Czytanie mapy

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

luko
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: luko »

Ja natomiast chciałbym jeszcze na chwilę wrócić do podejść w Rzymie, a konkretnie sprawa dotyczy lądowania na pasie 34L lub R. Tam jest jednak trochę dziwnie.. każde podejście na pasy 34 L/R ma jako IAF: ROM, NETUN lub PRA. Wszystkie te pomoce, są po wschodniej stronie lotniska (NETUN na południu).
Co w sytuacji, jeśli lecę do LIRF z zachodu i ostatnim punktem trasy jest np. ELKAP? STAR ELKAP3A prowadzi do VOR TAQ. Natomiast TAQ nie jest IAFem dla pasów 34. Jak lecieć po minięciu TAQ?
Owszem, Krzysztof pisałeś, że z zachodu można również zrobić STARa SIPRO (wtedy trasa powinna kończyć się na SIPRO) - czy zatem mam właśnie tak układać trasę z zachodu? Trochę tak dziwnie..

Przykładowo - tak na szybko biorąc ..z RouteFindera, trasa Madryt-Rzym kończy się w pkt. VALMA, z VALMA STAR prowadzi do TAQ.. co dalej? (oczywiście zakładam lądowanie na 34L/R)

Łukasz
Sprzęt: AsRock P67 Pro3, i5 2500K, nVidia GTX560 1GB/256, 4x2GB/1600MHz
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

No i znów się mi popierniczyły kierunki, bo pisałem zachód, a cały czas miałem na myśli wschód. Przepraszam.
A więc już teraz na pewno z zachodu:
Jeśli kończysz na ELKAP, to wkorzystaj ELKAP 3A jako transition, a TAQ 3A albo TAQ 3B jako STAR.
Mi to wygląda na sytuację analogiczną jak w EDDF z jego transitions i STAR.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
luko
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: luko »

Takie buty.. sprytnie ;)
Dzięki za podpowiedź.
Sprzęt: AsRock P67 Pro3, i5 2500K, nVidia GTX560 1GB/256, 4x2GB/1600MHz
ODPOWIEDZ