Badania lotniczo-lekarskie

Wydarzenia, spotkania, imprezy, szkolenia.

Moderator: PZL Belfegor

Awatar użytkownika
Mateo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Badania lotniczo-lekarskie

Post autor: Mateo »

Witam. Szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedniego tematu na to pytanie, dlatego zakładam nowy.

Mam pytanie do tych, którzy znają się na tych badaniach. Załóżmy że się dostało odmowę, czyli się nie przeszło badań. Za jaki okres czasu można się starać jeszcze raz? Jest w ogóle takie ograniczenie?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

W ciągu 14 dni możesz się odwołać od decyzji. Co dalej - nie wiem. Wydaje mi się, że można przystępować do badań od razu, ale lepiej zadzwoń np. do GOBLLu i się dopytaj.
Awatar użytkownika
Mateo
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Mateo »

Znaczy ja nie byłem na badaniach i nie dostałem odmowy. A jak to jest w sprawie odwołań? Czy to coś daje? Jak często po odwołaniu się zmieniana jest decyzja?
Awatar użytkownika
JacekB
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: xxxxx

Post autor: JacekB »

Awatar użytkownika
JacekB
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Nie wiem jak to jest w przypadku lotnictwa ale w innych dziedzinach, odwołanie się od decyzji lekarza orzecznika w normalnych sytuacjach nie wiele zmienia. Zbiera się komisja która weryfikuje orzeczenie wydane przez lekarza. Mówię w normalnych, bo zwykle opinia medyka jest obiektywna i nie ma na celu wyeliminowanie kandydata tylko po prostu sprawdzenie jego stanu zdrowia..
Awatar użytkownika
Versacz
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Tarnów

Post autor: Versacz »

Ja mam takie inne pytanie. Gdzie w okolicy Tarnowa (miejscowość pomiędzy Krakowem i Rzeszowem) mogę dokonać badań lekarskich na 1 lub 2 klasę zdrowotną??
Szukam sponsora na PPL ;p
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

Marcin
Awatar użytkownika
Versacz
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dzięki tego szukałem :D
dominoll

Post autor: dominoll »

Gdzie najtaniej zrobić badania na 2 klasę? Czy we wszystkich ośrodkach zakers badań jest taki sam?
Awatar użytkownika
suchy668
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: suchy668 »

Ej , mam wade wymowy i nie mówie R , czy to może zawadzic na wyniku badań??
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Bodzio W. »

tidit pisze:W ciągu 14 dni możesz się odwołać od decyzji. Co dalej - nie wiem. Wydaje mi się, że można przystępować do badań od razu, ale lepiej zadzwoń np. do GOBLLu i się dopytaj.
Tyle ze wszystkie informacje sa przechowywane, a przystepujac do badan lotniczo-lekarskich wypisujesz kwestionariusz, zaznaczajac miedzy innymi czy odmowiono ci kiedys wydania orzeczenia. Klamstwo moze sie zle skonczyc.
"Bo final był za krótki..." - stop wirtualnej przemocy
Awatar użytkownika
JacekB
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Znam osobę która ma taka wadę wymowy i dostał 1 klasę, wszystko zależy od lekarza.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
suchy668
Cadet
Cadet

No tak jakbym dał koperte to tez bym dostał 1 klase za nic :)
Awatar użytkownika
seba21
Cadet
Cadet

Post autor: seba21 »

Za nic, jak za nic... ;)
Awatar użytkownika
suchy668
Cadet
Cadet

Ok, za finanse .
Awatar użytkownika
Olaffek
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Ełk

Post autor: Olaffek »

Badania na II klasę mozna zrobic w kazdym chyba aeroklubie gdy przyjeżdża-jak co roku- wyjazdowa ekpia lekarska z GOBLL-u zazwyczaj na wiosnę. Natomiast ja pojechałem do stolicy do przychodni na 17 stycznia. Miałem obawy co do wyników bo juz pierwszej młodości nie jestem sport juz dawno zarzucony, za dużo browarów (postępujący mięsień piwny) ale udało sie przebrnąc pozytywnie te badania i mam I i II klasę bo razem je robiąc jest taniej.
The Call Of Ktulu
Awatar użytkownika
Versacz
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Mam zamiar z kolegą iść na badania na II klasę zdrowotną (może też I) i mam takie pytanie czy dużo wcześniej trzeba się rejestrować w tych ośrodkach badań czy wystarczy tydzień wcześniej. I jak mniej więcej wygląda takie badanie. I czy polecacie jakiś ośrodek w Krakowie lub Rzeszowie??
Ark
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Ark »

Versacz pisze:... I czy polecacie jakiś ośrodek w Krakowie lub Rzeszowie??
Zajrzyj na stronę Aeroklubu Krakowskiego, tam są namiary na lekarzy orzeczników.
SP-ARK
zorro
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Czekanka

Post autor: zorro »

Ark pisze:
Versacz pisze:... I czy polecacie jakiś ośrodek w Krakowie lub Rzeszowie??
Zajrzyj na stronę Aeroklubu Krakowskiego, tam są namiary na lekarzy orzeczników.
Polecam tych orzeczników z Krakowa , słyszałem wiele pochlebnych opinii. Co prawda ja robię zawsze w Alergo- med w Warszawie , ale to raczej z przyzwyczajenia , od paru ładnych lat
Robert1708
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EGLC

Post autor: Robert1708 »

suchy668 pisze:Ej , mam wade wymowy i nie mówie R , czy to może zawadzic na wyniku badań??
Jeśli zamiast R mówisz coś w rodzaju L to prawdopodobnie testy na ICAO-4 powinieneś zdać spiewająco :)
Awatar użytkownika
gate
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraków - EPKC

Post autor: gate »

dołącze się trochę do tematu - jak wyglądają takie badania? (co badają? np. jak się ma troche brzuszka (nie jakiś grubas, ale..) to ma sie wtedy problem z badaniami?

Bardzo proszę o odpowiedź.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Zależy o jakie badania pytasz. Cywilne są przeprowadzane wg JAR-FCL 3. Zależnie od klasy badań są przeprowadzane m.in. badania krwi i moczu, laryngolog, okulista, internista, psycholog (chociaż od niedawna nieobowiązkowo), neurolog oraz są robione: audiogram, EKG i sprawdzana jest wydolność płuc. Oprócz tego jest przeprowadzany wywiad lekarski, na podstawie którego można skierować delikwenta na dodatkowe badania (np. EEG).

A co do brzuszka, to znam pilotów z nadwagą i nie jest to problemem. Ważniejsze jest mieć cholesterol i cukier w normie. A najlepiej to po prostu przejść takie badania i mieć pewność co do swojego stanu zdrowia.
Awatar użytkownika
gate
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraków - EPKC

Post autor: gate »

Wielkie dzięki!
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Tarnów, D. T.

Post autor: TytusPZL »

Gdzie mogę znaleźć szczegółowe listy schorzeń, które z miejsca dyskwalifikują na klasę II i III? Szukałem wszędzie, a ciągle znajdywałem tylko linki do ośrodków, gdzie mogę zrobić badania. Trochę jestem schorowany i wolę poczytać, czy mam jakieś szanse, czy nie ma sensu wywalać pieniędzy.

P.S. Na ULM potrzebna jest tylko III klasa, czy musi być II? Bo nie każdy Aeroklub o tym informuje. Chcę w przyszłości zrobić sobie świadectwo kwalifikacji na ultralekkie, a wolę od razu wiedzieć, czy zdrowie mi jakimś cudem pozwoli, czy nie ma sensu robić sobie nadziei. (mam 19 lat)
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

Na ultralajty wystarczy 3 klasa. Z wymaganiami do 3 jest trudno, przynajmniej mi się nigdy nie udało znaleźć. Na pierwszą i drugą są w JAR FCL3
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

3 klasy nie ma w JARach z tego co wiem. Była kiedyś dyskusja o tym na grupie na szybowce.com Proponuję hasło do google: ICAO class 3 medical certification, może coś się znajdzie.
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain

tidit, wygooglałem dokładnie to hasło i to na pierwszym miejscu, ale mój angielski jest niewystarczający, aby przetłumaczyć nazwy schorzeń, które są tam omawiane. Znalazłem też stronkę polską z "Pytaniami i Odpowiedziami" i ucieszyła mnie wiadomość, że słaby wzrok mnie nie dyskwalifikuje, o ile się nie osłabi poniżej -8D, ale biorę też leki na ciśnienie, tj. nie mam choroby serca, i nie leczę się na ciśnienie. Mam wrodzony zakrzep żyły wrotnej (taka główna żyła koło wątroby) i profilaktycznie te leki na ciśnienie mają za zadanie osłaniać ją przed nadmiernymi skokami ciśnienia np. przy wysiłku fizycznym. Nigdy nie miałem i nie mam podwyższonego ciśnienia tętniczego, ale lekarstwa nie są wybiorcze i chcąc obniżyć ciśnienie w tej jednej żyle, obniżają w całym organizmie. Dawki biorę małe, więc nie spada ono nadmiernie. (najniżej było raz 110/70). Obawiam się jednak, że to mnie może zdyskwalifikować, a także uraz prawego oka, który nieznacznie, niemal niezauważalnie zaburza widzenie wyłącznie ostrych świateł punktowych(w tym oku widzę niewielką smugę od takiego światła, której nie zauważam gdy patrzę obojgiem oczu). Tak jak pisałem, nie mam pewności, bo mój angielski jest zbyt słaby, by to wyczytać.
Awatar użytkownika
Versacz
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Tytus a kiedy i gdzie miałbyś zamiar jechać na te badania bo ja z kolegą spod Dąbrowy sie wybieramy gdzie w sierpniu-wrześniu to można by było wybrać się razem.
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain

No właśnie dlatego pytam, bo nie mam możliwości nawet myśleć o badaniach ani jakimkolwiek lataniu wcześniej niż po studiach, bo nie mam na to kasy. Poza tym jak pisałem parę postów wyżej jeżeli któreś z moich schorzeń dyskwalifikuje mnie definitywnie i bez żadnych dyskusji, to nie ma sensu jechać i tracić kasę. Po to szukam szczegółowych wymagań na 3 klasę lotniczo-lekarską po polsku. Jeżeli wyczytam, że mam jakieś szanse, to czekam te 5 lat aż skończę te cholerne studia i mi się wada wzroku ustabilizuje (mam nadzieję, bo mam już -7D) i wtedy można myśleć o kombinowaniu kasy i szkoleniach. Jeżeli nic z tego, bo żaden lekarz mnie z moimi chorobami nie przepuści, to przynajmniej zaoszczędzone pieniądze wywalę w osprzęt do symulatora, bo tylko to mi zostanie.

P.S. Najbliższy lekarz orzecznik jest bodajże w Krakowie, poczytajcie, bo ich lista jest na stronie ULC.
ODPOWIEDZ