Dodatki dźwiękowe do samolotów ?

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

enamel
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wawa

Dodatki dźwiękowe do samolotów ?

Post autor: enamel »

Witam.

Mam takie nieśmiałe pytanko. Gdzie można znaleźć różnego rodzaju dodatki w formie dźwięków. Ale nie przypadkowych i ogólnych. Chodzi mi konkretnie gdzie można znaleźć dźwięki stewardessy odczytującej zasady bezpieczeństwa panujące podczas lotu. Widziałem na różnych filmikach na youTube że cuś takiego jest. I ogólnie gdzie można znaleźć dźwięki które można dodać do swojego samolotu by ubarwić lot. Rozmowy pilotów, polecenia dla pasażerów stewardessy np przed lądowaniem. ITP.
Posiadam 737 PMDG
Za pomoc serdecznie dziękuję.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez enamel, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

FSPassengers, XPax, FS2Crew, różnorakie "cockpit sounds" (swego czasu na Avsimie).
Awatar użytkownika
superhornet14
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: okolice EPWA

Re: Dodatki dźwiękowe do samolotów ?

Post autor: superhornet14 »

enamel pisze:
Chodzi mi konkretnie gdzie można znaleźć dźwięki stewardessy odczytującej zasady bezpieczeństwa panujące podczas lotu.
W FDC Live Cockpit jest taka opcja.
Marcin77
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Głusk

Post autor: Marcin77 »

Z czystym sumieniem polecam FSPassengers - ma wszytskie te cechy o których wspomniał kolega enamel.
Dodatkowo na stronie głównej progamu dostępne są "voice packi" w różnych językach - francuskim, niemieckim czy nawet arabskim.
darioosPL
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Łomża

Post autor: darioosPL »

Te voicepaki dotyczą tylko tego co się dzieje w samolocie czy jest to głos który słyszy się w radiu?
matx1234
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: matx1234 »

Tylko w samolocie.
Łukasz
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Łukasz »

Ale za to jakie dźwięki ;) Podczas boardingu słyszysz gadających paxów, wszystkie procedury bezpieczeństwa odczytywane przez stewki, głos kopilota(V1, VR, V2, Passing 10000 ft, passing transition alt...). Programik trochę drogi, ale mimo wszystko warto - jeszcze system losowych awarii i system ekonomiczny... :)
Awatar użytkownika
Pershing
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Świebodzice

Post autor: Pershing »

Witam
W FDC Live Cockpit mamy też bardzo fajną sprawę taką jak drugiego pilota w innych maszynach które wymagają większej załogi, mechaników czy nawigatorów także przy pomocy tego programu to mamy. Do tego dostępne CheckListy defaultowo na kilkanaście maszyn ale jest możliwość stworzenia lub edytowania checklist do swoich potrzeb. Podczas lotów FDC wykonuje cześć zadań takich jakie ma do wykonywania drugi pilot podczas kołowania drugi pilot ustawi nam klapy po starcie podniesie podwozie i opuści klapy, zmieni QNH, przy podejściu do lądowania ustawi klapy wg polecenia pilota ( przy odpowiednim zwalnianiu ) i wypuści podwozie.

Jak dla mnie dla FDC Live Cockpit mega plus

Pozdrawiam
P.
Ostatnio zmieniony wt 26 maja, 2009 11:28 przez Pershing, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Łukasz »

Ooo... Wygląda niesamowicie! ;)
Czy są jakieś minusy, skutki uboczne(klatkowanie, czy coś w tym stylu, ale nie sądzę :P)? No i też czy nie gryzło by się z FSP X(np. podczas, kiedy były by odczytywane V1, Vr, V2)? Jest to dla mnie szczególnie ważne, bo FSP posiadam i nie chciałbym z tego dodatku rezygnować.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pershing
Cadet
Cadet

Łukasz pisze: No i też czy nie gryzło by się z FSP X(np. podczas, kiedy były by odczytywane V1, Vr, V2)? Jest to dla mnie szczególnie ważne, bo FSP posiadam i nie chciałbym z tego dodatku rezygnować.

Pozdrawiam
A więc w FDC drugi pilot także wylicza po załadowaniu: paliwa ładunków i paxów po rozpoczęciu kołowania jakie samolot ma obecnie obciążenie i wylicza do tego V1 Vr V2 i informuje nas o obecnej prędkości czytając V1 Vr V2.

Tak że jak nie masz innych potrzeb w tym dodatku to myślę że FDC ci zastąpi tę podstawę bardzo pomocne cheklisty są jak nie będzie włączone to co ma być przy checkliscie to dostaniesz komunikat o tym że musisz poprawić bo coś nie pasuje i nie puści dalej checklisty. Dla szybko nudzących się osób głosami dla poszczególnych członków załogi w zależności od typu samolotu możemy ustawić jak dobrze pamiętam chyba 16 różnych głosów do wyboru są męskie i damskie głosy. Klatkowania z FDC na FSX i FS2004 nie stwierdziłem a nie mam rewelacyjnego kompa mam tylko procka 1,4 podkręconego do 1,6 z 512 ramu i kg Radeon9550.

Pozdrawiam
P.
Awatar użytkownika
Pershing
Cadet
Cadet

poszukaj czy nie ma gdzieś dema tego, to bodajze Aerosoftu jest a oni dają czasem dema swoich produktów. Lepiej sprawdź sobie czy ci to będzie pasować żeby się nie okazało że wywalisz kasę na to a ci się nie spodoba. Mi pasuje ten program i chwalę.

Pozdrawiam
P.
enamel
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wawa

Post autor: enamel »

Ja również dziękuję za wyczerpanie mojego pytania. Zainwestowałem w FSPassagers i jestem mega zadowolony.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Hancer
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EGPH

FDC Live Cockpit

Post autor: Hancer »

Mam pytanie do FDC ?. Jestem na podejściu, program wykonał wszystkie zadania, (klapy,podwozie itp), niestety jak nie jestem dokładnie na ścieżce (niewielkie odchylenie), FDC wykonuje Go Around. Uczę się lądować bez APP, program miał mi pomagać, a niestety przeszkadza.
C2D-3.4MHz, GF260GTS, 4Mb Ram, Windows 7
Awatar użytkownika
Pershing
Cadet
Cadet

Hej
W FDC jest taka opcja podejście i G/A jak będziesz podchodzić do lądowania wciśnij shift + t w tedy zostanie wykonane podejście do pasa i można je przeciągnąć do końca nawet do niewielkiej odległości od pasa jak się nie jest na ścieżce. W razie jak zadecydujesz że nie podejdziesz bo jesteś za wysoko czy coś nie tak pójdzie wciskasz jeszcze raz shift+t i drugi pilot wykonuje czynności G/A ty musisz tylko zmienić wysokość i V/S na wznoszenie a program podniesie klapy i schowa podwozie.. Ja nie miałem nigdy takich problemów. Może wykonałeś za krótkie podejście.. nie wiem. Na początek jak chcesz się uczyć podchodzenia bez APP tylko na LOC to wykonaj długie podejście a później jak będziesz chciał to je skracaj.. Mi działa zawsze tak jak ma działać.

Pozdrawiam
P.
Awatar użytkownika
Hancer
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EGPH

Post autor: Hancer »

Dzięki, no teraz jest Ok. Przez jakiś czas nie używałem FDC, może i dobrze, bo sam wszystko robię i mam udane lądowania. Masz może jeszcze jakieś porady do FDC ?.
Pozdrawiam
Ps. Nie działa Shift+T, znaczy włącza jakieś odliczanie czasu.
C2D-3.4MHz, GF260GTS, 4Mb Ram, Windows 7
Awatar użytkownika
Pershing
Cadet
Cadet

Hmm i dobrze jak ci odliczanie włącza tak ma być po tym jak jeszcze raz naciśniesz te samą kombinację a nie wylądujesz to robi G/A jak będziesz na ziemi to zatrzyma zegar.. A checklisty jak włączysz w ustawieniach typ samolotu którym latasz to po podłączeniu FDC do FS'a Spacją odpalasz checklisty i kolejne pozycje w niej się znajdujące. Jak coś nie tryka bo te checklisty nie zawsze są zrobione pod dany model jakim latasz.. tam nie których pozycji nie da się zrobić.. To wciskasz bodajże shift+ESC i mimo nie poprawnego ustawienia można ominąć pozycję :P

mój FDC jest standardowo ustawiony, nic nie zmieniałem tylko poprawki do checklist i śmiga mi jak trzeba.. wszystko jak jest ustawione tak działa.

Pozdrawiam
P.
Awatar użytkownika
zitee744
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: B-stok

Post autor: zitee744 »

Witam forumowiczów. Czy w FSX-ie istnieje możliwość wstawienia dźwięków w kokpicie do defaultowych samolotów? Chodzi mi o dźwięki typu "minmoms, bnkangle, 2500, 100, 50, 40, 30, 20, 10" itp. Jeżeli ktoś wie coś na ten temat proszę o jakies porady. Dodam jeszcze, że najbardziej interesuje mnie defaultowy 747-400. Z góry dziękuje :)
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Awatar użytkownika
zitee744
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: B-stok

Post autor: zitee744 »

wydaje mi się, że w podanych wyżej linkach opisuje się owe dzwięki do fs2004, a mnie z kolei interesuje fsx. Chyba, że jest to niezależne od wersji fs. Być może coś nie tak robiłem ale proponowane tam downloady u mnie nie działają.:(
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

PMSounds i FSCopilot w odpowiedniej wersji działają na pewno, gaugesy raczej powinny też działać, choć pewności nie ma.
ODPOWIEDZ