Pytan kilka

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Snajper

Pytan kilka

Post autor: Snajper »

Witam!Jestem tu nowy-to moj pierwszy post :) Prosze o cieple przyjecie mnie do Waszego grona a juz niedlugo mojego :lol:
Mam poprostu kilka pytan ktore mnie bardzo nurtuja a Wy napewno znacie odpowiedz na nie wiec prosze o pomoc ;)Jest ich troszke ale co to dla Was :D
Uprzedze pytania wiec mowie odrazu ze latam troche na FS wiec nie jestem bardzo zielony ale zaduzo tez niewiem(w skali 1-6 oceniam sie na 4-)Czytam tez duzo poradnikow i forum ale ni cholery nie znalazlem odpowiedzi na wszystkie pytania:
1)Od 2 miesięcy mecze sie na zapaleniem i zgaszeniem silników w Bomardierze Learjet 45 tym standartowym.Jak to sie robi?Prosze o krotka instrukcje.Wiem ze Ctrl+Shift+F1|Ctrl+E ale chcialbym sam to zrobic.Nie ma tam ani doplywu paliwa ani zadnego generatora...nie mam juz sily... :cry:
2)W Cessenie w Autopilocie sa takie przyciski- Rev,DME,Both,MKR.Jakby ktos moglby objasnic do czego one sluza i kiedy sie je uzywa? ;)
3)Co to jest i kiedy sie to stosuje-przycisk LYL? :|
4)Co to jest i kiedy sie to stosuje- przycisk TO/GA na przepustnicy? :roll:
Jeszcze tylko dwa pytanka :) :lol:
6)Jak sie otwiera kolejne drzwi w standartowym byle jakim boingu?Ctrl+e to sa jedne drzwi a reszta?Jak nacisne Ctrl+E+2 to sie wlącza panel radia(2) i otwieraja sie tylko te pierwsze drzwi(E) :cry:
7)I jak mam skrecac podczas wypychania?Gdzies na forum czytalm(dowod ze szukalem sam :P ) ze trzeba wklepac Shift+P+1,2 w prawo,lewo ale efekt taki sam jak przy otwieraniu drzwi.Wlacza sie wypychanie i znika panel(1) i wlacza sie panel radia(2)
No... :roll: To wszystko.Blagam o pomoc... ;/ Juz se sam nie daje rady normalnie...
P.S
Zna ktos dodatek alo posiada ktos taki ;) (dogadamy sie) ktory dodawalby opcje wysuwania rekawów?Widzialem na filmie 777 jak rekaw sie schowal i widzialem tez ruchome wycieraczki...wlasnie jak sie wlacza wycieraczki? :|
Pozdrawiam serdecznie!!!!
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

1)Od 2 miesięcy mecze sie na zapaleniem i zgaszeniem silników w Bomardierze Learjet 45 tym standartowym.Jak to sie robi?Prosze o krotka instrukcje.Wiem ze Ctrl+Shift+F1|Ctrl+E ale chcialbym sam to zrobic.Nie ma tam ani doplywu paliwa ani zadnego generatora...nie mam juz sily...
Z tego co sie orientuje to inaczej się tam nie da włączyć silników. Sam się kiedyś męczyłem...
2)W Cessenie w Autopilocie sa takie przyciski- Rev,DME,Both,MKR.Jakby ktos moglby objasnic do czego one sluza i kiedy sie je uzywa?
DME - pomiar odległości od VOR
Both - nasłuch obu częstotliwości
MKR - markery
REV - Back Course - podejscie z odwrotnego kierunku
3)Co to jest i kiedy sie to stosuje-przycisk LYL?
LVL CHG - do zmian wysokości powyżej 1000ft
4)Co to jest i kiedy sie to stosuje- przycisk TO/GA na przepustnicy?
viewtopic.php?t=1258&highlight=toga
6)Jak sie otwiera kolejne drzwi w standartowym byle jakim boingu?Ctrl+e to sa jedne drzwi a reszta?Jak nacisne Ctrl+E+2 to sie wlącza panel radia(2) i otwieraja sie tylko te pierwsze drzwi(E)
Shift+E ... +1,+2
7)I jak mam skrecac podczas wypychania?Gdzies na forum czytalm(dowod ze szukalem sam ) ze trzeba wklepac Shift+P+1,2 w prawo,lewo ale efekt taki sam jak przy otwieraniu drzwi.Wlacza sie wypychanie i znika panel(1) i wlacza sie panel radia(2)
Shift+P ...+1,+2
no i czy zna ktos dodatek albo posiada ktos taki ( dogadamy sie) ktory dodawalby opcje wysuwania rekawów?Widzialem na filmie 777 jak rekaw sie schowal
Bremen EDDW za free
viewtopic.php?t=114&highlight=bremen
wlasnie jak sie wlacza wycieraczki?
wycieraczki można włączać tylko w niektórych samolotach (płatnych) np . Level-D , PMDG
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Kamandra, łącznie zmieniany 3 razy.
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

LVL CHG Mode
The LVL CHG mode coordinates pitch and thrust commands to make
automatic climbs and descents to preselected altitudes at selected airspeeds.

Automat utrzymując zadaną prędkość kontroluje wznoszenie lub zniżanie na zadaną wysokość.
Wycieraczki włacza sie zaleznie od modelu.
Tego rekawu ruchomego nigdzie nie widziałem. Podaj linka do filmu gdzie to widziałes.
Ostatnio zmieniony wt 25 maja, 2010 09:08 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Dokładniej o uzyciu trybu LVL CHG znajdziesz w poradniku Tomka Toboły
http://www.aztec.pl/pliki/B737operation.rar\

http://img361.imageshack.us/img361/1028/lvlchg2bu.jpg
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
Snajper

Oto on...

Ok Bartek :) (chyba moge mowic do Was po imieniu)Prosze :) Film warty ogladania.Polecam jest tutaj (klik)
A słuchajcie czemu z FsPlanet nie moge nic zassac?
Biore download,pisze ze zaraz sie otworzy sciaganie w nowym oknie i otwiera sie ale pisze ze nie ma takiej strony... :| A adres strony jest w tym oknie dobry www..........download/nazwa samolotu.rar a nic mi sie nie sciaga :| Udalo mi sie doslownie raz... :|
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Daruj sobie Fsplanet. Tam żeby coś ściągnąc to rzeczywiscie trzeba cudu. :D Śa przecież inne stronki : flightsim.com avsim.com
Marcin EPML
Snajper

Po to dalem tytul tematu "Pytan kilka" zeby nie zasmiecac forum nowymi tematami za kazdym razem gdy mam jakis problem :lol:
A problem mam takie ze nie wiem dlaczego samolot schodzac do ladowania na APP rowniutko z wiazka ILS schodzi prosto na ziemie kilka metrow przed pasem?Cos tu nie tak bo ILS jest rowno ustabilizowany.Co moze byc tego przyczyna? :cry: Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Skopany AFCAD? A może masz zbyt małą prędkość na podejściu?
Snajper

Mysle ze predkosc.Schodze 170-160 a dotykam pasa 140 max staram sie zeby bylo 120-140 ale robie to delikatnie.Chodzi mi o to schodzenie-170-160 KIAS.To ze siada przed pasem to sie zdarza mi bardzo zadko ale sie zdarza :lol: Nawet na standartowych samolotach. :|
Pozdrowionka! ;)
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Ważne jest, czym lądujesz. Z tego, co wiem, w defaultowych samolotach nie ma funkcji autoland (na pewno jest w niektórych Arbuzach - add-on'ach). Wtedy podchodzisz po ścieżce i samolot automatycznie Cie przed pasem wyrównuje. Ale w realu stosuje się to rzadko. Proponuje, kiedy już widzisz pas i jesteś ustabilizowany na ścieżce, wyłączyć app i lądować na manualu, zresztą tak się zwykle robi w realu. Nie często zdarza się lądowanie - czyli touch down - na autopilocie. Komputer nie radzi sobie zwykle z wiatrem, turbulencjami itd.
Obrazek
Awatar użytkownika
slysy
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: slysy »

A czy kolega słyszał o lądowaniu w II i III kategorii? Jakto komputer nie radzi sobie z wiatrem?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez slysy, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Nie no, z tym wiatrem to przesadziłem. Zresztą miałem na myśli komputer - pecet. Ale zgodzisz się, że prawdziwym lotnictwie rzadko ląduje się na autopilocie. Podejście oczywiście na app ale piloci siadają raczej manualnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
slysy
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: slysy »

Zgadzam się :D ale przy III kategorii tylko lądowanie na automacie
Obrazek
Snajper

Sluchajcie bo wiedze ze rozmowa dobrze idzie.Jakbym mogl prosic... :cry:
1)Do czego sluzy i kiedy sie wlacza Fuel Pomp?
2)Co sciagnac zebym mogl ogladac ruch pasazerow podczas lotu?
Active Camera v2 juz mam.Czy to zalezy tylko od samolotu czy posiada takie tekstury czy nie?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

1. jak sama nazwa wskazuje jest to pompa paliwa. W dobrze zrobionych samolotach jesli nie włączysz pomp paliwa, nie uruchomisz silników.
2. jeszcze nie widziałem samolotu, w ktorym moznaby zobaczyc ruch pasazerów. Moze w FS11.
Bartek
Snajper

:lol:
1. jak sama nazwa wskazuje jest to pompa paliwa. W dobrze zrobionych samolotach jesli nie włączysz pomp paliwa, nie uruchomisz silników.
Tak myslalem ale niestety w wiekszosci sie da odpalic i bez tego.Np. Cessena ;) :roll:
2. jeszcze nie widziałem samolotu, w ktorym moznaby zobaczyc ruch pasazerów. Moze w FS11.
Tutaj cos jest ale nie kumam tego do konca :roll:
Pozdro! :roll:
michald
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EGUB

Post autor: michald »

konraf pisze: 2. jeszcze nie widziałem samolotu, w ktorym moznaby zobaczyc ruch pasazerów. Moze w FS11.
Cessna Citation od Eaglesoft ma pasazerke alkoholiczke ;)
------------
Michal
Snajper

Witam!Mam takie pytanie:Ściągłem sobie "Get Weather V3.00 i nie ma przy nim żadnego Manuala ani nic.Po uruchomieniu go i skonfigurowaniu tego programu załadowalem do niego aktualną pogodę.I w tym momencie mnie zszokowało "Co ja robie?"Przecież w każdym lotnisku jest inna pogoda,temperatura.Stąd moje pytanie:Kiedy go uruchamiać i kiedy pobierać przez niego pogode?Najpierw FS a potem ten program czy na odwrot?? ;) Pozdrawiam!!!

EDIT:
Sorry... :? Jak moglem tego nie zauwarzyc... :? Dzieki ;)

EDIT:
Mam jeszcze taki problem ale nie bede postow nabijał dlatego edytuje poprzedni:Dlaczego po wylądowaniu i przełączeniu się na Ground zdarza się ze nie mam komendy na "Taxi to Parking ani na Taxi to Gate"??
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Snajper, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Bo wbudowany w FS ATC jest durny.
Bartek
Snajper

konraf pisze:Bo wbudowany w FS ATC jest durny.
Boze...ale żeby do tego stopnia :x Musze chyba kupic Radar Contact. ;)

Witam!Mam problem:Dlaczego jak podejdę od Zachodu na EPKT to po ustawieniu częstotliwośc ILS w NAV 1 i wlączeniu APP i BC samolot łapie ILS bo się ustawia ale nie schodzi. Wogóle wtedy nie ma glideslope na instrumentach…Jak podchodzę od Wschodu to jest wszystko OK.Czyżby poprostu nie można byłoby podejść od drugiej strony?Przecież do tego służy BC. :| :|
PK

Post autor: PK »

Konraf w skrócie odpowiedział w innym wątku ale dla porządku dodajmy tutaj że o ile sygnał lokalizera jest odbierany po obu stronach nadajnika na zasadzie lustrzanego odbicia o tyle sygnał ścieżki schodzenia jest odbierany tylko po jednej stronie (możesz sobie to obrazowo tłumaczyć faktem, że dokładnie przeciwna "druga strona" sygnału ścieżki znika gdzieś pod ziemią). Dlatego ILS dotyczy jednego kierunku pasa i mówimy o kierunkach oprzyrządowanych i nieoprzyrządowanych.

Z kolei sygnały lokalizera widziane pod obu stronach stanowią swoje lustrzane odbicie w sensie interpretacji przez urządzenia pokładowe. Wciśnięcie BC powoduje odwrotna interpretację sygnału niż APP. Sam guzik BC jest bardzo FSowy i mało związany z realem. Poczytaj o "circlingu", CTL, podejściach z okrążenia.

Piotr
Snajper

Witam!
Dzieki ;) O to chodzilo....czyli po przeciwnej stronie pasa juz nie zejde w dół.Szkoda :|
Konraf w skrócie odpowiedział w innym wątku...
Widziałem,dzięki ;)
pepe

co sie dzieje ;/

Post autor: pepe »

hej wszystkim, jak narazie latam na FS98 i bardzo sobie chwale, tylko cos mi sie stało z nawigacja mam obrac kurs na antene powiedzmy 127.00 a do nav1 moge na max ustawic czestotliwosc 117,95. Tą wieksza czestotliwosc moge ustawic na com1 bo tam jest do 136,97 ale zawsze ustawialem na nav i było dobrze a teraz to juz sam niewiem :(

przypominam ze latam na FS98 niemam w radiu opcji STBY

pozatym jak właczam autopilota niechce mi sie właczyc nav

jak ktos ma ochote niech mnie poratuje :)
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Fs98? Wow! ;) Przy okazji chciałem zapytać: czy istnieje strona, skąd można ściągnąć pierwsze wersji Microsoft Flight Simulator? Oczywiście takie, które da się odpalić w WinXP. Chętnie bym sobie porównał...
Obrazek
PK

Re: co sie dzieje ;/

pepe pisze:Tą wieksza czestotliwosc moge ustawic na com1 bo tam jest do 136,97 ale zawsze ustawialem na nav i było dobrze a teraz to juz sam niewiem :(
No to masz problemy z pamięcią - ani w FS98, ani w wersjach wcześniejszych nie można było ustavić odbiornika VOR na częstotliwości kontroli. Twój FS98 w tym zakresie działa poprawnie.
D.Design pisze:Przy okazji chciałem zapytać: czy istnieje strona, skąd można ściągnąć pierwsze wersji Microsoft Flight Simulator? Oczywiście takie, które da się odpalić w WinXP. Chętnie bym sobie porównał...
Wątpię. Nie widziałem deklaracji MS o uczynieniu z tych wersji produktów dostępnych publicznie.

Piotr
pepe

Post autor: pepe »

przeciez dzialało wpisywałem i dzialało normalnie :/
PK

pepe pisze:przeciez dzialało wpisywałem i dzialało normalnie :/
Jaki VOR lub DME lub ILS o częstotliwości od 118MHz w górę wpisywałeś w NAV1 kiedyś, a teraz nie możesz? Podaj nazwę, lokalizację i częstotliwość.
A jeśli to nie był ani VOR ani DME ani ILS to na czym polegało tamte "normalne działanie"?

Albo jeszcze inaczej. Częstotliwość czego chcesz wpisać w NAV1 i nie możesz?

Piotr
kornelcio
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPSA

Post autor: kornelcio »

a czy w Baronie 58 (tym defaultowym z FS-a) jest ILS? Szukałem, i nie mogę znaleźć odpowiedzi...
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Chyba wskażnik ILS-a bo ILS to ma pas a nie samolot. Wskażnik HSI jest pod sztucznym horyzontem.
Marcin EPML
kornelcio
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPSA

Post autor: kornelcio »

tak, miałem na myśli wskaźnik ILS... a ten wskaźnik HSI w Baronie to "z czym to się je"? Bo nie przypomina niczego z cessny, na której się wcześniej (w szkółce w fs-ie) lata...
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Rozwój techniki lotniczej doprowadził do połączenia wielu wskażników nawigacyjnych bądż pilotażowych w jeden wskażnik zespolony - co znacznie upraszcza pracę pilota, gdyż zamiast obserwować np. 5 oddzielnych przyrządów , obserwuje jeden. W ten sposób dla potrzeb nawigacji powstał zespolony wskażnik nawigacyjny. HSI jest połączeniem żyromagnetycznego wskażnika kursu ze wskażnikiem odchyleń VOR-ILS
http://www.aviation.home.pl/library/dow ... uments.zip
Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz 16 kwie, 2006 16:56 przez Kamandra, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin EPML
ODPOWIEDZ