Dodatki dźwiękowe do samolotów ?
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Dodatki dźwiękowe do samolotów ?
Witam.
Mam takie nieśmiałe pytanko. Gdzie można znaleźć różnego rodzaju dodatki w formie dźwięków. Ale nie przypadkowych i ogólnych. Chodzi mi konkretnie gdzie można znaleźć dźwięki stewardessy odczytującej zasady bezpieczeństwa panujące podczas lotu. Widziałem na różnych filmikach na youTube że cuś takiego jest. I ogólnie gdzie można znaleźć dźwięki które można dodać do swojego samolotu by ubarwić lot. Rozmowy pilotów, polecenia dla pasażerów stewardessy np przed lądowaniem. ITP.
Posiadam 737 PMDG
Za pomoc serdecznie dziękuję.
Mam takie nieśmiałe pytanko. Gdzie można znaleźć różnego rodzaju dodatki w formie dźwięków. Ale nie przypadkowych i ogólnych. Chodzi mi konkretnie gdzie można znaleźć dźwięki stewardessy odczytującej zasady bezpieczeństwa panujące podczas lotu. Widziałem na różnych filmikach na youTube że cuś takiego jest. I ogólnie gdzie można znaleźć dźwięki które można dodać do swojego samolotu by ubarwić lot. Rozmowy pilotów, polecenia dla pasażerów stewardessy np przed lądowaniem. ITP.
Posiadam 737 PMDG
Za pomoc serdecznie dziękuję.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez enamel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
- superhornet14
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: okolice EPWA
Re: Dodatki dźwiękowe do samolotów ?
W FDC Live Cockpit jest taka opcja.enamel pisze:
Chodzi mi konkretnie gdzie można znaleźć dźwięki stewardessy odczytującej zasady bezpieczeństwa panujące podczas lotu.
Ale za to jakie dźwięki
Podczas boardingu słyszysz gadających paxów, wszystkie procedury bezpieczeństwa odczytywane przez stewki, głos kopilota(V1, VR, V2, Passing 10000 ft, passing transition alt...). Programik trochę drogi, ale mimo wszystko warto - jeszcze system losowych awarii i system ekonomiczny... 
Witam
W FDC Live Cockpit mamy też bardzo fajną sprawę taką jak drugiego pilota w innych maszynach które wymagają większej załogi, mechaników czy nawigatorów także przy pomocy tego programu to mamy. Do tego dostępne CheckListy defaultowo na kilkanaście maszyn ale jest możliwość stworzenia lub edytowania checklist do swoich potrzeb. Podczas lotów FDC wykonuje cześć zadań takich jakie ma do wykonywania drugi pilot podczas kołowania drugi pilot ustawi nam klapy po starcie podniesie podwozie i opuści klapy, zmieni QNH, przy podejściu do lądowania ustawi klapy wg polecenia pilota ( przy odpowiednim zwalnianiu ) i wypuści podwozie.
Jak dla mnie dla FDC Live Cockpit mega plus
Pozdrawiam
P.
W FDC Live Cockpit mamy też bardzo fajną sprawę taką jak drugiego pilota w innych maszynach które wymagają większej załogi, mechaników czy nawigatorów także przy pomocy tego programu to mamy. Do tego dostępne CheckListy defaultowo na kilkanaście maszyn ale jest możliwość stworzenia lub edytowania checklist do swoich potrzeb. Podczas lotów FDC wykonuje cześć zadań takich jakie ma do wykonywania drugi pilot podczas kołowania drugi pilot ustawi nam klapy po starcie podniesie podwozie i opuści klapy, zmieni QNH, przy podejściu do lądowania ustawi klapy wg polecenia pilota ( przy odpowiednim zwalnianiu ) i wypuści podwozie.
Jak dla mnie dla FDC Live Cockpit mega plus
Pozdrawiam
P.
Ostatnio zmieniony wt 26 maja, 2009 11:28 przez Pershing, łącznie zmieniany 2 razy.
Ooo... Wygląda niesamowicie! 
Czy są jakieś minusy, skutki uboczne(klatkowanie, czy coś w tym stylu, ale nie sądzę
)? No i też czy nie gryzło by się z FSP X(np. podczas, kiedy były by odczytywane V1, Vr, V2)? Jest to dla mnie szczególnie ważne, bo FSP posiadam i nie chciałbym z tego dodatku rezygnować.
Pozdrawiam
Czy są jakieś minusy, skutki uboczne(klatkowanie, czy coś w tym stylu, ale nie sądzę
Pozdrawiam
A więc w FDC drugi pilot także wylicza po załadowaniu: paliwa ładunków i paxów po rozpoczęciu kołowania jakie samolot ma obecnie obciążenie i wylicza do tego V1 Vr V2 i informuje nas o obecnej prędkości czytając V1 Vr V2.Łukasz pisze: No i też czy nie gryzło by się z FSP X(np. podczas, kiedy były by odczytywane V1, Vr, V2)? Jest to dla mnie szczególnie ważne, bo FSP posiadam i nie chciałbym z tego dodatku rezygnować.
Pozdrawiam
Tak że jak nie masz innych potrzeb w tym dodatku to myślę że FDC ci zastąpi tę podstawę bardzo pomocne cheklisty są jak nie będzie włączone to co ma być przy checkliscie to dostaniesz komunikat o tym że musisz poprawić bo coś nie pasuje i nie puści dalej checklisty. Dla szybko nudzących się osób głosami dla poszczególnych członków załogi w zależności od typu samolotu możemy ustawić jak dobrze pamiętam chyba 16 różnych głosów do wyboru są męskie i damskie głosy. Klatkowania z FDC na FSX i FS2004 nie stwierdziłem a nie mam rewelacyjnego kompa mam tylko procka 1,4 podkręconego do 1,6 z 512 ramu i kg Radeon9550.
Pozdrawiam
P.
FDC Live Cockpit
Mam pytanie do FDC ?. Jestem na podejściu, program wykonał wszystkie zadania, (klapy,podwozie itp), niestety jak nie jestem dokładnie na ścieżce (niewielkie odchylenie), FDC wykonuje Go Around. Uczę się lądować bez APP, program miał mi pomagać, a niestety przeszkadza.
C2D-3.4MHz, GF260GTS, 4Mb Ram, Windows 7
Hej
W FDC jest taka opcja podejście i G/A jak będziesz podchodzić do lądowania wciśnij shift + t w tedy zostanie wykonane podejście do pasa i można je przeciągnąć do końca nawet do niewielkiej odległości od pasa jak się nie jest na ścieżce. W razie jak zadecydujesz że nie podejdziesz bo jesteś za wysoko czy coś nie tak pójdzie wciskasz jeszcze raz shift+t i drugi pilot wykonuje czynności G/A ty musisz tylko zmienić wysokość i V/S na wznoszenie a program podniesie klapy i schowa podwozie.. Ja nie miałem nigdy takich problemów. Może wykonałeś za krótkie podejście.. nie wiem. Na początek jak chcesz się uczyć podchodzenia bez APP tylko na LOC to wykonaj długie podejście a później jak będziesz chciał to je skracaj.. Mi działa zawsze tak jak ma działać.
Pozdrawiam
P.
W FDC jest taka opcja podejście i G/A jak będziesz podchodzić do lądowania wciśnij shift + t w tedy zostanie wykonane podejście do pasa i można je przeciągnąć do końca nawet do niewielkiej odległości od pasa jak się nie jest na ścieżce. W razie jak zadecydujesz że nie podejdziesz bo jesteś za wysoko czy coś nie tak pójdzie wciskasz jeszcze raz shift+t i drugi pilot wykonuje czynności G/A ty musisz tylko zmienić wysokość i V/S na wznoszenie a program podniesie klapy i schowa podwozie.. Ja nie miałem nigdy takich problemów. Może wykonałeś za krótkie podejście.. nie wiem. Na początek jak chcesz się uczyć podchodzenia bez APP tylko na LOC to wykonaj długie podejście a później jak będziesz chciał to je skracaj.. Mi działa zawsze tak jak ma działać.
Pozdrawiam
P.
Hmm i dobrze jak ci odliczanie włącza tak ma być po tym jak jeszcze raz naciśniesz te samą kombinację a nie wylądujesz to robi G/A jak będziesz na ziemi to zatrzyma zegar.. A checklisty jak włączysz w ustawieniach typ samolotu którym latasz to po podłączeniu FDC do FS'a Spacją odpalasz checklisty i kolejne pozycje w niej się znajdujące. Jak coś nie tryka bo te checklisty nie zawsze są zrobione pod dany model jakim latasz.. tam nie których pozycji nie da się zrobić.. To wciskasz bodajże shift+ESC i mimo nie poprawnego ustawienia można ominąć pozycję
mój FDC jest standardowo ustawiony, nic nie zmieniałem tylko poprawki do checklist i śmiga mi jak trzeba.. wszystko jak jest ustawione tak działa.
Pozdrawiam
P.
mój FDC jest standardowo ustawiony, nic nie zmieniałem tylko poprawki do checklist i śmiga mi jak trzeba.. wszystko jak jest ustawione tak działa.
Pozdrawiam
P.
Witam forumowiczów. Czy w FSX-ie istnieje możliwość wstawienia dźwięków w kokpicie do defaultowych samolotów? Chodzi mi o dźwięki typu "minmoms, bnkangle, 2500, 100, 50, 40, 30, 20, 10" itp. Jeżeli ktoś wie coś na ten temat proszę o jakies porady. Dodam jeszcze, że najbardziej interesuje mnie defaultowy 747-400. Z góry dziękuje 
-
PZL Belfegor
- Moderator

-
PZL Belfegor
- Moderator