Aztec.pl - Forum Dyskusyjne Strona Główna Aztec.pl - Forum Dyskusyjne
pasjonatów wirtualnego latania

FAQFAQ Regulamin  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Komputer do FSX ver. 2
Autor Wiadomość
rush
Cadet


Imię: Tomek
Dołączył: 04 Sie 2014
Posty: 4
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Pon 04 Sie, 2014 15:21   

3000-3200zł na samą skrzynkę
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Pon 04 Sie, 2014 15:28   

To odsyłam to mojego tekstu :)
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
marcinmmm
Light Planes Captain


Imię: Marcin
Dołączył: 17 Wrz 2012
Posty: 80
Skąd: Szczecin
Wysłany: Pią 29 Sie, 2014 10:21   

Witam,
mam pytanie.
Jakby współpracował procesor intel i5 lub i7 z kartą graficzną radeon HD 7870?
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Pią 29 Sie, 2014 14:16   

Chyba nie rozumiem pytania...
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
marcinmmm
Light Planes Captain


Imię: Marcin
Dołączył: 17 Wrz 2012
Posty: 80
Skąd: Szczecin
Wysłany: Pią 29 Sie, 2014 15:05   

No to tak.
Mam tę kartę, i chcę zmienić procesor na Intela (I5 lub I7). Czy to będzie se sobą dobrze współpracować. Dodam, że komputera będę używał także do obróbki grafiki w photoshopie. I jak bym mieniał procesor to płytę główną i coś jeszcze?
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Pią 29 Sie, 2014 15:52   

Procesor nie ma specjalnie nic do karty graficznej. To jest normalna karta na PCI-Express x16 więc wpinasz w płytę i powinna działać poprawnie.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
marcinmmm
Light Planes Captain


Imię: Marcin
Dołączył: 17 Wrz 2012
Posty: 80
Skąd: Szczecin
Wysłany: Pią 29 Sie, 2014 17:59   

OK.
A jak to jest z innymi podzespołami? Mogę przenieść RAM na drugą płytę?
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Pią 29 Sie, 2014 18:13   

Jeśli nowa płyta obsługuje ten typ pamięci (przy nowoczesnych niemal na pewno tak) to oczywiście.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Jarekk81
Cadet


Imię: Jarek
Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 43
Skąd: Londyn
Wysłany: Wto 02 Wrz, 2014 13:08   

Witajcie drodzy forumowicze.
Takie pytanie mi się nasuwa:
Przy sprzęcie:

Płyta: Gigbyte GA-990FXA-D3
Procesor: AMD Phenom II X6 100T 3300 Ghz
Ram 8GB DDR3
Grafika: Nvidia GTX660 2GB
FSX Deluxe
PMDG NGX

Jakiej ilości fps-ów mógłbym sie spodziewać?

Pozdrawiam
_________________
 
 
Biały
Light Planes Captain



Imię: Michał
Dołączył: 28 Lis 2006
Posty: 70
Skąd: EPWA
Wysłany: Śro 24 Gru, 2014 00:42   

Zapytam tu o monitor.
Możliwe, że to nie jest realne ale zapytać mogę. Poszukuję szybkiego monitora 24" 16:10.
Nie interesują mnie 16:9 bo latam głównie na panelu 2D. Teraz posiadam dwie 22" na TN. Jeden 2ms (LG W2252TQ), drugi dodatkowy na FMC, i inne panele to Samsung SM B2240 w pivocie.
Produkowane są jeszcze jakieś 24" - 16:10 z szybkimi czasami reakcji poniżej 5ms? Mam możliwość kupienia Samsunga S24C450BW używanego za 400zł, ale nigdzie nie mogę dorwać testów/opinii o tym monitorze więc się waham. Jak ognia boję się smużenia, a chcę tego LG się pozbyć. ;)
_________________

GA-Z170X-Gaming7-EU*I7-6700K*Corsair DDR4 3000MHz 2x8GB*Gigabyte GTX1080 Xtreme Gaming PP 8GB*SSD 240GB*3xHDD 2TB,1TB,500GB*EVGA GS650W Gold*E2607*LaCie526
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2785
Skąd: KDA
Wysłany: Śro 24 Gru, 2014 12:07   

http://www.aztec.pl/forum/viewtopic.php?t=10216
http://il2forum.pl/index.php/topic,9492.0.html

Nie kieruj się czasami reakcji, zwłaszcza że producenci potrafią na tym ściemniać i podają czas reakcji Grey-to-Grey, który jest mniejszy.
Lepiej kupić porządny monitor z matrycą IPS ewentualnie którąś z odmian MVA.
Smużenie na nowych matrycach... a co to takiego? ;) Ja, na swoim 4-ro letnim monitorze tego nie uświadczyłem, ale nie był to monitor z dolnej półki.
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b SP1, P3D 4.5
 
 
Biały
Light Planes Captain



Imię: Michał
Dołączył: 28 Lis 2006
Posty: 70
Skąd: EPWA
Wysłany: Śro 24 Gru, 2014 13:44   

No to w grę teraz wchodzą dwa monitory. DELL U2410f (Jak mi FPS spadną drastycznie to zejdę na nim do 1680x1050) lub Eizo FlexScan S2243W.
Tego EIZO ma znajomy żony, zajmuje się fotografią. Niestety nie gra w żadne gry, a tym bardziej nie ma "zwichnięcia" na punkcie lotniczych symulacji. Pięknie się w Win 7 u niego prezentuje, ale nie wiem jak np. w FSX. Ten DELL też ponoć można używkę w dobrej cenie dorwać, a jednocześnie zmieszczę się w moim budżecie maksymalnie 800zł. Z EIZO w dobrym stanie za takie pieniądze jakie mogę przeznaczyć to będzie utopia.

[ Dodano: Pią 26 Gru, 2014 13:28 ]
Dobra, zaktualizowałem swoje podejście i nie będę wchodził nawet w półprofesjonalne monitory dla grafików i ludzi zajmujących się fotografią. Okazało się, że mój brat na Wigilii stwierdził, że pozbywa się jednego z trzech monitorów 26" na TN. Dokładnie chodzi o iiYAMA PROLITE E2607WS. Dogadaliśmy się, że za symboliczne 100zł dostanę go tuż po świętach.
Nie wiem, czy to rewelacyjny wybór, ale od LG W2252TQ będzie lepszy. Stwierdzam tak, gdyż nie raz będąc u brata widziałem te monitory w akcji. Obraz był zdecydowanie ładniejszy niż na mojej popierdółce.
Czas więc na 1920x1200 na 26 calach.
_________________

GA-Z170X-Gaming7-EU*I7-6700K*Corsair DDR4 3000MHz 2x8GB*Gigabyte GTX1080 Xtreme Gaming PP 8GB*SSD 240GB*3xHDD 2TB,1TB,500GB*EVGA GS650W Gold*E2607*LaCie526
 
 
Darrro
Cadet


Imię: Darek
Dołączył: 29 Gru 2014
Posty: 2
Skąd: Katowice
Wysłany: Pon 29 Gru, 2014 23:36   [FSX] Prośba o poradę- PC pod FSX

Cześć,
planuję zakup nowego komputera, żeby móc się cieszyć FSXem w 100 %

mój config na tą chwilę:
Phenom II x4 810 (4x2,6ghz)
Radeon HD 4850 (1GB DDR5)
6GB DDR2
Gigabyte UD3P
Tacens Radix IV 450 WATT
Seagate 500GB 7200rpm

planuję zakupić:
i5 4690k + Silentium PC Fera 2
Asus Z97-AR
2x4GB Kingston DDR3/2400mhz cl11

w x-komie za zestaw jw chcą 1738 PLN

ze starocia pozostanie obudowa,dysk,karta graficzna, zasilacz...

i tu pytania:
1. czy to ma sens :) ?
2. czy karta nie będzie blokować możliwości procka ?
3. czy zasilacz to udźwignie (ma ten Bronze+ czyli w teorii powinien dawać minimum 412 WATT) ?
4. czy macie jakieś inne propozycje/wskazówki do kwoty 1750 pln ?

dodam, że korzystam z następujących dodatków:
-Active Sky Next
-Aerosoft Airbus Bundle (318,19,20,21)
-PMDG 737-uczę się :)
-Carenado Mooney Bravo
-FTX Global (poprawione tekstury całego świata)
-UTX Europe
-VFR Poland
-Pro-Atc

z góry dzięki za pomoc
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2785
Skąd: KDA
Wysłany: Wto 30 Gru, 2014 00:08   

Karta graficzna będzie wąskim gardłem.
Zasilacz (według mnie) jest raczej nieperspektywiczny:
- jest średnią półką,
- google twierdzi, że nie posiada wtyczek PCI-E (do zasilania kart graficznych),
- możesz (chociaż nie musisz) mieć problemy ze stabilnością parametrów przy podkręcaniu tego 4690K.
Zerknij albo zapytaj też na: http://il2forum.pl/index.php/topic,6852.0.html
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b SP1, P3D 4.5
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Wto 30 Gru, 2014 00:23   

Karta będzie najsłabszym elementem, ale tanio jej nie poprawisz. Ja bym ją zostawił, a przy pierwszej okazji zmienił na jakąś nVidię - odpowiednio do budżetu.

Jak to liczę to z tą kartą jesteś trochę poniżej możliwości zasilacza nawet przy OC. Przy dużo lepszej karcie np. podkręconej nVidia 670 - będzie za słaby.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
rafkawasaki
Cadet


Imię: rafał
Dołączył: 14 Maj 2010
Posty: 29
Skąd: EPKT
Wysłany: Pią 09 Sty, 2015 14:18   Procesor AMD A10-6800K do FSX

Proszę o sugestie na temat procesora AMD A10-6800K.

Posiadam Płytę MSI A55M-E33
Procesor AMD A4-6300 3,7 Ghz
Pamięc 8 GB
Grafika Radeon R7 240

Fsx z ground enviroment X, Ultimate terain X, PMDG 737 NGX. W przyszłości chciałbym dokupić Rex. Chciałbym zmienić procesor na bardziej wydajny. Czy Proponowany procesor da rade na wysokich ustawieniach w FSX ?
 
 
aero22
Cadet


Imię: Jakub
Dołączył: 05 Wrz 2013
Posty: 2
Skąd: Chojnice
Wysłany: Sob 21 Lut, 2015 14:46   

Witam. Nosze się z zamiarem nowego komputera stacjonarnego pod FSX. Nie oczekuję fajerwerków graficznych i nie będę posiadał masy płatnych dodatków. Chodzi mi o to, żeby polatać sobie na ok 25 klatkach samolotem 737NGX z chmurami 3D i traffic'iem.

Czy taki komputer wystarczy?

Procesor: i3-4160 3,6 Ghz (dwa rdzenie fizyczne)
Płyta główna: GIGABYTE GA-H81M-S1
Pamięć: 4 GB/ 1333, DDR3
Grafika: Nvidia GeForce GTX 750 2GB DDR5
Zasilacz: 500W 12cm wolnoobrotowy wentylator

Pozdrawiam!
 
 
lotnik555
Cadet


Imię: Michał
Dołączył: 07 Lip 2011
Posty: 43
Skąd: EPWA
Wysłany: Wto 31 Mar, 2015 08:52   

A ja mam pytanie. Lepiej kupić do FSX monitor IPS czy TN... Kwota to 800 zł, poleci mi ktoś coś?
 
 
vi66
Cadet


Imię: Witek
Dołączył: 22 Maj 2015
Posty: 8
Skąd: Sopot
Wysłany: Pią 22 Maj, 2015 22:44   karta graficzna do słabego komputera

Witam
To mój pierwszy post więc chciałem się przywitać i jak to w tym dziale o komputer spytać ;)

I po przygodach z lataniem wojskowym... wpadały mi do rąk FS kolejne wersje 95 potem 98, ale grafika po instalacji była toporna w porównaniu z wojskowymi wiec nie grałem w nie... potem dostałem FS 2004 lecz podobnie nie oczarowało mnie to choć samolocik wzbijał się fajnie to reszta była słaba... Przeczytałem w sieci ze to fajny symulator itp wiec poustawiałem to i owo i było fajniej. Jednak jak obejrzałem filmiki w sieci z wersji X to mnie zaczarowało. No i kupiłem wersje Delux :) i zaczynam latać w FSX

Mimo ze gra ma troszkę latek wymagania ma spore by wszystko było ok
Do zmiany PC pod tą grę jeszcze nie "dorosłem", bo chce się trochę pouczyć...i poznać...itp Ale chciało by się by było i ładnie a im ładniej to mi się zacinało...
Wiec spędziłem trochę czasu na czytaniu i konfigurowaniu i jest w miarę ok, ale nie idealnie i pewno będzie gorzej jak po dodaje scenerie samoloty itp

Na tym forum poczytałem ze:
Cytat:
Karta graficzna - zasadniczym renderingiem zajmuje się procesor, karta graficzna ma
mniej pracy w zupełności wystarczającą jest wersja 1GB.

pamięci DDR3 mają znacząco niższą wydajność niż GDDR5.
Karta z DDR3 może spowodować powstanie wąskiego gardła.

Dla FSXa krytycznym elementem jest procesor ( dobry core i5 )
jako system koniecznie win7 64 bit



Ja mam komputer HP Compaq dc7800 i (musze mieć z uwagi na obudowę niską pod TV):

Kod:
System operacyjny                                 Microsoft Windows XP Professional
Typ procesora                                     DualCore Intel Core 2 Duo E6550, 2333 MHz (7 x 333)
Pamięć fizyczna                                   2028 MB  (DDR2 SDRAM)
Karta wideo                                       NVIDIA GeForce 8400 GS  (512 MB)  DDR2
Monitor                                           Tv Samsung 55"

Mam pytanie:
Mogę kupić za 120 zł kartę graficzna: ASUS GeForce GT 610 1GB DDR3 albo dostać za darmo ASUS EN7300GT SILENT/HTD/256M ona ma mniejsze parametry ale ma Memory Interface 128-Bit i czy to ma znaczenie w tej grze.
tutaj sobie zobaczyłem parametry tych kart:
http://gpuboss.com/gpus/G...e-GT-610-Silent

tylko czy ta zmiana karty przy tej konfiguracji i winXP 32 bitowym wniesie
Waszym zdaniem istotna poprawę w działaniu FSXa...

Pozdrawiam
vi66
Ostatnio zmieniony przez RzEmYk Sob 23 Maj, 2015 15:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Pią 22 Maj, 2015 23:43   

Zmiana karty jest kosmetyczna, a całość ogólnie mocno odstaje od tego co jest zalecane w nawet trochę rozbudowanym FSX. Nie sądzę, żebyś zauważył zmianę.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
MarcinK
Cadet


Imię: Marcin
Dołączył: 11 Kwi 2014
Posty: 6
Skąd: Poznań
Wysłany: Śro 03 Cze, 2015 17:59   

Witam!
Mam pytanie dotyczące procesora I7-4790K.

Mam zamiar złożyć zestaw pod FSX (w przyszłości P3D). Taktowanie bazowe procesora to 4,0 GHz w trybie turbo 4,4 GHz, które to procesor osiąga na boxowym chłodzeniu. Podkręcanie go do powiedzmy 4,5 GHz wymaga zakupu lepszej płyty głównej, jak i lepszego chłodzenia. To nie mały wydatek.

Pytanie moje brzmi: czy opłaca się więcej inwestować w sprzęt i kręcić ten procesor? Czy uzyskane efekty są Waszym zdaniem warte włożonych pieniędzy? Bo procesor na fabrycznym chłodzeniu chyba nie jest w stanie pracować na 4,4 GHz przez dłuższy czas (proszę mnie poprawić jeśli się mylę).
 
 
dioda2000
Cadet


Imię: Dariusz
Dołączył: 07 Cze 2015
Posty: 1
Skąd: Polczyn
Wysłany: Pon 08 Cze, 2015 18:12   

Witam, posiadam procesor i7 4790K + Gigabyte Z97X Gaming 5 + GTX770 OC jeżeli chodzi o podkręcanie to od razu zalecam zainwestować w chłodzenie najlepiej wodne np. Corsair H110 mi udało się podkręcić procesor do 4,8Ghz przy napięciu 1,300V i działa stabilnie na fabrycznym radiatorze odradzam !!! jeżeli chodzi o FSX to powyżej 4,3 Ghz nie zauważyłem żadnej różnicy wydaje mi się że do samego FSX nie ma sensu przepłacać ponieważ używam jeszcze DCS-a i innych gier to dlatego zainwestowałem, fsx działa na starym engine i niestety lepszy sprzęt już nic nie pomaga.
Pozdrawiam
 
 
Olaf
Cadet


Imię: Olaf
Dołączył: 21 Gru 2012
Posty: 31
Skąd: EPPW
Wysłany: Sob 19 Gru, 2015 19:00   

Witam komputer pod fsx p3dv3.

cpu intel Core i7-5820K
MSI X99S SLI PLUS
be quiet dark rock 3
Crucial DDR4 2x 8GB 2400MHz CL16 Ballistix Sport DR
ASUS Radeon R9 390 8GB STRIX

lub
MSI Z170A KRAIT GAMING
Intel Core i7-6700K
Który zestaw jest lepszy?
 
 
Art.Jan
Cadet


Imię: Artur
Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 30
Skąd: EPKK
Wysłany: Nie 29 Maj, 2016 22:31   

Witam
Co sądzicie o takim zestawie pod FSX ?

http://allegro.pl/kompute...6188353496.html

Pozdrawiam
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Pon 30 Maj, 2016 00:23   

Zestaw jest niezły, ale komponenty - słabe. Tania płyta główna, marne pamięci (to jest niedopuszczalne przy niskich cenach pamięci w tej chwili), stary procesor...

Po pierwsze - jestem pewien, że jeśli pójdziesz z listą, którą Ci wysłałem (z bloga ) do kilku sklepów to dostaniesz całkiem cenę lub niewiele wyższą przy lepszych komponentach.

Po drugie - moim zdaniem to najgorszy moment na kupowanie komputera. Dostaniesz tu marniutką (jak na wybór z lipca 2016) GTX 960 wartą kilkaset do tysiąca złotych. Za miesiąc na rynku pojawi się GTX 1070 (kilkakrotnie lepsza za 1500+zł) i niemal na pewno ceny wszystkich starszych kart spadną (zresztą już widać pierwsze wyprzedaże). Także rozsądnie byłoby poczekać przynajmniej miesiąc lub półtora i kupić coś z GTX 1070 lub z przecenioną 970.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Art.Jan
Cadet


Imię: Artur
Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 30
Skąd: EPKK
Wysłany: Pon 30 Maj, 2016 01:10   

Takim sposobem to nigdy nie kupię :) . Zawsze będzie coś lepszego w danej chwili. To może lepiej I5-6600k i z kartą Gtx 970 oc. Już wariuję od czytania a nie chcę stracić kasy.
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Pon 30 Maj, 2016 02:11   

Tak - zawsze będzie coś lepszego. Ale sytuacja kiedy na rynek wchodzą dwie karty, które totalnie zmieniają warunki nie pojawiła się od kilku lat. A teraz masz z taką sytuacją do czynienia.

Cytat:
To może lepiej I5-6600k i z kartą Gtx 970 oc

To jest dobry pomysł.

Tylko tak jak wspominałem - poczekaj chwilę. Cena konsumenckich 1070 pojawi się w ciągu kilkunastu dni do kilku tygodni. Patrząc na ceny GTX 980 po pojawieniu się 1080 w przedsprzedaży - spadek wynosi 15-30%. 970 powinny polecieć w dół podobnie.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Art.Jan
Cadet


Imię: Artur
Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 30
Skąd: EPKK
Wysłany: Pon 30 Maj, 2016 07:58   

Dziękuję Wojtku za pomoc tak zrobię. Pozdrawiam.

[ Dodano: Pon 30 Maj, 2016 12:38 ]
A co sądzicie o ewentualnie takim rozwiązaniu ?

http://allegro.pl/fox-gam...6137120737.html

Jak bardzo dałoby się go podkręcić ?

[ Dodano: Pon 30 Maj, 2016 13:26 ]
Zapomniałem dodać że, z wymieniona płytą na Asus Z170 PRO GAMING
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Pon 30 Maj, 2016 15:19   

Według tego co można o nim przeczytać podkręcanie do 4.4 jest banalnie proste. 4.5-4.6 jest w zasięgu amatora. W okolicach 4.7 lub 4.8 chłodzenie wodne może być już koniecznością. Rekordowe wyniki sięgają pod 5GHz, ale raczej nie zwracałbym na to uwagi.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Art.Jan
Cadet


Imię: Artur
Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 30
Skąd: EPKK
Wysłany: Pon 30 Maj, 2016 17:38   

Jeszcze raz dziękuję za pomoc, zakup zrobiony :)

[ Dodano: Czw 02 Cze, 2016 16:04 ]
Panowie sprzęt zakupiony, udało mi się go podkręcić do 4,6 Ghz, jednak martwi mnie że w CPU-Z są duże skoki z 4,6 Ghz nawet do 800 Mhz a potem znowu się podnosi. Nie wiem czy to normalny objaw ? Jak dam stress test to cały czas jest 4,6 ghz. Podkręcałem w UEFI. Co o tym sądzicie ?
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Czw 02 Cze, 2016 16:20   

Jeśli spadki występują poza momentami silnego obciążenia przy niskiej temperaturze - to po prostu tryb oszczędnościowy - nie powinien mieć wpływu na wydajność w symulatorze. Kiedyś testowałem swój procesor z wyłączonym SpeedStep (lub CPU Enhanced Halt) ale różnic w wydajności nie było - jedyną różnicą było wyeliminowanie tych spadków taktowania. Nie mierzyłem poboru mocy, ale pewnie w spoczynku był wyższy.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
lockheed200304
Cadet


Imię: Tomasz
Dołączył: 28 Maj 2015
Posty: 23
Skąd: EPKK
Wysłany: Nie 05 Cze, 2016 14:03   

Za to odpowiedzialny jest intel speedstep i stany c. U mnie dla odmiany spadanie taktowań podczas lotu powodowało duże spadki wydajności.
 
 
adiks7
Turboprop Captain


Imię: Mariusz
Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 178
Skąd: Mińsk EPMM
Wysłany: Pią 01 Lip, 2016 12:49   

Witam, zmieniłem kartę graficzną z 9600GT na GTX 560 TI , o dziwo myślałem że zauważe jakąś poprawę w klatkowaniu, a tu parametry identyczne jak na 9600GT co możę być przyczyną, zaero poprawy, latam cesną i nie ma żadnej płynności. Reszta sprzętu to amd athlon 3.0, 4,5 gb ram. Chyba przeskok technologiczny tych kart jest znaczny a w FSX bez zmian.
_________________
Latam również wszelkimi modelami RC, od małych po te największe, a od niedawna jeszcze większymi tym razem już w kabinie
www.rcklub.jun.pl
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Pią 01 Lip, 2016 13:13   

Cytat:
amd athlon 3.0

Jesteś (tak tłumacząc na Intela) sporo poniżej procesorów Core2 Quad Q6600. 560Ti to poważny overkill w Twoim przypadku - tu najpierw trzeba ratować procesor.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
adiks7
Turboprop Captain


Imię: Mariusz
Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 178
Skąd: Mińsk EPMM
Wysłany: Pią 01 Lip, 2016 13:22   

Przepraszam, dokładnie mam amd athlon x2 250 3.0 dwurdzeniowy
_________________
Latam również wszelkimi modelami RC, od małych po te największe, a od niedawna jeszcze większymi tym razem już w kabinie
www.rcklub.jun.pl
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Pią 01 Lip, 2016 13:31   

No to już w ogóle... zmień czym prędzej, bo tej nie daje wielkich szans i nadziei.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
adiks7
Turboprop Captain


Imię: Mariusz
Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 178
Skąd: Mińsk EPMM
Wysłany: Sob 02 Lip, 2016 09:43   

Ale komu czemu nie dajesz szans? I jak to możliwe żeby nie było żadnej poprawy, myśałem że za wyświetlanie grafiki i obciążenie bierze na siebie karta, dlatego zacząłem od karty
_________________
Latam również wszelkimi modelami RC, od małych po te największe, a od niedawna jeszcze większymi tym razem już w kabinie
www.rcklub.jun.pl
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Sob 02 Lip, 2016 13:48   

Za generowanie obrazu bierze odpowiedzialność i procesor i karta. W FSX nawet bardziej procesor. Tu nie chodzi tylko o "wyświetlenie". Najpierw trzeba te wszystkie elementy obrazu przetworzyć - to robi procesor. Więc jeśli nie wydala, to nawet jak włożysz GTX 1080 to ona sobie będzie tam leżała, bezrobotna, a Twój procesor cały czas będzie pod 100% obciążeniem i nic się nie zmieni.

Szans nie daję temu procesorowi.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
adiks7
Turboprop Captain


Imię: Mariusz
Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 178
Skąd: Mińsk EPMM
Wysłany: Sob 02 Lip, 2016 15:09   

Widzę że masz sporą wiedzę, możesz mi doradzić jakiś zestaw płyta plus procesor i tak żeby wykorzystać jeszcze moje kości ramu, a mam Kingston 2GB KVR 800 D2N5/2G, Kingston 512 KVR 533 D2N4/512, i Goodram 2GB GR 800 D264 L5 DDR2. raczej mowie tu o tańszym zestawie pod tą kartę, może być a pewnie musi być używka bo karta jest na PCI0E 2.0
_________________
Latam również wszelkimi modelami RC, od małych po te największe, a od niedawna jeszcze większymi tym razem już w kabinie
www.rcklub.jun.pl
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Sob 02 Lip, 2016 15:15   

Za grosze możesz poszukać jakiegoś core 2 quad i płyty pod niego. Ale nie pamiętam już, które i jak się podkręca.

Cytat:
raczej mowie tu o tańszym zestawie pod tą kartę, może być a pewnie musi być używka bo karta jest na PCI0E 2.0

Oznaczenie 2.0 to jedynie parametry - nie kompatybilność. 560Ti spokojnie będzie działała na 3.0 (tak działała moja 550Ti).

Szczerze mówiąc - zacząłbym myśleć poważnie o czymś całkiem nowym, ale to są większe koszty. Jakiś i5, płyta pod niego i nowe pamięci (akurat pamięć jest teraz tania).
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Configured by konraf

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania identyfikatora sesji użytkownika. Dzięki temu plikowi będziesz zalogowany w serwisie przez cały czas przebywania w witrynie bądź do momentu wylogowania się. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu.