Aztec.pl - Forum Dyskusyjne Strona Główna Aztec.pl - Forum Dyskusyjne
pasjonatów wirtualnego latania

FAQFAQ Regulamin  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Komputer do FSX ver. 2
Autor Wiadomość
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2790
Skąd: KDA
Wysłany: Sob 02 Lip, 2016 19:22   

wojtek_84 napisał/a:
core 2 quad i płyty pod niego. Ale nie pamiętam już, które i jak się podkręca.

Podkręcać się lubiały Core2Quad Q6600 i Q8400 (albo Q8200). Przy czym ten pierwszy się bardziej grzał.
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b SP1, P3D 4.5
 
 
adiks7
Turboprop Captain


Imię: Mariusz
Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 178
Skąd: Mińsk EPMM
Wysłany: Nie 03 Lip, 2016 17:23   

A taki zestaw nie bedzie lepszy od tego core2quad.? http://allegro.pl/amd-ath...6292206147.html
_________________
Latam również wszelkimi modelami RC, od małych po te największe, a od niedawna jeszcze większymi tym razem już w kabinie
www.rcklub.jun.pl
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Nie 03 Lip, 2016 18:11   

Będzie. To, że jest droższy przekłada się na to, że jest lepszy. Choć... gdybym miał budować dla siebie za takie pieniądze to wybrałbym jednak C2Q Q9400 i podkręcał go. Parametry byłyby podobne do tego AMD, a koszt niższy.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
adiks7
Turboprop Captain


Imię: Mariusz
Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 178
Skąd: Mińsk EPMM
Wysłany: Pon 04 Lip, 2016 11:03   

Dziękuje za informację po zastanowieniu i sprawdzeniu portfela wybór padnie raczej na nowy zestaw trochę inny niż podałem wyżej z AMD, ostatecznie zdecydowałem się na:
http://allegro.pl/proceso...6247932321.html
http://allegro.pl/msi-a58...6276520555.html

i do tego 8GB pamięci i GTX 560 TI który już kupiłem. Czy to wszystko ze sobą będzie współpracować? Chodzi o kompatybilność wybranych podzespołów?

[ Dodano: Czw 07 Lip, 2016 15:29 ]
Wojtku, jak możesz to odpowiedz czy wszystko mi ze sobą zegra, żeby nie było że coś nie spasuje ze sobą(karta do płyty, czy proc do płyty i takie tam), bo ja średnio się na tym znam.
_________________
Latam również wszelkimi modelami RC, od małych po te największe, a od niedawna jeszcze większymi tym razem już w kabinie
www.rcklub.jun.pl
 
 
D. Design
Jet Captain



Imię: Stanisław
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1314
Skąd: Warszawa EPGO
Wysłany: Nie 24 Lip, 2016 06:33   

Cześć.
Planuję pomału zmianę sprzętu przenośnego http://www.aztec.pl/forum...p=121629#121629 (będzie na sprzedaż) na stacjonarny, do pracy (Max). Jakiś czas temu skompletowałem zestaw bardziej pod symulator:
Cytat:
INTEL I7-6700K
ASUS Z170-K
KINGSTON 2x8GB 2133MHZ HYPERX FURY DDR4
GeForce GTX970 4GB DDR5

...ze słabszym dyskiem 1TB, ale do Maxa można znaleźć coś lepszego. Chodzi mi głównie o czasy renderowania, które przy większych teksturach i z realistycznym oświetleniem przechodzą czasem w godziny. Chodzi mi po głowie i7-5960X który w testach wypada fajnie w porównaniu nawet z i7-6700K. Ale może i7-6850K, znacznie tańszy (a 2 rdzenie mniej)? Można by go dać np. na płytę X-99-pro i RAMu 8x8 DDR4. Co do karty to nie mam w sumie pomysłu, ale obiła się o uszy GTX 1080 (tyle, że strasznie droga). Do tego zasilacz pewnie z 750W.

Zależy mi natomiast na szybkich dyskach oraz na łącznej pojemności w okolicach 4TB (mam jeszcze 12TB do backupów). Oczywiście jak szybkie to pewnie najlepiej SSD, ale to oczywiście winduje cenę niesamowicie. Jest np. ADATA SSD Premier SP550 960GB S3 520/490 MB/s SMI za 1100+ ale prędkość nie powala, np. w porównaniu do WD1003FZEX 4000GB SATA III 7200rpm. Co byście doradzili ku chwale przyszłych scenerii? :)
_________________
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2790
Skąd: KDA
Wysłany: Nie 24 Lip, 2016 20:45   

Musisz się zdecydować na czym Ci najbardziej zależy, czy na renderingu czy na FSX. Jeśli rendering, to im więcej rdzeni i im lepsza karta graficzna, tym lepiej. Jeśli chodzi o FSX, to wystarczy podkręcony i5/i7 a do tego np. GTX 960 z 4 GB RAM.
Do FSX nie ma sensu wkładać 1080. Jest to fajna karta do grania w nowe gry w wysokich rozdzielczościach, ale nie do starego FSXa. Raczej do X-Plane i może do P3D, który ma nieco podpicowany rendering.

Co do procka pod Max-a, to trzeba przeglądnąć testy i zerknąć w portfel. Chyba niewiele osób tutaj codziennie pracuje przy renderingu i może się wypowiedzieć coś więcej na ten temat. Ja się nie podejmuję na chwilę obecną.

Polecam SSD (~256 GD) na system i programy a do danych 2 x HDD w RAID 0. Raid 0 wystarczy, bo masz miejsce na backup. Nie trzeba tworzyć macierzy z czterech (i większej ilości) dysków. W razie "W" kupisz dysk i przywrócisz system z backupu.
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b SP1, P3D 4.5
 
 
D. Design
Jet Captain



Imię: Stanisław
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1314
Skąd: Warszawa EPGO
Wysłany: Śro 27 Lip, 2016 20:39   

Cześć.
Krzysztof, dzięki za info.
Zdecydowanie na renderingu, na wydajnej obsłudze Maksa i jego wizualizacji, wydajność FSX zupełnie w tym momencie może być średnia (zresztą testowanie produktu powinno odbywać się na średnim sprzęcie).

Czyli Twoim zdaniem dla Maxa idealne byłoby i7-5960X i GTX 1080?
Co do podstawowego SSD zgadzam się absolutnie tylko dalej mam wątpliwości no bo może się postarać i zrobić wszystko w SSD ale czy gra jest warta świeczki. Generalnie na backupach mi nie zależy bo mam już dobry backupowy system u siebie zrobiony i mozna by go tylko przenieść (łącznie 12TB pojemności, z autobackupiem).

Zależy mi raczej na tym, aby to wszystko działało ze sobą "błyskawicznie", pliki przenosiły się natychmiast, tekstury renderowały się 10x szybciej itd.
Chodzi o dobrą stację roboczą.
_________________
Ostatnio zmieniony przez D. Design Czw 28 Lip, 2016 05:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2790
Skąd: KDA
Wysłany: Śro 27 Lip, 2016 23:33   

Może zamiast GTX brać Quadro? Mają wyjść nowe w oparciu o Pascale. Ewentualnie Titan Titan X.
W tego typu kartach zwiększa się moc obliczeniowa w zastosowaniach profesjonalnych kosztem wydajności w grze.

Nie wiem czy się opłaca stawiać wszystko na SSD. Wydajność jest na pewno większa, zwłaszcza taki RAID 0 z dwóch SSD, ale wszystko się obija o koszty.

Trzeba poczytać, bo składanie stacji roboczej różni się od składania kompa do grania. Na chwilę obecną nie jestem w stanie odpowiedzieć Ci na te pytania.
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b SP1, P3D 4.5
 
 
D. Design
Jet Captain



Imię: Stanisław
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1314
Skąd: Warszawa EPGO
Wysłany: Czw 28 Lip, 2016 05:10   

Dzięki, o tamtych poczytam, ale jesli piszesz o Titan X to na Benchmarku w każdym z parametrów wypada gorzej: http://www.benchmark.pl/r...rce-gtx-titan-x

Jeśli chodzi o dysk to znalazłem np. Samsung 850 PRO 2TB.
Odczyt sekwencyjny do 550 MB/s
Zapis sekwencyjny do 520 MB/s


Z opisu wszystko pięknie, zwłaszcza jak da się dwa. Ale jeśli porówna z WD Black 6TB, koszt rzędu 20% wariantu poprzedniego, to różnica jest znaczna a producent podaje również Szybkość interfejsu dysku 600 MB/s . W takim razie jakie parametry dysku decydować będą o szybkości zapisu i odczytu danych bo konkretnie takich wartości dla WD Black nie znalazłem?

Są też jeszcze dyski SSHD - taka hybryda, np. WD Blue 4TB (Seagate też robi). Jest to znaczenie tańsze, więc przypuszczam, że SSD w SSHD jest niewiele? :)

[ Dodano: Czw 28 Lip, 2016 12:30 ]
Jest taka propozycja:

Cytat:
1.Intel CORE i7-6900K 3,2GHz BOX 20M
2.Asus STRIX X99 GAMING s2011-v3 8DDR4 USB3/ATX
3.Gigabyte GeForce CUDA GTX1080 8GB DDR5 256BIT DVI-D/HDMI/3DP/HDCP
4.Kingston 64GB DDR4 2133 CL14 ECCR KVR21R15D4/16I
5.Samsung SSD 850 Pro MZ-7KE2T0BW 2TB 2.5" x 2szt. raid 0
6.Zalman R1 MIDI TOWER mATX/ATX USB3.0 BLACK ( z oknem)
7.Win 7 pro
8.Be quiet! Dark PowerPro11 850W 80+ 135mm DPP11 zasilacz


Cytat:
lub z alternatywą czyli
1.Plextor SSD 256GB 2,5'' SATA M6P PX-256M6Pro na system
2.Western Digital WD Czerwony Pro 4TB 3,5'' 64MB WD4002FFWX
_________________
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Czw 28 Lip, 2016 12:20   

Cytat:
Są też jeszcze dyski SSHD - taka hybryda, np. WD Blue 4TB (Seagate też robi). Jest to znaczenie tańsze, więc przypuszczam, że SSD w SSHD jest niewiele? :)

To szybsze dyski HDD. Moim zdaniem dużo szybsze i warto z nich korzystać, ale nijak nie można ich porównywać do SSD - tego bufora jest na nich zwykle po kilka GB.

Jest jednak jeden przypadek kiedy ten dysk się bardzo opłaca (to jeden z powodów, dla których polecam je do FSX) - powtarzalne czynności.

Rzuć okiem na te testy:
http://pclab.pl/art54468-3.html

Jak to zadziała w Twojej pracy - trudno powiedzieć, ale potencjalnie zysk na dostępie do danych przy niektórych czynnościach może być porównywalny.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
D. Design
Jet Captain



Imię: Stanisław
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1314
Skąd: Warszawa EPGO
Wysłany: Czw 28 Lip, 2016 13:13   

:shock:
Czas uruchomienia Windowsa na WD 1TB w Raidzie 28sek w porównaniu do 8sek na SSD mnie przekonał. :P

Faktycznie, przy powtarzalnych całkiem to wychodzi nieźle, ale myślę, że przy takiej kwocie całości to już można dorzucić do SSD...

Myślałem jeszcze o 6900K versus 6950K.
_________________
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Czw 28 Lip, 2016 13:19   

Przy kwocie całości to możesz nawet rozważyć dyski SSD przez PCIe zamiast SATA III :) będzie jeszcze szybciej.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
D. Design
Jet Captain



Imię: Stanisław
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1314
Skąd: Warszawa EPGO
Wysłany: Czw 28 Lip, 2016 14:21   

A czy będzie jakakolwiek różnica w wydajności pomiędzy dwoma dyskami SSD 2TB a czterema dyskami SSD 1TB zachowując RAID 0?

[ Dodano: Czw 28 Lip, 2016 15:31 ]
Od firmy składającej dostałem odpowiedź że:
"Nie ma takich wielkości na pci-e ani na m2 "

[ Dodano: Sob 30 Lip, 2016 18:33 ]
Po przeanalizowaniu jeszcze kilku wariantów znalazłem opcję, która wydaje się być optymalna jeśli chodzi o dyski - SSD 250GB Samsung Pro 950 (2500/1500 MB/s) dla systemu i dwa dyski SSD po 2TB Samsung 850 (chyba 550/550) w Raid 0. Oczywiście są też Samsungi 950 o wielkości 2TB ale cena jednego to około 7400pln :P także jeden mały szybki na system i dwa duże trochę wolniejsze na całą resztę wydają się być wariantem optymalnym...

Cytat:
1. Intel CORE i7-6900K 3,2GHz
2. Asus STRIX X99 GAMING s2011-v3 8DDR4 USB3/ATX
3. Gigabyte GeForce CUDA GTX1080 8GB DDR5 256BIT DVI-D/HDMI/3DP/HDCP
4. Kingston 64GB DDR4 2133 CL14 ECCR KVR21R15D4/16I
5. Samsung Pro 950 NVMe 256GB na system; gniazdo M.2
6. Samsung SSD 850 Pro MZ-7KE2T0BW 2TB 2.5" - x 2szt. Raid 0; SATA III
7. Zalman R1 MIDI TOWER mATX/ATX USB3.0 BLACK ( z oknem)
8. Win 7 pro
9. Be quiet! Dark PowerPro11 850W 80+ 135mm DPP11 zasilacz
10. Nagrywarka DVD
_________________
 
 
Adam73
Turboprop Captain



Imię: Adam
Dołączył: 11 Lip 2008
Posty: 171
Skąd: POZnan*
Wysłany: Sob 30 Lip, 2016 20:33   

D. Design napisał/a:
ale cena jednego to około 7400pln :P

W tej cenie to chyba ma diamentowe talrze :D
_________________
Windows 10 HE 64Bit, Z170 Pro Gaming, Intel I5-7600K, Ram: 16GB, GeForce GTX 1060, 2xSSD 120GB, DX12
 
 
D. Design
Jet Captain



Imię: Stanisław
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1314
Skąd: Warszawa EPGO
Wysłany: Sob 30 Lip, 2016 21:33   

http://ssd.userbenchmark....GB/m38570vs2385
_________________
 
 
Milanw
Cadet


Imię: Milan
Dołączył: 20 Wrz 2016
Posty: 1
Skąd: Rybnik
Wysłany: Czw 22 Wrz, 2016 18:13   Komputer do FSX

Witam!

Zamierzam kupić nowy komputer do FSX, gdyż mój stary ma 6 lat i nie za bardzo dawał radę z dodatkami. Jak na razie wybrałem poniższy zestaw:

Procesor: INTEL Core i5-6600
Płyta główna: ASUS H110M-K
Zasilacz: Corsair VS 550W, certyfikat 80+
Pamięć RAM: HyperX DDR4 Fury Black 8GB
Karta graficzna: GIGABYTE GV-N960IXOC-4GD
Obudowa: LOGIC B26 USB3.0
Monitor: 1920 x 1080 24''

Jakiej ilości klatek/s mogę się spodziewać z PMDG 737, REX: Texture direct i darmową wersją lotnisk Drzewieckiego (demo)? Zamierzam grać w rozdzielczości 1920 x 1080 lub mniejszą.
Mam również możliwość wymiany procesora na INTEL Core i7-6700 za odpowiednią dopłatą.
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Czw 22 Wrz, 2016 18:27   

Do tego zestawu rozważyłbym GTX 970 zamiast tej 960. I lepszym wyborem będzie Core i5-6600K (nieco podkręcony) + chłodzenie.

Wydajność nawet w tym co rozpisałeś powinna być dobra. U mnie na pełnych sceneriach DD (z wyjątkiem Krakowa i Warszawy) PMDG ma 25-35 klatek - przy trochę lepszym procesorze i minimalnie gorszej karcie graficznej.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
D. Design
Jet Captain



Imię: Stanisław
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1314
Skąd: Warszawa EPGO
Wysłany: Czw 06 Paź, 2016 14:38   

Panowie, byłbym baaardzo wdzięczny jakbyście rzucili jeszcze raz okiem na konfig stacji roboczej. To już któraś wersja z kolei i zdania poszczególnych firm zaczynają się rozjeżdżać...

Intel Core i7 6950X EE selekt 10 Core @ 4Ghz
ASUS X99-A II 3.1
8x 16GB DDR4 2400 Mhz Kingston Fury
2x ASUS GTX1080 8GB Strix Advanced SLI
256GB SSD Samsung 950 PRO M.2 - 2200MB/s (na system)
2x 2TB SSD Samsung 850 PRO RAID 0
1x 6TB WD Black (na mniej używane pliki)
DVD-BluRay Recorder
Zasilacz 850W BeQuiet DP 11
Obudowa Zalman R1 Window Black
Cooler Noctua D15S CPU
_________________
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2790
Skąd: KDA
Wysłany: Czw 06 Paź, 2016 18:13   

Staszku, a spodziewasz się coś więcej oprócz "ale potwór"? ;)

Jak szaleć, to szaleć i montować chłodzenie wodne. Jeden blok na CPU, dwa na GPU, jedna albo lepiej ze dwie chłodnice 240 albo 280 mm.
Jak zostaje powietrze, to uzbroić obudowę w ciche a wydajne wentylatory.
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b SP1, P3D 4.5
 
 
D. Design
Jet Captain



Imię: Stanisław
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1314
Skąd: Warszawa EPGO
Wysłany: Pią 07 Paź, 2016 13:30   

Jest jeszcze opcja 128GB zamiast 64 (DDR4) z której zapewne skorzystam - RAM przydaje się np. przy edycji dużych, wielowarstwowych obrazów. I prawdopodobnie obudowa będzie Fractal R5 - podobno Zalman jakościowo wypada znacznie gorzej.
_________________
 
 
adiks7
Turboprop Captain


Imię: Mariusz
Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 178
Skąd: Mińsk EPMM
Wysłany: Sob 05 Lis, 2016 20:33   

Witam, potrzebuje jeszcze raz rady co do zakupu procesora i płyty, zestaw z wątku powyżej nieaktualny, czy i5 2500k 3.3ghz to dobry wybór dla fsx, karta zostaje gtx 560ti.
Wcześniej byłem zdecydowany na AMD Athlon II X4 840 3.10 GHz FM2+. Lepiej wząć i5 czy amd?
_________________
Latam również wszelkimi modelami RC, od małych po te największe, a od niedawna jeszcze większymi tym razem już w kabinie
www.rcklub.jun.pl
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2790
Skąd: KDA
Wysłany: Sob 05 Lis, 2016 22:55   

Zdecydowanie i5 2500K i kręcić.
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b SP1, P3D 4.5
 
 
D. Design
Jet Captain



Imię: Stanisław
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1314
Skąd: Warszawa EPGO
Wysłany: Czw 10 Lis, 2016 18:31   

W końcu się udało!

Cytat:
Intel Core i7 6950X EE selekt 10 Core @ 4Ghz
ASUS X99-A II 3.1
8x 16GB DDR4 2133Mhz Kingston
2x ASUS GTX1080 8GB Strix Advanced SLI
256GB SSD Samsung 850 PRO SATA
2x 2TB SSD Samsung 850 PRO RAID 0
1x 6TB WD Black
DVD-BluRay Recorder
Zasilacz 850W BeQuiet DP 11
Obudowa Fractal R5 (titanium/window)
Cooler Noctua D15S CPU






_________________
 
 
kopyrda
Light Planes Captain


Imię: rafal
Dołączył: 19 Sty 2012
Posty: 107
Skąd: kraków
Wysłany: Sob 19 Lis, 2016 12:22   Nowy komputer pod fsx

Witam. Planuje zakup sprzętu pod fsx. Chciałbym latać oczywiście na samolotach od PMDG i instalować płatne scenerie oraz dodatki typu Rex 4. Oto moja propozycja sprzętowa. Proszę o porade czy taki sprzęt jest wystarczający żeby polatać w towarzystwie ładnej grafiki z dodatkami.

Intel core i7-6700k 4.0ghz lga 1151
Silentiumpc fera 3 he 1224 chłodzenie cpu
Asrock b150a-x1 lga1151 atx płyta główna
Kingston 8gb 2400 ddr4 cl15
Crucial mx300 525gb ssd 2.5" sata3
Msi gtx 1060
Windows 7 pro
_________________
kopyrda
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2790
Skąd: KDA
Wysłany: Sob 19 Lis, 2016 13:49   

Jeżeli komputer ma być tylko do gier, to i5-6600K wystarczy i do tego płyta na chipsecie Z180 i może GTX 1070. SSD zostawić na system, kupić tańszy a zamiast tego zwykły HDD na dane.
A poza tym, teraz składasz odblokowany i7 z płytą, która nie oferuje możliwości podkręcania.
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b SP1, P3D 4.5
 
 
kopyrda
Light Planes Captain


Imię: rafal
Dołączył: 19 Sty 2012
Posty: 107
Skąd: kraków
Wysłany: Sob 19 Lis, 2016 14:04   

Płyte glówną w takim razie zmienie ale powiedzmy ze na sprzęt w takiej konfiguracji mam dobrą cene wiec proszę o pomoc czy nada się pod fsx z dodatkami płatnymi w ładnej grafice
_________________
kopyrda
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2790
Skąd: KDA
Wysłany: Sob 19 Lis, 2016 18:18   

Nada, tylko cudów nie oczekuj. To tylko FSX.
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b SP1, P3D 4.5
 
 
kopyrda
Light Planes Captain


Imię: rafal
Dołączył: 19 Sty 2012
Posty: 107
Skąd: kraków
Wysłany: Nie 20 Lis, 2016 22:09   

Zgadza się. Chodzi mi o to żeby chodziło płynnie i wyglądało ładnie gdy zainstaluje sobie jakiś port lotniczy z płatnych dodatków albo jakieś ulepszacze grafiki , terenu , pogody itd.
_________________
kopyrda
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2790
Skąd: KDA
Wysłany: Pon 21 Lis, 2016 16:37   

Jakieś, jakieś i jakieś. Odpowiedź na takie ogólniki, to: może, może i może. ;)
Nikt Ci nie da gwarancji, że jak zainstalujesz naście rzeczy a nie poustawiasz tego wszystkiego optymalnie, to uzyskasz powyżej 30 FPS.

PS Jeśli masz zamiar podkręcać procka warto poszukać lepszego chłodzenia, np. Grandisa 2.
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b SP1, P3D 4.5
 
 
kopyrda
Light Planes Captain


Imię: rafal
Dołączył: 19 Sty 2012
Posty: 107
Skąd: kraków
Wysłany: Czw 24 Lis, 2016 20:01   

Złożyłem niezły sprzęt i pojawił się problem z windowsem. Pan w sklepie twierdzi ze na tak mocnym sprzęcie Windows 7 nie będzie działał bo będzie problem ze sterownikami. Jaki windows będzie dobry pod fsx?
_________________
kopyrda
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2790
Skąd: KDA
Wysłany: Czw 24 Lis, 2016 21:33   

Pan w sklepie nie wie co mówi.
Windows 7 będzie działał, a jedynie podczas instalacji na płytach z chipsetem 100 (bez dodatkowo ściągniętych sterowników) nieobsługiwane są urządzenia peryferyjne podłączone do portów USB 3.0 (3.1).
FSX pójdzie zarówno na Win 7, jak i Win 10.
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b SP1, P3D 4.5
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Czw 24 Lis, 2016 22:32   

Zdecydowanie najlepiej w tej chwili instalować Win 10 pod FSX i podobne zastosowania.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
kopyrda
Light Planes Captain


Imię: rafal
Dołączył: 19 Sty 2012
Posty: 107
Skąd: kraków
Wysłany: Czw 24 Lis, 2016 23:47   

Oto mój zestaw oczywiście ograniczony finansami.
I7 6700K 4.00GHz
Asus z170-P
16 GB Ram
GTX 1060 6GB
Dysk SSD 1TB WD Blue

[ Dodano: Pon 28 Lis, 2016 21:48 ]
O sprzęcie już wiem ale teraz pytanie dotyczące dobrego monitora pod fsx. Dzisiaj zaproponowano mi taki monitor lg 29ub55 b.
29 cali , szeroki i niski. Chyba nazywa się to monitor panoramiczny. Czy taki będzie ok?
_________________
kopyrda
 
 
Regulator
Cadet


Imię: Mikołaj
Dołączył: 04 Sty 2015
Posty: 10
Skąd: Jaworzno
Wysłany: Czw 01 Gru, 2016 23:13   

Myślę że powinien być monitor 16:9 a nie 21:9. Na tym drugim będziesz miał nienaturalnie rozciągnięty obraz w poziomie.
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Czw 01 Gru, 2016 23:27   

Cytat:
Na tym drugim będziesz miał nienaturalnie rozciągnięty obraz w poziomie

Monitor nie "rozciąga" obrazu. Pixel to pixel.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
adiks7
Turboprop Captain


Imię: Mariusz
Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 178
Skąd: Mińsk EPMM
Wysłany: Czw 26 Sty, 2017 08:52   

W końcu zmieniłem i wziąłem i5 2500 k tak jak radził Wojtek, spodziewałem się lepszych wyników, zainstalowałem jedynie orbx global,+ lc europe samolot Airbusa A 320 aerosoftu lotnisko epwa fsx-owe,i tu mam około 30-35 fps, jednak na lepszym ale nie z najwyższej półki lotnisku eggw samolot ten sam jest 14-17 fps. Szału nie ma, reszta sprzętu to musi gtx 560 Ti, i 8 gb ram. To jeśli poinstaluje wszytko z trafficem i lepsze lotnisko to wrócę do tego co miałem na x2 250, 4 gb,9600 gt
_________________
Latam również wszelkimi modelami RC, od małych po te największe, a od niedawna jeszcze większymi tym razem już w kabinie
www.rcklub.jun.pl
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Czw 26 Sty, 2017 13:16   

Cytat:
gtx 560 Ti

Nie wiem czego oczekujesz. 100 fps?

Procesor podkręcony?
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
adiks7
Turboprop Captain


Imię: Mariusz
Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 178
Skąd: Mińsk EPMM
Wysłany: Czw 26 Sty, 2017 13:59   

Nie kręcony ma 3.3, wcześniej przy moim sprzęcie pisałeś,że karta wszystkiego nie ogarnie bo myślałem ze po wymianie samej karty będzie juz różnica a tu praktycznie żadna,wiec dlatego zapytałem co jeszcze, i tu polecales zdecydowanie i5 2500k, zresztą dużo ludzi chwali ten procesor ze można go ładnie kręcić
_________________
Latam również wszelkimi modelami RC, od małych po te największe, a od niedawna jeszcze większymi tym razem już w kabinie
www.rcklub.jun.pl
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Czw 26 Sty, 2017 14:20   

Cytat:
i tu polecales zdecydowanie i5 2500k


Rzemyk napisał/a:
Zdecydowanie i5 2500K i kręcić.

Wojtek_84 na CalypteAviation.com napisał/a:
(podkręcony)


Tak. Polecałem. Inni też polecali. Procesor, który ma 4-4.2GHz.
_________________
CalypteAviation.com [PL] / facebook.com/CalypteAviation / C-Aviation.net [EN]
 
 
adiks7
Turboprop Captain


Imię: Mariusz
Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 178
Skąd: Mińsk EPMM
Wysłany: Czw 26 Sty, 2017 16:00   

Czyli podkręcić i zobaczyć wtedy efekt?
_________________
Latam również wszelkimi modelami RC, od małych po te największe, a od niedawna jeszcze większymi tym razem już w kabinie
www.rcklub.jun.pl
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Configured by konraf

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania identyfikatora sesji użytkownika. Dzięki temu plikowi będziesz zalogowany w serwisie przez cały czas przebywania w witrynie bądź do momentu wylogowania się. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu.