Aztec.pl - Forum Dyskusyjne Strona Główna Aztec.pl - Forum Dyskusyjne
pasjonatów wirtualnego latania

FAQFAQ Regulamin  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Saitek Switch Panel - Nie wykrywany przez komputer
Autor Wiadomość
Rathma
Cadet


Imię: Paweł
Dołączył: 25 Sty 2015
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto 27 Sty, 2015 17:18   Saitek Switch Panel - Nie wykrywany przez komputer

Witam!

Jak w temacie, posiadam panel do symulatora lotnictwa Saitek Switch Panel (PZ55), który po podłączeniu do komputera kompletnie nie reaguje. Na komputerze nic się nie dzieje oraz na panelu nie świecą diody sygnalizujące wysunięcie lub schowanie podwozia. Po rozebraniu okazało się że jeden z tranzystorów (Q8 zdjęcie w załączniku) ma w każdą stronę zwarcie (między bazą a emiterem, emiterem a kolektorem, bazą a kolektorem zwarcie w obie strony). Po wylutowaniu go, zwarcie w układzie zniknęło, a tranzystor na zewnątrz dalej zachowuje się nie właściwie (na każdej nóżce zwarcie). Czy ktoś z posiadaczy owego panelu mógłby ściągnąć tylną obudowę (dosłownie 4 śrubki i tył schodzi, płytka jest na wierzchu - nie trzeba jej wyciągać) i mógłby mi podać model tego tranzystora (zaznaczony na czerwono, najlepiej z opornościami na poszczególnych złączach), a także przemierzyć napięcia względem masy na nim oraz na punktach które oznaczyłem na żółto na zdjęciu?



Byłbym niezmiernie wdzięczny ;)

[ Dodano: Sob 31 Sty, 2015 19:46 ]
Ludziska... nie bądźcie tacy, to jest odkręcenie 4 śrubek i zrobienie zdjęcia / podanie symbolu a wspomożecie lotnika w potrzebie :D
 
 
Tomek1158
Jet 1st Officer


Imię: Tomasz Faszcza
Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 293
Skąd: EGCN
Wysłany: Śro 04 Lut, 2015 23:11   

Panel Saiteka nigdy nie jest wykrywany przez komputer tylko przez FSX i chyba musi być zainstalowany fsuipc. Nie będę rozkręcał żeby nie zepsuć.
_________________
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
 
 
Rathma
Cadet


Imię: Paweł
Dołączył: 25 Sty 2015
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro 04 Lut, 2015 23:31   

Dzięki przyjacielu, zerknij tylko proszę jeśli możesz w menedżerze urządzeń czy aby na pewno go nie wykrywa... Bo jeśli tam go nie będzie, to jestem w domu i możliwe że zamontowałem poprawny tranzystor tylko błędnie szukam dalej usterki a przyczyna jest w samym symulatorze ;)
 
 
Tomek1158
Jet 1st Officer


Imię: Tomasz Faszcza
Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 293
Skąd: EGCN
Wysłany: Śro 04 Lut, 2015 23:35   

Niema. I w symulatorze w urządzeniach też go niema on poprostu działa i tyle. Ale działa tylko w FSX
_________________
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
 
 
michalkarpik
Cadet


Imię: Michał
Dołączył: 17 Mar 2014
Posty: 11
Skąd: EPKW
Wysłany: Czw 05 Lut, 2015 10:51   

Tomek1158 napisał/a:
Panel Saiteka nigdy nie jest wykrywany przez komputer tylko przez FSX i chyba musi być zainstalowany fsuipc.


Ja posiadam switch panel i nie mam zainstalowanego fsuipc`a, a wszystko działa poprawnie. Konieczne natomiast jest zainstalowanie dedykowanych sterowników do switch panel, które są dostarczone na niebieskiej płycie CD, wraz z urządzeniem.
 
 
Rathma
Cadet


Imię: Paweł
Dołączył: 25 Sty 2015
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw 05 Lut, 2015 19:09   

Ok, a czy w testach (c:/program files/saitek/saitek pro fligh panels/ saipz55.exe) pokazuje Wam przełączanie kolejnych przycisków?

edit: Jeszcze jedno, czy od razu po podłączeniu panelu świecą się te 3 diody od podwozia? Czy kiedy one powinny się zaświecić?
 
 
Tomek1158
Jet 1st Officer


Imię: Tomasz Faszcza
Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 293
Skąd: EGCN
Wysłany: Czw 05 Lut, 2015 19:33   

Powinny się zaświecić po uruchomieniu fsx i wybraniu samolotu.

Cytat:
Ok, a czy w testach (c:/program files/saitek/saitek pro fligh panels/ saipz55.exe) pokazuje Wam przełączanie kolejnych przycisków?


Tak pokazuje. I lampki migają po kolei z zielonego na czerwone.
_________________
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
 
 
Rathma
Cadet


Imię: Paweł
Dołączył: 25 Sty 2015
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw 05 Lut, 2015 21:03   

Dzięki za odpowiedzi, niestety w takim razie dalej coś jest nie tak bo ani FSX, ani test Saiteka, ani SPAD nie wykrywa tego panela...
 
 
michalkarpik
Cadet


Imię: Michał
Dołączył: 17 Mar 2014
Posty: 11
Skąd: EPKW
Wysłany: Sob 07 Lut, 2015 12:32   

Sprawdziłem Ci model tego tranzystora. M6. Napięć nie mierzyłem ponieważ nie mam mierników.
 
 
Rathma
Cadet


Imię: Paweł
Dołączył: 25 Sty 2015
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 07 Lut, 2015 20:14   

Dzięki, to już mam jakiś trop ;) wyczaiłem też że upalony jest rezystor o oznaczeniu R1. Czy ktoś zna może jego oporność?
 
 
maja1810
Cadet


Imię: maja
Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 4
Skąd: BIrcza EP62
Wysłany: Czw 09 Lis, 2017 19:25   switch panel nie działa

Witam podpina się pod temat.
Problem polega na tym że instalując sterowniki ze strony logitecha i po uruchomieniu fsx albo prepar3D v4 panel nie działa.

Mój system to windows10
Płyta Gigabyte Z270-ultra gaming
procesor i7 7700k
ram 16 gb
grafika gigabyte GTX 1060 gaming
dysk SSD 500 samsung

Pozdrawiam Maja
 
 
Adam73
Turboprop Captain



Imię: Adam
Dołączył: 11 Lip 2008
Posty: 171
Skąd: POZnan*
Wysłany: Czw 09 Lis, 2017 21:51   

Rozwiązaniem problemu jest SPAD http://fstools.weebly.com/
_________________
Windows 10 HE 64Bit, Z170 Pro Gaming, Intel I5-7600K, Ram: 16GB, GeForce GTX 1060, 2xSSD 120GB, DX12
 
 
maja1810
Cadet


Imię: maja
Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 4
Skąd: BIrcza EP62
Wysłany: Pią 10 Lis, 2017 16:34   

Dzięki wielkie spróbuje :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Configured by konraf

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania identyfikatora sesji użytkownika. Dzięki temu plikowi będziesz zalogowany w serwisie przez cały czas przebywania w witrynie bądź do momentu wylogowania się. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu.