboprop Captain



Imię: Rafał
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 159
Skąd: Zabrze
Wysłany: Wto 24 Maj, 2005 18:49   

Update 9.4->9.5

Download 1

albo

Download 2
_________________
Mozilla
 
 
wilczor
[Usunięty]

Wysłany: Wto 24 Maj, 2005 19:34   

Jak wyżej napisałem mam najnowszą wersję.
Ale ponownie ściągnołem i zainstalowałem w utworzonym przez siebie folderze, w pliku panel niema panelu mechanika.
 
 
SP-TFU
Light Planes Captain


Imię: Jarek
Dołączył: 21 Lip 2004
Posty: 86
Skąd: EPRU
Wysłany: Wto 24 Maj, 2005 20:08   

Wyłącz nummeryczną. Prawy Ctrl + 2 z numerycznego. Puść Ctrl potem 2.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Configured by konraf

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania identyfikatora sesji użytkownika. Dzięki temu plikowi będziesz zalogowany w serwisie przez cały czas przebywania w witrynie bądź do momentu wylogowania się. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu.