Witam. Mam problem ze wstawianiem modeli z rozszerzeniem *.mdl w SBuliderX. Mianowicie model na scenerii ładuje się przesunięty w stosunku do ustawienia go w SBuliderX. Na załączonej "fotografii" widać w fsx owal na czerwono zaznaczony ze stacją wentylatorową a strzałką na drugim oknie zaznaczona jest pozycja modelu i powinien ów model zasłonić tą stacje wentylatorów... po drugie i najważniejsze... za chiny ludowe nie mam pojęcia dlaczego nie ładuje tekstury??? tylko sam goły model... model w formacie bgl w ogóle nie jest widoczny pod fsx...dlaczego tez nie wiadomo...
W sbulider obiekt mdl wklejam następująco:
Tools -> Objects -> other objects -> MDL Model -> file name
Efekt jak poniżej ... czy ktoś orientuje się dlaczego obiekt gubi tekstury???
SBuliderX - problem z modelami .mdl
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
SBuliderX - problem z modelami .mdl
- Załączniki
-
- foto
- foto.jpg (99.25 KiB) Przejrzano 10354 razy
Niebo jest naszym światem
W MCX można bardzo wygodnie obrobić dany model i zapisać jako MDL, następnie dodać do biblioteki, wyeksportować do bgl i dodać w FSXie za pomoca np. Instant Scenery Maker. Oczywiście w jednej bibliotece może być wiele modeli.
Nie rozumiem. Mówiąc o wektorach miałem na myśli dane wektorowe - drogi, linie brzegowe, flatten itd.krzyma81 pisze:czy można przejsc z modelu na postać wektorową
MCX
model na zdjęciu to plik MDL wygenerowany w MCX-ie ... biblioteke tworzyłem w programie Library Creator XML, ale występuje w programie annotator X błąd chcąc ją otworzyć typu :
Failed to open C:\Users\.....\new.xml
AceXML Parser Error: 'FSData' line1, co 0.HRESULT=0x83600fb7
innego programu nie próbowałem
Failed to open C:\Users\.....\new.xml
AceXML Parser Error: 'FSData' line1, co 0.HRESULT=0x83600fb7
innego programu nie próbowałem
hej... poszedłem trochę inną drogą... użyłem programik whisplacer... w library manager (Tools) dodałem interesujące mnie obiekty (Root ->library -> add bgl library). Następnie w zakładce Live preview klikam w maintenance zaznaczam "świeżo" dodane katalogi po czym klikam w Automatic ->apply changes.
Sprawa jest teraz taka (oczywiście pliki dodane *.bgl również są dodane do biblioteki FSX'a) że część obiektów wyświetla się w FSX'a (live preview ->connect) a przy nie których FSX się wywala i uruchamia ponownie... pytanie dlaczego?
moze w FSX potrzeba coś w ustawieniach pokombinować, w ustawieniach odnoście Scenerii wszystko mam na maxa
Może ktoś wie o co kaman?
Sprawa jest teraz taka (oczywiście pliki dodane *.bgl również są dodane do biblioteki FSX'a) że część obiektów wyświetla się w FSX'a (live preview ->connect) a przy nie których FSX się wywala i uruchamia ponownie... pytanie dlaczego?
moze w FSX potrzeba coś w ustawieniach pokombinować, w ustawieniach odnoście Scenerii wszystko mam na maxa
Może ktoś wie o co kaman?