Aztec.pl - Forum Dyskusyjne Strona Główna Aztec.pl - Forum Dyskusyjne
pasjonatów wirtualnego latania

FAQFAQ Regulamin  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
LCD a FS
Autor Wiadomość
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2871
Skąd: EPPO
Wysłany: Pon 04 Lip, 2005 07:44   LCD a FS

Witam

Pytanko do posiadaczy monitorów LCD. Jak sie to sprawdza w FS? Wiadomo, ze np. taki LCD 17'' ma nominalną rozdziałkę 1280 x 1024 piksele. Domyslam sie, ze aby obraz wygladał dobrze, na takiej rozdziałce nalezy latac. No a co, jesli np. zechciałbym zmniejszyc na 1024*768 lub inną niż nominalna?
Bo jesli u mnie taki FS2004 na 1024x768 na monitorze CRT 17'' smiga ok i moge powiedziec, ze jestem zadowolony, to jesli dałbym te 1280x1042....no to moze juz nie byłbym tak zadowolony z ilosc fps (dotyczy to zreszta też innych gier, w ktore od czasu do czasu lubie sobie pograc...np. taki IŁ-2 czy Lock-On, czy jakis shooter).

Pozdrawiam
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
ToTom
Jet Captain



Imię: Tomasz Toboła
Dołączył: 05 Kwi 2004
Posty: 392
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 04 Lip, 2005 08:22   

Na moim 19" natywnie też mam 1280x1024. Trochę z tym problem, bo to nie jest 4:3. Chwilkę trzeba się przywyczaić. Jest bardziej "kwadratowy". (normalnie masz 1280x960)
Latanie w niższej rozdzielczości (1024x768) jest możliwe. Na dowód zdjęcie (ciężkie).
Jakoś tak kiepsko wychodzą zdjęcia z monitora, no ale robienie screena byłoby bez sensu. Jak widzisz wszystko czytelne.
http://80.51.176.246/~tomek/FSBus/zdjecie.jpg
Natomiast spróbuj u siebie odpalić FSa w 1280x1024. Wielkiej różnicy w fps nie powinno być. A wtedy na LCD to w VC widzisz każdy detal, każdą cyferkę ;)
Natomiast do www i tekstu, inna rozdziałka niż natywna mija się z celem całkowicie.
I taka 1280x1024 to na 17" (wg mnie) drobnica. No ale ostrość masz aż do bólu...
Nie daj się zwieść czasom odświeżania. 12/14/16 ms wszystko jeden pieron*. A w tańszych modelach, za cenę dobrego odświeżania płacisz np. gorszym odwzorowaniem kolorów itp. Już lepiej mieć w monitorku DVI.
Piksele to osobna historia. Ja mam MAGa z roczną gwarancja na pojedynczego piksela. Jak się wypali, wymiana. A widziałem już samsungi które po tygodniu traciły pojedyncze piksele i serwis nie przyjmuje bo norma nadal spełniona.
*LCD (odśw. 16ms) służy mi tylko do www i tekstu + FS. Czasem lotniczy divx. Smużenie nie przeszkadza.
_________________
Tomek - AZT005 -->> Mój kokpit...
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2871
Skąd: EPPO
Wysłany: Pon 04 Lip, 2005 15:08   

ToTom napisał/a:

Natomiast spróbuj u siebie odpalić FSa w 1280x1024. Wielkiej różnicy w fps nie powinno być.


Faktycznie, roznicy nie ma za wielkiej, za to AA mozna wyłączyć i samoloty nie są ze "schodkami". Ale sprawa innego typu. Jak dałem na moim 17'' CRT to 1280x1024, to wszystko mikroskopijne. W FS taka rozdziałka fajnie wyglada ale juz sam windows...word, itp. Toż to mróweczki. I tak samo byłoby na 17'' LCD? Jesli tak to ciut bez sensu, bo jesli zmniejszenie rozdziałki na LCD ponizej ten nominalnej powoduje w windows brzydkie efekty, to trzeba jechac na tej 1280x1024, a skoro tak, to na co mi taki 17'' LCD, skoro i tak nie cofne go na biurku pod samą sciane, bo nic nie bede widział przeciez. Wiec płaszczyzna ekranu tak czy siak musiałaby być mniej wiecej w tej samej odleglosci ode mnie jak obecnie jest CRT (i za LCD byłaby kupa wolnego, niewykorzystanego miejsca).
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
ToTom
Jet Captain



Imię: Tomasz Toboła
Dołączył: 05 Kwi 2004
Posty: 392
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 04 Lip, 2005 15:43   

I tak i nie. Nie zapominaj, że 17" LCD jest większy niż 17" CRT. No ale niestety - pisałem wyżej, że z tą rozdziałką będzie drobnica. Praca z inną niż natywna to jakbyś patrzył w rozkalibrowany CRT - ciągle wydaje się że ostrości brak.
I pamiętaj, że dla 17"CRT masz mieć 1280x960 a nie 1280x1024.

Znam kilka osób, którzy z w/w powodów zakupili LCD 15", który jest niewiele mniejszy od 17" CRT a natywna to 1024x768 i wszystko jest "czytelne".
Ewentualnie LCD 19" gdzie 1280x1024 to komfort i taki to może stać w pokoju za ścianą :lol:

I jescze jedno wyjście.
Powiększenie czcionki w ustawieniach Windowsa. Mało eleganckie, czasem coś się w oknach popie....y ale działa i jest ładnie. Najlepiej jakbyś mógł to sam zobaczyć...
_________________
Tomek - AZT005 -->> Mój kokpit...
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2871
Skąd: EPPO
Wysłany: Pon 04 Lip, 2005 18:46   

ToTom napisał/a:

I pamiętaj, że dla 17"CRT masz mieć 1280x960 a nie 1280x1024.


Hmm, u siebie na CRT moge dac i 1280x1024 jak i 1280x960 i ładniej wygląda na 1280x1024 ;)

Niestety moj monitor przy takiej rozdziałce juz ledwo 75Hz odswiezania wyciąga :(
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
Psycho
Cadet



Imię: Łukasz
Dołączył: 20 Lut 2004
Posty: 39
Skąd: Bytom/Nederland
Wysłany: Pon 04 Lip, 2005 22:40   

Ja mam LCD 17'' z Samsunga SM710 MP i w rozdielczosci 1280x1024 wszystko jest widoczne i wyrazne, nie ma zadnych drobnych ikonek albo cos w tym stylu.
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2871
Skąd: EPPO
Wysłany: Wto 05 Lip, 2005 06:20   

Aha, no czyli wniosek taki, ze nie mozna porównywac 1280x1024 w monitorze 17" CRT z 17" LCD. Zaskoczył mnie natomiast FS2004. Sądziłem, ze dając 1280x960 (1024) bede miał niezły slideshow, a okazało się, ze jest tak samo jak na 1024x768, czyli dobrze.
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
ags
Turboprop Captain


Imię: Andrzej Grzesik
Dołączył: 18 Maj 2004
Posty: 248
Skąd: EPKK
Wysłany: Wto 05 Lip, 2005 09:02   

Ja z takich samych powodów jadę na 1600, fpsy dokładnie te same co na 1280, tyle że wszystko ładniej wygląda :)
 
 
Cerata
Light Planes Captain


Imię: Tomek Balbinski
Dołączył: 25 Lut 2004
Posty: 124
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 05 Lip, 2005 09:30   

Ja mam LCD 20" i powinno sie latac na 1600 (bo najładniej to fakt), ale często musze zejsc właśnie do 1280, by klatki nie pospadały (głównie przy ustawieniach falujacej wody i zachmurzonym niebie). Przy przejsciu z 1600 na 1280 u mnie jest wzrost ok 2-3 klatki (nieraz to sporo).
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2871
Skąd: EPPO
Wysłany: Wto 05 Lip, 2005 17:36   

Coraz bardziej skłaniam sie do zakupu LCD. Boje sie jedynie tego, ze trafią mi sie "martwe" piksele. Z tego co sie juz dowiedziałem, to najczesciej (jesli juz) pojawiają sie w pierwszych dniach uzywania LCD. LG i z tego co wiem Philips dają obecnie gwarancje na martwe piksele (w ciagu 30 dni jest martwy piksle = wymiana panela). Nie wiem jak to wygląda w praktyce. Podejrzewam, ze nie jest tak wesoło.
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
Mike
Cadet



Imię: Michał Remlinger
Dołączył: 21 Kwi 2005
Posty: 18
Skąd: EPBY
Wysłany: Wto 05 Lip, 2005 18:53   

W dobrym sklepie komputerowym (a najlepiej zaprzyjaznionym) mozesz poprosic sprzedawce/serwisanta o odpalenie testu monitora na miejscu.

Praktycznie wystarczy wyswietlenie podstawowych barw (tlo czerwone, niebieskie, zielone), bialego i czarnego tla + przejsc tonalnych (16/32/64 wstegi - od bialego do czarnego).

Nie ma sily zebys przeoczyl jakis martwy lub polpartwy (np. nie swieci na zielono) piksel.

Zdecydowanie LCD - z CRT nie mozesz porownywac tak wysokich rozdzielczosci.
Monitory LCD maja po prostu tyle punktow i przy rozdzielczosci natywnej matrycy - ZAWSZE bedziesz mial ostry obraz - bez wzgledu na rozdzielczosc :lol:
_________________
Pozdrawiam
 
 
Castaway
Light Planes Captain



Imię: Piotr
Dołączył: 07 Lut 2004
Posty: 59
Skąd: EPBA
Wysłany: Wto 05 Lip, 2005 22:44   

konraf napisał/a:
Boje sie jedynie tego, ze trafią mi sie "martwe" piksele. Z tego co sie juz dowiedziałem, to najczesciej (jesli juz) pojawiają sie w pierwszych dniach uzywania LCD. LG i z tego co wiem Philips dają obecnie gwarancje na martwe piksele (w ciagu 30 dni jest martwy piksle = wymiana panela). Nie wiem jak to wygląda w praktyce. Podejrzewam, ze nie jest tak wesoło.


E no jest bardzo wesoło :-) Swego czasu moj stary padł był o czym wspominałem na forum ( http://aztec.histo.pl/vie...ht=jaki+monitor ). Zakupiłem LG L1730S m.in. ze wzgl. na gwarancje, odświeżanie itd.... oczywiście naczytałem sie wcześniej o LCD jak to należy je sprawdzać przed zakupem(proste testy na rozgrzanym monitorze). Po trzech dniach zaświecił mi sie "czerwony", a że faktycznie gwarancja na pixela jest no to sruuu poleciałem z nim do sklepu i bez problemu wymieniłem na nowy(goście nawet rachunku nie chcieli widzieć). Tak, że tutaj zero obawy.
Co do ustawień to mam coś takiego (pokazuje celowo całego screena)


Z FS-em zero problemów, z Colinem 0 problemów, z RBR 0 problemów z tekstem 0 problemów z filmem 0 problemów , krótko mówiąc jestem zadowolony i moge polecić. Inna sprawa, że jakimś tam "visual maniakiem " nie jestem i w związku z tym moje odczucie jest tylko moim ....subiektywnym.
POzdro
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2871
Skąd: EPPO
Wysłany: Śro 06 Lip, 2005 06:32   

A masz Piotr w gwarancji cos napisane o tej wymianie z uwagi na przepalone piksele? Tzn. czy jest to już stały element gwarancji czy byl, ze tak powiem, okres promocyjny, w ktorym taka gwarancje dawali?
Tez sie czaje na LG z tym, ze model 1730B (zalezy mi na złączu DVI - cyfrowe). Ewentualnie Philips 170B5.
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
ToTom
Jet Captain



Imię: Tomasz Toboła
Dołączył: 05 Kwi 2004
Posty: 392
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro 06 Lip, 2005 06:45   

Ja mam tego http://www.magi.com.pl/pr...d=26&photoid=69 .
Gwarancja: jeden rok na choćby jednego wypalonego piksela. Na papierze. Kupiony prosto u dystrybutora.
_________________
Tomek - AZT005 -->> Mój kokpit...
 
 
Castaway
Light Planes Captain



Imię: Piotr
Dołączył: 07 Lut 2004
Posty: 59
Skąd: EPBA
Wysłany: Śro 06 Lip, 2005 07:47   

konraf napisał/a:
A masz Piotr w gwarancji cos napisane o tej wymianie z uwagi na przepalone piksele? Tzn. czy jest to już stały element gwarancji czy byl, ze tak powiem, okres promocyjny, w ktorym taka gwarancje dawali?


Jestem na 99,9% pewien, że mam to w gwarancji(sprawdze wieczorem) i z pewnością nie było to w okresie promocji itd...

Już nie pamiętam dlaczego nie zdecydowałem się na 1730B ze złączem cyfrowym (troche droższy), ale to nie o to chodziło :roll: :?
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2871
Skąd: EPPO
Wysłany: Śro 06 Lip, 2005 08:28   

Hm...na papieze oba modele mają identyczne parametry. Roznia sie tylko złaczem DVI no i ceną (niemal 200 zł róznicy).
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
lechende
Turboprop Captain


Imię: Lechu
Dołączył: 06 Lut 2004
Posty: 160
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro 06 Lip, 2005 08:38   

a to zlacze dvi dla smiertelnika to raczej zbędne jest.

przyda sie dla grafików i wysokich rozdzielczosci, ale do domu to raczej chyba można sobie darować, a za 2 stówki które pozostaną w kieszeni .... ;-).


ps. + kabel dvi--dvi (50-200pln)
_________________
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2871
Skąd: EPPO
Wysłany: Śro 06 Lip, 2005 08:52   

http://mva.pl/forum/viewt...3&highlight=dvi

Wiec Lechu racja, 200 zł dopłaty do monitora + kabel...chyba nie ma sensu.
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
Castaway
Light Planes Captain



Imię: Piotr
Dołączył: 07 Lut 2004
Posty: 59
Skąd: EPBA
Wysłany: Śro 06 Lip, 2005 08:55   

No tym bardziej, że DVI nie zawsze oznacza cyfrowe see here - http://www.interfacebus.c...ce_DVI_Bus.html . Ale akurat L1730B ma DVI-D czyli jest ok.
A dwie stówy, o których pisał Lechu można zawsze przeznaczyć na zakup czegoś + piwo ;)
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2871
Skąd: EPPO
Wysłany: Śro 06 Lip, 2005 09:56   

Z tego co jeszcze wyczytałem wynika, ze podłaczenie DVI ma duze znaczenie w przypadku korzystania z innej rozdziałki niz nominalna (tu 1280x1024).
Piotr - jak to jest u Ciebie? Sprawdzałes np. 1024x768 ?
Co do gwarancji na piksele to tutaj jest wyjaśnione
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
kszerszu
[Usunięty]

Wysłany: Śro 06 Lip, 2005 10:02   

Z tymi pikselami to jest chyba tak, ze jesli juz, to pojawiaja sie w pierwszych godzinach uzytkowania. Dlatego ja zawsze bralem model ktory postal chwile na wystawie - to zmniejsza ryzyko koniecznosci korzystania z gwarancji.
 
 
Castaway
Light Planes Captain



Imię: Piotr
Dołączył: 07 Lut 2004
Posty: 59
Skąd: EPBA
Wysłany: Śro 06 Lip, 2005 10:03   

Zawsze przy instalacji czegokolwiek sprawdzam możliwe ustawienia i pewnie też sprawdzałem 1024x768 , ale skoro używam 1280x1024 to znaczy, że te mi odpowiadają (moge pozmieniać porobić screeny i Ci podesłać ....późnym wieczorem)

Co do gwarancji to jestem juz na 100% pewien ....."Punkt honoru"

[ Dodano: 2005-07-06, 11:13 ]
kszerszu napisał/a:
Z tymi pikselami to jest chyba tak, ze jesli juz, to pojawiaja sie w pierwszych godzinach uzytkowania. Dlatego ja zawsze bralem model ktory postal chwile na wystawie - to zmniejsza ryzyko koniecznosci korzystania z gwarancji.


No ale nie zawsze model, który chcemy jest podłączony i działa.
Zawsze powinno się sprawdzać i kupować LCD, który działał conajmniej 1 godz.(co i tak jest za krótkim czasem, ale przynajmniej jest rozgrzany). Ja kupowałem w sklepie komp. w pasażu jakiegoś Hipermarketu. Najpierw poszedłem do sklepu poprosiłem o podłączenie pobawiłem się 15 min. i powiedziałem, że go wezmę, ale prosze żeby był włączony i przyjde za jakąś godzinke bo musze na hali zakupy zrobić....po 1,5h (z żoną byłem ;) ) przetestowałem jeszcze raz monitorek i go kupiłem. Co było dalej opisałem wyżej, a do sklepu mam 5 min. by car.
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2871
Skąd: EPPO
Wysłany: Śro 06 Lip, 2005 10:42   

Castaway napisał/a:

Zawsze powinno się sprawdzać i kupować LCD, który działał conajmniej 1 godz.(co i tak jest za krótkim czasem, ale przynajmniej jest rozgrzany).


No wlasnie ale nie zawsze mozna miec taki komfort zakupów. Z uwagi na pewne okolicznosci, bede kupował prawdopodobnie w sklepie "nie dla idiotów" (raz: mam niemal pod domem, dwa: maja najtaniej-sprawdzałem juz, trzy: oferują raty 0%, cztery: w MM jest 7 dni na "rozruch" kazdego sprzetu, jesli wszystko jest ok jedzie sie po gwarancje, wiec jesli cos bedzie nie tak, to podskocze od razu z panelem i wezme nowy i znowu 7 dni na obadanie).
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
Castaway
Light Planes Captain



Imię: Piotr
Dołączył: 07 Lut 2004
Posty: 59
Skąd: EPBA
Wysłany: Śro 06 Lip, 2005 11:52   

U mnie w Bielsku różnica pomiędzy sklepikiem, a MM była coś 30zł na korzyść MM, ale wbrałem sklepik bo tam traktowano mnie jak klienta - miałem sprzedawce tylko dla siebie, mogłem sobie potestować różne monitory bez gadania, a nie jak jednego z maruderów, który najpierw musi sam dorwać jakiegoś sprzedawce, a potem chodzi patrzy i wybrzydza, a i tak pewnie nic nie kupi.
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2871
Skąd: EPPO
Wysłany: Śro 06 Lip, 2005 11:58   

Co do MM mam ciekawe spostrzezenie - potwierdzone nie tylko przez mnie. Idz do MM ubrany w jeansy, koszule sportową, buty sportowe = potraktują Cie tak, jakby Cie nie było.
Idz chocby w marynarce i pod krawatem = od razu masz koło siebie 2-3 sprzedawców. W MM mają tez przedstawicielstwo firmy ratalnej (Lukas) = wszystko na miejscu, zero zaswiadczenia o zarobkach (jesli brales cos wczesniej na raty, wystarczy sam dowód osobisty).
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
Castaway
Light Planes Captain



Imię: Piotr
Dołączył: 07 Lut 2004
Posty: 59
Skąd: EPBA
Wysłany: Śro 06 Lip, 2005 12:10   

konraf napisał/a:
Co do MM mam ciekawe spostrzezenie - potwierdzone nie tylko przez mnie. Idz do MM ubrany w jeansy, koszule sportową, buty sportowe = potraktują Cie tak, jakby Cie nie było.
Idz chocby w marynarce i pod krawatem = od razu masz koło siebie 2-3 sprzedawców..



No racja. Co za idiota idzie kupić monitor, telewizor, aparat, lodówke, czajnik czy odkurzacz ubrany w jeansy??? Trzeba szanować sprzedawce i sklep - gandziak jest obowiązkowy ;)
NIE DLA IDIOTÓW!!!

No i za to m.in. ich qrwa nie lubie ;)
a tak sie wyuzewnętrzniłem. EOT

Wracajmy do tematu bo dostaniemy po uszach od Admina albo Modera.
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2871
Skąd: EPPO
Wysłany: Śro 06 Lip, 2005 12:45   

No nie da sie ukryc, ze takie traktowanie (segmentowanie) klienta nie jest miłe.
Natomiast nie mozna tez ukryc, ze tylko w MM mozna spokojnie obejrzec sobie mnóstwo sprzetu. W Poznaniu (w innych miastach pewnie tez) w obu MM stoi ogromna sciana monitorów, do wyboru do koloru. Mozna wiec rzucic okiem na wybrane modele. Małe sklepiki z reguly nie maja nawet sprzetu na stanie. Trzeba zamowic, a wtedy o wyborze egzemplarza zapomnij.

No ale OT sie robi i zaraz admin wkroczy pewnie ;)
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
lechende
Turboprop Captain


Imię: Lechu
Dołączył: 06 Lut 2004
Posty: 160
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro 06 Lip, 2005 13:39   

z tym "sorterem klienteli' to chyba troche przesadzacie. bo to nie tylko w mm :) ', ale tak już jest, jak cie widza tak cie piszą ;-) pamietacie jak julka poszła na zakupy w 'pretty woman' ? ;-)
_________________
 
 
ToTom
Jet Captain



Imię: Tomasz Toboła
Dołączył: 05 Kwi 2004
Posty: 392
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro 06 Lip, 2005 14:11   

Co do DVI to nie powiem. Ja różnicę widzę. Nie ma żadnego autokalibrowania i takich tam mecyi. Ale w sumie, macie racje. Tylko jak masz kaske na monitor odżałowaną, to te 200 pln dorzuć do wyższego modelu zamiast na piwo. Po piwie się sika... :lol:
No ale ja na ceny patrze nieco inaczej, bo wszystko bierzemy na firme i prosto z hurtowni. Sporo złociszy zostaje w kieszeni, oj sporo... Pi razy oko -30% ceny sklepowej: zwykle kupujemy po kilka sztuk danego towaru, więc +upusty... +znajomy sprzedawca i wtyki w serwisie (cena "załącznika").
_________________
Tomek - AZT005 -->> Mój kokpit...
 
 
lechende
Turboprop Captain


Imię: Lechu
Dołączył: 06 Lut 2004
Posty: 160
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro 06 Lip, 2005 14:56   

No to Korfanty zrozumiales aluzje?
Tomek Ci kupi, odpalisz mu 20% i jestes 10% do przodu ;-)
_________________
 
 
Castaway
Light Planes Captain



Imię: Piotr
Dołączył: 07 Lut 2004
Posty: 59
Skąd: EPBA
Wysłany: Śro 06 Lip, 2005 15:12   

lechende napisał/a:
i jestes 10% do przodu ;-)


W sam raz na piwo ;)
 
 
lechende
Turboprop Captain


Imię: Lechu
Dołączył: 06 Lut 2004
Posty: 160
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro 06 Lip, 2005 15:36   

a to moze skorzystam z okazji, Tomek mnie sony interesuje 19'', jaki i za ile ? ;-)
_________________
 
 
ToTom
Jet Captain



Imię: Tomasz Toboła
Dołączył: 05 Kwi 2004
Posty: 392
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro 06 Lip, 2005 16:42   

Najlepsze układy mamy w Veracompie ( Veracomp.pl ). Sonego mają. Ja jednak obstaje przy www.magi.com.pl
Ja mam Maga, wielu od nas ma, i jest ok.
Dla pilotów to po cenie hurtowej ;) , ale nie wiem jak z odbiorem. Pasowałoby gdzieś w Krakowie. Pocztą tego nie puszczę...
PS. Lechu, zapodaj konkretnie który model, a ja się zorientuje po jakiej cenie może pójść.
_________________
Tomek - AZT005 -->> Mój kokpit...
 
 
lechende
Turboprop Captain


Imię: Lechu
Dołączył: 06 Lut 2004
Posty: 160
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw 07 Lip, 2005 13:37   

ToTom napisał/a:

PS. Lechu, zapodaj konkretnie który model, a ja się zorientuje po jakiej cenie może pójść.


sony odradzono.

samsung 913N
samsung 193P ?
_________________
 
 
-Tommy-
Cadet


Imię: Tomek K
Dołączył: 10 Wrz 2004
Posty: 28
Skąd: EPTO
Wysłany: Pią 08 Lip, 2005 07:25   

A nie zauważyłeś, że czasami sprzedawcy sugerują kupić, to czego chcą się pozbyć? ;)
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2871
Skąd: EPPO
Wysłany: Pią 15 Lip, 2005 07:19   

No i kupiłem. Samsung 710T.



Kilka uwag.
Pierwotnie chciałem kupic inny model (Philips) ale po prawie 2 tyg. dzwonienia po sklepach i pytania czy mają te modele i słuchaniu w odp. ze niestety nie ma i jedynie na zamowienie (oczywiscie jednej sztuki...wiec jakby cos było nie tak, to znowu czekanie na zamowienie kolejnego), zrezygnowałem z Philips i kupiłem w/w model.
Zakup w MM. Byłem mile zaskoczony jakością obsługi w sklepie. Podłączyli mi monitor, mieli nawet Nokia Test Monitor, sam wiec mogłem sobie popatrzec, wlaczyli nawet jakis film. Słowem miło. Zrobiłem tak jak Piotr (Castaway), czyli powiedziałem, zeby monitorek pochodził tu sobie chwilke, ja sie przejede po MM i za godzinke wróce. Poszli na to bez problemów. Wiem, ze ta 1h to nic na testowanie ale lepsze to niz branie LCD prosto z pudełka. Wczesniej jeszcze planowałem kupic model LG1730B (byl w sklepie). Był to model wystawowy. Niestety po podłaczeniu okazało sie, ze ma conajmniej 3-4 martwe piksele, wiec od razu zrezygnowałem. Oferowali mi nawet rabacik na niego ale nie był to az taki rabacik, zeby mi sie opłacało brac ten monitor i od razu leciec do serwisu.

Co do Samsunga 710T, parametrów nie bede podawał, kto chce sobie znajdzie. Powiem tylko, ze monitorek ma PIVOT, ma DVI (i kabel całkiem porządny w zestawie). Pierwsze wrazenie super. Na biurku miejsca od groma.
Rozdzielczosc nominalna 1280x1024 - myslałem, ze ikonki bedą mróweczki (tak było gdy testowałem taką rozdziałke na moim starym CRT). A tu nie. Normalna wielkosc (chyba dlatego, ze taki 17" LCD ≈ 19" CRT). Sprawdziłem rozdziałki inne niz natywna (glownie badałem 1024x768). Zero problemów, obraz nie traci na jakosci (ale zaznaczam, ze podłaczenie jest cyfrowe DVI). W jednej grze (Homeworld) zauwazyłem drobne problemy z jakoscią czcionki w menu gry).
Czern - tu tez myslałem (wnioskujac z wielu opisów), ze to bedzie jakas szarość a nie czerń. Tak nie jest. Owszem, moze nie jest to idealna czerń, czarna jak noc. Wyglada raczej jak odrobine rozjasniony czarny ale dosłownie odrobine i wogole to nie razi.
Smużenie - nie ma czegos takiego. Monitorek ma czas reakcji 16ms. Tu tez myslałem (kiedys bowiem widziałem inne LCD w akcji), ze np. przy przewijaniu tesktu w oknie przegladarki internetowej bedzie mi sie tekst "ciągnał", ze za kursorem myszy bede mial ogon jak ogon komety. Nic z tych rzeczy. W grach smuzenia tez nie widac (badałem na CoD i HL2 oraz na F1 Challange 99-01).
Podswietlenie - jest na szczescie rownomierne, choc dól jakby jasniejszy

Jedyna rzecz jaka mi sie nie podoba (w porównaniu do CRT) do kąty widzenia. No niestety, tu matryce LCD (szczegolnie TN) mają wielki minus. Co prawda 710T ma kąty 160/160 (a taki LG1730B 160/140) ale i tak idelanie widac tylko siedzac naprzeciwko monitora.
Tyle pierwszych wrazeń.
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
lechende
Turboprop Captain


Imię: Lechu
Dołączył: 06 Lut 2004
Posty: 160
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią 15 Lip, 2005 07:42   

no to gratulacje.
to bardzo dobry model.


ps. "Owszem, moze nie jest to idealna czerń, czarna jak noc. Wyglada raczej jak odrobine rozjasniony czarny ale dosłownie odrobine i wogole to nie razi. " ΩΩΩ
_________________
 
 
Castaway
Light Planes Captain



Imię: Piotr
Dołączył: 07 Lut 2004
Posty: 59
Skąd: EPBA
Wysłany: Pią 15 Lip, 2005 08:32   

Pikna rzecz..... :)
 
 
adams
Light Planes Captain



Imię: Bogdan Adamski
Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 104
Skąd: Katowice
Wysłany: Wto 19 Lip, 2005 13:44   

Ja kupiłem Philipsa rok temu na zamówienie. Chciałem go otworzyć w domu, ale tam gdzie kupowałem chcieli zobaczyć, więc uruchomili. Wszystko wyglądało ok. Wszystko działa do dziś ok. Rozdzielczość 1280x1024 jest niezbędna gdy coś na nim robimy, ale w symulatorze mam 1024x768 i nie widać pogorszenia jakości.
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2871
Skąd: EPPO
Wysłany: Wto 19 Lip, 2005 15:35   

Moj Samsung sprawuje sie jak na razie ok (odpukac). Niestety, z tego co wiem, w przypadku LCD jakis zabłąkany martwy piksel moze sie przytrafic w zasadzie w kazdej chwili i to jest chyba najwieksza bolączka LCD.
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Configured by konraf

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania identyfikatora sesji użytkownika. Dzięki temu plikowi będziesz zalogowany w serwisie przez cały czas przebywania w witrynie bądź do momentu wylogowania się. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu.