Drugi pilot na VATSIM - możliwe?

Tutaj dyskutujemy na tematy niekoniecznie związane z lotnictwem.
damis88
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPRZ

Drugi pilot na VATSIM - możliwe?

Post autor: damis88 »

Witajcie!

Mam małe pytanko :) (jak zwykle zresztą...) Jest możliwe na Vatsim'ie aby można było usiąść obok pilota i poobserwować troszkę co robi, mówi etc. tak jak to jest w multiplayerze FSX?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

W przypadku FS9 po pewnych kombinacjach można spróbować dzięki gates.to/copilot. Jednak z tego co czytałem, to jest nieco kombinacji, potrzebny komp ze stałym zewnętrznym IP, no i działa najlepiej z prostymi samolotami.
W FSX chyba nie ma odpowiednika.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
damis88
Cadet
Cadet

Zaczynałem latać na FSX po instalacji FS9 stwierdziłem, że jednak FSX jest dużo lepszy. Więc póki co pytanie aktualne :-) Może ktoś już miał do czynienia z czymś takim w FSX?

Swoją drogą kto by się zgodziłem żeby ktoś mu na ręce patrzył? :D Osobiście jestem laikiem i na chwilę obecną nie mam zamiaru logować się do VATSIM choć na offline daje sobie radę.
Chciałbym się przyglądnąć zobaczyć jak to faktycznie wygląda. Może ktoś zgodzi się pokazać mi jak wygląda latanie na VATSIM'ie?
Awatar użytkownika
sww
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: znienacka

Post autor: sww »

Ostatnio zmieniony czw 29 lip, 2010 00:19 przez sww, łącznie zmieniany 1 raz.
Centrum Szkolenia Pilotów - (prawie) wszystko o wirtualnym lataniu
Eddie
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Eddie »

Ale co chcesz zobaczyc? Komunikacje z ruchem samolotu mozesz obserwowac z pozycji OBS np. na euroscope.

Obsluga samolotu wymaga jednak jego znajomosci i niewiele ci da ogladanie jak ktos "cos wlacza" gdy nie bedziesz wiedziec co to, kiedy i dlaczego. Tutaj wiecej ci da szukanie informacji na forum, googlowanie czy chociazby przeczytanie poradnikow do konkretej maszyny.
damis88
Cadet
Cadet

Czasami człowiek nie zdaje sobie sprawy jaki jest głupi :-) Faktycznie filmiki z YouTube'a oddają dokładnie to o co mi chodziło...(teraz widzę jak jestem ograniczony umysłowo bo dlaczego sam na to nie wpadłem? nie wiem) także dzięki koledzy!

A jest może jakiś polski serwer na wbudowanym FSX'owym multiplayerze? Tak aby można było polatać pomiędzy offline a VATSIM?
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Można bez problemu polatać na Vatsim w dwie osoby jednym samolotem. Dotyczy to jednak (niestety) przede wszystkim defaultowych maszyn i nielicznych płatnych.

Moim zdaniem to rewelacyjny sposób aby nauczyć latać początkującego (jeśli ten początkujący ma kogoś kto będzie go chciał uczyć).

Co trzeba mieć:
- Hamachi na obu komputerach (nie dotyczy wszystkich przypadków, ale u większości obowiązkowe); Hamachi to program, który tworzy wirtualną sieć lokalną i umożliwia granie z drugą osobą tak jak po LAN.
- FSX (niby oczywiste, ale biorąc pod uwagę ilość pytań "czytałem wasze forum, co trzeba mieć" wolę zaznaczyć i to) ;)
- dobre łącze (jednoczesna obsługa dwóch trybów multiplayer)

Co trzeba zrobić:
1. Uruchamiamy Hamachi i tworzymy sieć, drugi gracz dołącza do sieci (jak to zrobić to mam nadzieję, że zainteresowani znajdą sobie w odpowiedniej instrukcji).
2. Uruchamiamy FSX i wybieramy tryb multiplayer na obu komputerach.
3. Wybieramy grę w sieci lokalnej (LAN) - po prawej stronie (jest opcja gry przez gamespy bez Hamachi, ale u mnie nie działa, więc ta instrukcja nie obejmuje tego przypadku), naciskami Sign In lub dołącz czy co tam jest w polskiej wersji.
4. Na komputerze Hosta (osoby, która definiuje lot) klikamy "Host a Session".
5. Klikamy Next w oknie definiowania ustawień sesji (nic nie zmieniamy).
6. Wybieramy samolot, lotnisko, czas itd w oknie takim jak to przy Free Flight (tylko samoloty defaultowe i nieliczne płatne - np. Lotus L-39) i przechodzimy dalej ("Next").
7. Ustawiamy wybraną opcję komunikacji (ja latam z włączoną rozmową na skype, więc wyłączam tutaj komunikację), zaznaczamy opcję współdzielenia samolotu "Share my aircraft" i przechodzimy dalej ("Next").
8. Klikamy Fly now (samolot zostaje załadowany na płycie - czekamy na drugiego gracza).
9. Wykonujemy na komputerze drugiego gracza krok 2 i 3.
10. Klikamy Connect Directly / Połącz bezpośrednio.
11. Wprowadzamy adres IP hosta (odczytujemy go z Hamachi) i klikamy Find Session.
12. W oknie opcji sesji wybieramy samolot (taki sam jak samolot hosta, nie wiem czy ta sama kolorystyka jest konieczna); upewniamy się, że opcja współdzielenia samolotu (Share my aircraft) nie jest zaznaczona; zostawiamy opcję na lotnisku najbliżej samolotu hosta "At the airport nearest the host's aircraft" lub wybieramy to samo lotnisko i to samo stanowisko; klikamy OK.
13. Na stronie Brifing Room klikamy dołącz do samolotu "Join Aircraft", a następnie Dołącz do sesji - "Join Session".
14. Samolot jest wczytywany u drugiego gracza.
15. Sprawdzamy czy współdzielenie kokpitu działa. Host porusza sterami i przepustnicą - powinny się one równocześnie poruszać u drugiego gracza. Sprawdzamy czy możliwe jest przekazanie kontroli (najpierw jeden, potem drugi gracz musi nacisnąć Shift-T - to jest domyślny skrót, jeśli nie działa to należy sprawdzić w konfiguracji czy ustawiony jest skrót dla Transfer control (lub czegoś podobnego - piszę z pamięci).
16. Jeśli wszystko działa, stoimy na stojance, a nie na pasie to możemy uruchamiać VATSIM.

Uruchamianie VATSIM:
1. Obaj gracze w settings ustawiają podobne callsigny, np. SPXXX i SPXXX1 lub SPXX1 i SPXX2.
2. Drugi gracz (ten który ustawi SPXXX1) ustawia się jako obserwator.
3. Drugi gracz łączy się z VATSIM.
4. Drugi gracz wchodzi w ustawienia zaawansowane FSInn, następnie w Plane i wyłącza wszystkie samoloty jakie tam są.
5. Pierwszy gracz łączy się z VATSIM.
6. Pierwszy pilot uzgadnia sytuację z ATC.

Istnieje taka możliwość, że samoloty, które gracz nr 2 wyłączył u pierwszego gracza będą widoczne jeszcze jakiś czas - one lubią "lewitować" - unoszą się powoli w górę, a po jakimś czasie znikają.

W tym momencie obaj gracze mogą prowadzić (na zmianę) samolot, obaj mogą przez cały czas manipulować wszystkimi przełącznikami poza samym wolantem i przepustnicą. Obaj mogą też prowadzić korespondencję (pod callsignem samolotu - czyli pod callsignem hosta) z ATC.

Niezbędne jest wyłączenie zderzeń (załadowanie Vatsimu oznacza zwykle zderzenie dla jednego z graczy).

Niezbędne jest też odpowiednie zaprogramowanie osi jeśli obie osoby mają zaawansowany joystick lub wolant z kontrolą mieszanki i obrotów. Ponieważ obie osoby jednocześnie mogą kontrolować mieszankę, obroty, klapy i podobne funkcje definiowane często na dźwigniach nie można dopuścić do sytuacji w której obie będą te funkcje miały przypisane do swoich dźwigni - wtedy dźwignie będą się "kłóciły" ze sobą. Można je przypisać jednej z osób, która będzie te funkcje kontrolowała przez cały lot, albo trzeba je zaprogramować na przyciskach (klawiatury lub wolantu).

Przy okazji tej instrukcji trzeba podziękować kontrolerowi z wieży w Anchorage, który zgodził się znosić kolejne nieudane próby właściwej konfiguracji współdzielonego kokpitu, przy których mu wyskakiwały i znikały co chwile samoloty (czasem dwa na jednej stojance) i który dość długo pracował ze mną i z moim drugim pilotem zanim obaj pogodziliśmy łączność na skype między sobą i łączność z ATC.
Awatar użytkownika
gate
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraków - EPKC

Post autor: gate »

A ja znam łatwiejszy sposób - można się łączyć przez GameSpy lub LAN wybrać opcję dzielenia statku powietrznego, potem VATSIM i gotowe
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

A próbowałeś, działa? No i jak to się zachowuje w płatnych maszynach?
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

A ja znam łatwiejszy sposób - można się łączyć przez GameSpy lub LAN wybrać opcję dzielenia statku powietrznego, potem VATSIM i gotowe
A czym to się różni (poza poziomem szczegółowości opisu) od tego co napisałem ;)
A próbowałeś, działa?
Próbowałem - działa.
No i jak to się zachowuje w płatnych maszynach?
Na ogół - nie zachowuje się w ogóle. Większość płatnych maszyn nie obsługuje współdzielenia kokpitu - są na to zbyt skomplikowane. Jedną z tych, które znalazłem i przetestowałem jest L-39 Albatros z Lotusa - stworzony do tego by latać na współdzieleniu.
Awatar użytkownika
oracle
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: oracle »

Wydaje mi się, że czytałem o współdzieleniu w genialnie zrobionym Jetstream 41 z PMDG. Przy okazji wspomnę że FS2Crew zrobił pod ten model i kilka innych co-pilota, który wykonuje komendy głosowe. Niezły bajer.
witt
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPOD

Post autor: witt »

Musze przyznać, że to rewelacyjny produkt (posiadam Level-d 767 Voice Commander).
ODPOWIEDZ