Cześć
Z przyczyn ode mnie niezależnych, musiałem pożegnać się z forum opartym o phpBB by Przemo (które nie jest już od dawna rozwijane i aktualizowane). Dokonałem więc migracji na zwykłe phpBB 3. Migracja taka niesie za sobą spore ryzyko (utrata postów, utrata użytkowników, uszkodzenie bazy danych itp.. Na szczęście udało mi się uniknąć tych problemów.

Pozostał tylko jeden problem, a mianowicie Wasze hasła. W phpBB by Przemo hasła te były inaczej kodowane, niż są w phpBB 3. Dlatego też Wasze hasła nie działają. Proszę więc podczas logowania o skorzystanie z opcji "Zapomniałem hasła". Otrzymacie wówczas w mailu instrukcje resetu hasła. W razie problemów, proszę o kontakt ze mną pod adresem konraf@aztec.pl

Saitek Switch Panel - Nie wykrywany przez komputer

Problemy ze sprzętem (karty graficzne, karty dźwiękowe, joysticki, wolanty, itp.).

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Rathma
Cadet
Cadet
Posty: 5
Rejestracja: ndz 25 sty, 2015 23:47
Skąd jesteś: Kraków

Saitek Switch Panel - Nie wykrywany przez komputer

Post autor: Rathma »

Witam!

Jak w temacie, posiadam panel do symulatora lotnictwa Saitek Switch Panel (PZ55), który po podłączeniu do komputera kompletnie nie reaguje. Na komputerze nic się nie dzieje oraz na panelu nie świecą diody sygnalizujące wysunięcie lub schowanie podwozia. Po rozebraniu okazało się że jeden z tranzystorów (Q8 zdjęcie w załączniku) ma w każdą stronę zwarcie (między bazą a emiterem, emiterem a kolektorem, bazą a kolektorem zwarcie w obie strony). Po wylutowaniu go, zwarcie w układzie zniknęło, a tranzystor na zewnątrz dalej zachowuje się nie właściwie (na każdej nóżce zwarcie). Czy ktoś z posiadaczy owego panelu mógłby ściągnąć tylną obudowę (dosłownie 4 śrubki i tył schodzi, płytka jest na wierzchu - nie trzeba jej wyciągać) i mógłby mi podać model tego tranzystora (zaznaczony na czerwono, najlepiej z opornościami na poszczególnych złączach), a także przemierzyć napięcia względem masy na nim oraz na punktach które oznaczyłem na żółto na zdjęciu?

Obrazek

Byłbym niezmiernie wdzięczny ;)

[ Dodano: Sob 31 Sty, 2015 19:46 ]
Ludziska... nie bądźcie tacy, to jest odkręcenie 4 śrubek i zrobienie zdjęcia / podanie symbolu a wspomożecie lotnika w potrzebie :D

Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 293
Rejestracja: wt 26 kwie, 2011 11:02
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Panel Saiteka nigdy nie jest wykrywany przez komputer tylko przez FSX i chyba musi być zainstalowany fsuipc. Nie będę rozkręcał żeby nie zepsuć.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson

Rathma
Cadet
Cadet
Posty: 5
Rejestracja: ndz 25 sty, 2015 23:47
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Rathma »

Dzięki przyjacielu, zerknij tylko proszę jeśli możesz w menedżerze urządzeń czy aby na pewno go nie wykrywa... Bo jeśli tam go nie będzie, to jestem w domu i możliwe że zamontowałem poprawny tranzystor tylko błędnie szukam dalej usterki a przyczyna jest w samym symulatorze ;)

Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 293
Rejestracja: wt 26 kwie, 2011 11:02
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Niema. I w symulatorze w urządzeniach też go niema on poprostu działa i tyle. Ale działa tylko w FSX
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson

michalkarpik
Cadet
Cadet
Posty: 11
Rejestracja: pn 17 mar, 2014 20:46
Skąd jesteś: EPKW

Post autor: michalkarpik »

Tomek1158 pisze:Panel Saiteka nigdy nie jest wykrywany przez komputer tylko przez FSX i chyba musi być zainstalowany fsuipc.
Ja posiadam switch panel i nie mam zainstalowanego fsuipc`a, a wszystko działa poprawnie. Konieczne natomiast jest zainstalowanie dedykowanych sterowników do switch panel, które są dostarczone na niebieskiej płycie CD, wraz z urządzeniem.

Rathma
Cadet
Cadet
Posty: 5
Rejestracja: ndz 25 sty, 2015 23:47
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Rathma »

Ok, a czy w testach (c:/program files/saitek/saitek pro fligh panels/ saipz55.exe) pokazuje Wam przełączanie kolejnych przycisków?

edit: Jeszcze jedno, czy od razu po podłączeniu panelu świecą się te 3 diody od podwozia? Czy kiedy one powinny się zaświecić?

Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 293
Rejestracja: wt 26 kwie, 2011 11:02
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Powinny się zaświecić po uruchomieniu fsx i wybraniu samolotu.
Ok, a czy w testach (c:/program files/saitek/saitek pro fligh panels/ saipz55.exe) pokazuje Wam przełączanie kolejnych przycisków?
Tak pokazuje. I lampki migają po kolei z zielonego na czerwone.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson

Rathma
Cadet
Cadet
Posty: 5
Rejestracja: ndz 25 sty, 2015 23:47
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Rathma »

Dzięki za odpowiedzi, niestety w takim razie dalej coś jest nie tak bo ani FSX, ani test Saiteka, ani SPAD nie wykrywa tego panela...

michalkarpik
Cadet
Cadet
Posty: 11
Rejestracja: pn 17 mar, 2014 20:46
Skąd jesteś: EPKW

Post autor: michalkarpik »

Sprawdziłem Ci model tego tranzystora. M6. Napięć nie mierzyłem ponieważ nie mam mierników.

Rathma
Cadet
Cadet
Posty: 5
Rejestracja: ndz 25 sty, 2015 23:47
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Rathma »

Dzięki, to już mam jakiś trop ;) wyczaiłem też że upalony jest rezystor o oznaczeniu R1. Czy ktoś zna może jego oporność?

maja1810
Cadet
Cadet
Posty: 4
Rejestracja: ndz 03 lut, 2013 14:16
Skąd jesteś: BIrcza EP62

switch panel nie działa

Post autor: maja1810 »

Witam podpina się pod temat.
Problem polega na tym że instalując sterowniki ze strony logitecha i po uruchomieniu fsx albo prepar3D v4 panel nie działa.

Mój system to windows10
Płyta Gigabyte Z270-ultra gaming
procesor i7 7700k
ram 16 gb
grafika gigabyte GTX 1060 gaming
dysk SSD 500 samsung

Pozdrawiam Maja

Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 171
Rejestracja: pt 11 lip, 2008 21:18
Skąd jesteś: POZnan*

Post autor: Adam73 »

Rozwiązaniem problemu jest SPAD http://fstools.weebly.com/
Windows 10 HE 64Bit, Gigabyte Z390 Gaming X, Intel I7-9700K, Ram: 16GB, GeForce RTX270, 2xSSD, 1xM2

maja1810
Cadet
Cadet
Posty: 4
Rejestracja: ndz 03 lut, 2013 14:16
Skąd jesteś: BIrcza EP62

Post autor: maja1810 »

Dzięki wielkie spróbuje :)

ODPOWIEDZ