Aztec.pl - Forum Dyskusyjne Strona Główna Aztec.pl - Forum Dyskusyjne
pasjonatów wirtualnego latania

FAQFAQ Regulamin  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Saitek - Pro Flight Yoke System [pytanie]
Autor Wiadomość
leszek81
Light Planes Captain



Imię: Leszek
Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 115
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 30 Wrz, 2012 13:12   

Nie masz FSUIPC????? :shock: W ogóle czy zarejestrowanego? Może próbowałeś zainstalować złą wersję. Tu link do strony Dowsona skąd możesz ściągnąć FSUIPC.
Co do kalibracji to o ile dobrze pamiętam można skalibrować zarówno przez standardowe narzędzie w systemie Windows (panel sterowania, zakładka kontrolery chyba i tam jak znajdziesz to urządzenie to gdzieś we wlaściwościach, ale uprzedzam, że piszę z głowy, nie sprawdzałem na kompie.) Druga opcja to narzędzie dostarczone razem ze sterownikami Saiteka. Tam też jest narzędzie do kalibracji o ile pamiętam... Tak czy owak najlepszym rozwiązaniem jest jednak FSUIPC, zresztą jeśli traktujesz FSX poważnie i zamierzasz się w to bawić na dłuższą metę to i tak zarejestrowany FSUIPC jest jedną z rzeczy, które praktycznie trzeba mieć.

Pozdrowienia,
Leszek
_________________
i7 4770 4,2GHz, ASUS MAXIMUS VI FORMULA, Z87, GeForce GTX 780, FSX, ASN i wiele wiele innych :)
Ostatnio zmieniony przez PZL Belfegor Nie 30 Wrz, 2012 14:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
PiterPSP
Cadet


Imię: Piotr
Dołączył: 22 Wrz 2012
Posty: 8
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Pon 01 Paź, 2012 18:35   

leszek81 napisał/a:
Nie masz FSUIPC????? :shock: W ogóle czy zarejestrowanego? Może próbowałeś zainstalować złą wersję. Tu link do strony Dowsona skąd możesz ściągnąć FSUIPC.
Co do kalibracji to o ile dobrze pamiętam można skalibrować zarówno przez standardowe narzędzie w systemie Windows (panel sterowania, zakładka kontrolery chyba i tam jak znajdziesz to urządzenie to gdzieś we wlaściwościach, ale uprzedzam, że piszę z głowy, nie sprawdzałem na kompie.) Druga opcja to narzędzie dostarczone razem ze sterownikami Saiteka. Tam też jest narzędzie do kalibracji o ile pamiętam... Tak czy owak najlepszym rozwiązaniem jest jednak FSUIPC, zresztą jeśli traktujesz FSX poważnie i zamierzasz się w to bawić na dłuższą metę to i tak zarejestrowany FSUIPC jest jedną z rzeczy, które praktycznie trzeba mieć.

Pozdrowienia,
Leszek



Bawić na dłuższą metę? Pewnie! W przyszłości mam zamiar w ogóle zostać pilotem. A co do FSUIPC - pobierałem właśnie z tej strony wersję 4. Co rozumiesz przez to, że muszę mieć ten program? Daje jakieś inne funkcje poza przypisywaniem funkcji do yoke'a i tej kalibracji?
Czy ktoś może mi wyjaśnić o co chodzi z tym komunikatem? Co to jest ten SimConnect?

Może się przydać, wklejam loga:

Installer for FSUIPC4.DLL version 4.853

Looking in registry for FSX install path:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Microsoft Games\Flight Simulator\10.0
Parameter"SetupPath"
... >>> OK! FOUND FSX! <<< ...
Looking in registry for ESP install path:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Microsoft ESP\1.0
Parameter"SetupPath"
Not there, so looking in:
HKEY_CURRENT_USER\ESP
Parameter"AppPath"
... NOT found! ...
Looking in registry for Prepar3D install path:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\LockheedMartin\Prepar3D
Parameter"SetupPath"
Not there, so looking in:
HKEY_CURRENT_USER\Prepar3D
Parameter"AppPath"
... NOT found! ...
===========================================================

INSTALLATION FOR FSX:
SetupPath="C:\Piter\Gry\FSX\"
Checking version of FSX.EXE:
... Version 10.0.61355.0 (Need at least 10.0.60905.0)
Checking compatibility with installed SimConnect:
Found SimConnect build 60905 (Original), but this is not correctly installed!
Found SimConnect build 61242 (SP1 May07), but this is not correctly installed!
Found SimConnect build 61259 (Acc/SP2 Oct07), but this is not correctly installed!
... Failed to find a valid SimConnect needed to use FSUIPC4!
Ostatnio zmieniony przez PZL Belfegor Pon 01 Paź, 2012 18:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
PZL Belfegor
Moderator


Imię: Dymitr Osiński
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 2881
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 01 Paź, 2012 18:50   

Cytat:
Co rozumiesz przez to, że muszę mieć ten program? Daje jakies inne funkcje poza przypisywaniem funkcji do yoke'a i tej kalibracji?

To jest zawarte na stronie autora, w instrukcji, a nawet na forum - szukaj przed pytaniem.
Cytat:
Co to jest ten SimConnect?

To wyjaśnia pierwszy link z Google - podobnie jak niezarejestrowany FSUIPC, to interfejs między FSX a różnorakimi dodatkami.
 
 
PiterPSP
Cadet


Imię: Piotr
Dołączył: 22 Wrz 2012
Posty: 8
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Sob 06 Paź, 2012 19:13   

Nigdzie nie mogę znaleźć downloadu do SimConnect. Mógłby ktoś mi wyjaśnić jak zdobyć ten programik? Potrzebuję go do instalacji FSUIPC.
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Sob 06 Paź, 2012 21:40   

SimConnect jest modułem wbudowanym w FSX. Jeśli wyskakuje Ci taki komunikat to najprawdopodobniej został uszkodzony jeden lub więcej wpisów do rejestru, które obsługują pliki SimConnect. Nie spotkałem się jeszcze z rozwiązaniem takiego problemu innym niż reinstalacja.

Jeśli przy gołej instalacji nie działa - skontaktuj się ze sprzedawcą...
 
 
PiterPSP
Cadet


Imię: Piotr
Dołączył: 22 Wrz 2012
Posty: 8
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Nie 07 Paź, 2012 15:26   

Po reinstalce i instalce SP1 i SP2, nadal:
Checking compatibility with installed SimConnect:
Found SimConnect build 60905 (Original), but this is not correctly installed!
Found SimConnect build 61242 (SP1 May07), but this is not correctly installed!
Found SimConnect build 61259 (Acc/SP2 Oct07), but this is not correctly installed!

... Failed to find a valid SimConnect needed to use FSUIPC4!

Co rozumiesz przez kontakt ze sprzedawcą?
 
 
wojtek_84
Jet Captain



Imię: Wojciech
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 943
Skąd: EPKT
Wysłany: Nie 07 Paź, 2012 16:11   

Cytat:
Co rozumiesz przez kontakt ze sprzedawcą?

Jeśli po reinstalce masz taki problem to są dwie możliwości:
1. Masz coś nie tak z systemem i pliki FSX nie wchodzą poprawnie do rejestru.
2. Masz uszkodzony instalator FSX (na przykład piracki).
 
 
PiterPSP
Cadet


Imię: Piotr
Dołączył: 22 Wrz 2012
Posty: 8
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Nie 07 Paź, 2012 18:49   

A gdzie mogę znaleźć te pliki? Może uda się je ręcznie skasować i wtedy podczas ponownej instalki zostaną utworzone poprawnie. Gra oryginalna, wersja deluxe, angielska, wgrane SP 1 i SP 2, instalowana jakieś 4 razy.
Ostatnio zmieniony przez PZL Belfegor Nie 07 Paź, 2012 18:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kary
Cadet



Imię: Piotr
Dołączył: 11 Wrz 2011
Posty: 34
Skąd: Poznań
Wysłany: Pią 19 Paź, 2012 08:40   

Mam problem z switch panelem i przełącznikiem toggle multi panelu saitka. Skonfigurowałem SPAD + FSUIPC tak by przełącznikom przypisać odpowiednie działania. Niestety efekt jest taki, że FSUIPC reaguje tylko na pierwsze użycie przełącznika (np. mogę włączyć awionikę, ale off już nie działa, nie ma tez reakcji na ponowne przełączenie w pozycje on). Podejrzewam, że problem jest gdzieś na etapie przesyłu miedzy SPAD a FSUIPC, albo w samym FSUIPC, gdyż SPAD bezbłędnie pokazuje zmianę położenia przełączników, a FSUIPC tylko przy pierwszym „kliku”. Może znacie jakieś rozwiązanie tego problemu?
 
 
RzEmYk
Moderator



Imię: Krzysiek
Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 2798
Skąd: KDA
Wysłany: Pią 19 Paź, 2012 13:56   

Było by zdecydowanie prościej zgadywać gdybyś chociaż pokazał screeny ze sposobu przypisania przełączników w FSUIPC.

Na chwilę obecną mogę śmiało powiedzieć, że albo coś robisz źle albo coś jest nie tak z programami.
_________________
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b SP1, P3D 4.5
 
 
kary
Cadet



Imię: Piotr
Dołączył: 11 Wrz 2011
Posty: 34
Skąd: Poznań
Wysłany: Pią 19 Paź, 2012 15:52   

Mogę wrzucić screeny, ale to chyba w tym wypadku nie pomoże, bo problem pojawia się już na etapie przypisywania przycisków w FSUIPC, to znaczy pierwsze przełączenie powoduje wyświetlenie numeru virtual button, na kolejne zmiany położenia, raz użytego przełącznika, FSUIPC jest "głuchy" (problem dotyczy tylko przełączników typu 1-0).
Ostatnio zmieniony przez PZL Belfegor Pią 19 Paź, 2012 16:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
leszek81
Light Planes Captain



Imię: Leszek
Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 115
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 19 Paź, 2012 17:44   

Pamiętaj o tym, że SPAD wysyła virtual button tylko w momencie zmiany pozycji. Zauważ, że w przypisaniach masz możliwość wywołać "wciśnięcie" virtual button przy zdarzeniu ON i OFF. Jak kojarzę to prawdopodobnie powinienieś w SPAD przypisać ten sam virtual button do zdarzenia ON i OFF. Dzięki temu każda zmiana pozycji będzie generowała sygnał do FSUIPC. Tak bez screenów to jedyne co przychodzi mi do głowy. Jeśli nie pomoże to wrzuć screeny z przypisania w SPAD i w FSUIPC i będziemy walczyć dalej... (nie wiem nawet czy przypisujesz przez virtual button czy przez zdarzenia FSUIPC, a to różnica...)

Pozdrowienia,
Leszek
_________________
i7 4770 4,2GHz, ASUS MAXIMUS VI FORMULA, Z87, GeForce GTX 780, FSX, ASN i wiele wiele innych :)
 
 
kary
Cadet



Imię: Piotr
Dołączył: 11 Wrz 2011
Posty: 34
Skąd: Poznań
Wysłany: Pią 19 Paź, 2012 18:07   

OK, wrzucam screeny. To przykładowa konfiguracja fuel pump. 136 i 137 to odwołania do sekcji skryptu odpowiadających za odpowiednio włączenie i wyłączenie pompy.





Ostatnio zmieniony przez PZL Belfegor Pią 19 Paź, 2012 18:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kary
Cadet



Imię: Piotr
Dołączył: 11 Wrz 2011
Posty: 34
Skąd: Poznań
Wysłany: Sob 20 Paź, 2012 09:39   

Dołączam link do nagrania ekranu, które obrazuje mój problem. Jak widać pierwsze zmiana położenia przełącznika wywołuje zmianę w FSUIPC, na każde kolejne przełączenie nie ma reakcji. Jeżeli ktoś może pomóc będę bardzo wdzięczny.

http://youtu.be/RHZoAGljqT0
 
 
leszek81
Light Planes Captain



Imię: Leszek
Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 115
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 20 Paź, 2012 13:03   

Pierwsza sprawa - jak obejrzałem Twój film - źle rozumiesz sposób działania tego. Przełączenie switcha fizycznie na panelu nie spowoduje Ci odczytu w konfiguratorze FSUIPC za każ∂ym razem. Po to przy programowaniu trzeba nacisnąć "click" w SPAD, żeby ten sygnał wysłać i przypisać akcję w FSUIPC. Potem to samo dla opcji off, potem OK ZARÓWNO w SPAD jak i FSUIPC, żeby zapisać zmiany i będzie działało w samym samolocie. Przy przypisaniu FSUIPC nie zczytuje tych virtual buttonów za każdym razem, trzeba mu je wysłać przez opcję 'click' w SPAD.

Druga sprawa: po co robisz przypisanie btn 8 w FSUIPC do zdarzenia when button is released? Virtual button ze SPAD to tylko impuls, nie pozostaje "włączony" dla FSUIPC mimo, że przełącznik jest fizycznie w pozycji ON. Wykasuj to przypisanie i moim zdaniem powinno być ok. W tym co pokazałeś teraz przełączając fuel pump w pozycję ON wywołujesz raz skrypt 136 i od razu potem skrypt 137.... A przełączając w OFF wywołujesz tylko skrypt 137, a chyba nie o to chodzi...

Pozdrowienia,
Leszek
_________________
i7 4770 4,2GHz, ASUS MAXIMUS VI FORMULA, Z87, GeForce GTX 780, FSX, ASN i wiele wiele innych :)
 
 
kary
Cadet



Imię: Piotr
Dołączył: 11 Wrz 2011
Posty: 34
Skąd: Poznań
Wysłany: Sob 20 Paź, 2012 15:25   

OK, rozumiem co masz na myśli. Konfigurowałem również FSUIPC w taki sposób, że pozycja virtual button przypisana do ON załączała daną funkcję, a przypisana do OFF wyłączała. Niestety efekt był taki sam, pierwsze przełączenie na ON powodowało zmianę, ale powrotne przełączenie w pozycję OFF nie powodowało zmiany. Kiedy przełącznik w kokpicie wyłączyłem myszką i ponownie próbowałem go włączyć również nie było reakcji.

Dla mnie wygląda to tak, jakby po użyciu przycisku zapisywany był jakiś status, który trzeba wykasować żeby można było przycisk użyć ponownie.
 
 
leszek81
Light Planes Captain



Imię: Leszek
Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 115
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 20 Paź, 2012 16:13   

To zależy co dokładnie jest w skrypcie LUA. Tego Ci nie podpowiem. A może spróbuj to zrobić nie przez skrypt, ale przez mouse macro?
Sprawdzałeś działanie w samym samolocie, czy tylko w konfiguratorze?

Pozdrowienia,
Leszek
_________________
i7 4770 4,2GHz, ASUS MAXIMUS VI FORMULA, Z87, GeForce GTX 780, FSX, ASN i wiele wiele innych :)
 
 
kary
Cadet



Imię: Piotr
Dołączył: 11 Wrz 2011
Posty: 34
Skąd: Poznań
Wysłany: Nie 21 Paź, 2012 09:06   

Mimo wielu prób nie udało mi się przypisać przełączników bezpośrednio. Obszedłem problem poprzez przypisanie kombinacji klawiszy do działań w FSUIPC oraz w SPAD te kombinacje przypisałem do właściwych przełączników. Działa! Leszku dziękuję za próbę pomocy.
 
 
leszek81
Light Planes Captain



Imię: Leszek
Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 115
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 21 Paź, 2012 12:50   

Ważne, że działa, nieważne dlaczego :)

Prośba do admina o przeniesienie fragmentu do właściwego wątku bo przypisania paneli mają tyle wspólnego z yoke'iem co ja z Miss Polonia :)

Pozdrowienia,
Leszek
_________________
i7 4770 4,2GHz, ASUS MAXIMUS VI FORMULA, Z87, GeForce GTX 780, FSX, ASN i wiele wiele innych :)
 
 
PiterPSP
Cadet


Imię: Piotr
Dołączył: 22 Wrz 2012
Posty: 8
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Sob 03 Lis, 2012 18:54   

Próbuję nadal rozwiązać problem z instalacją FSUIPC. Czy mógłby ktoś sprawdzić, czy folder C:\WINDOWS\WinSxS\x86_Microsoft.FlightSimulator.SimConnect_67c7c14424d61b5b_10.0.>>>60905<<<.0_x-ww_429211e9
jest pusty? U mnie w środku nic nie ma. Odkryłem gdzieś tam, że człon 60905 odpowiada wersji Simconnect zawartej w podstawce gry (bez Service Packów). Dla wersji z SP1 jest to 61242, dla SP2 61259. Wszystkie foldery są puste i nie znikają wraz z deinstalacją odpowiadającego im SP. Podejrzewam, że powinny być tam jakieś pliki, a u mnie all 3 są puste. Stąd może brać się problem z
"Found SimConnect build >>60905<< (Original), but this is not correctly installed!
Found SimConnect build >>61259<< (SP2 May07), but this is not correctly installed!"
Może brakuje instalatorowi plików w tych folderach? Jeżeli znajdują się tam jakieś pliki, to prosiłbym o ich wrzucenie do downloadu, lub PW, by przesłać je e-mailem. Może to pomoże. Z góry dzięki.
 
 
tomcat
Jet 1st Officer


Imię: Mateusz
Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 305
Skąd: EPWA
Wysłany: Sob 03 Lis, 2012 21:36   

Na PW wysłałem to co u siebie mam w \x86_Microsoft.FlightSimulator...
Nie wiem czy pomoże.
 
 
PiterPSP
Cadet


Imię: Piotr
Dołączył: 22 Wrz 2012
Posty: 8
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Nie 04 Lis, 2012 08:30   

Wielkie dzięki! FSUIPC zainstalowane :) Jesteś wielki :D Nie wiem tylko czemu nie instalowało mi tych plików, gra oryginalna. Pozdrawiam.
 
 
gate
Turboprop Captain



Imię: Michał
Dołączył: 16 Maj 2010
Posty: 159
Skąd: Kraków - EPKC
Wysłany: Wto 13 Lis, 2012 15:07   

Niestety mój yoke przestał działać - wyświetlacz nie świeci, a nawet hub nie działa... Stał podłączony od paru miesięcy, dosyć często go używałem, a tu nagle takie coś. Gwarancja się skończyła i na dodatek znalazłem w temacie taki sam przypadek (padła elektronika), tylko, że w tamtym przypadku sobie wymienił elektronikę z czegoś innego, a ja nie mam z czego.
Jakieś pomysły?
_________________
YT: http://www.youtube.com/user/ILSimulation
Moje zdjęcia: http://www.skrzydla.org/photodb.php?user_id=1141
http://lotnictwo.net.pl/g...in_author=15629
 
 
Gładki
Light Planes Captain



Imię: Krzysiek
Dołączył: 12 Paź 2004
Posty: 108
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: Wto 13 Lis, 2012 18:15   

No jedyne rozwiązanie, to wymienić elektronikę. Można wykorzystać jakiś inny joystick, ale ciężko, a chyba nawet nie możliwe będzie znalezienie takiego, który ma 5 osi, i tyle przycisków. Drugim rozwiązaniem jest skorzystanie z mjoy, chociaż wyświetlacz nie będzie wtedy działał. Kolejna możliwość, to oddanie do naprawy komuś, kto się na tym zna, i czy określi, czy spalił się jakiś wymienialny element, czy uszkodzony jest główny układ (99% niestety na to, że to główny układ). Jeżeli to główny układ, to nic już z tym nie da się zrobić, po za wcześniejszymi opcjami, lub odsprzedażą komuś, kto sobie taką elektronikę zrobi.
_________________
Intel Core i5-3570 + Asrock Z77 Extreme4-M + 8GB 1600MHz DDR3 + GTX 970 + 1000GB SATA3 & WIN8.1
 
 
gate
Turboprop Captain



Imię: Michał
Dołączył: 16 Maj 2010
Posty: 159
Skąd: Kraków - EPKC
Wysłany: Wto 13 Lis, 2012 20:08   

A niech to dunder świśnie...
Czy jest ktoś może na forum kto się na tym zna? Oczywiście dziękuję Ci bardzo za odpowiedź i czy mógłbyś rozwinąć o co chodzi z mjoy?
_________________
YT: http://www.youtube.com/user/ILSimulation
Moje zdjęcia: http://www.skrzydla.org/photodb.php?user_id=1141
http://lotnictwo.net.pl/g...in_author=15629
 
 
dudi
Cadet


Imię: Piotrek
Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 13
Skąd: Tychy
Wysłany: Wto 13 Lis, 2012 20:15   

Mjoy - https://sites.google.com/site/mjoy16/root/

Możesz też spróbować przeszczepić elektronikę ze zwykłego joya.

[EDIT]
1.Możecie mnie oświecić dlaczego 5 osi?

2. Jak coś to mam jeden joy, którego nie używam - jakiś Saitek... Osi ma 4 sztuki i chyba 12 przycisków.
Mogę poratować, i spróbować to przeszczepić - powinno dać radę.
_________________
http://www.fivestars-va.pl
 
 
Gładki
Light Planes Captain



Imię: Krzysiek
Dołączył: 12 Paź 2004
Posty: 108
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: Wto 13 Lis, 2012 22:16   

Wolant - Oś X oraz Y. Przepustnica - Osie RX, RY oraz RZ
_________________
Intel Core i5-3570 + Asrock Z77 Extreme4-M + 8GB 1600MHz DDR3 + GTX 970 + 1000GB SATA3 & WIN8.1
 
 
peccet
Cadet


Imię: Jakub
Dołączył: 28 Sty 2012
Posty: 45
Skąd: EPKT
Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 09:41   

gate napisał/a:
Niestety mój yoke przestał działać - wyświetlacz nie świeci, a nawet hub nie działa... Stał podłączony od paru miesięcy, dosyć często go używałem, a tu nagle takie coś. Gwarancja się skończyła i na dodatek znalazłem w temacie taki sam przypadek (padła elektronika), tylko, że w tamtym przypadku sobie wymienił elektronikę z czegoś innego, a ja nie mam z czego.
Jakieś pomysły?


witaj gate

to mi kiedyś padła elektronika. Wtedy wykorzystałem elektronike z Logitech Attack 3. Osie idealnie spasowały. Jedynie troche problemów sprawiły przyciski. Ale jak powoli dojdziesz co i który załącza to podpięcie pod wolant Saiteka nie będzie problemu.
W jednym przypadku musiałem rozdzielić ścieżki na płytce drukowanej w Saiteku.
 
 
dudi
Cadet


Imię: Piotrek
Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 13
Skąd: Tychy
Wysłany: Wto 04 Gru, 2012 09:18   

Właśnie zakończyłem przeszczep elektroniki z joya do zakupionego wolantu z padniętą elektroniką.

O ile osie to nie problem, to już przyciski mogą trochę wkurzyć :)
Przyciski w wolancie są połączone w bardzo prosty sposób: jeden przewód wspólny dla wszystkich ( zasadzie dwa, na lewą i prawą grupę) i po jednym przewodzie z każdego przycisku wraca do PCB.

W moim przypadku był to problem, gdyż w joyu, który służył jako dawca wszystkie przyciski były ułożone w matrycę 4x3.
Miałem dwa wyjścia
- każdy przycisk podłączyć bezpośrednio do przycisków dawcy (zwiększyło by to ilość przewodów pomiędzy przyciskami, a PCB dawcy)
- wsadzić "coś" pomiędzy.

Wybrałem drugi wariant, a konkretnie 3x CD4066 - klucze analogowe, których wyjścia podłączyłem równolegle do przycisków dawcy.
Całość zlutowałem na małej uniwersalnej płytce drukowanej i umieściłem w obudowie wolantu.
Nie jest to skomplikowane, i każdy, kto umie posługiwać się lutownicą da sobie z tym radę, i koszta znikome - potrzebujemy trzech układów CD4066, 12 rezystorów, 3 kondensatory i trochę kabelków - w sumie jakieś 10zł.

Wszystko działa tak jak powinno. Pozostawiłem niepodłączony przełącznik MODE, oraz przyciski pod wyświetlaczem - zabrakło przycisków dawcy...

Co do padającej elektroniki w wolancie.
W moim przypadku najprawdopodobniej problem tkwi gdzieś w układzie zasilania. Niestety nie miałem czasu przyjrzeć się temu bliżej.
Jak będę miał czas to się do tego zabiorę. Może uda się uruchomić elektronikę wolantu odcinając ją od układu huba USB.
_________________
http://www.fivestars-va.pl
 
 
gate
Turboprop Captain



Imię: Michał
Dołączył: 16 Maj 2010
Posty: 159
Skąd: Kraków - EPKC
Wysłany: Nie 20 Sty, 2013 17:31   

Nie było mnie trochę, dużo się zastanawiałem i dalej nie wiem czy go sprzedać czy nie... :(
Sprzedanie=brak wolantu/kupienie nowego
Naprawa=dużo pracy/zapłacenie za naprawę
A czy da się może przynajmniej samą przepustnicę uratować, która nie jest na usb tylko podłączana do wolantu?
_________________
YT: http://www.youtube.com/user/ILSimulation
Moje zdjęcia: http://www.skrzydla.org/photodb.php?user_id=1141
http://lotnictwo.net.pl/g...in_author=15629
 
 
barrav
Cadet


Imię: Bartek
Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 16
Skąd: EPPO - Gorzów
Wysłany: Pon 28 Sty, 2013 21:38   [Inne] Saitek Yoke Pro Flight

Radar Hello,
planuję zakup j.w wolantu wraz z przepustnicą i tu nasuwa się moje pytanie jako że chciałem kupić te urządzenie bez "rudder pedal". Czy istnieje możliwość (sensowna) przypisania osi skrętu kół i osi kierunku do wolantu?
Pozdrawiam
_________________
pisać kto z Gorzowa lub okolic ;)
 
 
PZL Belfegor
Moderator


Imię: Dymitr Osiński
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 2881
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 28 Sty, 2013 21:47   

Możesz przypisać obsługę steru kierunku do przycisków na wolancie albo osi jednej z dźwigni, ale czy to ma sens większy niż autorudder...
 
 
Stifan
Cadet


Imię: Miłosz
Dołączył: 29 Wrz 2010
Posty: 32
Skąd: Żywiec
Wysłany: Wto 19 Lut, 2013 20:06   

Jak wygląda centrowanie się tego wolantu? Jestem trochę zrażony do martwych stref po tym jak miałem kiedyś Saiteka x45 i zastanawiam się czy warto się jeszcze raz w to pakować. Myślałem nad Thrustmasterem t.16000m, ale wolant to jednak wolant.
 
 
sww
Light Planes Captain



Imię: wawax
Dołączył: 06 Paź 2009
Posty: 110
Skąd: znienacka
Wysłany: Wto 19 Lut, 2013 21:45   

Nie ma centrowania (tzn. centruje się przy podłączeniu automatycznie). Raz na rok się zdarzy, że trzeba wyciągnąć wtyczkę i włożyć z powrotem. Ja mam martwe strefy skasowane w konfiguracji i działa bardzo dobrze i precyzyjnie.
_________________
Centrum Szkolenia Pilotów - (prawie) wszystko o wirtualnym lataniu
 
 
PZL Belfegor
Moderator


Imię: Dymitr Osiński
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 2881
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 19 Lut, 2013 22:01   

Piszesz bardziej o automatycznej kalibracji niż centrowaniu.
 
 
Stifan
Cadet


Imię: Miłosz
Dołączył: 29 Wrz 2010
Posty: 32
Skąd: Żywiec
Wysłany: Śro 20 Lut, 2013 15:26   

Chodzi mi o to, że jak wychylisz wolant w prawo, w lewo, do przodu czy do tyłu to gdy go puścisz wróci dokładnie do punktu początku układu współrzędnych, a nie np. 0 na osi X i 0.05 na osi Y.
 
 
tomcat
Jet 1st Officer


Imię: Mateusz
Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 305
Skąd: EPWA
Wysłany: Śro 20 Lut, 2013 16:47   

Mój wolant ma około 4 lat, problem jest czasami z potencjometrami przepustnic, tam precyzja po tych 4 latach zanika, natomiast sam wolant, jakbym go nie szarpał - boki i przód-tył - wraca do zera i jest to natychmiastowe. Mam też Joystick Saitek'a ST290 Pro z "autokalibracją", jest on młodszy i czasem potrafi mu się coś uroić, z wolantem nie miałem nigdy problemu, ale każdy model może się różnić. Zdjęcie pozycji wolantu zaraz po szybkim wychylaniu osi X i Y:

Wydaje mi się, że na odległość nie jesteśmy w stanie zbytnio powiedzieć jaki jest stan rzeczy, trudno zachować obiektywizm. Odnośnie jakości i sposobu wykonania sugeruję poszukać zdjęć rozebranego wolantu i jego wnętrza. To jak wygląda wewnątrz także jest istotne.
 
 
Stifan
Cadet


Imię: Miłosz
Dołączył: 29 Wrz 2010
Posty: 32
Skąd: Żywiec
Wysłany: Śro 20 Lut, 2013 18:07   

Wygląda to dobrze, na pewno lepiej niż w moim x45.
 
 
Vesper
Turboprop Captain



Imię: Bartek
Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 196
Skąd: Kraśnik/EPLR
Wysłany: Pią 22 Lut, 2013 12:21   

Ja mam wolant i pedały od trzech dni i niestety po każdym uruchomieniu komputera, oś X mam przesuniętą o 1/4 w prawo :( . Pomaga wyjęcie i włożenie z powrotem kabelka USB. Jednak lata się totalnie inaczej i o wiele bardziej ciekawie ;) .
 
 
sww
Light Planes Captain



Imię: wawax
Dołączył: 06 Paź 2009
Posty: 110
Skąd: znienacka
Wysłany: Pią 22 Lut, 2013 14:22   

Mnie też się na początku zdarzał problem z osią X. Pomogła zmiana gniazdka USB na inne. Od roku nie wyjmowałem wtyczki i zawsze jest ok.
_________________
Centrum Szkolenia Pilotów - (prawie) wszystko o wirtualnym lataniu
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Configured by konraf

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania identyfikatora sesji użytkownika. Dzięki temu plikowi będziesz zalogowany w serwisie przez cały czas przebywania w witrynie bądź do momentu wylogowania się. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu.