[X-Plane] C172 Luminar RS - nawigacja na VOR JED problem

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

gerowski
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 51
Rejestracja: pt 19 sty, 2007 16:42
Skąd jesteś: EPKM,EPKT

[X-Plane] C172 Luminar RS - nawigacja na VOR JED problem

Post autor: gerowski »

Cześć po latach, dawno mnie w świecie Flighsim nie było.
Jak wiadomo powroty bywają trudne i tak się składa że mam problem z którym do Was przychodzę. Nie wiem tylko czy na aztec.pl znajdzie się ktoś kto będzie mógł mi pomóc. Dlaczego? Z różnych powodów "wylądowałem" w X-Plane a na forum widzę masę wiedzy w większości z zakresu FS9 (dokładałem się kiedyś do tej skarbnicy wiedzy :)), FSX, P3D i FS2020.
Jeżeli temat jest nietrafiony skasujcie go proszę :)

P.S.
Wrzuciłem pytanie na forum xppl.org ale niestety nie spotkało się z odzewem.

Do rzeczy:
Mam problem z poprawnym działaniem wskaźnika VOR na JED (115,60). Po wybraniu trybu NAV nad wskaźnikiem, wskaźnik nie reaguje na VOR pomimo poprawnej częstotliwości w G530 (NAV1). Sygnał dźwiękowy radiolatarni słychać, znaczy ustawiony poprawnie. Co ciekawe pobliski VOR KAK (112,80) działa ok :( Nawigacja G530 posiada w swojej bazie punkt JED, X-Plane na mapie widzi radiolatarnię z poprawną częstotliwością. Błąd występuje w C172 z klasycznym kokpitem z G530 i w wersji z G1000

Miał ktoś już podobny problem?

Problem z VOR JED (G530)
Obrazek


Ten sam problem z VOR JED (G1000)
Obrazek


Poprawne działanie z VOR KAK (G1000)
Obrazek
Ostatnio zmieniony sob 19 lut, 2022 22:13 przez gerowski, łącznie zmieniany 1 raz.
MSI Z170A Pro; Intel i5-6600K; 2x8GB; Radeon RX580; X-Plane; Win10
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2735
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Re: [X-Plane] C172 Luminar RS - nawigacja na VOR JED problem

Post autor: konraf »

Cześć

Dziwna sprawa. Na NAV 2 jest tak samo?
W innych samolotach działa poprawnie?

Pozdrawiam
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
gerowski
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 51
Rejestracja: pt 19 sty, 2007 16:42
Skąd jesteś: EPKM,EPKT

Re: [X-Plane] C172 Luminar RS - nawigacja na VOR JED problem

Post autor: gerowski »

Cześć,

Na NAV2 to samo.
Inny samolot (Beechcraft Baron 58) też to samo. Oba samoloty to standardowe wyposażenie XPlane 11. Zastanawiam się czy aktualizacja AIRAC coś da. Jutro spróbuję dodać jakiś inny samolot.

VOR JED
Obrazek

VOR KAK
Obrazek
MSI Z170A Pro; Intel i5-6600K; 2x8GB; Radeon RX580; X-Plane; Win10
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2735
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Re: [X-Plane] C172 Luminar RS - nawigacja na VOR JED problem

Post autor: konraf »

No to wygląda bardziej na problem z bazą nawigacyjną, niż z samolotem.
Może spróbuj poszukać w: $X-Plane/Custom Data/ pliku earth_424.dat. Ewentualnie w $X-Plane/Resources/default data/ pliku earth_nav.dat
Ogólnie zgodnie z tym, co tu podają:
https://developer.x-plane.com/article/n ... -plane-11/
Jak taki plik znajdziesz spróbuj go otworzyć edytorem tekstu. Poszukaj KRK i JED i porównaj wpisy. Bardzo możliwe, że JED ma coś nie tak zapisane.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
gerowski
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 51
Rejestracja: pt 19 sty, 2007 16:42
Skąd jesteś: EPKM,EPKT

Re: [X-Plane] C172 Luminar RS - nawigacja na VOR JED problem

Post autor: gerowski »

Tak to było to! Poprawka działa.

Zostawiam instrukcję dla potomności.

Pliku earth_424.dat u mnie nie było ($X-Plane/Custom Data/). Był natomiast earth_nav.dat ($X-Plane/Resources/default data/) JED różnił się od KAK dwiema pozycjami. Numeracją w pierwszej kolumnie określającą typ wpisu i ostatnim oznaczeniem. KAK ma VOR/DME a JED miał tylko DME co by się zgadzało z objawami. Na JED miałem sygnał dźwiękowy i czytałem odległość. Byłem przekonany że zmian będą wymagać obie kolumny i bardzo się zdziwiłem gdy okazało się że zmienić należy tylko ostatnią. Wystarczy zmienić DME na VOR/DME.

Jeszcze raz wielkie dzięki Bartku za podpowiedź.

Pozdrawiam
Jarek

Obrazek
MSI Z170A Pro; Intel i5-6600K; 2x8GB; Radeon RX580; X-Plane; Win10
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2726
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Re: [X-Plane] C172 Luminar RS - nawigacja na VOR JED problem

Post autor: RzEmYk »

Tak w ogóle, to nie żaden błąd.
Już dawno nie ma JED VOR/DME, zostało samo DME. Tylko i wyłącznie DME. Na potrzeby triangulacji systemów FMS.

Nie da się na niego nawigować klasycznie. Ogólnie radiolatarni trasowych jest coraz mniej, bo wypiera je nawigacja obszarowa wspierana GPSem.
Wykaz radiolatarni w Polsce: https://www.ais.pansa.pl/aip/pliki/EP_GEN_2_5_en.pdf.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
gerowski
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 51
Rejestracja: pt 19 sty, 2007 16:42
Skąd jesteś: EPKM,EPKT

Re: [X-Plane] C172 Luminar RS - nawigacja na VOR JED problem

Post autor: gerowski »

No tak. Właśnie robię update swojej wiedzy po latach :)
Pewnie za niedługo wrócę do DME na JED gdy swobodnie będę się czuł z G530 ale już teraz widzę że bez aktualizacji bazy nie da się komfortowo planować trasy w "startowej" wersji XPlane. Dzisiaj nie mam w nim pkt. IAF (BAWZI, AJFER) dla EPKK. Oczywiście mogę wykonać podejście VOR przez KAK ale skoro ILS działa to najchętniej zrobiłbym to przez IAF BAWZI. Pozostaje mi zapoznać się z ofertą Navigraph chyba że jest jakaś inna budżetowa, legalna opcja?
MSI Z170A Pro; Intel i5-6600K; 2x8GB; Radeon RX580; X-Plane; Win10
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2726
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Re: [X-Plane] C172 Luminar RS - nawigacja na VOR JED problem

Post autor: RzEmYk »

Ogólnie, to jest dwóch dostawców baz danych - Navigraph oraz Aerosoft.
W przypadku MSFS 2020 baza danych jest okresowo aktualizowana przez MS plus wsparcie Navigraph.
W przypadku XP trzeba sobie wybrać dostawcę i zakupić cały cykl bądź jedną aktualizację. Za darmo i legalnie jest to co jest w symulatorze albo jakieś stare bazy w Internecie.

A jeżeli chodzi o EPKK, to są tam SID i STAR.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2735
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Re: [X-Plane] C172 Luminar RS - nawigacja na VOR JED problem

Post autor: konraf »

No właśnie, pierwsze co w tym błędzie mnie tknęło, to, że może JED się zmienił na samo DME ale na szybko poszukałem w sieci i nie natknąłem się na zmianę i listę, którą Krzysztof wkleił.

Z bazami AIRAC ogólnie jest kłopot. Latam w MSFS2020 - głównie FBW A320. W FS2020 baza jest w miarę świeża ale do planowania lotów używam SimBrief i tu już standardowa baza to AIRAV 2003 (z marca 2020). Jakoś nie uśmiecha mi się płacić 32 Euro za roczną subskrypcję bazy AIRAC. Szkoda właśnie, że nie można sobie kupić jednej bazy do konkretnego dodatku.

Z kolei do map używam ostatnio https://chartfox.org/ Też niby fajne ale mapy bywają różne (starocie też się trafiają). I tu znowu Navigraph się kłania ze swoimi mapami ale to już 10 EUR na miesiąc.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
ODPOWIEDZ