Poradnik pilota samolotowego

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
rophone
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Poradnik pilota samolotowego

Post autor: rophone »

Cześć,

ponieważ dość często pojawiają się posty z prośbami o wskazanie polskojęzycznych poradników, postanowiłem przypomnieć o książce, która na tym forum została wymieniona tylko raz w dziale Prawdziwe lotnictwo.
Tyluł, jak w temacie, autor Lech Szutowski. Dla kogo jest ta książka? Ujmę to tak - najbardziej powinni z niej być zadowoleni ci wirtualni, którzy doszli do takiego etapu, w którym sami zrozumieli, jak bardzo się mylili sądząc, że już umieją latać (ufff... :) ). Ci z Was, którzy mają ten etap za sobą, na pewno wiedzą o co chodzi.
Nie jest to chyba pozycja dla całkowitych żółtodziobów, zdecydowanie jednak można w niej znaleźć odpowiedzi na całe mnóstwo pytań zadawanych na tym forum właśnie w dziale dla początkujących. Nie jestem gołosłowny - przeczytałem prawie całe forum i całą książkę.

Jeszcze mała przestroga - łatwo można tę książkę pomylić z inną, która wygląda prawie tak samo i prawie tak samo się nazywa, mianowicie z PODRĘCZNIKIEM pilota samolotowego. Tej póki co początkującym wirtualnym nie polecam. Moim zdaniem jest zbyt przeteoretyzowana (dżizys, co za słowo :) ) i większość tematów jak gdyby urywa się w połowie.

Sznurka nie podaję, bo łatwo ją wyszukać.

Pozdrawiam,
Kuba.

Aha, zapomniałem - są w niej zebrane cuzamen do kupy tabele przeliczeń wszystkiego na wszystko, bardzo dużo opisanych skrótów, czytanie Jeppesena, opisy SID'ów STAR'ów, holdingów i itp,itd.
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Adamów

Bardzo, abrdzo miłe......

Post autor: Gwidon »

Brawo Jakub,
aż miło się czyta taki tekst. ;)
Ze "staroci" polecam natomiast książeczkę z 1982 Wydawnictwa Komunikacji i Łączności pt. Loty w trudnych warunkach atmosferycznych IFR. I nie zrażajcie się nagłówkiem "AEROKLUB PRL ..." :lol:
Treści zawarte w tej pozycji są mocno nieaktualne w kontekście nowych przepisów, natomiast zawartość merytoryczna dotycząca technik pilotażu i aktywnej nawigacji wielce przydatna.

Pozdrawiam
Gwidon
thewho
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Tarnów

Re: Poradnik pilota samolotowego

Post autor: thewho »

rophone pisze:Jeszcze mała przestroga - łatwo można tę książkę pomylić z inną, która wygląda prawie tak samo i prawie tak samo się nazywa, mianowicie z PODRĘCZNIKIEM pilota samolotowego. Tej póki co początkującym wirtualnym nie polecam. Moim zdaniem jest zbyt przeteoretyzowana (dżizys, co za słowo :) ) i większość tematów jak gdyby urywa się w połowie.
Dokladnie, dla niewtajemniczonych na pierwszy rzut oka pozycja ta wydaje sie bardzo dobra. Jednak po dokladnym przejrzeniu okazuje sie, ze mimo iz dotyka ona kazdego tematu zwiazanego z lotnictwem, to robi to po lebkach - haslowo. Tak jak wspomniales wiekszosc tematow sie urywa. Wg mnie powinno sie to nazywac KOMPENDIUM pilota a nie podrecznik. Niestety jest to jedyna ksiazka z tej tematyki obecna na naszym rynku i nic nie pobije starych PRLowskich ksiazeczek, nie mowiac juz o ksiazkach zza wielkiej wody.

Pozdrowienia
janita
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Jarocin

Podrecznik i kurs do FS'a

Post autor: janita »

Jednakże do Podręcznika dołączona jest płyta zawierająca rozmowy z ATC, teminologię i inne zwroty w j.angielskim. Bardzo ciekawa lektura dla zainteresowanych, którym zawsze mało. Tylko wykonanie fatalne, przy pierwszym czytaniu kartki rozsypały się!
DamianK
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: DamianK »

Rozumiem, że chodzi tu o książkę "Poradnik pilota samolotowego". Ponieważ posiadam "Podręcznik pilota samolotowego" chciałem zapytać czy opłaca mi się kupować "Poradnik pilota samolotowego? Czy Poradnik zawiera inne materiały niż te co są w Podręczniku?
I czy frazeologia zawarta na płytce w Podręczniku jest identyczna z tą na VATSIM?

Jeszcze co do wykonania to też mam pewne zastrzerzenia, lecz mi się strony jeszcze nie rozsypały... ;)

Pozdrawiam
Damian
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

tutaj na pewno chodzilo o podrecznik, komus sie pomylilo ;)

taka sama ? hmm.. ta z podrecznika jest tylko przykladem
frazeologia nie jest wszedzie taka sama
rozni ludzie, rozna frazeologia ;)
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Plis powiedzcie gdzie można znaleźć "Poradnik pilota samolotowego"? Szukałem, szukałem i znaleźć nie mogę :(
NET

Post autor: NET »

A chodźby na stronie Przeglądu Lotniczego Po lewej, dział Książki.
DamianK
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: DamianK »

Można tą książkę i nie tylko znaleść na stronie Mont Royal Company.

Pozdrawiam
Damian
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

janita
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Jarocin

Post autor: janita »

ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

... Taki stary temat :o, ale moze uda mi sie go odświeżyc.
Więc ... o którą książkę chodziło ? poradnik czy podręcznik ? Która z nich jest 'przeteoretyzowana' ?

Pozdr
Elvis

Post autor: Elvis »

z tresci wnioskuje ze "przeteoretyzowany" jest podrecznik. autor posta poleca poradnik pilota samolotowego.
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

No tak... z posta nr 1 tak... tylko ze JeV wprowadzil zamieszanie ... wrrr :P
someone

Post autor: someone »

Wiem, że bawię się w górnika ale nie chce zakładać nowego temtu, a mam mały problem :) Wczoraj pełen dobrych chęci poszedłem do księgarni na Podawalu (kto z Karkowa to wie gdzie to :) ) z zamiarem kupna tej książki. Gość w fajnym robotniczym wdzianku pokazał mi ją i faktycznie wszystko się zgadzało, no prawie... Nie było tam żadnej płytki, a jako że to czawarte wydanie to chyba byc powinna i jeszcze jedno cena 70zł :shock: Wiem że to jedna z drożyszch księgarni w mieście ale nawet TUTAJ można ja taniej kupić i to o 10zł... Coś mi tu nie gra, nie wiecie o co chodzi? Czyżby jakieś jeszcze inne wydanie? Aha zapomniałem o najważniejszym, chodzi mi o "Podręcznik pilota samolotowego" ;)
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

someone pisze: mam mały problem :)
ja wiem czy to problem ... to tak jak w życiu :) pójdziesz do geanta to m&m'sy masz za 1,60 a w nocnym masz po 2,30 ... i problemem to raczej nie jest. 60 zł + przesyłka zapewne więc wyjdzie ci na to samo...
Marcin
someone

ciemny21 pisze:
someone pisze: mam mały problem :)
ja wiem czy to problem ... to tak jak w życiu :) pójdziesz do geanta to m&m'sy masz za 1,60 a w nocnym masz po 2,30 ... i problemem to raczej nie jest. 60 zł + przesyłka zapewne więc wyjdzie ci na to samo...
No ja wiem ale generalnie chodzi mi o to CD z nagraniami wymowy komend, jakby na to nie patrzeć to dobrze wiedzieć jak dobrze wymówic niektóre słowa.
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

a płyta... no racja. To trzeba było się zapytać sprzedawcy dlaczego nie ma płyty.
Wymowa... no jak... tak jak się czyta... poza tym masz masę filmików na youtubie, właśnie z 'wymową', ale to jest zupełnie inny angielski :)
Ps. jak nie latasz reallife to polecam ci raczej poradnik, a jak latasz... to angielski i tak ci się, póki co nie przyda.
Marcin
Snajper

Post autor: Snajper »

Wymowa... no jak... tak jak się czyta...
Jesteś tego pewień?? ;)
someone

Snajper pisze:
Wymowa... no jak... tak jak się czyta...
Jesteś tego pewień?? ;)
no właśnie :P. Ja generalnie z angielskim problemów nie mam ale jeżeli istnieje możliwość dokładnego sprawdzenia to czemu nie. To też brak tej płytki mnie nieco irytuje ale i tak chyba tą książke kupie. Jeszcze jedno która z tych książek jest mnie zaawansowana podręcznik czy poradnik?
ciemny21 pisze:....Ps. jak nie latasz reallife to polecam ci raczej poradnik, a jak latasz... to angielski i tak ci się, póki co nie przyda.
Reallife jeszcze nie latam, ani nawet online :oops: Ale już wkrótce się to zmieni, trwają intenstywne przygotowania 8-) a że nie chce popełnić dużej ilości błędów przy pierwszym locie to chce dużo wiedzieć z tąd też pomysł na kupno książki.
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

someone pisze: Ja generalnie z angielskim problemów nie mam ale jeżeli istnieje możliwość dokładnego sprawdzenia to czemu nie.
Toć mówię, wejdź na youtube. Jak chcesz mówić jak profesjonaliści to mów szybko, 'cicho' i trochę bełkocząc <przesada>, ale coś w tym jest ;)
someone pisze:
Jeszcze jedno która z tych książek jest mnie zaawansowana podręcznik czy poradnik?
otóż Ci powiedziałem prawie... w podręczniku są 'materiały na PPL'a ( licencja turystyczna ) meteorologia, budowa.... bla bla bla. A po co ci offline budowa systemu paliwowego cessny ?
a w poradniku jest chociażby coś bardzo pomocnego dla początkujących -> czytanie mapek ... no i ogólnie książka jest 'IFR'
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez ciemny21, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin
prabut
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: prabut »

Kup pod tym adresem, będzie taniej i będzie płyta. http://www.plar.atb.pl/nawig.html
Sławek
ODPOWIEDZ