Niespotykanie ralistyczna grafika!
Niespotykanie ralistyczna grafika!
Witajcie!
Błagam powiedzcie mi jakim cudem koleś uzyskał tak realistyczną grafikę??!! Co dało mu takie efekty?
http://www.youtube.com/watch?v=Tp3B7RTn ... re=related
Błagam powiedzcie mi jakim cudem koleś uzyskał tak realistyczną grafikę??!! Co dało mu takie efekty?
http://www.youtube.com/watch?v=Tp3B7RTn ... re=related
FAQ:
Game: Flight Simulator 2004: A Century Of Flight.
Plane: 2X PMDG 737.
Traffic: Skai Traffic 2.3
Scenery: Aerosoft Vienna & FsScene & Zinertek etc. etc..
Weather: REX.
Music: Dash Berlin - End Of Silence (Extended Mix).
Recorded with FSRecorder and captured with FRAPS.
Edited with ENB & Sony Vegas Pro 9 & NewBlueFX.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
-
PZL Belfegor
- Moderator

FAQ:
Game: Flight Simulator 2004: A Century Of Flight.
Plane: 2X PMDG 737.
Traffic: Skai Traffic 2.3
Scenery: Aerosoft Vienna & FsScene & Zinertek etc. etc..
Weather: REX.
Music: Dash Berlin - End Of Silence (Extended Mix).
Recorded with FSRecorder and captured with FRAPS.
Edited with ENB & Sony Vegas Pro 9 & NewBlueFX.
Też do tego wszystkiego trzeba dodać to :
SYSTEM SPECS:
Computer: AlienWare Aurora 2010.
Processor: Intel Core i7 920 @ 2.67GHz (OverClocked 3.2GHz) (8MB Cache) Quad Core Processor (8 threads).
Motherboard: Intel® X58 mATX
Chipset: Intel® X58 Express Chipset Unlocked BIOS for Overclocking.
Cooling: Alienware High-Performance Liquid Cooling.
Sound: Internal High-Definition 7.1 Audio.
RAM: 12GB 1066MHz (6x2GB) DDR3 Tri Channel Memory.
Harddisk: 750GB Serial ATA non Raid (7200 Rpm).
VideoCards:1X 1GB ATI® Radeon HD 5770 Crossfire graphics card. 1X 1 GB ASUS EAH5770 CU CORE Crossfire graphics card.
INSZALLAH
Win7, FSX, MX518, Saitek Yoko Pro, Logitech Extreme 3D PRO
Win7, FSX, MX518, Saitek Yoko Pro, Logitech Extreme 3D PRO
Sądzicie że to tylko ta konfiguracja??? Żadnych modyfikacji jakimiś programami do edycji filmu?? Jakoś nie mogę dać wiary, że to tylko konfiguracja kompa daje takie efekty...
Co sądzą o tym najwięksi tego forum??
Co sądzą o tym najwięksi tego forum??
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez seba_epll, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Seba_EPLL
Intel Core 2 Guad CPU Q8300,RAM 4GB, GeForce GTX260, System Win 7 Pro wersja 64Bit
Microsoft Flight Simulator X Deluxe Edition SP1 i SP2
Seba_EPLL
Intel Core 2 Guad CPU Q8300,RAM 4GB, GeForce GTX260, System Win 7 Pro wersja 64Bit
Czytanie ze zrozumieniem ostatnio zamiera...
Przeczytaj jeszcze raz wątek, a w szczególności wytłuszczony cytat.
Czytałem, ale i tak nie kumam - wybacz ale chyba mam spowolnione myślenie (właśnie wróciłem z pracy po 24h). Jeśli mogę prosić to jaśniej proszę;) Wytłuszczenie obejmuje [Edited with ENB & Sony Vegas Pro 9 & NewBlueFX.] I tu nie mam zielonego pojęcia o co chodzi cała reszta ok.RzEmYk pisze:Czytanie ze zrozumieniem ostatnio zamiera...
Z góry dziękuję za wyrozumiałość ADMINA:)
Pozdrawiam
Seba_EPLL
Seba_EPLL
A ja wątpię, żeby uzyskał takie efekty tymi programami. One są do montowania filmu, a nie do polepszania grafiki. Przy takim sprzęcie pewnie wszystko zostało podkręcone na maksimum co już dużo daje.leF pisze:Tymi programami filmik został modyfikowany : Edited with ENB & Sony Vegas Pro 9 & NewBlueFX. o to tylko i wyłącznie chodzi, poza tym myślę że Sony Vegas każdemu obił się kiedyś o uczy i powinien kojarzyć o co biega
- REALcarlsberg
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: MORĄG
-
PZL Belfegor
- Moderator

Mało widziałeś w życiu...Juniorsky pisze:A ja wątpię, żeby uzyskał takie efekty tymi programami. One są do montowania filmu, a nie do polepszania grafiki.
Nie myl programu do zaawansowanej edycji wideo z MS Movie Makerem...
PS. Demko NewBlueFX: http://www.youtube.com/watch?v=T1PrLhUfHvw
No mało, pracuje codziennie na programach: Sony Vegas, Photoshop, After Effects od 5 lat (zawodowo oczywiście). Raczej nie pomylę z MSMM gdyż rozmowa tyczy programów do montażu filmu, a nie do "zabawy". ;]RzEmYk pisze:Mało widziałeś w życiu...
Nie myl programu do zaawansowanej edycji wideo z MS Movie Makerem...
Skoro na codzień z tym obcujesz, to skąd to zdziwienie odnośnie edycji? Nie mów, że prosta edycja barw i kontrastu przekracza granice możliwości tych programów 
Nie wiem jak te programy, ale darmowe iMovie na Maca umożliwia całkiem radykalne polepszenie grafiki - szczególnie nierealistycznego obrazu z symulatora. Drobna korekcja poziomów, nasycenia barwami, ekspozycji, jasności i kontrastów, ewentualnie dodanie jakiegoś efektu wbudowanego i film wygląda zupełnie inaczej niż na symulatorze.A ja wątpię, żeby uzyskał takie efekty tymi programami. One są do montowania filmu, a nie do polepszania grafiki. Przy takim sprzęcie pewnie wszystko zostało podkręcone na maksimum co już dużo daje.
Dlaczego jeszcze nikt nie zrobił fototextury Warszawy opierając się na zdjęciach zumi.pl? Zbliżenie można zrobić do kilku metrów nad ziemią tak, że wiaderko z wodą będzie wyraźnie widać na lotnisku :-) To byłoby naprawdę ciekawe!
Powiedzcie mi czy w ogóle da się taką fototeksturę zrobić? Jeśli tak to mimo, że nie mam pojęcia jak się za to zabrać będę się uczył od podstaw i przynajmniej postaram się coś takiego zrobić czy mi się uda czy nie...
Pozdrowionka
Powiedzcie mi czy w ogóle da się taką fototeksturę zrobić? Jeśli tak to mimo, że nie mam pojęcia jak się za to zabrać będę się uczył od podstaw i przynajmniej postaram się coś takiego zrobić czy mi się uda czy nie...
Pozdrowionka
-
mbucholski
- Jet 1st Officer

- Skąd jesteś: Maastricht
Może to Cię zadowoli: http://simdesign.pl/wps.php
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez mbucholski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Wyciąg z regulaminu Zumi.
IV. ODPOWIEDZIALNOŚĆ I ZASADY KORZYSTANIA Z SERWISU
3. Użytkownik nie ma prawa do wykorzystania Map, wygenerowanych Tras i Ortofotomapy bez względu na sposób wykorzystania, w celach innych niż informacyjne i na własny użytek osobisty, tj. w szczególności nie może ich: powielać, kopiować, udostępniać stronom trzecim (w tym publikować na własnej stronie www) oraz wykorzystywać w celu prowadzenia działalności zarobkowej lub uzyskania innych korzyści majątkowych. Użytkownik przyjmuje do wiadomości, iż wszelkie działania skutkujące lub mające na celu naruszenie warunków korzystania z Serwisu Zumi określonych w niniejszym Regulaminie, a w szczególności działania mające na celu obejście warunków zabezpieczenia Ortofotomapy oraz Map przed udostępnianiem i kopiowaniem stanowią naruszenie prawa oraz postanowień niniejszego Regulaminu.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany to na stronie www.geoportal.gov.pl są zamieszczona w miarę aktualne zdjęcia patrząc na swoją okolice to 2007-2008 rok. Niestety rozdzielczość zdjęć nie jest tak dobra jak na zumi ale i tak jest lepiej niż mapy google. Swoją drogą jeśli chodzi o mapy google to zastanawiam się czy wprowadzą kiedyś wirtualny spacer po Polsce taki jak jest w niektórych krajach europy zachodniej i południowej. Wykorzystać zdjęcia z takiego spaceru w FSX to byłoby coś, maksymalnie realna grafika lotniska wykorzystująca prawdziwe zdjęcia hmmm ciekawe
Jak w realu. Niestety to tylko marzenia. Może kiedyś będzie to możliwe ale pewnie nie w tym wieku.
A tu przykład:
Mapy google
Pozdro
A tu przykład:
Mapy google
Pozdro
Ostatnio zmieniony wt 03 sie, 2010 20:41 przez damis88, łącznie zmieniany 1 raz.
Na dzień dzisiejszy nie widzę możliwości zastosowanie czegoś takiego może w przyszłości tęgie głowy coś wymyślą skoro udało im się zastosować fototextury...
Nie koniecznie trzeba korzystać z map google. Zapewne nikt nam nie pozwoli fotografować lotniska ale zastosować podobną metodę wykorzystując większą ilość zdjęć tak aby zminimalizować przeskok obrazu i upłynnić go do ok 25 klatek na sekundę dałoby efekt płynny jak w filmie. Oczywiście tylko i wyłącznie czysto teoretycznie. W google bardzo płynny obraz jest przy obracaniu się w okół własnej osi obraz ładuję się raz i możemy się obracać bez ładowania kolejnych zdjęć, super! Nawet dzięki DirectX 10 nie bylibyśmy w stanie uzyskać takiej grafiki :-)
Nie koniecznie trzeba korzystać z map google. Zapewne nikt nam nie pozwoli fotografować lotniska ale zastosować podobną metodę wykorzystując większą ilość zdjęć tak aby zminimalizować przeskok obrazu i upłynnić go do ok 25 klatek na sekundę dałoby efekt płynny jak w filmie. Oczywiście tylko i wyłącznie czysto teoretycznie. W google bardzo płynny obraz jest przy obracaniu się w okół własnej osi obraz ładuję się raz i możemy się obracać bez ładowania kolejnych zdjęć, super! Nawet dzięki DirectX 10 nie bylibyśmy w stanie uzyskać takiej grafiki :-)
-
PZL Belfegor
- Moderator

Symulator w którym można się poruszać w jednym wymiarze, a po zatrzymaniu wszystko jest statyczne byłby trochę nudnawy...
A filmiki w których można się rozglądać już istnieją: http://www.immersivemedia.com/demos/index.php
A filmiki w których można się rozglądać już istnieją: http://www.immersivemedia.com/demos/index.php
-
mbucholski
- Jet 1st Officer

- Skąd jesteś: Maastricht
-
PZL Belfegor
- Moderator

Korzystając z mapy google mi się nic nie przycina :-) zastanawia mnie wykorzystanie podobnej technologi. 20 lat temu ludzi, którzy mówili, że komputer będzie w każdym domu uważano za wariatów. Być może i technikę wykorzystywania prawdziwych zdjęć w grach komputerowych kiedyś ktoś łebski rozwinie. Pewnie będzie to Microsoft :-) Wyobrażacie sobie np grę GTA w której wykorzystano prawdziwe zdjęcia to byłaby grafika:-) Może ktoś z was uważa, że ta dyskusja nie ma sensu, ale pomarzyć zawsze można a temat jest chyba w odpowiednim do tego dziale :-)
-
PZL Belfegor
- Moderator

Bo nie odróżniasz ładowania jednej panoramy od lądowania 30 takich na sekundę w wysokiej rozdzielczości. Da się? Da się, ale efekt nie będzie specjalnie spektakularny.Korzystając z mapy google mi się nic nie przycina
Wyobrażasz sobie robienie zdjęć co powiedzmy 5 cm (wtedy jako taka płynność byłaby zachowana przy przemieszczaniu się z prędkością 1.25 m/s)? A w 3 wymiarach? Potrzebowałbyś 8000 panoram, by załatwić metr sześcienny...Wyobrażacie sobie np grę GTA w której wykorzystano prawdziwe zdjęcia to byłaby grafika:-)
I co to za zabawa, gdy świat dookoła jest statyczny, po zatrzymaniu przemieszczania czas staje (czyli choćby oświetlenie i warunki pogodowe w danym miejscu zawsze będą takie same), nic nie ma modelu zniszczeń, a po zawężeniu pola widzenia wszystko się rozmywa...
Już prędzej fotorealistyczna grafika zostanie osiągnięta "tradycyjnymi" metodami.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Cóż, zdjęcia i filmy są niezbędne w tworzeniu gier, ale wątpię, by to się miało rozwijać w takim kierunku
W przygodówkach kiedyś używano fotograficznych teł, czasami postacie także były stworzone w oparciu o film - dziś ta technika nie jest powszechnie używana (ha, tradycyjna przygodówka to rzadkość), a i filmy interaktywnerynku nie zawojowały - najwyraźniej w gusta konsumentów trafia co innego