Cześć
Z przyczyn ode mnie niezależnych, musiałem pożegnać się z forum opartym o phpBB by Przemo (które nie jest już od dawna rozwijane i aktualizowane). Dokonałem więc migracji na zwykłe phpBB 3. Migracja taka niesie za sobą spore ryzyko (utrata postów, utrata użytkowników, uszkodzenie bazy danych itp.. Na szczęście udało mi się uniknąć tych problemów.

Pozostał tylko jeden problem, a mianowicie Wasze hasła. W phpBB by Przemo hasła te były inaczej kodowane, niż są w phpBB 3. Dlatego też Wasze hasła nie działają. Proszę więc podczas logowania o skorzystanie z opcji "Zapomniałem hasła". Otrzymacie wówczas w mailu instrukcje resetu hasła. W razie problemów, proszę o kontakt ze mną pod adresem konraf@aztec.pl

Laptop do FS'a

Problemy ze sprzętem (karty graficzne, karty dźwiękowe, joysticki, wolanty, itp.).

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
BA680
Cadet
Cadet
Posty: 17
Rejestracja: pn 28 sty, 2008 18:53
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: BA680 »

Witam
Mam zamiar zmienic komputer na laptopa i nie wiem czy na tym laptopie fs9 pojdzie Laptop i jak tak to na jakich ustawieniach grafiki?

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2773
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Witam

Temat wydzieliłem.
Podłączam się pod pytanie ;) dodatkowo pytając, jaki układ graficzny w laptopach odpowiada - pi razy oko- układowi nVidia 7600GT (na normalnej karcie graficznej do kompa stacjonarnego).
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta

Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 242
Rejestracja: śr 05 paź, 2005 18:20
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

jaki układ graficzny w laptopach odpowiada - pi razy oko- układowi nVidia 7600GT (na normalnej karcie graficznej do kompa stacjonarnego
Go 7600GT ;)
http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=98&pgno=1
Witam
Mam zamiar zmienic komputer na laptopa i nie wiem czy na tym laptopie fs9 pojdzie Laptop i jak tak to na jakich ustawieniach grafiki?
Pójdzie, pewnie na średnio-wysokich / wysokich. Ale to kloc a nie laptop.

Awatar użytkownika
BA680
Cadet
Cadet
Posty: 17
Rejestracja: pn 28 sty, 2008 18:53
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: BA680 »

Niby czemu kloc?

Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 242
Rejestracja: śr 05 paź, 2005 18:20
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

Bo waży 3,5 kg + zasilacz (pewnie z 0,5) i ma 40 cm szerokości. To komputer klasy DTR, czyli bardziej pecet którego można sporadycznie przenosić z jednego miejsca na drugie, niż narzędzie które da się komfortowo zabierać codziennie w podróż. Wcale nie twierdzę że to zły komputer, po prostu zależy do czego chcesz go używać. Jeśli zamierzasz zastąpić nim swój komputer stacjonarny a nosić go będziesz głównie w obrębie mieszkania, to nie widzę przeciwskazań. ;)

maver
Cadet
Cadet
Posty: 41
Rejestracja: śr 31 mar, 2004 10:14
Skąd jesteś: Jaworzno

Post autor: maver »

Jeśli chodzi o grafikę to tu możecie sobie zobaczyć porównanie z grafikami w kompach stacjonarnych.



Ja ma notebooka jak w opisie, suwaczki na max w prawo i śmiga aż miło 25-23(blokada) fps, w W-wie PMDG VC. Ważne aby ustawić w opcjach FS mipmap góra na 4, powyżej fps drastycznie spada, przynajmniej u mnie. I nie wiem czy to ma znaczenie, ale mam regulowane obroty wiatraka na procesorze. Oczywiście przed odpaleniem FS-a muszę dać na max. Procesor polecałbym jakiś co najmniej 7200 2x2,0GHz, u mojego brata na 2x 1,86 już tak różowo nie jest.

A to wyciągnąłem z właściwości mojej karty:

Graphics Card Manufacturer: Powered by ATI
Graphics Chipset: ATI Mobility Radeon X1600
Device ID: 71C5
Vendor: 1002
Subsystem ID: 0068
Subsystem Vendor ID: 1854
Bus Type: PCI Express
Current Bus Setting: PCI Express
BIOS Version: 009.012.001.011
BIOS Part Number: BK-ATI VER009.012.001.011.019786
BIOS Date: 2006/04/19
Memory Size: 512 MB
Memory Type: HyperMemory
Core Clock in MHz: 419 MHz
Memory Clock in MHz: 468 MHz
Primary Display: Yes
Intel i7 9700K 5,0 Ghz, 32Mb RAM, GTX 1060

Awatar użytkownika
BA680
Cadet
Cadet
Posty: 17
Rejestracja: pn 28 sty, 2008 18:53
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: BA680 »

A co polecacie Viste czy Xp

Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2744
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

BA680 pisze:A co polecacie Viste czy Xp
XPka
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5

Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 242
Rejestracja: śr 05 paź, 2005 18:20
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

Taaa, tylko że jeśli laptop jest sprzedawany z preinstalowaną Vistą, to:

-może być problem żeby kupić go z innym systemem. Obecnie większość komputerów jest sprzedawana z Vistą.
-może być problem z instalacją XP'ka na zmodyfikowanej konfiguracji laptopa (w skrajnym przypadku prośba o dyskietkę ze sterownikami przy instalacji)
-może być problem ze sterownikami do niektórych urządzeń pod XP (kamera, pilot, przyciski multimedialne, etc). Jedyną odpowiedzią serwisu jest w takiej sytuacji "tego systemu nie wspieramy".

Piszę - może, bo nasilenie tych problemów zależy od konfiguracji i podejścia producenta i jak jest w tym konkretnym przypadku - nie wiem. Zresztą Vista wymamaga przyzwyczajenia i obejścia paru problemów, ale też nie jest taka straszna. ;)

gerowski
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 64
Rejestracja: pt 19 sty, 2007 16:42
Skąd jesteś: EPKM,EPKT

Post autor: gerowski »

Ja zainstalowałem kiedyś FS2004 na COMPAL FL90 /recenzja - http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Co ... 123.0.html / Laptop na chipsecie SantaRosa z grafika 8600M GT, złożony samodzielnie z prockiem C2D /2GHz/, 2GB RAMu, HDD SATA bodajże 160GB. FS radził sobie bardzo dobrze /nie pamiętam dokładnie ustawień detali ale w granicach od średnich w górę/

Korzyść taka, że laptop jest składakiem. Można dobrać podzespoły łącznie z systemem.

pzdr
Jarek
MSI Z170A Pro; Intel i5-6600K; 2x8GB; Radeon R9 270X; FSX; Win7; Win10

El Wieczor
Cadet
Cadet
Posty: 46
Rejestracja: wt 05 gru, 2006 15:02
Skąd jesteś: ppp

Post autor: El Wieczor »

RzEmYk pisze:
BA680 pisze:A co polecacie Viste czy Xp
XPka
A dlaczego XP? Nowy laptop i stary system!? To może jeszcze Win95? ;) :P

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2773
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Jaki system, taki popyta na niego. To co MS zeszło, to pewnie tylko to, co wpychają na siłę z nowymi kompami.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta

Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2744
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

El Wieczor pisze:
RzEmYk pisze:
BA680 pisze:A co polecacie Viste czy Xp
XPka
A dlaczego XP? Nowy laptop i stary system!? To może jeszcze Win95? ;) :P
Win95 nie, ale Win98 SE to prędzej.
XPek, bo mniej będzie żarł pamięci, mocy przeliczeniowej procka i karty graficznej niż Vista. Z resztą jak ktoś koniecznie chce Aero, śliczne kolorowe okienka (plus nieco problemów z softem do FSa) to nie bronie.
Co do sterowników, to firmy często oferują downgrade do XPka, a stery umieszczają na stronkach.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5

El Wieczor
Cadet
Cadet
Posty: 46
Rejestracja: wt 05 gru, 2006 15:02
Skąd jesteś: ppp

Post autor: El Wieczor »

RzEmYk pisze: (plus nieco problemów z softem do FSa)
:shock: Mam mnóstwo softu do FS9 i FSX i żadnych problemów na Viście nigdy nie miałem.
Możesz podać jakiś przykład?

Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2744
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

PMDG B747-400, FSInn to na pewno. Obejść się da wyłączając to, czym się Vista chwali, czyli całe to zarządzanie kontami.
Nie wiem jak pozostałe programy, może się zdarzyć, że jakiś starszy soft nie będzie działał.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2773
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Odchodzimy od tematu.

Żeby wrócić, proponuję poszukac sobie sprzetu Compal, np. FL90 (nie mylic z Flight Level ;) ).
Sprzecik tani i ponoc całkiem, całkiem.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta

maver
Cadet
Cadet
Posty: 41
Rejestracja: śr 31 mar, 2004 10:14
Skąd jesteś: Jaworzno

Post autor: maver »

konraf pisze:Compal, np. FL90


Potwierdzam. Mój szefcio zakupił dla siebie takiego w lepszej niż moja konfiguracji za 3700zł zdaje się. Jak narazie nie narzeka. Niestety nie sprawdzałem jak na tym Fs śmiga (On raczej nie pozwala sobie w komputerze szperać :) ).
Intel i7 9700K 5,0 Ghz, 32Mb RAM, GTX 1060

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2773
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Recka:
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Co ... 123.0.html

Core 2 koło 2Ghz + 2 GB RAM + 8600GT za około 3200-3300 zł
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta

El Wieczor
Cadet
Cadet
Posty: 46
Rejestracja: wt 05 gru, 2006 15:02
Skąd jesteś: ppp

Post autor: El Wieczor »

RzEmYk pisze:PMDG B747-400, FSInn to na pewno.
Na pewno? Właśnie latam PMDG B747-400X a z Vatsim łączę się przez FSInn.

Awatar użytkownika
BA680
Cadet
Cadet
Posty: 17
Rejestracja: pn 28 sty, 2008 18:53
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: BA680 »

A co powiecie na tego lap

Awatar użytkownika
Broker89
Cadet
Cadet
Posty: 34
Rejestracja: wt 16 paź, 2007 07:24
Skąd jesteś: WWA

Post autor: Broker89 »

Ja szczerze polecam firmy laptopów w tej Kolejność IBM,DELL, TOSHIBA...nie polecam acerów, hp-eków, i MAXDATY !!!to moje zdanie dell i tośka nie do zaorania w firmie obskakujemy imprezy w plenerze z tymi laptokami deszcz nie deszcz wilgoć nie przeszkadza tyle że cena trochę wysoka...Warto czasem rozejrzeć się na rynek amerykański za niską cenę można wyrwać IBM-a z jakiejś korporacji która wyprzedaje "starocie" :D

Awatar użytkownika
BA680
Cadet
Cadet
Posty: 17
Rejestracja: pn 28 sty, 2008 18:53
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: BA680 »

Broker89 pisze:JWarto czasem rozejrzeć się na rynek amerykański za niską cenę można wyrwać IBM-a z jakiejś korporacji która wyprzedaje "starocie" :D
Tylko ze gwarancji nie bedzie na nim

Awatar użytkownika
Broker89
Cadet
Cadet
Posty: 34
Rejestracja: wt 16 paź, 2007 07:24
Skąd jesteś: WWA

Post autor: Broker89 »

wiesz ale wyrwać laptopa za 200-300$ to aż tak dramatem nie podchodzi

Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 242
Rejestracja: śr 05 paź, 2005 18:20
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

Ja szczerze polecam firmy laptopów w tej Kolejność IBM,DELL, TOSHIBA...nie polecam acerów, hp-eków, i MAXDATY !!!
Lol, nie ma to jak ambitna dyskusja która marka lepsza, przypominają mi się tematy: Intel czy AMD, Seagate czy WD, nVidia czy ATI etc. Piszesz o "IBM" Lenovo czy IBM Txx, hp Compaq czy hp Pavillon? Przecież to są zupełnie różne komputery. Toshib mało widziałem i używałem ale jak widzę te nowe błyszczące A200 z odciskami paluchów po 2 dniach używania na całej pokrywie i dziwacznymi zawiasami to mi się chce śmiać.

Awatar użytkownika
BA680
Cadet
Cadet
Posty: 17
Rejestracja: pn 28 sty, 2008 18:53
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: BA680 »

some1 pisze:
Ja szczerze polecam firmy laptopów w tej Kolejność IBM,DELL, TOSHIBA...nie polecam acerów, hp-eków, i MAXDATY !!!
Lol, nie ma to jak ambitna dyskusja która marka lepsza, przypominają mi się tematy: Intel czy AMD, Seagate czy WD, nVidia czy ATI etc. Piszesz o "IBM" Lenovo czy IBM Txx, hp Compaq czy hp Pavillon? Przecież to są zupełnie różne komputery. Toshib mało widziałem i używałem ale jak widzę te nowe błyszczące A200 z odciskami paluchów po 2 dniach używania na całej pokrywie i dziwacznymi zawiasami to mi się chce śmiać.
To moze polecisz mi jakis laptop tak do kwoty 4500zl

Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 242
Rejestracja: śr 05 paź, 2005 18:20
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

Polecić konkretnego komputera nie polecę, bo nie jestem Tobą - nie wiem do czego chcesz takiego komputera używać i jakie masz oczekiwania. Poza tym nie uważam się za eksperta od takich komputerów, zwłasza od laptopów mających zastąpić komputer stacjonarny. Dla mnie laptop jest narzędziem pracy, więc powinien być przenośny, mieć jak najsłabszą kartę graficzną (żeby działało mi jak najmniej gier i sprzęt jak najdłużej pracował na baterii), najlepiej był czarny, matowy miał dobrą klawiaturę i touchpad. Sam widzisz że lepiej mnie nie słuchać :D

Moja rada - zajrzyj na specjalistyczne fora gdzie ten problem jest poruszany codziennie na przykład:

http://forum.laptopy.info.pl/
http://forum.purepc.pl/index.php?showforum=60

Działy "co kupić", przyklejone topiki.
Zainteresuj się też recenzjami publikowanymi na tych forach oraz na wortalach takich jak
www.NotebookCheck.pl Tak będzie chyba najlepiej.

Awatar użytkownika
Broker89
Cadet
Cadet
Posty: 34
Rejestracja: wt 16 paź, 2007 07:24
Skąd jesteś: WWA

Post autor: Broker89 »

chodzi mi o IBM Txxx.....inwestuj w DELLA z czystym sumieniem. Jeśli zauważysz to AMD i Intel produkuje procki, At i Nvidia Karty Graf, Dell laptopy A hp drukarki laptopy komputery faksy monitory dosłownie wszystkiego się tyka wszędzie go znajdziesz nowe tośki z tymi powłokami lustrzanymi to bez kitu nie wypał ale do modeli IBM T** czy laptopów z rodziny DELLA nie ma co się czepiać...

Awatar użytkownika
BA680
Cadet
Cadet
Posty: 17
Rejestracja: pn 28 sty, 2008 18:53
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: BA680 »

Mam pytanie dotyczace dodatków do fs9 chodzacych na viscie bo tutaj różnie piszecie czy sa z nimi jakies problemy albo cos? Najbardziej mi tu chodzi o PMDG 747 i Ai traffic 2005??

Awatar użytkownika
adams99
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 50
Rejestracja: pn 14 cze, 2004 10:20
Skąd jesteś: Szczecin

Post autor: adams99 »

Broker89 pisze:chodzi mi o IBM Txxx.....inwestuj w DELLA z czystym sumieniem. Jeśli zauważysz to AMD i Intel produkuje procki, At i Nvidia Karty Graf, Dell laptopy A hp drukarki laptopy komputery faksy monitory dosłownie wszystkiego się tyka wszędzie go znajdziesz nowe tośki z tymi powłokami lustrzanymi to bez kitu nie wypał ale do modeli IBM T** czy laptopów z rodziny DELLA nie ma co się czepiać...
Dawno tak się nie uśmiałem :) musisz przyjechać mi ekran wyczyścić. Na drugi raz pomyśl zanim zaczniesz pisać.

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2773
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Dodam od siebie kilka uwag.
Przesiadłem się jakies 2 tygodnie temu na laptopa. Komputer stacjonarny miałem około 10 lat. Ostatnia konfiguracja to: AMD X2 3800+ S939 (podkręcony na 2.4 Ghz), nVidia 7600GS 256 MB DDR3 Galaxy, płyta główna na nForce4 Ultra, 2 GB RAM DDR 400, dysk Caviar 7200RPM, 8 MB cache.

Długo zastanawiałem się jakiego laptopa kupić ale w końcu sie zdecydowałem na tzw. kadłubek (komputer tzw VBI: Verified by Intel). Kupiłem takie cos:
http://www.bluemobility.pl/product_info ... ts_id/1771

Czyli w skrócie Core2Duo T7500 (2,2Ghz, 4 MB cache), grafika 8600GT 256 MB DDR2, 2 GB RAM DDR2 667, dysk 250GB 5400RPM, matryca "niestety" błyszcząca (ale już się przyzwyczaiłem) i panorama 1280*800.

Bałem się, że montaż kadłubka będzie byle jaki, że będzie klekotało, itp.
Nic z tych rzeczy. Jak na razie jestem bardzo zadowolony.
FS2004 chodzi pięknie. Dużo lepiej, niż na starej stacjonarce. Blokadę fps mam na 25 fps i przy takich sceneriach (plus Ultimate Terrain, Ground Environment) jak FlyTampa LOWW, czy płatna LMML cały czas te 25 fps jest (testowane na Flight1 ATR 72).
Nie przeszkadza nawet wolny dysk (5400 RPM vs 7200 RPM). Cały lap złożony jest starannie, procek dobrze posmarowany, nie grzeje się jakoś koszmarnie przy obciążeniu. Grafa wydajna i też jak na razie nie sprawia problemów. Po obciążeniu powietrze wylatujące z układu chłodzenia jest ciepłe ale tak samo ciepłe (jesli nie bardziej) były moje stare grafiki, np. ww. 7600GS (z wielkim chłodzeniem Zalmana), nie wspominając już o grzejniku ATI 9700Pro.
Jedyny minus to niestety panorama. FS w full screen i w panelu 3D (VC) wygląda super ale niestety już 2D są porozciągane. Niby można dodać wpisy w panel.cfg samolotów ale średnio to działa, a ja i tak latam w oknie, wiec sobie po prostu zmniejszam okno do odpowiedniej proporcji ekranu. Można się przyzwyczaić (tym bardziej, że obecnie latam "od świeta").
Tak więc jesli ktoś z Was planuje przesiadkę na laptopa, polecam kadłubki Compal. Za taką konfigurację markową (Toshiba, itp.) trzebaby zapłacić około 1 tys. zł więcej.

Polecam też ww. sklep BlueMobility. Super kontakt, super obsługa. Za laptopa zapłaciłem w czwartek około 17-tej, a w piątek miałem już komputer w domu. Gwarancja 24 miesiące, door-to-door. Co dla mnie ważne, lapek sprzedawany jest bez systemu operacyjnego, więc nikt mi na siłę nie wciska Visty. Do XP i Vista firma BM dołącza płytę (tłoczoną, a nie jakieś recznie nagrane CD) ze sterownikami.
Zobaczymy jak będzie z awaryjnością. Tu na szczęście też jest całkiem ok, bo jesli padnie np. dysk, to odesłać mogę sam dysk. Nic nie jest zaplombowane. Na minus...cóż główny serwis jest na Słowacji ;) wiec jesli padnie coś poważnego, lapek idzie na Słowację. Co prawda gwarancja zapewnia, że cała naprawa, łącznie z wysyłką ma trwać max. 14 dni...no...ale....wolałbym tego nie sprawdzac ;)
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta

Awatar użytkownika
BA680
Cadet
Cadet
Posty: 17
Rejestracja: pn 28 sty, 2008 18:53
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: BA680 »

Witam mam zamiar zakupić FSX i nie wiem czy mi sie to opłaca czy mi bedzie chodzić płynnie moj sprzet to Core2 Duo T8300 2.4 GHz pamiec 4giga GeForce 8400M GS 256 MB (Do 1500 MB)

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2773
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Nie. Strasznie słaba karta graficzna. 8600GT tub ATI 2600 to minima.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta

Mariusz
Cadet
Cadet
Posty: 43
Rejestracja: śr 20 lip, 2005 03:56
Skąd jesteś: Włocławek

jaki laptop do 2700 PLN

Post autor: Mariusz »

Witam mam zamiar zakupic LAPTOPA do fs9. jakiego polecacie do 2700PLN.

[ Komentarz dodany przez: konraf: Sob 28 Cze, 2008 20:28 ]
Patrz niżej.

Borys
Cadet
Cadet
Posty: 34
Rejestracja: pt 27 cze, 2008 11:07
Skąd jesteś: EPMR

Post autor: Borys »

No wlasnie, tradycyjnie juz przylacze sie do pytania.
Budzet to ok 3000zl. Chcialbym zeby w miare dobrze chodzil na nim FSX.
Z tego co sie orientowalem mozna kupic kadlubek Compala za te pieniadze, na Penrynie 2,5GHz, 4 GB RAM, z grafika GF8600GT (czym sie rozni GS od GT?). Pytanie teraz czy warto sie pchac w takie cos?
http://www.bluemobility.pl/product_info ... ts_id/2202
Wlasciwie pytanie skierowane do konrafa, bo z tego co pisal, nabyl takie cudo. Jak sie sprawuje laptop z tego zrodla?
Boje sie w niemarkowych laptopach pekajacych zawiasow i ogolnej niekompatybilnosci elementow. Nie mowiac juz o obiektywnej wydajnosci calego zestawu.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2773
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Też się tego balem ale poczytałem recki na notebookcheck i kupilem. Nie żałuję.

Jakość kadlubka zależy zapewne w duzym stopniu od firmy/sklepu, ktory go składa. Bluemobility wg. mnie jest jedną z lepszych firm handlujących kadlubkami. Dostawa była na drugi dzień od przelania kasy, czyli blysk. Kontak świetny. Nie mieli na miejscu dyskow 160GB, to zadzwonili, czy mają za niewielką dopłata włożyć 250 GB, czy czekać 1-2 dni na 160. Wybralem 250 GB.

Wracając do laptopa, mam FL90, Core2Duo T7500 (2.2 Ghz), 2 GHz RAM DDR2 667, dysk 250 GB Fujitsu, karta 8600GT 256 MB, matryca 15" 1280x800. Na marginesie, nieźle ten model staniał :( (dalem koło 2900, z gwarancją door-to-door a dzisiaj to by mnie wyszlo kolo 2400 zł).

Wydajność FS2004 jest super. Powiem, że chodzi lepiej, niż na stacjonarnym AMD X2 3800+ podkręconym do 2.4Ghz, 2 GB RAM DDR400, nVidia 7600GS 512 MB.
Skończylem tez na tym Half-Life Orange Box (caly box) i płynność w 1280x800 i detalami w wiekszości na maks była super.

Niestety FSX jeszcze na tym kadlubku nie testowalem, głównie z braku czasu i ochoty.

Jeśli coś mogę zasugerować, to weź matryce 15" 1440 x 900. Te modele z + w nazwie mają takie. Ten model, ktory wybraleś powinien w FSX sobie ładnie radzić. Procka ma super, RAM też spokojnie, grafika taka do FSX....może być. Ah i jeśli poważnie mylisz o FSX, to weź pod uwagę dysk 7200RPM.
I pamiętaj, że większość tych kadlubków nie ma zatrzaskiwanej klapy. Jest tylko jakiś tam mechanizm dociskający.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta

emil0076
Cadet
Cadet
Posty: 5
Rejestracja: wt 17 cze, 2008 18:03
Skąd jesteś: Jaworzno

Post autor: emil0076 »

Jadę w góry i chciałbym mieć możliwość polatania sobie wieczorkiem, mam pytanie czy na minimalnych, ewentualnie na średnich ustawieniach grafiki będzie płynnie szedł FS2004? Do tej pory lapka użwałem tylko do pracy więc nie wiem czy woóle warto wgrywać FSa, oto lapek: HP Pavilion dv6000 Series - Intel Celeron 440 1,86GHz, Intel 945GM Express Graphic (chyba najsłabszy punkt), 1GB RAMu.
Pozdrawiam!

Borys
Cadet
Cadet
Posty: 34
Rejestracja: pt 27 cze, 2008 11:07
Skąd jesteś: EPMR

Post autor: Borys »

Podobno te 7200rpm w tych kadlubkach bardzo glosno chodza... Nie wiem ile w tym prawdy, ale z takimi opiniami sie zetknalem. Poza tym, czy to az taka roznica wielka we wczytywaniu danych bedzie w FSX?
Brak zatrzaskow mi kompletnie nie przeszkadza, wkurzam sie jak za kazdym razem musze z nimi walczyc zeby klape otworzyc :)
Generalnie widze ze matryca z + jest niewiele drozsza, moze warto doplacic.
A jak z kamerka w tym modelu? Da sie ja uzyc do freetracka, czy ma za maly kat widzenia?
Pozdrawiam!

P.S. Po co ten czytnik linii papilarnych??

Mechanik
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 59
Rejestracja: pt 14 gru, 2007 15:13
Skąd jesteś: ---

RE: Laptop do FS'a

Post autor: Mechanik »

Borys pisze:P.S. Po co ten czytnik linii papilarnych??
Jak to po co, do zabezpieczenia danych, hasło złamiesz, ale linie papilarne są niepowtrzalne :D .

Świetna strona z tymi laptopami, poważnie się zastanawiam nad kupnem któregoś z nich bo oferty są nieco bardziej korzystne niż normalnie w sklepie ze zwykłymi laptopami.

Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2744
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Re: RE: Laptop do FS'a

Post autor: RzEmYk »

emil0076 pisze:Intel Celeron 440 1,86GHz, Intel 945GM Express Graphic (chyba najsłabszy punkt), 1GB RAMu.
Rewelacji się nie spodziewaj, ale będzie się dało pograć. Gorzej może być z płatnymi maszynami, one mogą przyciąć po klatkach.
Grafa kiepskawa, no i zabiera Ci RAM, więc to 1GB to trochę mało.
Mechanik pisze:
Borys pisze:P.S. Po co ten czytnik linii papilarnych??
Jak to po co, do zabezpieczenia danych, hasło złamiesz, ale linie papilarne są niepowtrzalne :D .
Gorzej, gdy sobie przetniesz palca... ;)
Borys pisze:Podobno te 7200rpm w tych kadlubkach bardzo glosno chodza...
To zależy od dysku, jeśli jest cichy dysk dobrej firmy, to nie będzie problemów.
Równie dobrze możesz powiedzieć, że samoloty bardzo hałasują - taki sam ogólnik. Jedne hałasują bardziej, inne mniej, a niektóre są cichutkie...
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2773
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Generalnie do tych kadlubkow wkładają Seagaty. Sa ciche.
Kamerka....jest ale rewelacji sie nie spodziewaj. Ma niby 2.0 mpx ale jest sredniej jakości.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta

ODPOWIEDZ