Aztec.pl - Forum Dyskusyjne Strona Główna Aztec.pl - Forum Dyskusyjne
pasjonatów wirtualnego latania

FAQFAQ Regulamin  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tworzenie tras lotów pasażerskich
Autor Wiadomość
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 28 Mar, 2009 02:11   Tworzenie tras lotów pasażerskich

Tak "ku przyszłości" chciałbym się dowiedzieć skąd wziąć plan lotu, który mam wklepać do FMC? Pierwsza rzecz to problem, że teraz bazy AIRAC są płatne a nie chce mi się za nie płacić 20 EUR więc pytanie czy mogę oprzeć się na starych bazach jakie zainstalowały się razem z LD763 (01/07) bądź ściągniętej z avsim (08/06)? Po drugie jak zaprojektować taką trasę - czy są do tego jakieś programy bądź strony internetowe bo ręczne to strasznie ciężkie chyba?
Ostatnio zmieniony przez RzEmYk Wto 06 Mar, 2012 17:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
tidit
Jet Captain



Imię: Filip
Dołączył: 16 Gru 2004
Posty: 750
Skąd: EPBC
Wysłany: Sob 28 Mar, 2009 07:09   

Możesz korzystać np z vroute, możesz korzystać z bazy na stronie pl-vacc, możesz korzystać z routefindera, możesz zainstalować np. FSNav i przy jego pomocy planować trasę. Możliwości jest mnóstwo. Możesz też pościągać z AIP poszczególnych krajów przez które chesz lecieć i samemu zaplanować trasę.

Co do AIRACa: jeśli latasz offline nie ma to większego znaczenia z którym na pokładzie będziesz latał. Jednak mogą wystąpić różnice np. na mapkach (inne nazwy punktów czy dróg lotniczych).
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 28 Mar, 2009 15:35   

Ten routefinder, chociaż w wersji darmowej, wydaje się dość użyteczny bo ma aktualny AIRAC choć szkoda, ze nie można zapisać tras na dysku. Ale nie powinno być problemów z wklepaniem jej do FMC.
 
 
tidit
Jet Captain



Imię: Filip
Dołączył: 16 Gru 2004
Posty: 750
Skąd: EPBC
Wysłany: Sob 28 Mar, 2009 15:41   

Zwróć tylko uwagę, że są to trasy generowane z automatu i mogą (choć nie muszą) zdarzać się błędy. W np. Vroute trasy są sprawdzane przez człowieka, więc są pewne.
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 28 Mar, 2009 17:25   

A w lotach off-line może to mieć jakieś znaczenie?
 
 
tidit
Jet Captain



Imię: Filip
Dołączył: 16 Gru 2004
Posty: 750
Skąd: EPBC
Wysłany: Sob 28 Mar, 2009 18:18   

Mogą być rozbieżności w nazewnictwie fix'ów względem aktualnych map.
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 28 Mar, 2009 20:04   

Zainstalowałem sobie program vroute.info (wersja darmowa) i bardzo przypadł mi on do gustu. Zastanawiam się nad zakupem wersji Premium jednakże w jego helpie wyczytałem, że jest on używany tylko do lotów on-line na VATSIM. Czy muszę się zarejestrować na VATSIM aby móc z niego w pełni korzystać? Czy równie dobrze sprawdza się on w latach off-line pod warunkiem posiadania na kompie identycznej bazy AIRAC? Chyba powinien...

Co ciekawe użytkownicy VATSIM korzystają zarówno z bazy AIRAC płatnej jak i ostatniej darmowej. Czy nie powoduje to konfliktów w latach na VATSIM?
 
 
noker
Turboprop Captain



Imię: Rafał
Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 172
Skąd: Puławy City
Wysłany: Sob 28 Mar, 2009 20:11   

Ultor napisał/a:
Ten routefinder, chociaż w wersji darmowej, wydaje się dość użyteczny bo ma aktualny AIRAC choć szkoda, ze nie można zapisać tras na dysku. Ale nie powinno być problemów z wklepaniem jej do FMC.

Trasę wygenerowaną w rfinder możesz przepuścić przez http://www.simroutes.com/ opcja generate route i zapisać w wybranym formacie

Trasy generowane przez vroute także mozna zapisywać w odpowiednim formacie
_________________
#Z390#i5 9600#32GB@3200MHz#MSI GTX1050 Ti#Win10#FS9.1#
polandcargo.pl
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 28 Mar, 2009 20:41   

Czyli routefinder+simroutes dają razem darmowy odpowiednik funkcjonalny płatnego vroute?
 
 
tidit
Jet Captain



Imię: Filip
Dołączył: 16 Gru 2004
Posty: 750
Skąd: EPBC
Wysłany: Sob 28 Mar, 2009 20:49   

Ultor napisał/a:
Zjednakże w jego helpie wyczytałem, że jest on używany tylko do lotów on-line na VATSIM. Czy muszę się zarejestrować na VATSIM aby móc z niego w pełni korzystać? Czy równie dobrze sprawdza się on w latach off-line pod warunkiem posiadania na kompie identycznej bazy AIRAC? Chyba powinien...

Co ciekawe użytkownicy VATSIM korzystają zarówno z bazy AIRAC płatnej jak i ostatniej darmowej. Czy nie powoduje to konfliktów w latach na VATSIM?


Nie musisz rejestrować się na Vatsim, aby korzystać z Vroute, możesz go używać do planowania lotów offline.

Co do drugiego pytania: mogą się zdarzać konflikty (np. użytkownik darmowego AIRACa ma NDB HG zamiast WRW we Wrocławiu, czy PT zamiast KTC w Katowicach itp.).
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 30 Mar, 2009 00:32   

Jeśli chodzi o płatne narzędzia do planowania lotów to obecnie są dostępne:

- Vroute Premium
- FSBuild
- FSCommander

Który z nich jest ogólnie najlepszy do tego celu?

PS. Zauważyłem, że standardowy planer lotu FSX produkuje dziwaczne trasy z Europy do USA na przykład przez Brazylię lub Alaskę. Czy to jest "normalne" czy może moja instalka FSX jest coś nie taka jak trzeba?
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2877
Skąd: EPPO
Wysłany: Pon 30 Mar, 2009 08:07   

Vroute nie służy do planowania. Generalnie udostępnia gotowe plany. Do planowania służą te pozostałe programy (plus FSNavigator pod FS2004).

Trasę FSX tak Ci liczy, bo zapewne nie wie, co to NAT.
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 30 Mar, 2009 13:07   

O właśnie! Bo w Europie FSX planuje w miarę optymalne trasy IFR. No szkoda, że MS nie pomyślał o NAT...

Wobec tego chyba zakupię FSBuild choć ma podobno totalnie koślawy interfejs i nieciekawą obsługę.
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2877
Skąd: EPPO
Wysłany: Pon 30 Mar, 2009 13:58   

Jesli latasz tylko off-line, daj sobie spokój za zakupami. Korzystaj z Vroute a jak tam nie ma danej trasy, generuj routefinderem.
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 30 Mar, 2009 14:33   

Teraz oczywiście tylko off-line ale kiedyś zapewne spróbuję szczęscia na VATSIM!

Natomiast chciałem się jeszcze spytać o kompatybilność baz AIRAC: otóż z LDS 767 mam zainstalowaną bazę 01/07 natomiast Vroute posiada tylko opcję darmowej bazy 08/06. Czy generując Vroute plan lotu będę mógł poprawnie zaprogramować FMC mojego Beńka jeśli ten ma inny AIRAC czy muszę mu podmienić tą bazę na 08/06 ściągniętą z avsim?
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2877
Skąd: EPPO
Wysłany: Pon 30 Mar, 2009 14:48   

Przy różnych bazach mogą (acz nie muszą być problemy). Zawsze można sobie wykupić w Navigraph nowe bazy. Za 100 kredytów masz 5 cykli. 100 kredytów to koszt 10 Euro. Możesz kupować np. co drugi cykl (sam tak robię). Oczywiście w kazdym cyklu za te 20 kredytów masz bazy do wszystkich dodatków, w tym kod do Vroute.
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 30 Mar, 2009 15:03   

A jak ma się do tego wszystkiego baza SimRoutes? W niej można generować trasy na podstawie planu z RouteFinder i eksportować je do LDS767 ale ta ma tylko baze AIRAC 1107 co już mnie dołuje straszliwie bo mam chyba cztery rozne bazy na tapecie: w samolocie 0107, w Vroute 0608 lub 1107 a w RFinder jaką chcę...

PS. Więc jeśli kupuje się co drugi cykl w Navigraph to i tak w Vroute ma się dostęp do wszystkich cykli?
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2877
Skąd: EPPO
Wysłany: Pon 30 Mar, 2009 18:10   

Nie. Do Vroute kupuje się razem z danym cyklem specjalny kod, ktory niejako odblokowuje w Vroute daną bazę AIRAC. Kod jest ważny określony okres czasu.
Obecnie np. Vroute pokazuje, ze "The oldest supported cycle (except 0608/0711) is currently 0902", wiec jesli np. ktos kupił cykl 0901, to niestety w Vroute już z tego nie skorzysta.
Prawde mowiąc, nie wiem dlaczego jest takie ograniczenie. W końcu cykl AIRAC zakupiłem i mogę używać jak długo chcę, a w Vroute niestety za jakis czas kod na dany cykl wygasa i można korzystać tylko z tych udostępnionych cykli freeware.
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 30 Mar, 2009 18:34   

Więc na razie do lotów off-line wybrałbym taki schemat postępowania:

- wchodzę na stronę RouteFinder i wyszukuję tam trasę dla cyklu 07/01 bo taki mam w LDS767

- potem wchodzę na stronę SimRoute, wklepuje tę trasę i generuję plan lotu, który ściagam w pliku do FMC LDS767

Jedyny minus to fakt, że na SimRoute jest dostępny tylko AIRAC 07/11 a nie 07/01. Czy to może generować jakieś błędy nawigacyjne?
 
 
konraf
Administrator



Imię: Bartek
Dołączył: 05 Lut 2004
Posty: 2877
Skąd: EPPO
Wysłany: Pon 30 Mar, 2009 19:05   

Tylko nie wiem czemu się uparłeś na to wczytywanie planów do FMC. Osobiście nigdy tego nie robie (może i źle). Zawsze trasę wklepuje recznie (fakt, że jakiś obłędnych dystansów nie latam). Wtedy więc tylko szukasz trasę w RouteFinder i jechane z nią do FMC.
_________________
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 30 Mar, 2009 19:28   

Ano to załatwiałoby sprawę niekompatybilności baz AIRAC! Tylko musiałbym gdzieś to sobie zapisać bo przełączanie zadań może zwiesić FSX. A z importowaniem planu lotu do FMC to tak sobie pomyślałem, że łatwiej/prędzej będzie się zabrać za latanie...

Hmm, co ciekawe Rfinder generuje mi różne trasy z EPWA do EPKK w zależności od użytego AIRACA:

- dla 0701 mam trasę: EPWA SID LDZ UN133 JED STAR EPKK - 164,5 nm

- dla 0903 natomiast: EPWA SID DEDOL UM985 JED STAR EPKK - 135 nm

Jak widać ta pierwsza nie jest optymalna...
 
 
matx1234
Light Planes Captain


Imię: Mateusz
Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 92
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 30 Mar, 2009 20:04   

W starszej wersji zapewne brakuje aktualnych punktów nawigacyjnych...
_________________
AMD64 x2 5200+, 2GB DDR2, PowerColor HD4850 PCS+, Corsair 450W
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 30 Mar, 2009 20:10   

Choć co ciekawe w wersji 0608 również Rfinder pokazuje tę krótszą drogę...

Macie może gdzieś AIRAC 0711 dla Level-D?
 
 
PK
[Usunięty]

Wysłany: Pon 30 Mar, 2009 20:40   

Ultor napisał/a:
- dla 0701 mam trasę: EPWA SID LDZ UN133 JED STAR EPKK - 164,5 nm.
Nie ma SIDa kończącego się w LDZ i w 2007 też już dawno go nie było. Programy dostępne sieciowo często produkują niepoprawne trasy.

Piotr
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 30 Mar, 2009 20:50   

No to kiepsko! Trzeba będzie załatwić jakiś płatny planer...


***EDIT***

Wypróbowałem demo FS Commandera i stwierdziłem, że ten program (jak i zapewne PSBuild) nie robi nic ponad to co darmowe plannery na necie. Żeby było śmieszniej znalazł mi tą samą błędną trasę EPWA-EPKK z Łodzią, jak i tamte. Wobec tego wywaliłem go z dysku razem z VRoute (ten to nie jest zresztą planner tylko grabber przechowywanych na serwerze VATSIM tras lotu) i postanowiłem jednak używać darmowych plannerów z sieci bo płacenie 40 dolców za ich kopie plus 27 dolców za roczne aktualizacje baz AIRAC z Navigraph, czyli w sumie 235 zł jest bez sensu!

Ponadto dokonałem następujących zmian baz AIRAC mojego LDS 767: backupowałem standardową bazę 0701 a następnie zainstalowałem ostatnią darmową 0608 ściągniętą z AvSim. Okazało się, że nie zawiera ona plików SID/STAR więc te dograłem ze strony www.PlanePath.com dla AIRAC 0903. Ponieważ zawiera ona tylko STAR i SID dla lotnisk w USA, UK i Kanadzie więc wgrałem do katalogu "navdata" także dane SID/STAR dla pozostałych lotnisk z bazy LDS 0701. Teraz sądzę, że do lotów off-line Beńkiem taki zestaw mi wystarczy...
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2009 23:38   

Czy taka trasa RNav z Warszawy do Tallina będzie poprawna:

EPWA ULPA2A ULPAR SUW UM985 VALGA LARKU KEME3B EETN/0111

Czy też raczej taka:

EPWA ULPA2A WAR UN871 SUW UM985 VALGA LARKU KEME3B EETN

Chodzi mi po prostu o to czy można przerwać procedurę SID jeśli chce cię wejść na korytarz lotniczy przebierający przez nie ostatniego fixa na tej SID. Tutaj z SID: EPWA-ULPA2A-ULPAR chcę od razu z ULPA2A wejść na korytarz UN781 pomijając fixa UPLAR.
 
 
tomcat
Jet 1st Officer


Imię: Mateusz
Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 305
Skąd: EPWA
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2009 23:51   

Prawidłowo jest wykonać całą procedure, jednak jeśli uzgodnisz z ATC swoje poczynania to pewnie zgodzą się.
 
 
r.a.f
Light Planes Captain


Imię: Rafal
Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 82
Skąd: EPZG/EPPO
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2009 23:56   

Ultor napisał/a:
Czy taka trasa RNav z Warszawy do Tallina będzie poprawna:

EPWA ULPA2A ULPAR SUW UM985 VALGA LARKU KEME3B EETN/0111


Jesli mozna podlacze sie do pytania,i zapytam o oznaczenie EETN/0111. Spotkalem sie takze z planem lotu w którym bylo: ....UN858 RATIN/K0840S1110 R800 FK DCT UM.
I tutaj ponownie pytanie o oznaczenie RATIN/k0840S1110?
Mógłby mi to ktoś w miare wyjasnic lub wskazać stronke gdzie sa tego typu oznaczenia podane.
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2009 23:59   

Aha, a coś takiego na trasie Warszawa-Kraków:

EPWA DEDO2A DEDOL UM985 JED LUKOR LUKOR EPKK

Tutaj z SID DEDOL wchodzę na trasę UM985 i zaraz po fixie JED rozpoczynam STAR LUKOR. Tylko czy można od razu z DEDOL udac się linia prostą na LUKOR nie wchodząc na trasę UM985 jeśli leci się w przestrzeni RNAV?
 
 
PK
[Usunięty]

Wysłany: Sob 04 Kwi, 2009 00:00   

tomcat napisał/a:
Prawidłowo jest wykonać całą procedure, jednak jeśli uzgodnisz z ATC swoje poczynania to pewnie zgodzą się.
Ultor pyta o "skracanie" SIDa w planie lotu, a nie o skróty otrzymane od kontroli. Plan lotu musi odpowiadać zasadom i trasa z takim skrótem jest niepoprawna.

Ultor napisał/a:
VRoute (ten to nie jest zresztą planner tylko grabber przechowywanych na serwerze VATSIM tras lotu)
I dzieki temu plany są sprawdzone, o ile zależy Ci na trzymaniu się reala.

Piotr
 
 
tidit
Jet Captain



Imię: Filip
Dołączył: 16 Gru 2004
Posty: 750
Skąd: EPBC
Wysłany: Sob 04 Kwi, 2009 00:01   

W planie lotu nie umieszcza się nazwy konkretnego SIDa, tylko nazwę punktu, przez który opuszczamy TMA, ponieważ w momencie składania planu lotu nie wiesz np. który pas jest w użyciu. DEDO2A można wywalić i zostawić samo DEDOL.

EPKK nie ma SIDów/STARów.
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 04 Kwi, 2009 00:24   

Najwidoczniej w bazie AIRAC 0902 używanej przez FSBuild ma. ;)

Natomiast trasę do Tallina zmodyfikowałem tak, żeby SID i STAR były częścią tej drogi:

EPWA ULPA2A ULPAR UN871 SUW UM857 KEMET LARKU KEME3B EETN/0109


Co ciekawe w tym samym programie fix ULPAR niby nie jest czescia UN871 ale na niej leży...

Dla porównaia autogenerator wyrzucił coś takiego:

EPWA ULPA2A ULPAR N871 SUW UM857 SOKVA SULUN EETN

PS. To wyrażenie /0109 wygląda mi na czas lotu...
 
 
PK
[Usunięty]

Wysłany: Sob 04 Kwi, 2009 11:17   

Wszystkie softy, o których piszesz nie podają "gotowych tras", a (nazwijmy to) "szablony" tych tras. Wiele z takich "szablonów" nadaje się do wpisania od razu w plan lotu ale często trzeba dostosować zawarte w nich zmienne. Dobrym przykłądem są opisy punktów wejścia/wyjścia z RVSM albo zmiany zasad doboru przelotowej. Np. trasa do Rzymu - DEDOL UN744 TUSIN UM984 PUBEG UM725 GRZ UL141 ILB UN737 GIRDA/N0430F350 UN737 NIKMA UP874 TIBER - wymaga dobrania przelotowej od GIRGA do przelotowej do GIRGA (jak lecieliśmy na FL300, to jaki sens ma wdrapywanie się na FL350 tak niedaleko od celu). Podobnie wpisy SID/STAR podawane przez niektóre programy są informacją, a nie elementem trasy. To trzeba rozumieć, by unikać pytań za GIRGA co robimy na FL300/310 jak zgłosiliśmy FL350 i nie upierać się, by kontro podał STARa do Balic, bo tak nam sugeruje generator tras.

Kolejny niuans, to przynależność punktu do drogi i zakresy pionowe dróg. ULPAR jest punktem drogi N871 ale nie drogi UM871. I dlatego zapis ULPAR UM871 SUW nie ma sensu, bo oznacza dołączenie do drogi UM871 w ULPAR, a tego konstrukcja FIRu nie zakłada. To się jeszcze wiąże z z zakresem pionowym dróg.

Generalnie trzeba przemyśłeć, a często także przerobić wyniki wszystkich programów od tras. Do tego dochodzą błędy programów samodzielnie generujących trasy (ta słynna LDZ jako punkt wyjścia z TMA), których nie ma w programach proponujących trasy sprawdzone przez automat eurokontroli. Jak celem jest uzyskanie trasy, która byłaby akceptowalna i sensowna w realu, to łatwo nie jest.

Piotr
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 04 Kwi, 2009 12:39   

Co do przynależności punktu ULPAR do trasy UM871 to zgoda - wstawiłem ją tam sam "na siłę" jednak program nie zawiera go na trasie UM871 tylko biegnącej niżej N871. I stąd od razu pytanie, czy samoloty pasażerskie klasy B767 używają w realu tras Victor?

Natomiast oczywiste, jest że wszystkie te plannery dla FSX są narzędziami amatorskimi a nie profesjonalnymi jakie używa się w realnym lotnictwie. No ale w sumie i tak dobrze, że takowe są dostępne bo i tak reprezentują dość wysoki poziom.

No i fakt, że używać ich trzeba z głową bo bez znajomości realiów projektowania takich tras można narobić sporo błędów. Tym niemniej trzeba się tego po prostu uczyć konsultując trasy z osobami wiedzącymi o tym coś więcej!
 
 
PK
[Usunięty]

Wysłany: Sob 04 Kwi, 2009 13:05   

Ultor napisał/a:
Co do przynależności punktu ULPAR do trasy UM871 to zgoda - wstawiłem ją tam sam "na siłę" jednak program nie zawiera go na trasie UM871 tylko biegnącej niżej N871. I stąd od razu pytanie, czy samoloty pasażerskie klasy B767 używają w realu tras Victor?
A jak sobie wyobrażasz wznoszenie takiego samolotu, by w ULPAR osiągnąć FL285 czyli dolna granicę UM871?

Piotr
 
 
Ultor
Turboprop Captain


Imię: Tomek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 236
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 04 Kwi, 2009 13:16   

Nie chodzi mi o wejście na drogę Jet bo ta akurat pokrywa się drogą Victor ale o stałe latanie po drogach Victor.
 
 
matx1234
Light Planes Captain


Imię: Mateusz
Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 92
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią 12 Cze, 2009 18:51   

Witam

Mam pytanie odnośnie trasy lotu.
http://flightaware.com/live/flight/RYR1901
Przykładowy lot z EIDW do EPKK z podaną trasą. Czy można takie realne drogi zastosować bez przeszkód w VATSIM? Czy koniecznie route finder?
 
 
PZL Belfegor
Moderator


Imię: Dymitr Osiński
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 2881
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 12 Cze, 2009 18:54   

Cytat:
Czy koniecznie route finder?

Routefinder to pomoc, nie wyrocznia - wygenerowane przez niego trasy należy sprawdzać i poprawiać.
 
 
D. Design
Jet Captain



Imię: Stanisław
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1315
Skąd: Warszawa EPGO
Wysłany: Pią 12 Cze, 2009 19:00   

PZL Belfegor napisał/a:
poprawiać

Dokładnie, i to z mapami w ręku. Polecam natomiast, zamiast wpisywania (przykład) EPGD-EPKK wpisywać (przykład) KRT-JED. W wypadku znacznej ilości lotnisk RouteFinder nie prowadzi poprawnie do właściwego STARa i nie zaczyna trasy z właściwego SIDa. Wiem z autopsji.
_________________
 
 
Yaskier
Cadet


Imię: Tomek
Dołączył: 22 Kwi 2010
Posty: 19
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010 20:02   

Panowie pls o wsparcie, od miesiąca walcze z FSXem i jestem mocno zaangazowany, wygląda to niestety tak, że 80% czasu czytam i studiuje, max 20% czasu latam. A ponieważ mam go mało - juz nie wyrabiam :)
Pomóżcie zaplanować podstawowy lot EPWA-EPKK.
Korzystam z vroute, routefindera, map na pl-vacc i FMSa w J41 z PMDG.

Lot powinien wyglądac chyba tak: EPWA EVINA JED POBOK VAVEL(?) EPKK

Obecnie mam problem z wpisaniem SIDa do FMSa - wg planu powinienem wybrać EVINA 1K, ale w FMSie takiego (ani żadnego innego z tej mapy ) nie widać.

Ściągnałem aktualnego SIDa stąd, wrzuciłem do /PMDG/sidstar i faktycznie jest tego dużo więcej, ale nic co przypomina SIDy z wspomnianej wyżej mapy.

Jak to jest z tymi aktualizacjami (wiem, że można wykupic abonament na navdata) AIRAC, mapy etc.. Help bo mam wielkie checi to zrozumieć, ale poprzeczka jest wysoko :/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Configured by konraf

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania identyfikatora sesji użytkownika. Dzięki temu plikowi będziesz zalogowany w serwisie przez cały czas przebywania w witrynie bądź do momentu wylogowania się. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu.